Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 19

• 68 836
  • 747
  •   1
Отговори
# 420
  • София
Аз чакам с интерес да се запозная с нашата ресурсна. Не знам и от кога дефакто ще има занятия с РУ, тъй като графикът е бил изготвен до 15,09, а протоколът на Гого беше готов миналия четвъртък. newsm78 Едно ми е неспокойно... днес попитах кога ще има родителска среща, в случай, че забравят да ме информират Rolling Eyes
И да ви споделя - очарована съм от конната база във Войнеговци. Децата изкараха страхотна неделя. Яздиха коне - първо без седло, а после и със. Гого пищеше и трепереше през цялото време от кеф и само викаше  кон, кон. Собственикът ги заведе и да видят бебетата. Определено ще отидем отново. Понеже сега бяхме с тате, но той рядко има възможност да почива се разбрахме, че следващият път баткото ще храни кончетата, ще ги реше, докато Гого язди. Сама с двамата иначе трудно се оправям Rolling Eyes

# 421
_re_ge,много много си ми полезна!Благодаря ти!   bouquet

След като се отзоваваш така добре за вашата ресурсна,ми идва да попитам още нещо.....
Нашата ресурсна е много зле!Просто отврат! Добронамерена ,но нищо не разбираща от материята си,макар и на възраст,в която би трябвало да е натрупала много опит (поне) .
Възможно ли е тя да ни бъде сменена?Каква е процедурата (предполагам,че ще е тромава,защото тя не обслужва само моето дете,а цял участък с няколко градини и немалко деца,но все пак) ?

За мое голямо съжаление трябва да отбележа че смяната на ресурсна в детската градина не е възможно ( както и в училище ). Те наистина са разпределни по райони и облужват както ДГ така и училищата. Имат си график подневно точно какво посещават и къде работят и с кого. Да се смени ресурсна на първо четене означава че трябва да се подеме кампания затова че дадена реурсна се справя с задълженията си- да се съберат родители, да се организират, да подадат съответните бумаги в ресурсното и така и прочие - доста тромава процедура.

Честно казано още преди да посъпим в градината получих съвет от една особа - избирайки Дг са се ориентирам именно как са обхванати от ресурсното което означава- каква е директорката ( толерантна или не) какви са учителките и каква е ресурсната. Аз лично първо ходих до ресурсното и там говорих с една много мила госпожа която ми назова кои градини са обхаванати от ресурсно, от колко време ( което се оказа немаловажно като фактор )  и именно къде са добрите ресурсни. Тази градина , която беше много добра като решеное беше на 40 минути път пеша без удобен транспорт и за наше съжление трябваше да отпадне. Изборът ни се спра пак на доста далечна градина  ( под прозорците имаме точно две градини но не би...) но за ресурсната ни казаха че е млада и много амбициозна и то така се оказа.

Във вашият случай  дори не знам какво да ви посъветвам. Имате право на занятия с ресурсен и логопед  и в самия ресурсен център обаче то ще е далеч от средата в която детето се цели да се интегрира. Надявам се мамите с повече опит да споделят мнение за някакво решение.

П.С. Доника
родителската среща конкретно за твоето дете във връзка с ресурсното не може да мине без теб. ти си слагаш подписа на редица документи така че спокойно, те ще са тези които ще те търсят а не ти. Ако нещо бъде решено без теб имаш право да обжалваш - протоколът за ресурсно се подписва от три страни и родителите са едната от тях.

# 422
Здравейте мами.От днес започвам да ви следя и да търся отговори на въпросите как да помогна на детето си.Проблемите му са от раждането-нервно двигателно разстройство.Днес на въпроса ми към логопедката и физиотерапевтката детето ми има ли признаци за аутизъм,казаха ДА..Не се обръща всеки път като го повикаш,поклащането на тялото напред-назад(казаха Роки синдром),нежеланието да си играе с някои играчки,нежеланието да докосва  нови неща и още др.такива.Работи с него и ерготерапевтка за сензорите.
А какво мога аз да направя за него.Кога наистина на 100% мога да разбера.Аз също имах съмнения,но не предполагах че е толкова сериозно.Има ли шанс за напредък в развитието на детето ми или аутистичното поведение ще го забави повече в развитието му.

# 423
   Имам въпрос към мами  с деца на ресурсно подпомагане в градините...
    Вашите ресурсни учителки присъстват ли заедно с детето в груповите занимания или само го извеждат за индивидуални такива в отделно помещение?

Момичета,
 Добре е да познаваме действащата наредба с всичките й "препъни камъчета", за да реагираме навреме, без да чакаме съвет и коментар. http://www.minedu.government.bg/opencms/export/sites/mon/left_me … 2009_deca_SOP.pdf

Конкретно на въпроса на Селма, наредбата казва:

Чл. 6.  (1)  Интегрираното обучение и възпитание на децата и учениците се
организира и осъществява от детската градина или училището съвместно със съответния
ресурсен център за подпомагане на интегрираното обучение и възпитание на деца и
ученици със специални образователни потребности.
(2)  Интегрираното обучение и възпитание на децата и учениците със специални
образователни потребности се осъществява съвместно с децата в групата в детската
градина или с учениците в паралелката в училището с помощта на ресурсни учители
и
други специалисти от ресурсните центрове за подпомагане на интегрираното обучение и
възпитание на деца и ученици със специални образователни потребности.
(3)  С децата и учениците със специални образователни потребности,  които се
обучават и възпитават интегрирано, може да се осъществява и индивидуална, и групова
работа в стая, оборудвана с технически средства и дидактически пособия, в кабинета на
рехабилитатора и в логопедичния кабинет.

Това "може" обаче в някои случаи се тълкува като правило. Затова при обсъждането с екипа, настоявайте (без да се карате и заплашвате) за спазване на този член. Simple Smile

Последна редакция: ср, 03 окт 2012, 07:25 от констанца

# 424
  • София
Констанца,   bouquet Ще си го принтна...

# 425
Реге,много ти благодаря!   bouquet

Констанца,безценна си!  Hug Heart Eyes

# 426
  • София
Отдавна не бях писала тук по много причини, но пък ви чета.Така че-да се запиша!

Последна редакция: ср, 03 окт 2012, 19:45 от Валенцето

# 427
Mai4eta-vashite deza obi4at li gatanki?zashtoto moiat mnogo gi haresva i vsiaka ve4er iska da mu izmisliam i i nteresnoto e 4e po4ti vinagi gi otgatva mnogo to4no;)))

# 428
Валенцето,
Не знам, защо реши да изтриеш споделеното вчера за по-голямата си дъщеря. То е наистина вълнуващо, хубаво и малко смущаващо, но наистина всички ни чака. Hug Затова пускам два линка към материали, които може би ще са интересни и за другите мами. Simple Smile

http://www.advocatesforyouth.org/publications/479?task=view

http://www.asgc.org/ed-sex-ed.htm

mila12 и другите мами на деца от спектъра. Пускам ви линк към "Библиотека", където синът ми публикува учебни материали, между които има сътворени от него гатанки, съобразени с начина на мислене на децата от спектъра.
http://mark.alle.bg/pro-bono/

# 429
  • София
Ами, Констанца, защо реших да изтрия...като се зачетох в предните страници някакси ми се стори не съвсем на място написаното от мен. Но си права, не трябваше да го правя, затова ще го напиша пак.
Имам си вече истинска девойка вкъщи. Не зная доколко осъзнава що е то цикъл, но аз тъпо и упорито обяснявам и показвам. и съм обяснявала досега неведнъж. Тя се срамува, страхува, но и е някак горда, което са си съвсем нормални чувства и това е хубаво. Още не знам как ще се справяме, не може сама да се...обслужва чисто хигиенно в това отношение, показвам и, помагам и и я карам да действа основно сама, но и е трудно. Днес няма да ходи в Пумпелина, макар че оттам ме увериха, че ще и оказват помощ.
Благодаря ти много, Констанца!

# 430
   Ха!И у нас вкъщи се бележи порастване!
   На детето му е клати зъбче!Той обаче хич не е доволен от факта,че нещо нередно му се случва в устата...... Въпреки че съм му обяснявала преди и сме чели Франклин по темата .
    Казах му да попита другите деца в градината за техните зъбчета.....Ще видим ,дали ще се сети и дали това ще има ефект.

Валенцето,  Hug  Heart Eyes

# 431
  • Пловдив
Тина, може би е по-добре да попиташ в чеждустранните теми - в темата за Германия. Не си спомням точно, но обикнавено на първа страница има систематизирана мого информация за държавни институции, за посолства и консулства на \българия в съответната страна и т.н.

# 432
  • София
Валенце...не знам какво да ти напиша, но си признавам, че снощи много мислих и за вас. Тук са повече пишещи мъжки майки, включително и аз и практически съвет не мога да ти дам Sad Върнах се назад в годините...Майка ми ми беше купила книжка - Сексуалният живот за деца от 6-9 и 9-13 (2 бяха) Там беше описано всичко с картинки. Тъй като тези книги ги дадохме уж за малко на наш познат - не ги видяхме повече. Попаднах обаче на http://www.book.store.bg/p36786/moeto-seksualno-obrazovanie-za-d … oselin-rober.html - 3 книжки са. Купих и 3те. Историята се разказва от името на детето. Първата, която е за деца до 6г. е на много елементарен език. Има описано всичко. За първи път прочетох в подобен род книга и за нежеланото докосване. Как ако някой те докосва по тялото, а на теб не ти е приятно да кежеш на мама и тате или учителката. Потърси поредицата и картинките мисля, че са най-добрия помощник. Успех ти желая Hug Бубето кой клас е сега в Пумпелина?
Селма, като спомена Франклин - големия плаче, че всички им паднали зъбите, само на него не. викам му - бе мамо, ти на 1г беше с 2 зъба, за къде си се разбързал Mr. Green Почнах да разпитвам като падне зъба какво ще правим - ще ги хвърлим ли на враната на покрива, като по наше време. А той ми казва - ааа не, при Франклин дойде Феята на зъбките и му даде паричка Joy Комерсиални от малки Simple Smile

# 433
  • София
Благодаря ти, Доника!
Тези книжки ще ги взема за малката ми дъщеря, тя е на 8г. Бубка нищо няма да разбере от тях като и чета, интелектуално е доста назад от връстниците си.
В Пумпелина е трети клас, две гдини е отложена от училище. Те сега там работят съвместно с едно частно училище- до обяд са терапевтите от Пумпелина, а следобяд идват от училището учителки и си имат часове . Всъщност Бубка е на 11 и половина.

# 434
  • София
Да знам Simple Smile Питам те, понеже лятото Гого ходеше там целодневно и беше в групата на големите деца Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт