Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 19

• 68 850
  • 747
  •   1
Отговори
# 375
   Дами,бихте ли ми препоръчали добър детски психолог ,добър ресурсен учител и добър логопед,който да може да работи през почивните дни .Последното е ключово!

Повечето специалисти,на които се обаждам,не се ангажират с часове в събота и неделя ,което много ни обърква.....

# 376
Благодаря, констанца!  bouquet

# 377
  Дами,бихте ли ми препоръчали добър детски психолог ,добър ресурсен учител и добър логопед,който да може да работи през почивните дни .Последното е ключово!

Повечето специалисти,на които се обаждам,не се ангажират с часове в събота и неделя ,което много ни обърква.....

Жалко че сте толкова далеч веднага можех да препоръчам и по трите позиции. Чудя се защо ви отказват почивните дни, те често са ключови за родителите.

# 378
  • София

Ако намериш такива - и аз се нареждам  Hug Психоложката ни работи в събота де. А на Цветница най-случайно в манастира св. Мина се запознах с една жена, която работи като ресурсен учител от Световрачене. Не знам как ти е като посока. Взех и номера, но все още не съм и се обадила.
А да питам нещо - на протокола от РИО пише - препоръчва се интегрирано обучение - ресурсен учител, психолог, логопед. Това какво ще рече - 3ма специалиста (което ме съмнява) или един? newsm78

# 379
Доника, по принцип става дума за трима, но ресурсната ме кара да отбележа само ресурсен учител.

# 380
Доника при нас са трима. Ресурсния би трябвало да подпомага работата в ДГ, а психолога и логопеда индивидуално. Но в ДГ нямам на идея как става организацията. Миналата година - ресурсен учител я взимаше за  45 минути  2 пъти седмично, а  1 път ходихме в РЦ за часовете при детския психолог и логопед.

# 381
n_alex,
аз предпочитам пред "омагьосан кръг" една друга метафора. За мен аутистичното дете е като едно кълбо конци (прочетох го някъде, не помня къде и си го взех на въоръжение). Въртиш го, въртиш го и търсиш крайчето, за да го развиеш. Така минава много време. Опитваш оттук, оттам и накрая се получава. Дръпваш крайчето и чудо - кълбото започва да се развива. Но не гладко, защото конците са преплетени и няма нещо, което да ти покаже как. Търсиш логика, но не я откриваш. Но не спираш да търсиш и да подръпваш. И така, когато почти си се отчаяла и ти иде или да захвърлиш кълбото, или да го срежеш с ножицата (пък да става каквото ще!) кълбото започва отново да се развива. Докъде ще се развие? Цялото ли? Ще достигнем ли до сърцевината му? Това не зависи нито само от нас, нито само от детето.

Затова трябва да бъдем търпеливи, разбиращи, креативни и колкото се може по-спокойни. Последното е трудно, но не невъзможно. Когато съумеем да си самовнушим, че от нас зависи до голяма степен кълбото да започне да се развива, това става.  Simple Smile Hug

Това ми харесва, но да можеше да не се затяга на моменти. Може би, трябва и да не се дърпа толкова силно.

# 382
..........Чудя се защо ви отказват почивните дни, те често са ключови за родителите.
 Някои от тях са ангажирани със собствените си деца,други с работата си (семинари,групи,пътувания ,не знам си какво.....)

Доника,Световрачене ,ако е в района на св.Мина ,не ни е никак подходящо..... Confused
  Благодаря все пак!  Hug
  От услугите на вашата психоложка поради едни определени причини  не можем да се възползваме ,макар и да е отличен (10) специалист и изключително добронамерен човек.

# 383
Момичета,
Вижте нещо интересно - надуваем костюм, за който твърдят, че подтиквал комуникативните способности на децата от спектъра. Открили това след като един 29 годишен аутист бил нает да демонстрира костюмите и забелязали промяната в него.

http://www.wired.com/playbook/2012/07/ff_mascots/

Според сина ми, има резон в това. Казва, че нашето момче например би се пъхнало с удоволствие в костюм на мечката Бук от "Ловен сезон" или на Чикън литъл и ще играе до прималяване. Като се замислих, се съгласих, познавайки склонността на детето да се маскира и да изнася представления.
А може би това ще е добра идея и за някои то вас? newsm78

Последна редакция: сб, 29 сеп 2012, 10:16 от констанца

# 384
  • София
Днес имах жесток скандал в градината...Стигна се и до заплахи с институции. Толкова съм бясна, че не мога да си намеря място от яд...А тепърва се почва Sad

# 385
  Констанца, много добра идея! thumbsup Алекс обича да си слага маски (имаме вкъщи) и да се преоблича в различни образи.

Доника,какво се е случило в градината,че се е стигнало чак до скандал?

# 386
Селма,
Мисля, че тези костюми имат и друг ефект - чувство за сигурност, защитеност и вероятно ефект от притискането. Синът ми казва, че имало нещо подобно и у нас, но човек трябва да е внимателен с такива неща. Grinning

Доника,
дишай дълбоко. Като разкажеш, сигурно много мами ще се опитат да ти помогнат със съвет.  Hug

# 387
  • София
Ами почна се от там - защо вчера съм го взела в 5, а не по-рано. Защото Гого не искал да излезе навън на двора. Те са били там, но учителката ги вкарала да си вземат шишетата и да пият вода. Неговата била свършила, но явно никой не е обърнал внимание и човека се тръшнал на килима. Учителката извела децата, а сестрата отишла при него. Завел я до чешмата, сипали вода и той се съгласил да излезе. Не можело някой да се грижи персонално за моето дете. "26 деца имали на главата". Попитах я, ако нямаше диагноза пак ли щеше да им е такова отношението? Щяла съм да им направя услуга, ако го отпиша ?!? Нямало да се занимават с него, само им пречел. Детската градина не била място за отглеждане на деца, а за обучение. Попитах какво конкртно са го обучили него, защото не виждам материали, така както има на другите деца. Заявих им, че той от 2години работи с терапевт на маса и да се помъчат да намерят и те подход. Пак - не мога да се занимавам с него...С две думи излезе - като не ми било наред детето да си го гледам аз, а не да ги мъча тях. Тук вече не се сдържах и и пожелах чистосърдечно мъката и болката, която изпитвам в момента да я преживее с внуците и, понеже за децата и е вече късно...Не че се чувствам горда с думите си, но просто ми се изплъзнаха от устата Embarassed Тя веднага си намери работа вътре в стаята.Казах само, че има институции, които ще се занимаят  с въпраса и си тръгнах разтреперана Sad
Много съм афектирана в момента, но съм казала, че няма да им се дам Close Виждам, че друга полза, освен социализация няма, но ще го държа там за момента и ще си ходим на другите терапии.

И моите много обичат маските Simple Smile Дори Гого ме кара все да слагам една и да ръмжа, а той се залива от смях Simple Smile

# 388
  Констанца, много добра идея! thumbsup Алекс обича да си слага маски (имаме вкъщи) и да се преоблича в различни образи.
Моя - не.
Подобни неща/ не естествени/ са го плашили много. Не понася клоуни и каквито и да са маскирани хора. Също така нищо което се движи под краката му - като надуваеми дюшеци, батути.

Съжалявам Доника, но мисля, че ще се налага често да се сблъскваш с подобни неща.
Съвсем наскоро ми се случи това и в болница. Думите "като си родила такова дете да си го гледаш" мислех, че съществуват като преувеличение на майките.
Аз мисля, че всеки е задължен да си изпълнява задълженията. В закона за защита на детето пише " човешки геном". Много често под диагнозата аутизъм се скрива и нежеланието на някои да си създават проблеми или просто нежеланието им за работа. Определено подобни деца го "отнасят" независимо дали имат някаква вина както и независимо, че подобно нещо може да се случи с всяко дете. Дори и по- тежки ситуации.
Така, че хубаво, че си си изкарала яда и отново на градина. Мисля, че няма да посмеят да създадат проблем директно на детето, а и не им позволявай да създават на теб защото веднъж поддадеш ли все така ще бъде.

# 389
Момичета,
Вижте тези клипчета - перфектен слух при куче. Такъв слух е много рядък при хората и се счита за по-чест при аутистите-саванти.
https://www.google.bg/webhp?source=search_app#hl=en&sugexp=l … amp;bih=918:crazy:

Rolling Eyes Shocked Някои от вас сигурно се изненадват, че ви занимавам с кучета. Не правя връзка с децата. Просто ми се стори интересно и забавно.

Но вече сериозно - ето нещо, което е свързано с музикотерапията. Тя, както всички знаем може да бъде много полезна за развитието на децата ни. Някои от вас са забелязали какво силно привличане имат децата къммузиката. http://www.victorymusic.org/index.php?option=com_content&vie … 25&Itemid=135

Тук се казва, че 5% от децата от спектъра имат перфектен (абсолютен) слух срещу само 0,05% от децата в норма. Освен ползата за по-доброто комуникиране, деца с такъв слух могат да станат забележителни музиканти независимо от останалите им качества/дефицити. Grinning

Последна редакция: сб, 29 сеп 2012, 16:49 от констанца

Общи условия

Активация на акаунт