(Био)зеленчукова градина - тема 19

• 72 186
  • 746
  •   1
Отговори
# 270
  • Варна-София
Вес, дълбокото аериране е сериозно мероприятие, свързано е с оценка на наклонения терен и премахване на обектите, които пречат на движението на въздуха, така че да не се образуват "frost pockets" (ледени джобове).
Пускам ти едно помагало за планиране на ябълкова градина за бизнес цели. Любопитно е.
http://orchard.uvm.edu/uvmapple/hort/AppleHortBasics/Readings/WI … orchard_guide.pdf

На страница 3 има и картинка. Най-лесно става, да си представиш въздуха като вода и как не бива да му се затлачва руслото. Съответно в котловината е по-добре да няма трайни насаждения.

# 271
Вискяр в твоя сайт има интересни видове домати , но интересно няма информация видовете домати се предлагат за готова консумация , предлагат ли се семена за показаните домати и на каква цена са? Интерес за мен представляват новите видове домати . Също така и какво количество семена предлагаш - например от 20 до 200семки или 1гр-5гр? И това не касае само доматите а и за другите видове които предлагаш. Съгласи се , че човек да дойде от Варна или Русе, а може Шумен за да купи 20 или 100 семки само пътя е чувствителен като сума.

# 272
Вес при нас аерираха тревата - не знам дали има ефект, но сме го правили винаги ( тук така или иначе не става студено , но като живеехме в Канада си го правихме и там)

# 273
  • Пазете Гор
Лоша работа с патладжаните. Горчат, та не се траят. Изкисвах ги в сол по един час и повече, но не са ядивни и това си е. Може би ги изпуснах малко, та презряха, имат доста добре оформени семчици. Все пак утре ще направя няколко буркана гювеч - ще гледам да изкисна няколко часа в сол нарязаните патладжани.

Градината буквално прегаря. Поливам, но въздушната влажност е минимална, растенията са крехки и дребни. Резултатите с картофите, доматите, тиквичките, краставиците са по -слаби от миналата година. Пиперът е много повече и по-добър. Има отлична реколта сини сливи, което поне при мене се случва доволно рядко.

Тия дни ще освободя една-две лехи с прегорели домати и ще наторя с овчи тор. Там след десетина дена ще насадя марулки за рано напролет и спанак. Започва се новият цикъл.

# 274
интересно-дали не е от сорта?
моите патладжани имат семки-всичките,и изобщо не са ми горчели досега/и печени и задушени,даже без изкисване,че си е необходимо предварително планиране/
оставям ги нарочно да са по-големички,че ме мързи да паля скарата за 4-5 бройки само-имам 8 корена,и ги чакам да се съберат поне 10тина,та да ги пека заедно

# 275
  • Варна-София
Като садих дайкон (в средата на август) изтупах в същата леха семе от цъфнали салатки. Дайконът го сях с 2 дена рътени семена с показало се коренче, така че направо с радост поддържах влага. Салатките вече правят шести лист. Ще взема да разсадя за да си имам наесен салатки. Сложих в едно сандъче преди няколко дена да поникват семена за друга салатка, която приличала на Айсберг. След няколко дена ще посея и репички. Както казва Куркума - започва нов цикъл.

Време е за равносметки. Разказвайте кой какво научи, кой какво няма да прилага и какво ще прилага оттук-занапред в своята (био)зеленчукова градина.

Тази неделя ще правим гроздобер. Ще дойде баща ми. Чакам добри думи от него за качеството на гроздето.

# 276
а тези гъсеници по доматите имат ли нещо общо с увеличението на мулците тази година

# 277
  • Варна-София
а тези гъсеници по доматите имат ли нещо общо с увеличението на мулците тази година

При мен няма доматен миниращ молец (тута абсолюта). Моите гъсеници са само от нощенки. Също намирах малки жълти скакалци (вече рядко и тях виждам, защото котките много ги харесват). Рядко тази година намирах миризливки, но ги събирах в буркан с вода и ги давех. В тази суша не е изключено и птички да клъвнат доматите за да си набавят вода (както се оплакваше veni-vidi в по-предните теми).

TianDe5378080, внимателно се вгледай кой ти прави белите, за да знаеш как да се бориш.
Намирала ли си доматен миниращ молец? Провери не само плодовете, но и листата, стъблата и листните дръжки.

Температурите се кротнаха. Доматите пак започват да цъфтят. Ще има за туршийка.

Последна редакция: пт, 07 сеп 2012, 00:37 от amica1

# 278
При мен гъсениците нещо наизчезнаха... Брах и домати, и чушки, но не намирам кьорава гъсеница, пък и поразеното е твърде малко... Какво ли правят в момента? Бяха на ята, сигурно се канят да зимуват...  newsm78   

# 279
  • При розите и топлата вода ......!
Привет, градинари!
Днес ще берем грозде. Бялото. Рано му е ама няма начин. Почти 50% е загубено. Изчакваме да го огрее хубаво слънцето и започваме.
Махам колците на изсъхнали домати и краставици. Доматки се намират още, краставички почти няма- ама моя е грешката.Когато вие сеехте късни аз се мотаех. На ми сега- салата само от домати.  Много съм доволна от пипера тази година. Явно обича суша и горещина. В комбинация с обилно наторена с оборска тор почва добива е чудесен. Правих какво ли не с чушки, продавах, раздавах, суших и има още много. Лютеницата ми стана много вкусна. Мазето е пълно с какви ли не бурканчета- ами зима дълга. Давайте идеи за връхчета.
В общи линии съм доволна от градинката ми. Отблагодари се.
С гроздето много не успяхме, но догодина ще наваксваме. Нападна го брашнеста мана въпреки усилията на мъжа ми.
Днес ще си направя подправка за готвене. Правите ли си такава? Ползвам я през зимата на всяка манджа.
Правим план за засаждане на още 7 - 8 дръвчета. Ще има лешник и бадем. Ако знаете подходящи сортове, моля. Нямам представа дали при нас в Югозападна България ще вирее бадем. Дедо?

Искам и по- ранна праскова. Да зрее някъде средата на август. Искам, ама има ли такъв сорт не ми е ясно.  Mr. Green

# 280
казвате ,че време е за отчет....
аз догодина ще сея на три етапа доматите и ще гледам по-добре за сортовете и поне двойно повече чери ще сея/суша ги много успешно,слагам в буркан натъпкани,с малко чесън риган и зехтин Heart Eyes  chef/
ще сея и на два пъти тиквичките ,че мноого зор беше тая година,ама пак такива количества ще са май,че доста-доста бяха,но не се опряха кой знае колко  Laughing
тиквите съм ги замислила другояче и тях-отделила съм им един кът,специален
ще експериментирам с чорбаджийски чушки тук,че уж им хванах цаката на пиперите  Rolling Eyes/при мене е голям пек,леко сенчесто място,следобедно време съм им отредила/
пепино съм си разсадила,ще му мисля мястото
спирала за подправки съм замислила да правя,та в слабия сезон ще й дойде времето,надявам се
относно пръскането-домати случайно пръсках,и то,заради съседни заразени видове,а черитата не усетиха никакви болести-много съм доволна,много са издържливи Heart Eyes
тикви и тиквички не съм пръскала с нищо,но догодина по-рано ще започна да колтуча тиквичките,че така увеличих добива поне с още 1/3 от времето
пипера хич няма да го плевя догодина  Crossing Arms
трябва ми и по-добра организационна схема на поливане за догодина,че сега имах дни,в които и след 3,5 часа поливане не стигах до под кривата круша  Whistling

преди месец съм разсадила черна ряпа-вече има поне 6-8см в диаметър-за мен е новост,дори не съм яла такава,колко трябва да порасне?и може ли да си седи в земята?

# 281
  • Варна-София
Гелика, Редхейвън е типична августовска праскова, много ароматна и вкусна.

Мама, аз черните репи, когато стане студено им остъргвам горната част, режа опашките и ги увивам в свежо фолио. Така стоят в хладилника до края на месец май. Ще се справиш. И аз миналата година за първи път гледах черна ряпа и дайкон, и тази година с радост повтарям с дайкона. Черната ряпа я изтървах като срок за засяване. Много ми помогна при лекуване на кашлица.
Пробвах и в земята да оставя, но се променят бързо, не се съхраняват в ядивния си вид.

# 282
амика,то студеното при вас е по-рано...при нас е към януари чак  Rolling Eyes
четох,че малки били,към 12-13 см ,толкова ли да ги чакам да станат?

# 283
  • Варна-София
Да, толкова големи са.

# 284
Моите пролетни тиквички и краставички Гергана връзват яко... Нещо се бяха ощавили пролетта, боледуваха, чудеха се да умират ли да остават ли, но сега се отприщиха, та раздавам и се чудя кво да ги правя...  Laughing  За сметка на това, есенните тиквички се сдухаха и умират... Може да се оправят към декември-януари...  Laughing

От пипера съм доволна тази година - нанизах 10 върви по 50-тина чушки, бера редовно, раздавам на фамилията, готвя, малко други неща слагахме и като гледам как цъфтят и връзват се чудя кво да ги правя... Доста и изхвърлих изгорели от слънцето или нахапани от гъсеници...

Доматите Рила бяха супер... Мислех, че няма да ги бъде с тези болести, но устояха, връзваха и още връзват... Само две редчета имах от тях, но ми стигнаха...

От зеления боб съм доволна, тепърва започнах да бера, но му личи, че връзва, не се стиска...

Сях дайкон за първа година - ще видим...

Праз също за първа година - на слънце е ок, на сянка баш го няма...

Още не съм си насяла марулките, не помня тоя сорт кога се сееше...

Общи условия

Активация на акаунт