Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 19

• 68 854
  • 747
  •   1
Отговори
# 360
  • София, Борово

За зумба партитата трябва родителите да се организираме. Peace
Благодаря, дано успеем да го махнем Hug
Познавам много добра инструкторка по Зумба, може да я попитам дали би организирала нещо.

# 361
Момичета, попаднах на това:
Тиреостимулиращ хормон (ТСХ)
Цитат
Деца, чиято щитовидна жлеза не произвежда достатъчно щитовидни хормони страдат от вроден хипотиреоидизъм и могат да страдат от умствено изоставане.

В статията на Мая Марков се твърди, че в миналото децата с аутизъм са били с диагноза умствено изоставане.
История на познанията за аутизма, част V
Цитат
Вижда се, че успоредно със зачестяването на диагнозата “аутизъм” една друга важна диагноза – “умствено изоставане” – става по-рядка. Т.е. едни и същи деца по-рано са били обявявани за умствено изостанали, а днес – за аутисти. Причините за тази подмяна на диагнозата са, че за избора на подход към детето със специални нужди е важно да се знае дали то има аутизъм или не (независимо от интелигентността му), а също така, че аутизмът днес е модерна диагноза и че, право да си кажем, близките на детето предпочитат етикета “аутизъм” пред етикета “умствено изоставане”.
Дали има връзка този хормон със състоянието на децата? newsm78

И малко за Синдром на чупливата Х-хромозома - Синдром на Martin-Bell, синдром на Escalante

Последна редакция: ср, 26 сеп 2012, 12:53 от n_alex76

# 362
# 363
n_alex,
При хипотиреоидизма има известно умствено изоставане, но това е съвсем друга, добре известна и лечима патология. Няма връзка с аутистичното поведение.  Simple Smile

Това, което пише доц. М.Маркова, е истина. Умствената изостаналост е все още един огромен кюп (9% от детското население по света), от който с напредъка на медицината се отделят едни или други болести/синдроми. Диагнозата "аутизъм" започва да се поставя официално едва през 1980г. и постепенно се оформят критериите. Така от кюпа се изтегля известна част. Освен това по-късно се оформя понятието "спектър" и към случаите на класически аутизъм се добавят синдромите на Аспергер, Рет и дезинтегративно разстройство. Това, както и излизането на светло на децата с аутизъм, които преди седемдесетте години  (първо в САЩ) са били по домове и клиники, води до субективна преценка за епидемия. Но по-нови проучвания показват, че има действително увеличение, макар и не толкова голямо.

Сега започват да се отдиференцират подтипове на аутистичното разстройство (различни причини, различни нарушения в мозъка, нюанси на поведението и съответно в перспектива -различни терапевтични подходи). Rolling Eyes

Хамелеон и другите мами, отидете на www.fio-bg.org за повече инфо. Там е казано, че децата с аутизъм също са таргетна група. Ако някоя от вас научи нещо повече, моля да ни пише. Сигурно е възможно да се организира група и за нашите деца. newsm78 Simple Smile

# 364
  • Велико Търново
Момичета, попаднах на това:
Тиреостимулиращ хормон (ТСХ)
Цитат
Деца, чиято щитовидна жлеза не произвежда достатъчно щитовидни хормони страдат от вроден хипотиреоидизъм и могат да страдат от умствено изоставане.

В статията на Мая Марков се твърди, че в миналото децата с аутизъм са били с диагноза умствено изоставане.
История на познанията за аутизма, част V
Цитат
Вижда се, че успоредно със зачестяването на диагнозата “аутизъм” една друга важна диагноза – “умствено изоставане” – става по-рядка. Т.е. едни и същи деца по-рано са били обявявани за умствено изостанали, а днес – за аутисти. Причините за тази подмяна на диагнозата са, че за избора на подход към детето със специални нужди е важно да се знае дали то има аутизъм или не (независимо от интелигентността му), а също така, че аутизмът днес е модерна диагноза и че, право да си кажем, близките на детето предпочитат етикета “аутизъм” пред етикета “умствено изоставане”.
Дали има връзка този хормон със състоянието на децата? newsm78

И малко за Синдром на чупливата Х-хромозома - Синдром на Martin-Bell, синдром на Escalante

Аз отдавна го знам това за щитовидната жлеза,че симптомите са именно -изоставане и сега личната ми е обещала направление точно да видим хормоните на Веско,нали ни казват,че не сме типичен аутист или изобщо не сме,както и да е.И аз и майка ми имаме проблеми с щитовидната жлеза,така,че.......може и малкия да има нещо...,майка ми е оперирана преди 15 год и е махната гушата и пак има мн.възли,аз също имам много възли и ми е доста подута и видима,така,че,ще видим като пуснем на малкия хормони!

# 365
mimi-vesi,
умственото изоставане при хипотиреоидизъм не е единственият симптом. Има още много по-характерни, които се забелязват преди него (ръст, глас, език и т.н.). Но щом имате проблем в семейството и личната е съгласна, че трябва да направите изследване, няма лошо да го направите (поне за успокоение в тази насока).

Това, че коментирам е най-вече да не би и другите мами да се втурнат в тази посока без основание. В интернет има доста материали на бълг.език.

# 366
  • Велико Търново
 Вродени дефекти. Бебетата, родени от жени с нелекуван хипотиреоидизъм имат по-висок риск от вродени дефекти. Тези деца са по-предразположени към интелектуални проблеми и нарушено развитие. Децата с нелекуван хипотиреоидизъм развиват също така сериозни физически и умствени отклонения. Това е от една статия-имам в предвид,че ние сме родени така,тоест,може и да има нещо вярно все пак,понеже аз не съм се л
екувала,не ми създава проблеми гушата за сега,но съм я имала преди бремеността!

# 367
констанца, благодаря за разяснението.  bouquet
А какви генетични изледвания и къде в Плевен мога да направя? newsm78

Последна редакция: чт, 27 сеп 2012, 13:10 от n_alex76

# 368
n_alex,
не мисля, че при твоето дете, съдейки по външния му вид, може да се открие някакъв синдром от тези, които понастоящем се откриват рутинно чрез генетични изследвания (не само у нас). На нас ни дадоха направление за изследване, но не виждаме смисъл. Не изключвам да го направим до месец-два, ако ни убеди една публикация, която още не съм изчела внимателно.

Но дори да се докажат мутации в някои гени, това засега няма никаква практическа стойност.  Ето ти една таблица, в която са сумирани генетичните нарушения, установени в резултат на изследване на десетки хиляди хора от спектъра. В нея можеш да намериш накратко всичко за синдромите и генетичните мутации, при които се наблюдават аутистични прояви. Но не задълбавай много. Имаме да правим по-важни неща за децата си! http://www.openingautism.com/Genetics/GeneticsAndTesting?tabId=5#tabs-6

В Австралия са направили тест, при който се изследнват 237 маркера в 146 гена, но това е с цел ранна интервенция за подобряване перспективите за развитие. Не мисля, че той ще навлезе в практиката.
http://www.dnaindia.com/health/report_australian-scientists-deve … ct-autism_1740017

Засега единстевно работата с децата помага. Четох едно изследване, в което при някои деца с ранно започната интервенция, след три години вече не се наблюдават аутистични прояви. Това не значи, че се променя различната им същност, но те стават неразличими от останалите, а това е максимумът, към който всички се стремим, нали?! Simple Smile

# 369
Благодаря, констанца !  bouquet
Наистина терапиите са най-важни. Peace
Попаднала съм в един омагьосан кръг, как да помогна на детето си и как нищо не знам. smile3547
Каква е разликата между конна езда и терапия с коне? smile3540

# 370
По повод на синдрома на чупещата хромозома - имамебегли познати - мама и дете с които посещаваме едно и също място за терапия и на детето е правено изследване зад граница  за чупеща хромозома - баща му е чужденец. фактът е потвърден. детето изглежда като дете с умствено изоставане което проявава симптоми на аутистично поведение. За тези година и половина  в кооято бегло се срещаме състоянието на детето видимо се подобри и то е с доста по-адекватно поведение.

обаче
обаче

споделям с вас това защото примерно жената-специалисти която работи с него често казва- ами ние сме постигнали максимума, все пак детето е с чупеща хромозома. Или пък- майката е направила всичко възможно и тази диагноза обяснява всичко. честно казано мисля и вярвам че с детето би било постигнато много повече ако то не беше с ТОЧНА и такава диагноза. Тя сигурно му помага в социалните бумащини предимства и подобно но му пречи в другото защото му поставя лимити слагайки му етикет. надявам се да съм се пояснила точно какво имам в предвид.

# 371
# 372
re_ge,
в катедрата по генетика на МУ-София правят на всички деца с аутистични прояви изследване за Х-чуплива хромозома. Но процентно това са много малко от случаите от аутистичния спектър, пък и все още лечение няма. Аз направих справка за какво изследват там, а тяхното ниво е много високо и не виждам смисъл от изследване. Ако, дай Боже, се появи някакво лекарство (протеин, ензим и т.н.), това вече е друго.
n_alex Ето за какво става дума, но наистина, това е все още на теория и е вероятно за определна подгрупа на спектъра. http://en.wikipedia.org/wiki/FMR1

# 373
   Здравейте мами!
Интересува ме следното:
Как стои вьпроса за бьлгарските деца с аутизьм,
които са заминали за Германия с техните семейства?
Изобщо заслужава ли си този риск,и добре ли е за самите
деца с такива проблеми? А и подпомогнати ли са от дьржавата,
тьй като майките най-вероятно не могат да започнат работа?
Всичко ме интересува по вьпроса-ако има такива мами в
това положение-моля отговорете ми!

# 374
n_alex,
аз предпочитам пред "омагьосан кръг" една друга метафора. За мен аутистичното дете е като едно кълбо конци (прочетох го някъде, не помня къде и си го взех на въоръжение). Въртиш го, въртиш го и търсиш крайчето, за да го развиеш. Така минава много време. Опитваш оттук, оттам и накрая се получава. Дръпваш крайчето и чудо - кълбото започва да се развива. Но не гладко, защото конците са преплетени и няма нещо, което да ти покаже как. Търсиш логика, но не я откриваш. Но не спираш да търсиш и да подръпваш. И така, когато почти си се отчаяла и ти иде или да захвърлиш кълбото, или да го срежеш с ножицата (пък да става каквото ще!) кълбото започва отново да се развива. Докъде ще се развие? Цялото ли? Ще достигнем ли до сърцевината му? Това не зависи нито само от нас, нито само от детето.

Затова трябва да бъдем търпеливи, разбиращи, креативни и колкото се може по-спокойни. Последното е трудно, но не невъзможно. Когато съумеем да си самовнушим, че от нас зависи до голяма степен кълбото да започне да се развива, това става.  Simple Smile Hug

Общи условия

Активация на акаунт