Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 19

• 69 312
  • 747
  •   1
Отговори
# 600
Селма,
в редица страни психиатрите са все още сред най-подготвените по отношение на диагностиката на аутизма специалисти. Но с "лечение" (в смисъл на интервениране) те са се занимавали докато се е разбрало, че аутизмът не е психично заболяване.  
Не искам да отварям дискусия, но Мина дори се позова на международни и български (?) документи, според които аутизмът бил "психиатрично" заболяване. Единственият действащ и у нас международен документ, издание на  СЗО е МКБ-10 (1992г. !!! ) Българската държава е подписала неговото приемане и задължение да се придържа към него. Никой няма право да нарича едно от разстройствата на развитието психиатрично заболяване. Иначе кел файда, че години Владислава повтаря навсякъде, че аутизмът не е болест. Днес се каза, че не само е болест, ами и "психиатрична".

Всъщност, едни от най-големите специалисти в областта на аутизма са психолози. Който иска, може да погледне тези линкове: http://en.wikipedia.org/wiki/Uta_Frith и http://en.wikipedia.org/wiki/Simon_Baron-Cohen

А този интересен човек Carl H. Delacato, когото сега чета, счита, че проявите на нарушенията от аутистичния спектър са израз само на сензорни нарушения и справянето с тях е в състояние да нормализира до голяма степен състоянието на децата.

Последна редакция: пн, 03 дек 2012, 17:36 от констанца

# 601
   Психиатрите откога "се занимават" с аутизма ? Те само го диагностицират , не е ли така ? И то като следствие на вродена неврологична нетипичност .
   Или съм пропуснала нещо ?
   Оттам нататък психолозите/психотерапевтите,както и логопедите  се занимават с резултат от безсилието на невролозите .

Пропуснала съм предаването ....
   Тази Мина ме удивява ...   33uu

Подкрепям , но не коментирах защото  ми омръзна да повтарям на всички около мем, че психиатъра може да постави диагноза но не и да "терапевтира". С това се занимава психолога/психотерапевта. И ДА!!!!! съгласна съм че аутизма е ПСИХОЛОГИЧЕН проблем а не ПСИХИЧЕН. То си е явно показано и в кодове на заболяването. Нали това обсъждахме наскоро в темата, че все още стават грешки и има объркане в разбирането като иде реч за аутизъм и спектър - това психологичен или психичен проблем е.

Доника
винаги съм мислела че децата са лоши и жестоки. но начина по който се отнасят децата от групата на сина ми към него ме умилява и ме кара да вчрвам в добрата страна (изначално) у децата...  и разбира тук лъсва  нашето наистина лошо отрицателно родителско влияние върху тях заради което те ставт лоши. Много се радвам че и вие си имате вашата добра фея. Имахме един случай в който аз отивам да го взема от градината , като ме виждат децата започват да викат - Идват да те вземат , но той не разбира и не ме вижда понеже седи странично от мен. тогава добрата фея хваща лицето му с ръчичките си и го обръща към мен като едновременно казва- виж, майка ти дойде. Направо се просълзих.

# 602
Здравейте момичета  Hug
Не съм писала цяла вечност ,но Ви чета когато мога Simple Smile Колкото учени по света ,толкова теорий за аутизма ,вече ми идва да взема една пушка и да  #2gunfire
Сега вероятно ще предизвикам много размирици ,но ми се иска да видя мнението Ви относно това http://youtu.be/SKC4dVnrZ_I

# 603
И аз сьм пропуснала г-жа Мина Ламбовска в сутрешното предаване, но не виждам ролята на психиатрите при аутистичните деца. Диагноза ни беше дадена от 3-мата: педиятьр, детски психолог и логопед. Никога среща с психиатьр не е правена.Ако има линк кьм предаването, моля пуснете.  Praynig
_re_ge, Дано нашите чаровни момчета са винаги заобиколни от добри феи Blush Ние имаме идна индииска фея, която по време на обеда го храни в устата Laughing А няма нужда да казвам че имаме момичнце за приятлче в градината. Гушкат се и нашия и говори и обяснява, неясно какво newsm78
Картите Пек след нова година ще ги започваме в градината сьщо. Да видим!

# 604
  • София, Борово
здравейте,
и аз съм пропуснала предаването с г-жа Ламбовски, но истината е, че все има нещо което ме огорчава в думите и..
Поли79, аз също попаднах на тази информация http://www.mmsbulgaria.com/
, дори и в г рупата се включих и сега чета. Много простичко изглежда и невредимо. До колкото разбирам това е морска вода и лимонена киселина.
Мами, много се радвам, че имате насреща такива добри феи. Децата ни имат нужда от това.
При поставянето на диагнозата при нас се получава, че психиатрите са на различно мнение от психолозите и логопеда.
констанца, благодаря за линковете!

# 605
Принципно съм съгласна с казаното за помощните училища. Каквито и да са подбудите на М.Ламбовски обаче за това, че аутизмът е болест, тя заблуждава хората, че е така в международните и българската класификация на болестите.  Както казах вече, класификацията е една - МКБ-10.  И това е въпрос не на теория , не дори   само на терапевтичен подход ,а има огромно практически значение. Когато съучениците на детето ви му викат "Луд!", учителите, обучавани с участието на Мина Ламбовски, няма да кажат: "Не деца, аутизмът не е .лудост и не е болест."

http://play.novatv.bg/play/291592/?autostart=true

Освен това е време и Владислава, и Мина да кажат нещо за преобладаващата част от децата от спектъра. По последни данни децата с класически аутизъм са около 20%, а тези с Аспергер - около 10%. Всички останали, част от които имат лека степен на интелектуално забавяне, не са гении, но не са и ниско функциониращи. Те могат и трябва да бъдат интегрирани/приобщени.

Не е вярно и че хората с изключителни способности в някоя сфера (всеки път Мина споменава за сравнение Рейнмън) са единици. Те са десет процента от хората от спектъра, не само от Аспергерите. Това означава, че  десет от 100 деца имат математически, лингвистични, музикални и други способности, които са над тези на децата в норма. И родителите трябва да ги търсят и окуражават.

Последна редакция: вт, 04 дек 2012, 09:24 от констанца

# 606
Поли79,
радвам се, че се появи и се надявам да сте по-добре.  HugА за стрелянето, недей! Ако ще ти донесе някакво удовлетворение, че си пробвала още нещо,  можеш опиташ и с морска вода. Аз лично не вярвам в никакви ДАН терапии. Не може да се промени нещо, случило се толкова отдавна в най-фината и сложна тъкан на човешкия организъм. Има изследвания, че промените настъпват вътреутробно и то още с формирането на нервната тръба. Да се надяваме на други открития - някой протеин, който е дефицитен, например. Simple Smile

Последна редакция: вт, 04 дек 2012, 10:35 от констанца

# 607
  • Бургас
Здравейте,
аз също съм се интересувала от ММС , дори една приятелка го взима за себе си поради стомашни проблеми и е много доволна. Но!!! имайте предвид, че ММС не е морска вода и лимонена киселина, а е съединение, подобно на белината, което чисти организма от бактерии и вируси.

Пратиха ми от Щатите по препоръки следната книга: Understanding your child sensory signals. Не е нещо нечувано, все си ги знаем повечето неща, но мога еветуално да се пробвам да я сканирам.

# 608
Алина,
В интерес на истината, не догледах клипа, но забелязах, че става дума за натриев хипохлорит,
т.е. за вещество с дезинфектиращи свойства, на чиято база е и Белината. Това означава, че се залага на хипотезата за възпалителни промени в червата, повишена пропускливост и т.н. Такива има в поне 65-70% от децата от спектъра, но има и други начини за справяне. Казвала съм вече поне 2 пъти, че при нашето момче те се ликвидираха напълно с кефир, който той пие вече 1,5 години ежедневно. Grinning

Ако успееш да сканираш въпросната книга, ще съм ти благодарна да я получа (ще ти пратя на ЛС е-адрес или скайп. Hug

# 609
  • София
Свекърва ми я гледа тази гъба, но децата кефира не искат и да го погледнат...Освен да се пробвам пак Rolling Eyes

# 610
Връчиха награди за принос - подобряване живота на децата с аутизъм
Цитат
Специален "Пулицър" получи заместник-министърът на образованието Милена Дамянова. По време на награждаването тя обяви, че в новия закон за предучилищното образование е предвидено и държавата да отделя средства за центровете за деца с аутизъм.

# 611
  • София
Връчиха награди за принос - подобряване живота на децата с аутизъм
Цитат
Специален "Пулицър" получи заместник-министърът на образованието Милена Дамянова. По време на награждаването тя обяви, че в новия закон за предучилищното образование е предвидено и държавата да отделя средства за центровете за деца с аутизъм.
Приказкиии, приказки. Да вземем за пример РЦ София - http://rcsofia.com/index.php/about-us. Погледнете колко психолога и логопеда работят. Стигат ли за нуждите на всички деца? Моят син вече втори месец чака да го "посетят". Да не говорим, че днес учителката ми се оплака, че Гого е много по-съсредоточен, ако може да се нарече така де, когато ресурсната я няма, отколкото с нейна помощ. Идва веднъж седмично за 20 мин. Пуснала му в петък лаптопа си и камерата. Той през цялото време се гледал и се радвал викайки. Пречат и на останалите...Та аман от медийни изяви. Убедих се за пореден път, че безплатен обяд няма...

# 612
Остана да научим и за останалите наградени и особено за ресурсни учители, психолози и логопеди. Селма каза, че ще предложи бившия логопед на сина си.

Пожелавам на всички ви колкото е възможно по-скоро да можете да се похвалите, че детето ви има приятел (не само мама, както каза Владислава - "не е сам. Вече сме двама"). Simple Smile

# 613
Министър Десислава Атанасова връчи награда „Малкият принц” за иновативност на болница „Токуда”
ЧЕЗ взе приз за приноса си към повишаване информираността за аутизма
Владислава Цолова: Децата аутисти вече не са невидими
Цитат
Дарик радио получи специална награда за съпричастността си с живота на децата аутисти. Призът бе връчен в категория „Най-добра дарителска програма".

# 614
Всичко е много хубаво, но след като са променени целите на фонда, трябва да се промени и името му, за да знаят донорите за какво се изразходват даренията им. Не възразявам срещу целите, които със сигурност са достойни, но след като няма да се подпомага терапията на никакви деца от спектъра, фондът трябва да се преименува. Иначе не е честно не само към малките и големите дарители, но и към родители, които се надяват на помощ. Така те ще спрат да атакуват фонда, а фондът няма да се налага да обяснява или по-скоро да мълчи.

Общи условия

Активация на акаунт