Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 19

• 68 849
  • 747
  •   1
Отговори
# 390
Проблемът до колкото разбирам е в диагнозата и с парадирането с диагноза. Ако просто бяхте отвели детето с описание, че трудно проговаря нямаше да играят този театър.

Говорете с директорката, ако не срещнете разбиране - сменете детската градина с частна. Ако можете.

Проблемът е че възрастните доста често предават поведението си на децата и от там социализацията няма да се получи, защото децата от градината ще имат специално отношение към него.

Бтв тук не виждам конкретни прояви на нещо нередно освен характер, и нежелание да се води по акъла на стадото и на лелките. Проблемът погледнато отстрани са правилата и нежеланието да влезе в калъп. И мързела на лелките.

# 391
ednakaka

Не разбирам за какво парадиране става дума. Съветът Ви за описание (а не предоставяне на диагноза) и смяна на общинската с частна градина не е решение нито в този случай, нито в многобройните други подобни случаи. Има действащо законодателство за предучилищното и училищното образование и предстои приемането на нова  закон - и в единия и в другия ДГ и училищата нямат право да отказват приема и заниманиято с деца със специални потребности.

Освен това диагнозата осигурява право на ресурсна помощ, логопед и психолог, от което децата с проблеми в развитието имат насъщна необходимост.

Мами,
както е известно на всички ни, а днес го видях формулирано като заключение на една статия, че за да се развиват в правилната посока аутистичните деца са необходими търпение, преданност, обич, време и пари. Повечето от нас имат достатъчно от първите три, но по отношение на времето и парите, всички търсим възможните ни решения. Някои майки нямат избор и трябва да работят, за да осигурят повече или по-малко терапевтични процедури, но не са много тези, които могат да си позволят частна детска градина.

Моят съвет към Доника и всички останали, които сега се сблъскват с негативизъм от страна на ДГ или училищата, е да проявят твърдост, да отстояват правата си и да избягват да се емоционират прекомерно, защото от това няма смисъл. Контрата остава винаги в нас. Казвам го от опит.  Hug

# 392
Доника, когато имах среща с директорката казах, че никой не е застрахован.Оказа се, че е приела забележката лично, защото има син, който е несемеен.
Госпожата, когато чу твърдението ми, че Хриси повтаря изоставането на баща си прие по-леко диагнозата.Прие присърце моите проблеми и постоянно се информира как да помогне и да реагира правилно.
Никога не са ми правили проблем, че я вземам понякога в 18 часа. Дори госпожата седи с нея, въпреки че има други дежурни лелки.Знае, че Хриси се крие от непознати и се съобразява.
Един ден излезли всички навън, защото моето гардже искало на люлките.  Embarassed
Друг вариант е при среща в РЦ да Ви дадат препоръка за преместване в друга градина, която има опит с нашите деца.

Последна редакция: сб, 29 сеп 2012, 20:17 от n_alex76

# 393
  • София
ednakaka , аз с диагнозата не съм парадирала. Знаеше само директорката и то заради ресурсния учител и последващата документация. Съгласна съм с теб абсолютно, че всичко е проява на характер при него, защото си познавам детето. Труден характер е, както и половината ни рода Confused
Според агентите ни в градината се оказа, че заплахата от журналисти за сега ги е спекла, така да се каже. Следобед като го взех беше друга учителка, която не показа да са коментирали сутрешната ситуация, но и аз по никакъв начин не показах също. Коментирахме не спането му и как и аз имам спомен, че не съм спяла в градината, което си е чистата истина. Гого и се усмихваше дори направи опит да я целуне. И изревнува, когато тя закачи брат му Joy
Утре живот и здраве сме планували езда в една конна база  в село, близо до София. Имало специалист хипотерапевт. Което ме подсети - аз и на частна градина ще го преместя, ако ще се чувства по-добре там. Предпочитам обаче парите, които ще давам за такса, да тавам за терапии. А той ходи в момента с желание на градина Simple Smile

# 394
Още нещо искам да кажа специално за Доника и n_alex76. За другите не мога да коментирам, но вас ви чета с интерес.
Децата ви не са глупави, просто са интелигентни по различен начин. Помнят логика, не информация - т.е учене на стихотворение и по-късно безсмислени приказки и теория в училище ще им е адски тежко, докато логическите неща ще им идват отвътре повече отколкото на всички други взети заедно. На бас че ако от сега имат шанс ще залитат към техника и джаджи.
От там и неговоренето - т.е знаят какво искат да кажат, но в точния момент думата им я няма в главата.
Да добавим и характер и самочувствие ... забавна ситуация за мама.

Е за да поискат да са като останалите трябва да комуникират с деца всеки ден, иначе ще им е удобно да се държат различно. А като станат достатъчно големи - от 3 клас натам примерно, всяка диагноза известна на останалите в училището им ще е нещо което ще ги мачка, ще им дава причина и оправдание да се държат различно и да не си дават зор.

Ако на терапиите гледате като на терапии, рано или късно децата ви ще приемат, че са различни и ще престанат да търсят връзка с останалите. А проблемът е, че децата са умни и ще разберът че ги третират различно. Дори термина терапия не е удачен - защо да е терапия с езда, а да не е езда?

Още един съвет, който може да им изглади говора и комуникацията след първи клас. Намерете темата, която им е интересна и им намерете книги за четене по темата. Може изобщо да не са книги за деца, по всяка вероятност приказките дори и сега са им много тъпи, може да е фантастика, може да са книги за животни ако обичат животните (Пръстен от бистра вода, Лъвицата Елза) - книги които напълно самостоятелно могат да четът без никой да ги принуждава.

И още нещо - специално за децата с аутуизъм, които проговарят - всяка диагноза или наблягане на диагноза сега, ще е нещо което ще им вреди през пубертета и след това ще им мачка самочувствието и няма да имат вяра в собствените си способности.

Не казвам да не си правите терапиите, напротив, колкото повече толкова повече. Просто не третирайте децата си като малоумни, моля. Има голяма вероятност да са по-умни от вас или поне един ден на 20 мозъка им да работи на далеч по-различно ниво.

И да задам един въпрос. Ако поставите човешко бебе в стадо с маймунчета, имате ли идея колко ще е различно? На 3 месеца маймунчетата ще тичат, ще скачат самоуверено, а бебето? На 6 месеца маймунка можеш да я научиш на доста от езика на знаците, сигурно над 100 знака, а човешкото дете? Това не е във връзка с темата, просто си задавам странни въпроси.

Забравих да добавя още едно нещо - защо дете с подобна диагноза или хиперактивност не слуша урока в час и какво можете да направите по въпроса.

Представете си че човекът срещу вас, преподавателят така да се каже говори толкова бавно - ужасно бавно, че чак изпитвате физическа болка - главоболие, да му следите мисълта. Въпреки че се опитвате. И освен че говори бавно, той или тя включва милион безсмислени детайла и повторения за да бъде разбран урока му. Това е нормален преподавател, за нормални деца погледнат през погледа на различно дете. Физическа болка от следване на безсмислена, скучна, мудна мисъл. По добре дайте на детето учебника и някоя допълнителна книга по въпроса. Ако материала остава неразбран, а е логическа наука - значи липсват основите - т.е това върху което се гради е пропуснато и трябва да дадете да прочете и материал от преди това.
Ако е нещо искащо зазубряне - по добре научете детето да прави пищови.  Joy

Малко се отплеснах с по-големите, но просто виждам голямо неразбиране и празни погледи в очите на родители на умни деца. Заорали сте в някакъв термин и не виждате детайлите.

Последна редакция: сб, 29 сеп 2012, 21:31 от ednakaka

# 395
ednakaka, извинявай....тонът ти е супер отблъскващ!
Като каква ни говориш и ни даваш съвети тук?
Майка си като нас?Терапевт?Педагог? Коя си?
Защо мислиш ,че знаеш за нашите деца повече от нас? (за "глупавите деца" направо не ми се коментира..... Stop )

И дай малко по-вежливо и по-кротко.  Peace

# 396
ednakaka, извинявай....тонът ти е супер отблъскващ!
Като каква ни говориш и ни даваш съвети тук?
Майка си като нас?Терапевт?Педагог? Коя си?
Защо мислиш ,че знаеш за нашите деца повече от нас? (за "глупавите деца" направо не ми се коментира..... Stop )

И дай малко по-вежливо и по-кротко.  Peace

Половинката все ми обяснява, че ми липсват "social skills". Е ако някой иска, можем да си говорим на лични.

# 397
ednakaka, никога не съм твърдяла, че детето ми е глупаво.Постоянно повтарям, че има голям потенциал/мнение на психиатрите от "Св.Никола"/.Има много добра памет и казва точните единични думи, които са ми достатъчни да я разбера.Ако не разбера ми обяснява с друга дума, която знае.
За характера и самочувствието, никога не са ми били достатъчни/родителите ми са разведени, но това е друга тема/.Но предизвикат ли ме на тема дете, се събужда дявола в мен. Twisted Evil
По темата за осъзнаването, че са различни, кака ме предупреди с подобен пример и вече си имам едно наум. Wink

# 398
Аз нямам намерение да влизам в безсмислен спор с някого, който влиза в една тема, за да поучава, без да има и най-малката представа за същността на нещата. Достатъчно ми беше да погледна постовете на "еднакака" в други теми, за да разбера, че е губене на време, умствена и емоционална енергия, която ни е необходима за други по-важни неща. Помислете си от каква позиция може да ни поучава човек, който може да заяви следното: "Аз пък искам тотална евтаназия на идиотите. Прави се глобален тест и всички с под 100 - евтаназия да не се мъчат. Ще останем 1% от сега, но поне няма да са овци." Sick

# 399
Здравейте момичета, синът ми най-накрая това лято проговори с пълни изречения, използва съюзи, местоимения, задава логични и не съмсем логични въпроси. Речта му е пълна и вече се наблюдават кратни разказчета. НО........НЯМА абсолютно никакъв интерес към цифри, букви и работа по тетрадки. Тъй като тази година детето ще е предучилищна съм в пълна паника какво ще правя. От три годишен знае само две букви Д и О и това е. Моето име с коя буква започва името на баща му това е съвсем далече от съзнанието му. Брой, но много трудно и бърка цифрите до 10. Трудно му е да наизустява. Не проявява интерес към компютърните игри. Как въобще успя да научи цветовете не ми е ясно.
Моля ви дайте съвети Hug

# 400
Аз нямам намерение да влизам в безсмислен спор с някого, който влиза в една тема, за да поучава, без да има и най-малката представа за същността на нещата..........
     Peace Peace Peace

# 401
master333,
Единствено "Св.Никола" могат да сложат окончателна диагноза. Доколкото си спомням, те са те посъветвали да направиш това, когато детето достигне предучилищно възраст. Направи го.
Повечето от нас се сблъскват с точно обратното - неудържимо привличане от букви, цифри, компютри, хиперлексия (научават се сами да четат преди 5 годишна възраст) и трудно преодолими проблеми с правоговора. Успех!  Hug

# 402
master333, днес говорих по телефона с мама, която има детенце, което е в предучилищна в училище.Искат да е по 2 часа дневно.И аз съм много объркана кое е по-добро.Сега има повече време да се адаптира и навакса до първи клас, но от друга страна единият родител трябва да е без работа и да е постоянно с детето.

# 403
master333,
Единствено "Св.Никола" могат да сложат окончателна диагноза. Доколкото си спомням, те са те посъветвали да направиш това, когато детето достигне предучилищно възраст. Направи го.
Повечето от нас се сблъскват с точно обратното - неудържимо привличане от букви, цифри, компютри, хиперлексия (научават се сами да четат преди 5 годишна възраст) и трудно преодолими проблеми с правоговора. Успех!  Hug
Пролетта още отидох в Свети Никола за реоценка, казаха ми да се успокоя, детето си е добре и дори не ми казаха да го водя ли пак там. Но ми дадоха телефона на логопедката. Може би ще й звънна. Мисля при пофесор Матанова да го заведа, може и да става въпрос за дислексия, съдейки по онлайн тестовете. Дано и това да преодолеем.

# 404

Общи условия

Активация на акаунт