(Био)зеленчукова градина - тема 19

• 72 015
  • 746
  •   1
Отговори
# 105
И при нас валя, много, макар и кратко.
Имам питане - сутринта вчера пръсках с мляко и йод, защото имам и аз две доматчета с кафяви дупета. Привечер заваля много обилно. Дали е имало полза от пръскането или да повтарям?

# 106
Имам питане - сутринта вчера пръсках с мляко и йод, защото имам и аз две доматчета с кафяви дупета. Привечер заваля много обилно. Дали е имало полза от пръскането или да повтарям?

За по-сигурно повтори... Снощи мъжът ми пръска доматите с чесън, нощес валя, колкото да ги измие... Ще повторим след ден...

# 107
  • Пазете Гор
Да кажа, че валя - ще преувелича. Да кажа, че не е - пак.

Всред никак нелошите домати има и някои болни, но дават прилично. Аз от спестовност използвам всяко доматче, ако ще и да е колкото къпина  Grinning.

Завчера се разходих из градината и обрах всички дребни, нестандартни доматки, някои болни, други принудително зазрели на засъхващи корени. Смлях ги и стерилизирах с подправки под името "Трънски сос за спагети". Добавих някоя дефектна пиперка, чесън, лучец. Малко прекалих с зеленориите - магданоз, босилек и риган. Не че мирише лошо, ама цветът на бурканчетата излезе отровно зелено   chef. Малко е туткаво чистенето, но какво пък.

Ей ги патладжаните в тенекиите. Едра гад, вкусна, крехка, без горчилеж.

# 108
и аз тия дни меля домати Simple Smile барабар с люспите,ама не толкоз от спестовност,колкоъо от тарикатлък Wink -слагам ги в комбайна цели и стават на пяна направо,ако подържа повечко ,а после с малко сол ги сгъстявам и в силиконови формички във фризера замразявам-спестявам едно варене,а и ме е страх от бомбаж,честно да си кажа

засадих първата доза зеле,ама ме човърка сега какво да набучкам между зелките -идеи? целина?репи някакви?моркови?пащърнака?

# 109
Колко дни е кълняемостта на чубрицата и трябва ли преди това да правя разсад?

# 110
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯

на  пакета не пише ли?
аз намериах забравено пакетче чубрица тази пролет (ама много старо  Blush мобе би на 5-6 години) и от него пораснаха само десет петнадесет стръка разсад в сандъчето, после ги разсаждах в двора. разсаждат се за да не са прекалено близо едно до друго и да има място да се развият

# 111

За по-сигурно повтори... Снощи мъжът ми пръска доматите с чесън, нощес валя, колкото да ги измие... Ще повторим след ден...
Благодаря!

# 112
При мен се появи един гаден червей по доматите... Малък един такъв, нищо особено като го гледаш... Гаден е, щото не дупчи доматите, където му падне, а се свира точно между домата и дръжката му... Доматите няма за какво да се държат и падат по земята - големи, малки, зрели, зелени, гадината не пробира....  Няма да пръскам с нищо, не е чак такава напаст, но ме дразни, щото не вземе да си откъсне един по-голям домат и да си го яде само него, ами нахапва от много и ги оставя... Сега кой да ходи по него да яде зелени домати...  Rolling Eyes

# 113
stelt77 , опитай с Моспилан понеже е с тридневна карантина , а сега се бере вече.

# 114

на  пакета не пише ли?

Домашни семена са, за това се чудя

# 115
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯

на  пакета не пише ли?

Домашни семена са, за това се чудя

Hug не прочетох внимателно  Blush мислих, че питаш колко е кълняемостта, а то било за колко време покълва  Hug

Satureja hortensis

Цитат
Sow seeds in cell packs or flats, press into soil but do not cover. Light aids germination. Kept at 70° F., germination averages 14-21 days. Transplant into the garden 8 inches apart. Can direct sow (barely cover) after all danger of frost, 1-2 seeds per inch in rows 18 inches apart. Thin to 8 inches apart.

запазва кълняемоста 2-3 години Wink доказано може повече Wink

и тук има инфо  Hug

# 116
Добър ден!
А съвсем отскоро съм ентусиаст-градинар, и то по-скоро ентусиаст отколкото градинар засега. Имаме къща на село (на около 1 час път) и ни се иска там да си засадим градинка следващата пролет, но се оказва по-сложно отколкото си мислех. Оказа се че двора (и съседните дворове) са нападнати от сляпо куче - малкото съседи които се опитват да гледат нещо в дворовете си виждат голям зор. От няколко дни чета всичко което ми попадне в нета за къртиците и слепите кучета и доста се демотивирах - има ли оправия с това нещо? Ние не искаме да ползваме отрови, за да е "био" градинката, та засега набелязах няколко възможни начини да го борим:
- засаждане на рицин (за което се колебая, заради малката)
- засаждане на турта
- засаждане на "бял холандски зюмбюл"

За тези трите четох че май ги отблъсквали. също се споменаваше и за листа от пелин и хризантема. има и някакви електронни уреди, но май успехът им е под въпрос. аа, и забождане на метални пръти с окачени на тях туби от минерална вода.

Така, както виждате, събрала съм известна теоретична подготовка и ако трябва ще ги приложа всички тези накуп, но... иска ми се да се допитам до вас, дали някой наистина ги е прилагал? И въобще други съвети за тази ситуация ако имате.

А, и още един въпрос, как се определя pH на почвата?  newsm78

# 117
Аз с доматите изоставам не с дни, а с месеци:
Нова, къде се намираш? На каква надморска височина?

870 м, в Люлин планина.
То всяка година си е така, но тази година се надявах заради по-топлото време да дръпнат по-рано, но не би.

С какво изложение си? Ветровито ли е?
Разпитвам, щото ми се ще да си взема място. Искам да е някъде по-нависочко, където няма интензивно земеделие. Но точно от това се притеснявам - късия сезон. Да не стане така, че само картофи и ряпа да гледам.

Добър ден!
Оказа се че двора (и съседните дворове) са нападнати от сляпо куче - малкото съседи които се опитват да гледат нещо в дворовете си виждат голям зор.

skarida5, има един начин да се справиш със сляпото куче - сееш от всичко по много... за да остане и за теб  Simple Smile  Wink.

Последна редакция: пн, 13 авг 2012, 08:01 от manandy

# 118
Куркума, страхотна реколта патладжани! Колко често поливаш?
От доматите съм много доволна. Набрах две касетки -домашна селекция, средно тегло на домат около 700 грама. Най-едрият е килограм. И има още много за бране- http://i035.radikal.ru/1208/48/8aa9ce5bbcbb.jpg
Ето и рила от края на  юли http://s52.radikal.ru/i138/1208/51/7cd7ea845eab.jpg Много домати от корен, отплащат се за грижите.

Последна редакция: пн, 13 авг 2012, 11:55 от Ana.Ivanova

# 119
Добър ден!
Оказа се че двора (и съседните дворове) са нападнати от сляпо куче - малкото съседи които се опитват да гледат нещо в дворовете си виждат голям зор.

skarida5, има един начин да се справиш със сляпото куче - сееш от всичко по много... за да остане и за теб  Simple Smile  Wink.
Ами то мястото ни не е голямо, а и като за първи опит (не сме се занимавали никога с градинарство) мислех да не се изхвърляме... само това ли е начина? Никой ли не е пробвал гореописаните средства?
Още един въпрос, сляпото куче само кореноплодите ли напада? Т.е. можем ли да садим други зеленчуци, които няма да пипа? Или яде всичко?

Общи условия

Активация на акаунт