(Био)зеленчукова градина - тема 19

• 72 162
  • 746
  •   1
Отговори
# 420
  • Варна-София
Стелт, тези домати могат да си дозреят - на балкон/тераса, зад прозорец, че даже и в хладилник. Аз друга година ноември-декември слагам в зелевата салата последните зачервени доматки, нарязани на ситно. Добиват един зимен вкус, но какво искаме чак толкова. Чудесна работа.

Ще ми се да споделя. Ябълките от сортовете Златна превъзходна и Муцу няма нужда да се белят за сладкиши и щрудели, защото са с много тънка кора. Стържете направо! Това си го припомням всяка година наново. Хубаво е когато се сетя в началото на сезона, че да не се минавам много!
 chef

Последна редакция: пт, 05 окт 2012, 14:10 от amica1

# 421
Хайде и аз-да не се мина със зелките.Защо ми бяха 20 стръка брюкселско?! Crazy
Вижте сега от половин:
http://prikachi.com/images.php?images/167/5341167J.jpg
Голямо бързане пада при мен.В неделя ще ме завали нещо-я сняг,я слана.И се чудя,ако оставя зелените домати на стръковете дали ще си повредя суровата туршия?По рецептата на Куркума ще направя кьопулу,но си мисля колко минути да го стерилизирам.Четох в нета,че от надморската височина зависило времето.Може и под морското да се пада градината ми.8-10 минути?
Да се нафукам със сладките картофи:
http://prikachi.com/images.php?images/196/5341196S.jpg
Водих Хосе Мигел да мъдрува защо не ми узряват доматите.То не бе жега,то не бе поливане.Но така на китки като при Стелт  Hugне видЕх.Появяваха се червени петна като по бузите на селска мома на събор.И на другия ден-прас.Полурозов,полуникакъв.До септември месец когато започнаха да падат температурите...
Той изтегли един стрък,разгледа корените и ви вика,че на влажния припек корените са се подули.Тръгнали надолу в почвата да търсят хлад.И растенията спират да подават сигнали към плодовете за узряване.Догодина ще пробвам с дълбочинно засаждане.Според него-половината стъбло да вкопая в земята.Мигел ми похвали магданоза за глави.Смееше се под мустак.
"Амика,амика,какво си отгледала...!?"
http://prikachi.com/images.php?images/233/5341233I.jpg
Каквото-такова-ще си го ям! Joy
ПС.Отзад е целина за глави,недоразвита... Blush

# 422

Веселчето,
много хубаво се фукаш,много ти харесвам пътеписно-описателните постове    bouquet
а тез корени каква супа правят!  Heart Eyes със сладки картофки ,примерно ...ммм    chef

# 423
  • DE
Здравейте!
Това е положението при мен с днешна дата

домати, така няма и да узреят, стана хладно.
краставици, бране със закон... всеки ден по една Mr. Green
копър за тях
чушлета, вече насила растат
ягоди и то доста. Никога не съм имала есента.
малини, всеки ден по две Mr. Green

Има и разни други треволаци, но са смешна работа и срамота за снимка.
Днес сложих доматени колтуци в саксии. Що да стават зян...на прозореца на топло може да вържат някой домат.
Това си е май малко гавра с природата, ама тези от големите парници, дето ни хранят цяла зима и те са такива Embarassed

Някой по-нагоре беше питал за презимуване на чушки(растения) в саксия.
Тук така прецедират някои градинари, но ги държат на топло и светло.
Виждала съм в остаклена зимна градина сред другите цветя.
И аз имам още доста малки камбета и пиперки и ще пренеса ваните в парника, пък докато издържат.

Спокойни почивни дни!

# 424

Някой по-нагоре беше питал за презимуване на чушки(растения) в саксия.
Тук така прецедират някои градинари, но ги държат на топло и светло.
Виждала съм в остаклена зимна градина сред другите цветя.
И аз имам още доста малки камбета и пиперки и ще пренеса ваните в парника, пък докато издържат.

Аз бях, благодаря ти!
А знаеш ли дали на пролет ги вадят отново навън или ги оскубват и садят нови?

# 425
Бушко,ще разберем след твоя експеримент. Laughing
Аз бих подбрала растение,което усилено цъфти в момента.Пресади го сега,докато е топло отвън,поливай,дай му време да свикне със саксията преди да го вкараш на терасата.
Замислих се.Не съм пробвала да наведа пиперено клонче и да го зарина в почвата.Дали пуска корени като доматите?
Ок-ще подгрееш остъклената тераса,а интензитетът на светлината как ще докараш през късите зимни дни?
Мале ,полезна работа би свършил един солариум... Joy
Чудни краставици е показала Мацето.Крива работа бе при мен,горчива.Не успях да обера копърът на стъбла,заради Олимпиадата.А сега ми е нужен за суровата туршия в разсол.
И пак да питам за зелените домати:
Ще се промени ли вкуса им,ако ги добера след слана? Thinking
У дома мирише на старите Плод-Зеленчук.По маси,прозорци,тави,кофи нещо наднича,ухае.Лилавият босилек виси на тавана.Ние с котарачето се радваме като малки деца.Учудени,развълнувани от плодородието на есента.
По-честичко се събираме и все в кухнята.Топло,уютно и ароматно усещане. Hug

# 426
  • на пъпа на Златията
Да , ВЕС,
Няма да стават за нищо
Ще станат на пихтия като ги внесеш вътре. Метни им един найлон да не ги ослани, ако сланите са инцидентни, 1-2 дни . Ако имаш температури 3-4 дни  4 градуса ще замръзнат и пак няма да стават за нищо.
Бушката , пипера има голяма коренова система. Аз мислех че са в тенекия навън . Като ги пресаждаш с казмата нашироко и на дълбоко копай!

# 427
  • Варна-София
Ах, Вес, какъв магданоз. Много се смях. Верно казва Куркума, че магданозът бил афродизиак. Колкото повече, толкова повече, както казва и Мечо Пух.

Доматите ги обери ПРЕДИ слана. Иначе Рорик ти каза какво ще стане. От доверен източник знам, че на откъснат домат не му трябва светлина за да зачервенее, тоест може и на тъмно в хладилника да стои.

Днес обрахме червените ябълки. Преброихме, дето се казва пилците наесен. Заключението на мъжа ми е, че нищо не трябва да променям в схемата на отглеждане на ябълките. Тоест има бол първо, второ и трето качество плодове. Ако бях пръскала против плодов червей според него сме щели да претоварим дърветата, а така има за всички - и за червеите (тоест пеперудки за птичките) и за нас (хората). Сега попивам информацията и се пренастройвам. Брех, тоз мъж по-еко и от мен ще излезе.

Последна редакция: сб, 06 окт 2012, 19:11 от amica1

# 428
Обрах дюлите, остават ми крушите.
Веселче,
магданозът ти е Голям Joy

# 429
Нашите навремето преди първите слани беряха доматите и после на хладно и тъмно или в мазата или на тавана. Изкарвахме домати до Коледа на пазара

# 430
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
топло, щедро сиромашко лято  Hug

и още "плодове" от комшийската градина  Blush снимката е от миналата година, но и сега има

# 431
В тенекии са чушките. А балкона не е остъклен. Ще ги внеса в стая, която не ползваме.
Идеята ми е не толкова да раждат през зимата, а на пролет да ги изнеса рано и да са развити растения преди другите, които тепърва ще растат и цъфтят.
Съдейки по малките ми декортивно-люти чушлета (растение вече на 2 години), които докато още правех разсади на чушки и домати - те  вече връзваха. Може и да се получи.

# 432
И аз да благодаря за идеята за чушките, ще се възползвам Simple Smile)

Отчитам се с последни за сезона две тави с доматчета. Всичко е узряло навреме преди сланата Simple Smile

# 433
Има една салата дунавска или ловджийска. Разликата между двете е че в едната има зелени домати. Превъзходни са в нея.Някои я правят с топла марината аз в студена и слагам каквто се сетя. Със съвсем малко олио.

Рорик пиши рецептите  Praynig
Утре ще оберем зелените домати  , и пипер ще има доста.
За кратунките време ли е вече ? Тиквите ги обрахме , кратуните останаха

# 434
Вчера разсаждах зимната маруля и видях ,че има въшка.
С какво да я напръскам с чесън ,с пепел от цигари се сещам ,че пръскам цветята.Дайте идеи моля ви Hug
А кога ще ядем маруля ,някой има ли опит от посетите по това време марулки?

А за отчета пипер имаме още доста ,а доматите ги обрах зелени ,ще правя трушийки.
Тази година ми беше първа в зеленчуко- производството и чесно казано не съм си извадила много изводи,всичко ми беше като на магия.Но няма да се откажа никога от отглеждането на зеленчуци,много ми хареса.
Аз не съм много по снимките или ще забравя апарата ,или ще забравя да снимам WinkМъжо каза важното е ,че не забравям за градината и ядохме вкусни домати ,пиперки и краставици.Само корнишоните нещо заболяха и не станаха,а и бяха само три корена.
Аууу а какви люти чушки отгледах за половинката ,люти като мене  Twisted Evil

Общи условия

Активация на акаунт