Предстои ми Инвитро/Икси - Да поговорим 48

• 69 233
  • 744
  •   1
Отговори
# 690
  • София
Zviara , на мен лекар ми е казвал, че понякога яйцеклетки са закрепват за стената на фоликула и когато изсмукват течността яйцеклетката не се отлепва и не могат да я извадят. Това разбира се не е обяснение как може да не са извадили нито една яйцеклетка от 20 фоликула. Важното е да не се отчайваш, един опит не е показателен. Лично моето мнение е, че стимулацията ти не е била подходяща за теб, но аз не съм лекар, нито се смятам за достатъчно компетентна. Просто това си е мое предположение на базата на опита, който имам. Стискам ти палци и съм сигурна, че ще разрешите проблемът.
Точно така е и според мен!
Копирам това, което намерих по темата:

http://amy-happilyeverafter.blogspot.com/2007/11/no-such-thing-a … ty-follicles.html

Недоразвитите и лошо развилите се (дисморфични??) яйцеклетки често имат извънредно плътна обвивка от кумулусен(???) клетъчен клъстер, който има свойството да ги прикрепя здраво към вътрешната стена на фоликула. hCG инжекцията, която има за цел да узрее яйцеклетките и да разпръсне (отпусне) кумулусните клетки, така че яйцата да се освободят при изсмукването и съответно да бъдат събрани при аспирацията, често не успява да причини достатъчно разпръскване на кумулусните клетки, когато яйцеклетките са недоразвити или дисморфични. В такива случаи яйцеклетките може да не бъдат лесно прихванати с първия опит за фоликулна аспирация и да изискват тези фоликули да бъдат повторно обляни и/или остъргани в опит да ги изкарат. В по-тежки случаи, освобождаването не се получава. Когато това се случи, тенденцията е тези фоликули да се описват като „празни”. Тъй като това намеква, че подобни фоликули не съдържат яйцеклетки, названието е неправилно. Няма такова нещо, като „празни фоликули”.

http://www.medpedia.com/questions/706-is-there-any-treatment-for … follicle-syndrome:

Имал съм няколко случая на празни фоликули, както при млади, така и при по-възрастни жени. При по-младите пациентки, заключението ми е, че те не са получили адекватна hCG стимулация. Навремето съм използвал generic hCG и се притеснявах, че не е произведен качествено или е претърпял някакъв тип дезактивация при транспортирането или съхранението. Така го смених с Овидрел. От тогава инцидентите с празни фоликули се разрешиха, освен при няколко изключения. Имах 2 сравнително затлъстели млади жени, които имаха много слаб резултат, въпреки многото фоликули (и двете бяха със СПКЯ). Под „слаб резултат” имам предвид, че или нямаше яйцеклетки, или бяха събрани 1-2 яйцеклетки въпреки наличието на 25+ фоликула. Беше им бит Овидрел в корема, според инструкциите. В последващ цикъл, им го биха отзад на ръката, където имаше малко подкожна мазнина, но много по-малко, отколкото по корема. Тогава те дадоха добри резултати. Това ме доведе до подозрението, че hCG стимулацията беше проблемът, и че увеличаването на мастния слой на корема не позволява адекватната абсорбция на hCG, следователно яйцеклетките не се освобождават и не могат да се аспирират.

# 691
Zviara много съжалявам миличка за това което преживяваш. И аз бях по същия начин. Само че при мен от 9 извадиха 3 с естрадиол над 2000. Док също не казваше нищо в началото. При другите ми опити взе да допуска че може би вдигам LH предварително.
Аз си знаех че е станала овулация на сутринта преди пункцията и дори си измерих базалната темп и беше 37. Когато стане това по принцип няма яйцеклетки за вадене или остават само малките, които не са много качествени. Сигурно тези които са били 20мм са се спукали, въпреки спазените часове.
Аз не обвинявам док, защото виждам че си е спазил часовете, но ... въпрос на шанс.
Ние направихме изследвания за кариотип и всичко си беше на ред. Даже биологът, който прави кариотип като ни видя каза, че хората, които имат проблем с кариотипа си им личи. Имат си видими признаци. Каза, че най-вероятно резултатите ни ще са добре, но това не е гаранция за плода.
Сега като чета резултатите доколкото разбирам се казва че аз съм си жена, т.е. ХХ, а мъжа ми си е мъж ХУ.  Сигурно всички сте виждали хора, който напамнят на другия пол. При тях се очаква резултата от кариотипа да покаже нещо нередно.

Прахче стискам палци за положителен резултат. И ние сме с мъжки фактор (само 3млн.). Моя мъж много пуши и не мога да го откажа. Rolling Eyes Сега четох, че има нов метод за подбор на сперматозоиди - ИМСИ, но не зная къде го има.

# 692
като ги чета тия работи с висок естрадиол и малко яйцеклетки съвсем се спичам  Tired моя на 10-и ден в събота беше 1072, като се има предвид че имах поне 18 фукита до 13мм. вече си мисля, че почти всички са празни  Cry Cry Cry

утре ще изследвам пак естрадиола и ще ги мерим. дано се качи тоя Е2, че ще се побъркам до четвъртък или петък когато ще ми е пункцията.

# 693
  • София
като ги чета тия работи с висок естрадиол и малко яйцеклетки съвсем се спичам  Tired моя на 10-и ден в събота беше 1072, като се има предвид че имах поне 18 фукита до 13мм. вече си мисля, че почти всички са празни  Cry Cry Cry

утре ще изследвам пак естрадиола и ще ги мерим. дано се качи тоя Е2, че ще се побъркам до четвъртък или петък когато ще ми е пункцията.
Ти пък....я се стягай...и много висок не е добре, че има риск от хиперстимулация.
Всичко ще е наред  bouquet  bouquet

# 694
Аз,ако ви кажа моя естрадиол колко беше..... 6000  Shocked За два дни от 3000 на 6000  ooooh! Вярно от 15 фоликула извадиха 15 яйцеклетки,но просто се разминах на косъм от това целия опит да пропадне поради хиперстимулация и то от минимални дози. Добре,че беше време за пункцията. Ама после какъв балон бях и какви тежки три седмици изкарах..... Така,че и високи стойности изобщо не ви трябват.

# 695
И аз да пейстна превод на информация, която бях намерила преди повече от година из Интернет от американски гинеколози.

"При инвитро, фоликулите се пунктират, когато достигнат размери средно от 15 до 18 мм, а стойността на естрадиола е около  400 pg/ml на голям фоликул.
Няма разлика в стойността на естрадиола, когато фоликулите са до 14 мм, нито пък межди фоликулите, които са 17 мм или по-големи.
Авторите са направили уравнение, което трябва да предскаже очакваната стойност на естрадиола в деня на инжекцията Прегнил (Овитрел) в зависимост от броя и големината на фоликулите:

E2 = 291 pg/ml + 180 (x) + 64 (y) + 18.7 (z)
където x, y или z са фоликули с размери  >17 mm, 15 -16 mm и <14 mm респективно."

И нещо много важно за естрадиола (и не само за него): МЕРНИТЕ единици. Те са 2 - pg/ml и pmol/l.

Ето как се пресмята от едната мерна единица в другата:

1 pg/ml = 3.67 pmol/l

100 pg/ml = 367 pmol/l (pg/ml към pmol/l = 3.67)
100 pmol/l = 27 pg/ml (pmol/l към pg/ml = 0.272)

Най-често в България смятат, че естрадиолът трябва да е поне 200 за фоликул със зряла яйцеклетка. Но това 200 би трябвало да е в pg/ml, а не в другата мерна единица.
Естествено това изчисляване на естрадиола според броя и големината на фоликулите си е мнение на авторите, не съм срещала из Интернет други такива изчисления.
А тези яйцеклетки, които не могат да се "изстържат" обикновено са презрели, т.е. пак става дума за грешна стимулация (прекалено дълга) и късно таймиране на Прегнила.

# 696
genovevam  Grinning много интересна статия и аз се чудех по к'ко трябва да е естрадиола на яйцеклетка.
Всички ми казват да не чета и да оставя нещата на лекарите, но аз не мога да се сдържа  Blush. То като си има източници... Мъжа ми каза, че ще ми спре интернета  Laughing.
На последния ми опит, на естествен цикъл, имах само 1 фоликул 18мм и 380 естрадиол преди Прегнила. Другите бяха супер малки (под 10мм). На пункцията нямаше нищо. Беше се спукал. Сега по тая формула ми се вижда висок естрадиола ми.
Сега в Петък започвам пак на естествен стимулиран цикъл.

# 697
  • София
Angel, незнам дали тази формула важи за ЕЦ newsm78
Моя естрадиол винаги е на горна граница и като питах доктора дали е проблем, той каза: не, много си е добре...значело, че яйчниците функционират добре...

# 698
Звяра, при нас проблема беше аналогичен. Вместо да слушаме обяснения просто сменихме клиниката и доктора. При следващия опит от 22 извадени имахме 19 оплодени и резултатът не закъсня. Сега имаме 2г. слънчице в къщи! В по вечето случаи това се дължи на неправилно таймиране на овулацията и грешка при пункцията.

# 699
И аз мисля, че е въпрос на таймиране, но май има и голяма доза късмет. Моят Прегнил беше доста по-късно и изобщо не закъсняха, но уви...
ivankaka и на мен док ми каза, че естрадиола ми е добре. Thinking Аз търсих някаква информация, но не намерих. Сега ще попитам док на тоя опит. Този път ме вика по-рано - на 6-ти ден. Не зная по принцип на кой ден се започва със стимулацията при ЕЦ.

# 700
genovevam  Grinning много интересна статия и аз се чудех по к'ко трябва да е естрадиола на яйцеклетка.
Всички ми казват да не чета и да оставя нещата на лекарите, но аз не мога да се сдържа  Blush.
На последния ми опит, на естествен цикъл, имах само 1 фоликул 18мм и 380 естрадиол преди Прегнила. Другите бяха супер малки (под 10мм). На пункцията нямаше нищо. Беше се спукал. Сега по тая формула ми се вижда висок естрадиола ми.
Ангелче, то мъж ти по принцип е прав, ама само по принцип  Embarassed Embarassed Embarassed Не задруго, ама защото докторите не си признават като сгафят със стимулацията и прехвърлят вината върху нас, в резултат на което ние ревем и психясваме... Cry Cry Cry
За вече миналия ти опит нищо не може да се направи, но пак казвам - 380 естрадиол без мерната единица нищо не говори, ако е в pg/ml - изглежда добре, ако е в  pmol/l - не е добре, означава, че е бил 100, а трябва да е двойно повече. Моето наблюдение е, че Кандиларов и Щерев изследват естрадиола в pmol/l, което означава, че ни трябват минимум по 400 единици от тези на зрял фоликул. Освен това пишеш, че на пункцията фоликула вече е бил спукан, така че грешката е на клиниката поне по този показател със сигурност.
Може би единственото, което можем да направим, е да питаме в какви единици е мерен естрадиола .... newsm78 newsm78 newsm78
И пак да уточня, че формулата за изчисляване на естрадиола си е разработена от конкретните доктори на база на техния опит и не претендира за научна достоверност...

# 701
  • София
Моето наблюдение е, че Кандиларов и Щерев изследват естрадиола в pmol/l, което означава, че ни трябват минимум по 400 единици от тези на зрял фоликул.
[/quote

хммм, това може би обяснява чуденката ми, че при първия ми опит в Щерев имах 8000 естрадиол и 6 зрели яйцеклетни и 2 дегенеративни...
а в Надежда при втория ми опит- 2500 естрадиол и 11 Я.....

# 702
Оф сега ми стана чудно вече, но док каза че е добре.Даже май каза много добре. Thinking
И при дългия протокол пак се бяха спукали, но часовете си бяха спазени. Просто аз явно качвам Lh.
В клиниката която съм не мерят LH и ...  Thinking. Сега ще го измерим.
Аз ще правя стимулиран естествен и като са ми готови документите през Януари ще правя класически протокол, т.е. сега е проба, но аз се надявам  Praynig

# 703
  • София
Е как така не мерят LH newsm78 newsm78
Как определят кога да слагат цитротид newsm78 newsm78

# 704
  • София
Всички ми казват да не чета и да оставя нещата на лекарите, но аз не мога да се сдържа  Blush.
Ангелче, то мъж ти по принцип е прав, ама само по принцип  Embarassed Embarassed Embarassed Не задруго, ама защото докторите не си признават като сгафят със стимулацията и прехвърлят вината върху нас, в резултат на което ние ревем и психясваме... Cry Cry Cry
За вече миналия ти опит нищо не може да се направи, но пак казвам - 380 естрадиол без мерната единица нищо не говори, ако е в pg/ml - изглежда добре, ако е в  pmol/l - не е добре, означава, че е бил 100, а трябва да е двойно повече. Моето наблюдение е, че Кандиларов и Щерев изследват естрадиола в pmol/l, което означава, че ни трябват минимум по 400 единици от тези на зрял фоликул. Освен това пишеш, че на пункцията фоликула вече е бил спукан, така че грешката е на клиниката поне по този показател със сигурност.
Може би единственото, което можем да направим, е да питаме в какви единици е мерен естрадиола .... newsm78 newsm78 newsm78
И пак да уточня, че формулата за изчисляване на естрадиола си е разработена от конкретните доктори на база на техния опит и не претендира за научна достоверност...
За Кандиларов,не знам...,но в Щерев,до скоро измерваха Естрадиола в pg/ml......Миналият месец обаче /не знам дали все още е така/ изпращаха кръвта в Цибалаб,съответно резултата деляха на 3.67 за Естрадиола и на 3.20 за Прогестерона.

Общи условия

Активация на акаунт