(Био)зеленчукова градина - тема 19

• 72 148
  • 746
  •   1
Отговори
# 240
Тута абсолюта в едър план.
http://ivesto.eu/pro/novini/article/tuta-absoluta
дупките от гъсеницата на нощенката са кръгли.
А минава от черно-кафяво в зелено защото е камуфлачна  гадината.
Долу в земята се люпи и се качва от глад по зеленото на горе.

# 241
И аз имам нещо по краставиците- малки ситни, черни точици (предполагам някакви гадинки) по листата. Пръскам усилено с чесън и с калиев перманганат - за сега ефект нулев. Ама то и почти всеки ден вали де

# 242
Веселче,според пораженията не е Тута.Няма "мини".Пипера има наядени кръгли дупки в листата.По доматите на мога да забележа нагризани листа.И тъй като не съм пръскала с химия пораженията са големи.Прегризва домата откъм дръжката и плода цопва на земята .А гъсеницата стои свита на венче на дръжката.А чушките прежълтяват и омекват.
Мисля си до преди три години основен проблем ми беше чернокрилката.Миналата година по това време белокрилка се намножи.Сега пък тази гад.
И...тихичко-май заваля.Дано повали добре,че сме на жесток воден режим  Praynig

# 243
Тази тема е страшно интересна, как съм пропуснала!
Ще я следя изкъсо, засега нямам какво да споделя, дано ме извините, аз съм просто една бъдеща градинарка:)))
 Hug

# 244

Какви са тез пашкули!?   newsm78   Колорадския бръмбар не прави пашкули... И не съм го виждала да сере... Снимай го това нещо, дето те е насрало...

е,то хубаво да го снимам,ама фотото ми хич го няма,пък в макро..хептен  Sad
днеска чистих мазата,естествено пълно с паяжини ,а по тях имаше точно такива ак*та  Rolling Eyes оф, миши ли са,не знам  Embarassed ,ама приличаха на ония по  патладжана-сухи като барут,тъмни,черни и са все повече-има ги по новите ми патладжани,днеска и колорадски бръмбари оттам събрах 5-6
пръсках с нийм+чесън+колтуци/за всеки случай  hahaha/

# 245
  • Варна-София
И аз имам нещо по краставиците- малки ситни, черни точици (предполагам някакви гадинки) по листата. Пръскам усилено с чесън и с калиев перманганат - за сега ефект нулев. Ама то и почти всеки ден вали де

Титина, това май не са акари. Даже да имаш страхотно зрение, те не са черни точици. По-вероятно е да са листни въшки, или плесен някаква в етап на образуване на спори. Вземи лупа и добре разгледай.

По-добре да отделим време да диагностицираме правилно, отколкото да пръскаме на сляпо.

Вили, моите поражения са досущ същите. Днес мятам бурканите.

Това време пак се гъбарка с нас. Да завали малко повече, че да кажа, че е имало полза. А то пусна няколко плюнки и ... това беше.

От небето се чуват непрекъснато викове на птици от най-различни калибри, не само щъркели.
http://www.moreto.net/novini.php?n=183496&p=5
Обаче аз други години съм проследявала повторния цъфтеж на кестените и мисля, че е в резултат на сухо лято, а не на очаквана люта зима.
Изобщо статията е популистка и не се плашете.

Аз съм много щастлива, че над нашето място минава "Виа понтика". Обичам да гледам миграциите на птичките.

Цялата изминала седмица, малко ято лястовички се учеха да летят заедно над нашето местенце. Летяха на осморки, на кръгчета от ябълката до черешата и обратно.  Понякога се включваха повече, понякога оставаше само една (сигурно най-несхватливата) да се упражнява.

Последна редакция: вт, 28 авг 2012, 08:50 от amica1

# 246
Да е жива и здрава новата реколта на Калисто-Джулия   bouquet  Hug

# 247
  • Варна-София
Честито, Калисто! Да ти е здрава и да ти носи само радост!

# 248
Да е жива и здрава новата реколта на Калисто-Джулия    bouquet   Hug

И от мен Hug

Последна редакция: ср, 29 авг 2012, 00:11 от stelt77

# 249
Да е жива и здрава новата реколта на Калисто-Джулия   bouquet  Hug

Присъединявам се към пожеланията!

# 250
  • Варна-София
Хайде на домашен ошав. Сега е до половината, но догодина ще напълня кутията догоре.
http://s47.radikal.ru/i115/1208/d5/7571b7cc07a9.jpg

Ядохме, сушихме, правихме сок със сокоизстисквачка и вече дойде време да оберем окончателно Молиз делишъз - същата, която имаше брашнеста мана и я лекувах само с обезмаслено мляко.
http://s017.radikal.ru/i419/1208/03/dd349c900989.jpg
Окончателната равносметка за еко-био борбата с брашнестата мана по ябълката е повече от положителна.
Пръсках на следните дати: 30 април и 17 юли с 10% обезмаслено мляко (и понякога доизпръсквах, ако ми останеше мляко при другите пръскания), 3 юли с пепеляна вода (също лекувала брашнеста мана)

Механично почиствах на 12 май, 19 май, 24 май.

За струпясване обаче пръсках, както си е РЗ схемата.

# 251

Да се похваля с най-голямото си доматче.

# 252
  • Пазете Гор
Еха, хубавец! Браво, Pisaro!

За бамята искам да споделя - струва ми се, че при посев от до 30 корена най-добрият вариант за съхранение е сушенето (при по-малки всичката продукция ще се изяде лятос). Минава се всеки ден през лехичката и се обиура - кога шепичка, кога повече. Може и да се ниже, ама аз като по-мързелив я редя на вестник на сянка и проветриво. За 20 дни бамичките се свиват неузнаваемо и могат да се съхраняват. Ползването им е лесно - изкисват се в вода за ден и са като току-що откъснати.

Ех, и аз се изказвам за бамя. Ако не бяха климатичните колебания, едва ли щях да отгледам и един корен, ама ето. Е, все пак и аз напарвих каквото можах - съдове, торове, сортове.

Не може гювеч без бамя. Просто не става.

# 253
...Оставям с впечатлението,Куркума,че индийците са по-големи гювечоунищожители от нас!
Аз си гребна  в магазина една стиска бамя,те-цяла щайга.
Още един разбит мит за мен.
Прежалих вече българското кисело мляко след като пробвах японското.
Като в детството ми.
Кисело.
А Pisaro да сподели сорта на гиганския домат.Любопитна съм с датата на разсаждане.
Мисля си,че догодина ще обърна внимание на климатичните условия повече отколкото на традиционния график.Кое след кое се вкоренява.Времето на баба ми е минало.
Царевицата на съседите(40 дни след мен) е истински дебел,сочен кукуруз.
И за варене и за пуканки.
А моите и за силаж не стават.Уж по учебник. Wink
И защо не мрънкам от есенните тиквички,краставици-ни мана,ни ялови цветове...
Само ги гледам.Нищо не правя.Пчелите на рояци,тук-там,гъделичкат ги.
Признавам,че климатът се промени.Аз съм на географската височина на Букурещ.Онова,което дойде през стобора от корейците и го мислех за арменска краставица се оказа..луфа.Тропическо растение.Не,че не го пробвах на Старото момче на салата с домати.
Е-мека била.Мека,ама голяма. Joy
Нищо не излезе от биволското сърце.Хилавки стръкове,дребни плодчета.Аз все си гледах юмрука.Дано,дано поне като моето да налеят.
Обаче Ромите!
http://prikachi.com/images.php?images/419/5209419Q.jpg
И кубинската сладка капия:
http://prikachi.com/images.php?images/430/5209430R.jpg
А черната пиперка е точно толкова люта:
http://prikachi.com/images.php?images/437/5209437L.jpg
...Нямам ябълки по Амика, Hugа искам да ви почерпя.
В понеделник празнуваме Деня на труда в Америка.
Колежки,дайте да се похвалим,де!  Sunglasses
Срязах първата диня.Сладка,ама малка.
Те,хубавите неща идват в малки опаковки. Laughing
Питанка:как разбираме,че тиквите са готови за бране?
Прегръдки за Джулия и Calisto!
Да спи кротко на гърдите на мама!
Kолко е хубаво,че си имаме бебе! Hug

# 254
Семенцата за разсад са засяти към 10 март, а в земята разсада към 6-ти май.
Сорта не го знам, защото преди две години ми дадоха малко останал разсад и този домат е от потомците. Имам и много вкусни жълти доматки. Биволското сърце го садих тази година за пръв път, но не ми хареса. Пък и не е много устойчив на болести и вредители.

Общи условия

Активация на акаунт