Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 19

• 69 345
  • 747
  •   1
Отговори
# 645

Тук ми се иска да кажа на всички мами, че не трябва да падаме духом. Ниското ни самочувствие,
чувството, че и ние сме различни, като че ли по-долна категория от останалите родители, се подклажда от категоричността на много от материалите по аутизма и особено на български език. Казва ни се "тежко увреждане,  пожизнено разстройство".  И най-отвратителното е, че много от нашите добри специалисти продължават да считат нарушенията от спектъра за болест, и то не каква да е а психична. Дори в "Уикипедия" на бълг.език (за разлика от тази на англ.език) е написано така още на първия ред.

Няма начин и у нас да не настъпи просветление, което трябва обаче да започне първо от главите на психиатрите. Това, че у нас има само 10 детски психиатри и на тях е делегирана тази огромна отговорност - поставянето на диагнозата на генерализираните разстройства на развитието е правилно за момента. Аз дълбоко уважавам тези специалисти и вярвам на познанията им и правилността на техните съждения. Но вярвам също, че с времето нещата ще се променят и най-после на разстройствата от спектъра ще започне да се гледа като на биологично явление, водещо до невронетипично развитие на част от човешката популация.

Селма,
струва ми се, че въпросът какво е аутизъм е сред няколкото, към които се връщаме средно 2-3 пъти годишно. Затова си самоцитирам последното изказване.
Ще преведа и няколко от първите  изречения от Уикипедия на англ.език , където статията е писана от специалисти на най-високо ниво http://en.wikipedia.org/wiki/Autism

"Аутизмът е разстройство на нервното развитие, характеризиращо се  с ..."
" Аутизмът има силна генетична основа, въпреки че генетиката на аутизма е сложна и не е ясно, дали  ASD се обяснява повече с редки мутации или с редки комбинации на чести генетични варианти."

Семинарът е интересен и синът ми сигурно би участвал, ако нямаше нещо още по-важно за него в тези два дни.

Всъщност холандският материал го има и на англ.език. Така че, мога и аз да го преведа. На първи поглед, синът ми каза, че това е нещо, което може да се направи за часове (преградата, отделяща детето), но въпросът е, как ще се възприеме и дали изобщо ще се възприеме и разреши от бълг.директори/учители и дали няма да допринесе за подигравки и изолиране на децата. Независимо от това, той ще се запознае по-подробно с идеята.

Последна редакция: сб, 08 дек 2012, 07:57 от констанца

# 646
Още една TV изява на М. Ламбовски. Тя се опитва да не влиза в медицински "води", но пропуска, че нещо, което може да е в "Класификацията на болестите" може да не е болест и че в класификацията ,ASD не са наричани "болест"и не са в рубриката "психиатрични". За това си има причини като статистика, отчетност, даване на група за подпомагане и т.н. Вероятно не умишлено тя игнорира факта, че не са единствено психиатрите, които се занимават с децата с аутизъм, вкл. с поставянето на диагноза. У нас е така засега, защото няма друг начин в съществуващия навсякъде и във всичко хаос.

Не ми се иска да съм груба, но все пак, когато човек гледа нещо от много близко, той пренася видяното към това, което вижда от разстояние.

http://www.btv.bg/shows/predi-obed/videos/video/1634257192-Grija … etsa_autisti.html

Последна редакция: пн, 10 дек 2012, 09:22 от констанца

# 647
.........

Не ми се иска да съм груба, но все пак, когато човек гледа нещо от много близко, той пренася видяното към това, което вижда от разстояние.

КОнстанца, не разбрах тази ти реплика ....
   Може ли да я поясниш с други думи ?  Rolling Eyes По-конкретно ,може би....

# 648
Селма,
ще ти отговора на "лични" какво означава репликата ми.  Rolling Eyes Предпочитам да не задълбавам в тази посока, въпреки че изгледах отново интервюто и се вбесих окончателно.  Mr. Green Аутизмът според М.Ламбовски бил не само психиатрично заболяване, ами и най-тежкото такова в детската възраст. Как пък го прецени?! Дори лекарите не психиатри не биха се наели да подредят психичните болести по степен на тежест, а камо ли да сложат в началото на ранг листата им едно разстройство на развитието. Според М.Л. било въпрос на предпочитание от страна на родителите да приемат ASD като състояния, а не като "психиатрична" болест.

И се чудя, къде са българските детски психиатри и психолози , та не излязат по ТV да кажат докъде е стигнала науката, а оставят да го правят хора, които дори да четат научна литература по въпроса (в което се съмнявам), нямат бекграунд, позволяващ им да разберат написаното.  newsm78

# 649
..............

И се чудя, къде са българските детски психиатри и психолози , та не излязат по ТV да кажат докъде е стигнала науката, а оставят да го правят хора, които дори да четат научна литература по въпроса (в което се съмнявам), нямат бекграунд, позволяващ им да разберат написаното.  newsm78

Явно на никой не му се занимава ....  Confused

# 650
  • София
Мина Ламбовски говори в сутрешни предавания тип - "да си запълним ефира с нещо". Тези предавания се гледат от пенсионери и майки с деца. Не се е явила в нито едно сериозно медицинско предаване за да се вдигне медицинската гилдия да я опровергава. Освен това Ламбовски твърди, че е психолог и въз основа на това и твърдение се приемат думите и за истина  Thinking

Странно ми е друго - тази жена няма ли най сетне да се ориентира и да си поддържа мнението. Преди няколко години твърдеше, че аутизма е болест ( на червата ) и се лекува - нека и се обадят засегнатите от болеста, тя има лекарството  Laughing . Тоест аутизма се лекува с диета и добавките, които тя ще назначи - справка доведе д-р Киргсман и д-р Усман и ги промотира в сутрешно предаване.

Сега друга песен запя  Mr. Green интересно ми е още ли важи препоръката и за същите двама чужбински специалисти да излекуват сериозното психично заболяване с лечение на стомаха???

# 651

Сега друга песен запя  Mr. Green интересно ми е още ли важи препоръката и за същите двама чужбински специалисти да излекуват сериозното психично заболяване с лечение на стомаха???
стр.7 двамата специалисти
http://www.autism-bg.com/content.php?123-%D0%93%D0%BE%D0%B4%D0%B … %D0%B0-2011%D0%B3.

http://bg.kolektiva.net/varna/dari-levche-za-decata-autisti.html

Последна редакция: вт, 11 дек 2012, 10:38 от констанца

# 652
  • София
Аз също съм меко казано възмутена от изказването на госпожата ConfusedАко такива са всички "Приятели на аутизма" - мерси...

# 653
Майки,
ето един полезен материал за "речева терапия". http://autism.lovetoknow.com/Speech_Therapy_Ideas_for_Autistic_Children Simple Smile Дават се практически съвети за различни възрасти. Ето няколко за ранната детска възраст при невербални деца от спектъра:

- да се започне с опити за имитиране на звуци, издавани от животни, особено при деца, които обичат животните. Така се създава емоционална връзка. Да се използват при това играчки като напр.селскостопански двор

- Да се наблегне на "още", която е важна дума за функционално общуване, като се прави нещо любимо на детето напр. люлеене на люлка и изведнъж се спре. Казва му се  да каже "още" Също и с "хайде" като се качи на пързалката и се казва думата. После се подканва детето да я употреби. Не се подпомага докато не опита. Използва се и склонността на децата към последователност на действията (седни, готов, хайде). Също и за думата "дай" с любима играчка, шоколад и т.н.

- Да се награждава детето всячески, когато отговори на името си - с похвала и пр.

Последна редакция: вт, 11 дек 2012, 11:52 от констанца

# 654
констанца, благодаря за линка! Hug
Хриси трета поредна вечер е със сух памперс.Вечер я изпишвам. Peace
Трябва да работим върху изречения от 3 думи.Изпуска глагола. Sad
Тази вечер ще има Уебинар - Дискусия Диагностика и Терапия на Сензорно интегративна дисфункция от 20 часа.

# 655
   Дами, хрумна ми да ви попитам....
   Взимали ли сте противозачатъчни хапчета преди раждането на вашите дечица, за които пишете тук ?  Rolling Eyes

# 656
  • София
   Взимали ли сте противозачатъчни хапчета преди раждането на вашите дечица, за които пишете тук ?  Rolling Eyes
2 години преди да забременея с големия. Действаха ми истерично и ги спрях.

# 657
  • София, Борово
никога. Първото ми дете е инвитро след 6 годишни опити и лечение. С Дари забременнях точно 1 година след раждането на Виктор.
Констанца, благодаря за линка!

# 658
констанца, благодаря за линка! Hug
Хриси трета поредна вечер е със сух памперс.Вечер я изпишвам. Peace
Трябва да работим върху изречения от 3 думи.Изпуска глагола. Sad
Тази вечер ще има Уебинар - Дискусия Диагностика и Терапия на Сензорно интегративна дисфункция от 20 часа.

Как мога да се включа в дискусията.Моля обяснете ми.

# 659
zai4eto 81 , регистрираш се тук:
Цитат
Местата са ограничени!Моля,регистрирайте се предварително следвайки този линк:

https://attendee.gotowebinar.com/register/5133959885816692736
И по e-maila следваш линковете.Много е лесно! Peace

Селма, никога не съм вземала противозачатъчни.

Последна редакция: вт, 11 дек 2012, 21:14 от n_alex76

Общи условия

Активация на акаунт