ЕНДОМЕТРИОЗА - тема 6

• 88 971
  • 1 290
  •   1
Отговори
# 960
А за ендометриозата си направих извода, че напада интелигентни жени с висок социален статус.

Laughing

При наличието на ендо огнища (те създават възпалителни процеси в тялото и токсична среда която е пагубна за яйцата и имплантацията), кисти, лезии операцията е абслолютно задължителна и трябва да се направи при добър специалист. След операция, бременност колкото се може по-скоро.
Alinea, а в Щатите не прилагат ли лечението с хормоналните инжекции (Золадекс и другите подобни)?

Да, прилагат. Но ако например яйчниците ти са срастнали с коремната кухина заради ендо лезии инжекциите няма как да помогнат. Трябва операция. Аз бях на Лупрон депо миналото лято за два месеца. Никога повече!!
На мен ми бяха срастнали и по време на лапарото са отстранени тези сраствания.
Четох обаче, че много скоро пак се появяват.
Ти май говориш обаче за друг вид операция - това изрязване на самите огнища.
Това май тук не го правят. Тук ги горят.

# 961
А за ендометриозата си направих извода, че напада интелигентни жени с висок социален статус.

Laughing

При наличието на ендо огнища (те създават възпалителни процеси в тялото и токсична среда която е пагубна за яйцата и имплантацията), кисти, лезии операцията е абслолютно задължителна и трябва да се направи при добър специалист. След операция, бременност колкото се може по-скоро.
Alinea, а в Щатите не прилагат ли лечението с хормоналните инжекции (Золадекс и другите подобни)?

Да, прилагат. Но ако например яйчниците ти са срастнали с коремната кухина заради ендо лезии инжекциите няма как да помогнат. Трябва операция. Аз бях на Лупрон депо миналото лято за два месеца. Никога повече!!
На мен ми бяха срастнали и по време на лапарото са отстранени тези сраствания.
Четох обаче, че много скоро пак се появяват.
Ти май говориш обаче за друг вид операция - това изрязване на самите огнища.
Това май тук не го правят. Тук ги горят.

То и с лапаро могат да ги изрежат, но не им се занимава. Освен това сигурно се иска по-голяма прецизност, и ще отнеме повече време.

А относно горното... не се смей Simple Smile Така е! Някъде бях чела, че я наричат Болест На Кариеристката

# 962
А относно горното... не се смей Simple Smile Така е! Някъде бях чела, че я наричат Болест На Кариеристката
Предполагам, защото "кариеристката" не бърза да забременява и позволява на болестта да се разрастне и влоши, а останалите бързо заоблят коремчета докато са много млади и така "изпреварват" болестта  Grinning

# 963
Предполагам, защото "кариеристката" не бърза да забременява и позволява на болестта да се разрастне и влоши, а останалите бързо заоблят коремчета докато са много млади и така "изпреварват" болестта  Grinning

Така наречените кариеристки са type A personality и имат излишен естроген. Отлагането на бремеността също не помага.

# 964
За съжаление има и прекалено много 20тина годишни с ендо.

# 965
  • София
За съжаление има и прекалено много 20тина годишни с ендо.
Аз например. На 23 ми я откриха...

# 966
И според мен не е толкова свързано с възрастта или статуса, а с естрогена, независимо как е нарастнал в организма. В момента това е голям проблем, поне в цивилизования свят. Има много източници - пластмасите за хранителна употреба, козметиката (парабени и т.н.), обичани храни (вкл. кафе), соя, парфюмите също, мисля (съдържат фталати, които въздействат на хормоналния баланс). Естествено, и генът има значение - популярната мъдрост гласи, че блондинките си имат повече естроген, докато силно окосмените брюнетки имат повече тестостерон.
Естрогенът провокира и рак на гърдата, така че наистина трябва да се разровите за източниците му, и да го намалите. Ако знаех как да спра кафето....  Rolling Eyes

# 967
Аз не отговарям на горепосочените ,евентуални причини. На нито една от тях. И естрогена не ми е висок на всичко отгоре. А ставам като торба с кисти, мине се не мине.

# 968
При мен ендометриозата ми беше открита на 25, но със сигурност съм я имала и от по-рано. Аз съм в групата на силно окосмените брюнетки, но въпреки това страдам от болестта. Съгласна съм с Кармелита за бъканите с химикали и парабени продукти които ползваме. Инжектираните с естрогени пилета /за да растат по бързо/ също имат отношение.

veseto87, би ли споделила как си забременяла? По естествен път или не.

# 969
  • София
Алмира, няколко страници по-назад написах цялата история. Дълга е, да не я пиша пак. Естествено - да.

Ето, намерих я:
Скрит текст:
Моята ендометриоза не е открита по повод незабременяване. Тогава изобщо не мислех за това. Отри се киста при обикновен профилактичен преглед, която в последствие събуди сериозни притеснения за ендометриоза. Няма да споделям надълго и нашироко всичкото размотаване по лекари и невъзможността да ми се постави диагноза. Ще кажа само, че през декември 2010 ме оперираха и ЕМ се потвърди. Както вече казах, тогава не мислех за деца и нямах и съмнения, че ще се подложа на лечение, защото иначе рискувах бързото завръщане не гадината... Е точно тогава започнах да чета и въпреки всичко не се отказах от решението си, тъй като, въпреки че бях далеч от мисълта за дете, исках просто да знам, че съм здрава. А при тежката степен на болестта без лечение рискувах бърз рецидив. Тръбите ми бяха проходими, но и досега подозираме с док, че левият ми яйчник не работи качествено.
Та...Изкарах си курса на лечение, цикълът се възстанови иаз започнах да ходя на прегледи през 3 месеца да следим положението. Държа да вмъкна,ч е все още не мислех за деца. През 2011г. вече съм била на 24...Всичко вървеше нормално. До миналата година...
Тогава през юни - изненада, хоп - нова киста. Не знаехме каква е, можехме само да предполагаме и да я следим. Е, изживях най-ужасните дни в живота си, обвинявах се, че не станах готова да имам дете или поне да правим опити. Мислех, че съм пропуснала шанса си и сега си получавах наказанието...Абе кошмар. Сякаш някаква червена лампичка ми светна и аз пожелах толкова силно да имам детенце! Казах си, че само всичко да е наред и започваме с опитите. Да вметна, че мъжът ми отдавна го иска. Е, явно Господ се смили над мен и ми даде шанс. Така започнахме опитите. Другото няма отношение към ЕМ. Само ще кажа, че септември забременях, но всичко завърши в 7ма седмица, а сега от януари очакваме нашето чудо и всеки ден се моля всичко да е наред!

# 970
karmelita_007 - кафето го спрях преди 12 години. 3 дена ходех като ударена с нещо по главата.После минава.Пийваш червено вино по малко , да държи кръвното. Може зелен чай сутрин.

# 971
Може зелен чай сутрин.
Зеленият чай нали е с кофеин и той? Може ли да го пием?

# 972
Може зелен чай сутрин.
Зеленият чай нали е с кофеин и той? Може ли да го пием?

Зеленият чай е мощен антиоксидант и се препоръчва за намаляване на възпалителните процеси свързани с еднометриоза. Както и CoQ10, Myo-inositol, рибено масло.

# 973
Това е чудесно. Аз обожавам зелен чай. Но мислех, че заради кофеина и той е в "забранения" списък.

# 974
Здравейте момичета, не знам дали пиша в правилната тема и моля да ме извините ако не е така, но ми трябва мнение от тези, които са с повече опит от мен. Отскоро се сблъсках с ендометриозата и в момента съм в началото на лечението, което трябва да продължи 6 месеца. Док препоръчва след лечението да минем директно на ин витро. Изчетох изискванията на ФАР за кандидатстване в случаите на ЕМ и по-специално:
- ендометриоза, засягаща аднексите и свързана с безплодието при жени над 35 години, а при жени до 35 години - само след лечебен курс с агонисти на гонадолиберина по програма на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), след края на което в продължение на 6 месеца не е настъпила бременност.
Въпросът ми е означава ли това, че жени над 35 г. могат да кандидатстват без проведено лечение и без да чакат естествено забременяване в продължение на 6 м. от последната инжекция?
Проблемът е, че аз скоро навършвам 35 г. И ми се искаше ако мога да подам документи за фонда, преди да е свършило лечението (което така или иначе ще изкарам), за да може паралелно с лечението и впоследствие с първото ми ин витро (което явно ще трябва да си самофинансираме) да ми тече и времето необходимо за одобряване от фонда и излизане на заповед. Знам, колко време отнема процедурата във ФАР... и сигурно съм нетърпелива и искам нещата да се случат по-бързо. А се притеснявам, че от друга страна във всички документи пише възраст 34 г. и не знам дали ще ме одобрят така.
Ох стана много объркано май  ooooh! Получих различно мнение от различни специалисти по репродуктивна медицина, затова ще се радвам ако споделите и вашето. Благодаря предварително и успех на всички момичета  Hug

Общи условия

Активация на акаунт