Отговори
# 90
Моето секцио го решиха в процеса на раждане, така че не успях да избирам дата, но ако се налагаше да планирам, щях да отлагам до последно.

Плюс - избрах си пълна упойка, заспах и като се събудих, просто ми честитиха бебето. Аз съм страхлива и това беше перфектния вариант, за който си мечтаех.

Минус - ако си от жените, които искат да участват активно в раждането, може да изпиташ неудовлетворение.

Мен ме приеха 3 дни след термин, за нормално раждане, с разкритие 4 см., което беше станало без никакви болки. Бебето беше лицево и изчакваха да видят дали няма да се обърне при контракциите. Почти не усещах контракциите, само леко парене в кръста, така стигнах до почти пълно разкритие и като видяха, че няма да се обърне ме оперираха.
След секциото болката ми беше силна, само докато имах пясък на корема, после ако не мърдах, не усещах никаква болка. На другия ден се раздвижих лесно, от разказите на раждали бях наплашена, че е много трудно, но просто станах и тръгнах, без никакви усилия. На следващия ден вече само леко опъване усещах, нищо др., нито болка, нито друго, движех си се нормално. След 7-8-ми ден и дискомфорта изчезна.

Въпреки че не ми беше болезнено разкритието, ако някога раждам пак, ще е секцио по желание, просто не може да се сравнява като усещане.
Но всичко е относително, всеки усеща по различен начин нещата. Каквото дойде, това, но не е страшно секциото  Peace

Сега видях, че сте писали за коликите, не знам дали има връзка, едва ли, но моето дете също нямаше.

Леко раждане!

# 91
Ми.. предполагам темата ще се/се е превърнала вече (не я изчетох, умишлено) в бойно поле...
Но... аз не мога да сравня, а и май не съм коректив. Понеже имам леки раждания.
Та в тези случаи възстановяването е леко или дори почти няма такова, т.е. при едно добре протекло нормално раждане, разбира се.
Отвсякъде го водят по-добре за самото бебе, пак нормално протеклото такова - с информация е пълно.
И накрая... но не напоследно място - за мен: това, че изживяваш нещо уникално - няма друго такова по рода си. Но няма да се впускам в подробности, че май все ме подозират, че преувеличавам Wink
А е и относително кой какво иска/не иска да изживее...

Иначе за секцио плюсове.. аз не се сещам, но както казах, аз не съм критерий - освен когато не се прави, защото си има причина/и, тогава плюсовете са много.

Тези за притесненията за "отдолу" след нормално раждане няма и да се занимая да ги обсъждам, винаги са ми смешни...
Възможността за избора на дата на раждане на детето не го намирам изобщо някакъв плюс, напротив. Предвид, че никога не съм искала да е моя работа... Радвам се, че не ми се е налагло, иначе щях, естествено..  Peace

Такава съм, че ако и да ми се беше наложило секцио - ми какво толкова, не мисля, че бих го правила на въпрос и драма - изобщо не съм против него - и как може?, даже намирам подобни крайности за нелепи. Но от сегашна гледна точка, радвам се просто, че не е...

Последна редакция: пт, 10 авг 2012, 01:24 от Сова

# 92
  • София
Цитат
Тези за притесненията за "отдолу" след нормално раждане няма и да се занимая да ги обсъждам, винаги са ми смешни...

Защо да са смешни...ето при нещата са видимо кофти. Още нямам 30  Tired.

# 93
И аз не ги намирам за смешни. Не мисля, че се основават толкова на естетически съображения, колкото на чувството за комфорт, но дори и да е само естетиката, пак не ми е смешно или глупаво.

# 94
Прави сте, ще се поправя - намирам смешни разни изказвания от сорта "тия, дето нормално раждат отдолу са като..... аз затова секцио" - ма задължително, все едно е. А някои явно така мислят. Ами като даже нямаш шевове, или един само примерно...? Ми твърдят разни хора, че е достатъчно просто да родиш - не говорим да има усложнения - и ще се разшириш и край, едва ли не. Това ми е глупавото.
Когато наистина има нещо - и само естетически, или дискомфорт, проблем - тогава е друго, разбира се и със сигурност е гадно - не казвам, че няма... Има, но не е при всеки...
Същото като пробеми след опреацията при секцио - случват се, какви ли не разнообразни, нерядко - от сраствания около разреза (тежки, усложняващи живота после), до възпаления и т.н. и т.н. Но не може да се каже, че е при всеки, нали?

Little Evil, съжалявам, че имаш проблеми  Confused

Последна редакция: пт, 10 авг 2012, 10:24 от Сова

# 95
Абсолютно, съгласна съм.  Hug

# 96
Lillya, разрезът ми е като на всички жени, които са раждали със секцио - напречен.  Simple Smile И да - мускулите ми са избутвани - практиката е масова. Друго момиче също е писала в темата за това. У нас все още е по-нова. Раждах в София, от където съм. Болницата не знам дали я знаеш - Втора градска.  Peace
В края на краищата за мен най-важно е майката да е доволна от избора си да се води от своите усещания. Та ще се повторя и го пожелавам на всички!  Flutter
Monikamaria, ако не са избутани кореимните мускули, това означава ли че след това няма да се прибере и стегне корема до предишния си вид... Питам, защото съм по-спортна натура и се надявам с тренировки да си възвърна корема след раждането в предишния му вид надявам се  Wink

# 97
[ Monikamaria, ако не са избутани кореимните мускули, това означава ли че след това няма да се прибере и стегне корема до предишния си вид... Питам, защото съм по-спортна натура и се надявам с тренировки да си възвърна корема след раждането в предишния му вид надявам се  Wink
Не мога да ти гарантирам, ако не са избутвани как е, но според мен не се притеснявай въобще! При мен специално, в момента корема ми е прибран абсолютно напълно. Въобще нямам вид на раждала, а малкия е на три месеца. От, да кажем, 2-3 седмици съм така. Колан не съм носила, така и не си взех. Упражнения не съм правила, просто нямам време.  Confused Мускулите ми се възстановиха много бързо, кожата ми се прибра малко по-бавно и тя ме притесняваше, но вече всичко е ок. Щом си спортна натура обаче, значи ще положиш усилия, така че - забрави притесненията!  Simple Smile
catty m, за протокола - писала съм за Ана Фройд, защото май не си разбрала съвсем. Но и З. Фройд, пак става. Всъщност - да, имало е секцио, просто са били по-стари методите. Но секцио има от доооооста отдавна. Всъщност разликата м/у секциото по желание и секциото по медицински причини е само и единствено в удобстовто на майката и съзнанието й, че има право на избор. За съжаление все още живеем в свят, в който жените смятат, че едва ли не не е редно да претендират за свобода на избор, за липса на болка и дискомфорт, за запазване на мир в душата, за право да си запази добрата външност, за право да не мине на втори план с появата на детето и т.н. Аз съм с такова впечатление, за съжаление.  Tired Според мен жените трябва да раждат нормално, но ако те са направили такъв избор, а не защото им е набито нещо си от обществото и други такива подобни.
П.П. Още в първия си пост отчетох като недостатък на секциото, за мен, факта, че родителите избират датата на раждане. Това не ми допада. Личното ми предпочитание е бебето да си я "избере". В моя случай, за мое щастие, така стана - изтекоха ми водите по-рано. Т.е. малкия е бил подготвен да се роди, било си му е време, но му е спестен целия стрес от няколко часовото раждане, както и целия мой стрес, който щеше да го усети с пълна сила.

Последна редакция: пт, 10 авг 2012, 14:47 от Мonikamaria

# 98
Прави сте, ще се поправя - намирам смешни разни изказвания от сорта "тия, дето нормално раждат отдолу са като..... аз затова секцио" - ма задължително, все едно е.
Те не просто са смешни, а и глупави  Peace Една мама в парка раждала секцио и в стаята имало още една така родила и й казала "ако искаш да си като кофа отдолу раждай нормално, ако искаш да си момиченце - секцио'  #2gunfire Аз просто й казах, че зависи как ще те зашият  Joy Аз съм бетер от девствена.

# 99
Аз не мисля, че става дума толкова за ширината на  влагалището, колкото до смъкването на органите в по-късна възраст. Поне в моя род това е при всички жени, родили нормално, и всички са имали супер леки раждания  Tired

# 100
Човече, какво е това смъкване и на какво се дължи?

# 101
Пролапс на женските полови органи се води, вагиналното раждане е един от основните фактори.
Линк

# 102
А то дали се дължи 100% само на типа раждане, или изобщо се явява в по-късна възраст на жени на предразположени, в следствие на бременности (износването 9м на бебето), а и комплексно в комбинация с други фактори?
А, писала си тъкмо.. не ми се отваря на мен.

# 103
И при мен линкът не се отваря, но проверих в Гугъл. Мерси, Човече. Звучи като основателна причина за оперативно раждане.

Сове, сигурно е комплексно, но може би напъните при вагинално раждане са още един фактор.  Rolling Eyes

# 104
А то дали се дължи 100% само на типа раждане, или изобщо се явява в по-късна възраст на жени на предразположени, в следствие на бременности (износването 9м на бебето), а и комплексно в комбинация с други фактори?
А, писала си тъкмо.. не ми се отваря на мен.

Извинявам се, моя грешка, оправих.
Факторите са няколко, има и вродени, но повечето могат да се избегнат (затлъстяване, вдигане на тежко, прием на естрогени през менопаузата и т.н.)
Но го има и при млади жени, които са далеч от късната възраст, в здравния форум има теми...

Общи условия

Активация на акаунт