Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 19

• 68 812
  • 747
  •   1
Отговори
# 105
 Селма  сподели за д-р Христова. Аз не я харесвам като човек, но казват, че била добра...

# 106
На Алек на ЯМР, ЕЕГ и хромозомния анализ не откриха никакви отклонения. Нищо никъде.

# 107
Аз на предишния преглед я попитах. Като опасенията са ми говора...Тя каза при вас проблема е неврологичен, но все пак не е психиятър. Чудя се дали да се довеля на тукашния детски психиятър, но я познавам и ...нямам доверие. Как може да познаваш детската душа от книгите, като нямаш свое  newsm78

# 108
Анатомофизиологични особености на детския организъм

Цитат
АФО на ЦНС

Проучвания върху физиологичните особености на ЦНС на детето в различните възрастови периоди показват, че тя се отличава не толкова с морфологична, колкото с функционална незавършеност в сравнение с възрастния индивид. Главният мозък на новороденото има всички гири, бразди и слоеве на мозъчната кора, но броят и диференцировката на нервните клетки са недостатъчни. Характерна е липсата на дендритни разклонения. След развитието и диференцирането на нервните клетки, те започват да добиват завършен вид между 3-та и 7-ма година. Според миелогенетичното учение, миелинизирането на нервните влакна е условие за тяхната функционална зрялост. Вътречерепните и повечето периферни нерви са без миелинова обвивка при раждането и миелизират към 3-ти – 4-ти месец (вътречерепните) и третата година (периферните). Функционалната зрялост не може да се свързва само с миелизацията. За нея е от значение и диференцирането на неврофибрилите, пирамидизацията на ганглийните клетки и др. При новороденото е завършено развитието на гръбначния мозък, палидума, червеното ядро, палеоцеребелума и проводните пътища без пирамидния път. Незрели са стриатума, неоцеребелума и двигателните центрове на мозъчната кора. Около средата на първата година съзряват неоцеребелума, стриатума и пирамидния път, а между 4-та и 7-ма година – коровите двигателни центрове.

Периферните центрове на сетивните формации при раждането са морфологично оформени и готови за функция. Някои рецептори, като болковите, обонятелните и зрителните продължават да се развиват в първите седмици и месеци от живота на детето.

# 109
mamita dali ima vrazka tova 4e majat mi e proxodil na 3 godini i e progovoril na 3 i polovina zatova da se pritesniavam pove4e ot neobxodimoto e nie sme sega na 2.4 meseca znam li moje da e nasledstveno.. newsm78

# 110
djozi, и моят мъж е проговорил на 3 години, но родителите му са категорични, че не са имали проблеми с поведението му. Sad
Моето дете понякога отказва да си обуе гащите.Направо изпадам в ужас. Close

# 111
Селма  сподели за д-р Христова. Аз не я харесвам като човек, но казват, че била добра...

Много повърхностни прегледи прави.Никакво внимание,никаква заинтересованост!
    На оплакването ми,че детето може с часове да върти колелца,гуми ,топки и т.н.,каза ,че всички деца правят така!
    Я в отговор на това,че детето има голям пасивен речник на три езика,но почти не говори на нито един,а само пищи и издава протяжни или повтарящи се звуци,му изписа Ноотропил и ни помаха с ръчика.  Confused

Добре че се въздържах да му давам въпросното лекарство,че щях да си направя детето още по-хиперактивно.   Close

# 112
Здравейте.
Намесвам се във вашата тема, защото прочетох че пишете за асфиксията. Макар аз да нямах проблем при раждането 2 години по късно се откри, че е страдала от липса  на кислород, установи се от ЯМР и оттам епилепсия. Регрес имаше точно в тази възраст, която и вие споменавате  Thinking. Причините, които се предизвикали хипоксично-исхемичната енцефелопатия са пери или постнатално...т е по време или след раждане. Но аз не виждам какво може да е станало  Thinking.
Попитах нашата невроложка д-р Христова дали трябва да я изследавм в Св. Никола. Но тя каза, че нямало смисъл. Даже не знам как да си задам въпроса  Rolling Eyes. Чета ви отдавна и се чудя какво би променила диагнозата и как аз мога да провеля дали има аутъзъм...

eli82eli, ще те помоля на лични да ми пишеш каква е процедурата да отида на ЯМР в Токуда. Praynig
От родилното в Свищов не ми издадоха никакви документи за усложненията при раждането. Дори не са писали, че пъпната връв е била 42 см., а ме заплашваха, че ако не продължавам да напъвам, ще изгубя бебето. Cry
Аз на твое място вместо да се терзая, ще отида на консултация в "Св.Никола".Може да се обадиш на тел.02/9230798 д-р Симеонова и да се уговорите. Peace

Чудя се колко трябва да е нетактичен човек, за да има наглостта да предаде на брат си поздрави на аутистичното му дете?

Последна редакция: сб, 11 авг 2012, 20:10 от n_alex76

# 113
Това е за констанца и евентуални други подобни на нея по възраст, образование и т.н. Така че, останалите могат да не го четат. Не й пиша на ЛС, заради останалите като нея.

Скрит текст:
Ами, колега,  опитали сте се да скъсите три дистанции, а не е трябвало според мен: първата - съсловна (нямате работа сред пациентите, въпреки че не са Ваши собствени), втората - личностнова (какво тъси една свекърва сред снахи?) и третата - възрастова (много сте различна от поколението на майките в бг.мама и не е нита Ваша, нито тяхна вината, че не се разбирате, дори, когато си говорите в "прав текст").

И какво точно търсите - помощ за внучето си, както спомена една от майките, съпричастност или имате желание да посъветвате някои от майките като майка/баба с медицинско образование и подобни на техните проблеми? Според мен, можете да осъществите всичко това на други места. Моля, не ми се обиждайте. Казвам Ви го колегиално и приятелски. Peace Grinning

Последна редакция: нд, 12 авг 2012, 11:21 от DoctorAl

# 114
В отговор на писмо на гражданско движение "Помощ на лица с проблеми в развитието" за проблемите на лица с ГРР и необходими действия за подобряване качеството им на живот бе сформирана работна група в Министерството на здравеопазването, чиято цел е изработване план за действие за лицата от аутистичния спектър. На дадения етап е ясно, че личните лекари, педиатрите ще бъдат обучавани и ще се прилага ранен скрининг - първа крачка в осъществяване и на предстоящото "проработване" на новата социална услуга "ранна интервенция". За да може това най-после да се "случи" е необходимо реално работещо тясно сътрудничество между всички институции - МЗ, МТСП, МОМН, АСП, общинските работещи и предстоящи да бъдат открити дневни центрове, ресурсни центрове
https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/625683_40 … _1251095917_n.jpg
https://fbcdn-sphotos-a-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/297535_40 … _1388524623_n.jpg
https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/424188_40 … 6_773341049_n.jpg

# 115
  • София
А детските градини?

# 116
DoctorAl,понеже текстът ви не остана скрит (по технически причини,вероятно),не се сдържам да не вметна,че ,според мен,проблемът в неразбирането не е само в Констанца ,във възрастта и образованието й......

Скрит текст:
нивото и естеството на моето образование е далече от нейното,възрастта и семейното положение също,но това не ми пречи да я приемам и да се интересувам от това ,което споделя от знанията и от личния си опит(и двете са ми ценни)

Неразбирането го има навсякъде из форума.Според мен,хората просто не умеят да общуват.Забравят да са по-деликатни и да имат предвид,че във виртуалното пространство са силно ограничени откъм изразните средства......
   Има да се изброяват още доста причини....

Аз все пак мисля,че точно нашите различия правят общуването по-интересно и по-обогатяващо.
   Констанца ,остани сред нас!И продължавай да ни бъдеш все така полезна!  Hug
   DoctorAl,добре дошъл да споделяте и вие,ако имате какво(както и желанието също  Simple Smile )!  Hug

# 117
Селма, напълно подкрепям поста ти! Peace
В крайна сметка всички искаме да сме максимално информирани и да бъдем полезни на децата си, независимо от възраст, образование и интереси.
DoctorAl, очаквам с интерес и Вашите мнения като специалист, още повече, че имате племенник с диагноза ГРР. Peace
Рискът от това, кой какво е искал да напише, а другият какво е разбрал го има навсякъде. Wink
Доника, за ДГ е споменато тук:
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.407188179339446.94908. … 011393&type=1
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=407181626006768&set= … ype=1&theater

Последна редакция: нд, 12 авг 2012, 13:17 от n_alex76

# 118

Бих се радвала ако в темата четат и пишат повечко баби, но и не само баби …  а и лели чичовци а защо не и учители които обучават деца със СОП. Ех!  защо нашите баби не са като констанца, а предпочитат да играят пасианс на компютъра, да гледат сериали и като зомбирани да повтарят – оправя се детето, оправя се детето само и само да не ги молиш за нещо.
    Много повърхностни прегледи прави.Никакво внимание,никаква заинтересованост!
    На оплакването ми,че детето може с часове да върти колелца,гуми ,топки и т.н.,каза ,че всички деца правят така!   Я в отговор на това,че детето има голям пасивен речник на три езика,но почти не говори на нито един,а само пищи и издава протяжни или повтарящи се звуци,му изписа Ноотропил и ни помаха с ръчика.  Confused

Добре че се въздържах да му давам въпросното лекарство,че щях да си направя детето още по-хиперактивно.   Close

Ах този Ноотропил!.Не мога да се въздържа и да не пиша, защото ако не опитате да дадете на детето си  Ноотропил никога никога никога няма да знаете със сигурност как ще отреагира, защото ЩЯХ ДА СИ НАПРАВЯ ДЕТЕТО ХИПЕРАКТИВНО е хипотетично твърдение. Всички които помнят нашата история с ноотропила знаят че бях толкова вцпенена от страх да не би да се случи нещо на детето че година и половина отказвах даже да помисля по въпроса ( точно защото четях тук и НЕ харесвах/харесвам нашата психиатърка – клонинг на вашата Христова !) . Добре че съпругът ми ме хвана в объркано настроение един ден и ми каза че никога няма как да съм сигурна какво точно ще се случи с детето като започна да му давам Ноотропил …. И ми зададе въпроса- ще съм спокойна ли ако знам че правя всичко за детето но не съм опитала дори за няколко дена това лекарство .

Знам че има деца при които от Ноотропила има регрес , но ето ни и нас - не просто прогрес  а чудо - за една година детето ми проговори - от изречения с карти ПЕКс от сорта на – Аз искам да ям салам преди една година , до прост преразказ на случка или елементарна приказка в момента. Верно с грешки в съгласуването обаче … А преди да започнем да даваме ноотропила   година и половина бъхтене/ труд  - 5 пъти в седмицата  и нищо , все ни утешаваха че трупаме пасивен речник, но реч нямаше. А с ноотропила след 10 дена детето ми започна да прави само първите си изречения. Всички отбелязват напредъка му, някои казаха че ноотропила само „извадил” това което сме „вложили” в обучението, обаче дори и да е така нищо друго до тогава не изваждаше това което над което толкова беше работено. Та пиша го защото винаги според мен има едно АМИ АКО.

# 119
Понеже пишете за Ноотропила да споделя, че и на нас ни беше изписано. С леки прекъсвания съм го давала на детето си 1,5. Но ЯМР при нас показа нарушение, а Ноотропила е точно за това. Ние пием и антиконвулсант Конвулекс и Ноотропила е комбинирано лекарство и го пият доста деца с епилепсия. Факт е, че лекарствата за епилепсия "приспиват"мозъка, а Ноотропила действа обратно. Не знам дали от него, от детската ясла и ли от работата в РЦ...предполагам всичко заедно, но напредък има. Засега сме на фаза изречения от 2 думи и много рядко от 3, но се усеща мотивацията и желанието, нещо, което преди Ноотропила нямаше. Разбира се това е лекарство и ако при едни действа по един начин, при други може и да не действа..

Общи условия

Активация на акаунт