Машина за хляб - 47 тема

  • 77 370
  • 740
  •   1
Отговори
# 510
  • Мнения: 224
Слушайте сега,какви мисли ме спохождат:
Преди час  пуснах отново машината,но този път реших да сложа програма за пълнозърнест хляб,защото тя е най-дълга.
Започнах да следя стриктно какво,кога се случва.Тестото стана на топка,но тази топка много трудно се придвижва от единия до другия край на контейнера.Бих казала ,че почти седи на едно място.На два пъти отворих за да побутна топката тесто.Направи ми впечатление,че самите перки не се въртят с равномерно темпо.На моменти спират да се въртят и това ми се струва ,че се случва поради затруднение с преместването на топката тесто.
Не знам дали тези неща са нормални,но започнах да си мисля да не би на не втасва добре тестото,поради невъзможност да се замесят добре продуктите?
Да не станало много твърдо тестото? Сложи 1 лъжица вода и виж дали ще се променят нещата

# 511
  • Мнения: 128
Твърдо е!
Минаха почти 2 часа от началото на програмата,бих казала че почти не намирам промяна в обема.
Предния път се опитах да добавя малко вода,но започна да замазва,за това след това сложих и малко брашно че да се оформи на топка.

# 512
  • Мнения: 8 555
              petya_z , перките почти никога не се въртят симетрично  / поне на моята машинка е така/ освен това тестото се премества трудно и не е добре омесено когато му ЛИПСВА достатъчно вода /мляко или с една дума течност.И проверявай как точно си ги поставила,че аз ,вчера,бързайки направо ги бях забравила. Mr. Green
              Трима ме изпревариха  Laughing но правилно са ти казали - от твърдото тесто става подобен твърд хляб.

# 513
  • Мнения: 4 366
Petq и аз като теб правих няколко пъти сбит (ама и клисав беше моя) хляб и се оказа, че съм объркала пропорциите на продуктите. След консултация в темата разбрах каква мие грешката и хляба става супер.
Да не би и ти да бъркаш тях?

# 514
  • Мнения: 7 779
Предния път се опитах да добавя малко вода,но започна да замазва,за това след това сложих и малко брашно че да се оформи на топка.
замазва в самото начало. след 2-3 мин  всичко си е нормално. стига да не се добавя повечко течност.

# 515
  • Мнения: 1 934
На мен хлябът на Петя не ми изглежда толкова зле, освен това не мога да си обясня защо търсите пухкав хляб-означава че в брашното има много подобрители и глутен, а те са вредни  newsm78

Петя, аз бих ти предложила следващият път да не използваш цялостна програма за хляб, а
1. месене с втасване /ако не те удовлетворява втасването, още остави да втаса/ и 2. печене

Аз лично процедирам винаги така, първо защото ми пести време-така 1 хляб ми става за 2.35 ч, а и защото сама контролирам процесите при бял и черен хляб  Peace
Меря единствено водата, всичко друго слагам на око-особено брашното-докато топката тесто ме удовлетвори.

Тайна, имах предвид дали режеш под прав ъгъл или под наклон?

Последна редакция: пн, 15 окт 2012, 09:08 от Кливия

# 516
  • София
  • Мнения: 15 827
       Честно да си кажа , досега не съм се сетила да гледам под какъв ъгъл режа,режа както си режа всяко друго нещо- с острието надолу.Има ли някакво значение ъгъла под който се реже?

# 517
  • Мнения: 1 934
Ами на мен като не ми се получават разрезите и затова търся причината  Wink  Laughing

Значи режеш под прав ъгъл, мерси  Peace

# 518
  • София
  • Мнения: 15 827
    Колко ще се разтворят разрезите си зависи от бухването!Имала съм случаи,когато бухва съвсем малко и разрезите си остават малки.

# 519
  • Мнения: 51
Не знам снимката дали ще помогне,

това е недовтасъл хляб по различни причини  newsm78

моля давай я и рецептата по на подробно

а какво бяхме казали за консистенцията навремето:

1. Тестото трябва да е меко колкото месцето на ухото, към края на месенето готовото  вече и идеално тесто трябва да залепва мн.леко постените на контейнера но не и да остава там залепено, а със съдействието на перките лесно да се отлепва и да се събира/образува на топка пак. Това е идеалното тесто в хлебопечката. В никакъв случай мн. твърдо, според мене тестото със бяло брашно трябва да е както долу на снимката но със една малка разлика, много леко да залепва по стените, а при пълнозърнестите не бива да е прекалено мокро, само требе да маже леко под бъркалката, това е цялата философия

-упътване за по добро тесто: 
прекалено сухо       прекалено мокро                 OK
                     

2. Ако тестото е много влажно/мокро се добавя по супена лъжичка брашно

3. ако тестото е много твърдо добавя се по чл или сл вода

независимо какво сте добавяли, изчаквайте непременно една две минути след добавянето на водата или брашното за да се види окончателния резултат на тестото. Добавяни една след друга повечко продукти този път пък може да навлажни/изсуши много тестото. 

 Hug

Ами на мен като не ми се получават разрезите и затова търся причината  Wink  Laughing

Значи режеш под прав ъгъл, мерси  Peace

може да импровизираш със различен ъгъл, :

ако ще режеш под ъгъл, наклона на ножа се препоръчва да е така




за прав разрез




разреза се прави непосредствено след последното втасване и преди печенето

защо се правят нарези на хляба

- нарезите особенно се правята за да има контрол в пускането на насъбралия се газ в хляба и за по добър външен вид
- има два начина за нарез, първия непосредствено преди печенето, а другия след нареза да се изчака още около 10-15 мин(последното трябва да е съобразено със целия стадий на втасване, за да не се получи превтасване)
- понеже хляба е вече в края на втасването трябва да се внимава много със нареза, защото има опасност да спихне тестото
- използва се много остър нож или режем направо със ново бръснарско ножче
- не се препоръчва нарез на пълнозърнести, а само за тесто от бяло брашно
- нареза трябва да е със един замах(на един път)
- дълбочината на нареза трябва да не е дълбока повече от 5мм
- не трябва да се получава сбръчквания на тестото по линията на нареза
- качествен нарез може да направите само след мн дълги тренировки
- една от основните тънкости е да се посипе леко със брашно тестото,  преди нареза

 

 Hug

# 520
  • Мнения: 1 934
Ердинч, благодаря ти много са подробните съвети.

Следващият път ще пробвам при белия хляб-аз рядко правя такъв, повечето черен и сега научих от теб, че там не се препоръчва. Логично, защото той не може да бухне толкова, няма толкова глутен.


За любителите на черен хляб, да кажа пресни цени от асеновградската мелница "Никола Панайотов"-при разфасовка от 25 кг: типовото брашно е 68, грахам-62, ръженото-74 стотинки.
Несравнимо е качеството им спрямо магазинните такива брашна  Peace

# 521
  • Мнения: 51
Ердинч, благодаря ти много са подробните съвети.

Следващият път ще пробвам при белия хляб-аз рядко правя такъв, повечето черен и сега научих от теб, че там не се препоръчва. Логично, защото той не може да бухне толкова, няма толкова глутен.


за начало само препоръка е, да, но мисля че може и за смес от бяло и пълнозърнесто, също така след много тренировка също и пълнозърнести, тука съм виждал много пълнозърнести със нарези, ето няколко примера





# 522
  • Мнения: 128
Много благодаря на всички,че се отзовавате,макар тези неща са дискутирани многократно,сигурна съм.
Ердинч,със сигурност беше твърдо тестото.Сега разбирам,че сгреших единия път когато добавих вода,започна много да се замазва.Аз явно не изчаха 2-3 минути а бързо реших,че работата не става така и сложих пак брашно.
Рецептата е:
325мл вода
2с.л олио
2ч.л.сол
1с.л. захар
1с.л. сухо мляко
600г. брашно
1,5 ч.л. суха мая
Това е рецепта от книжката към Мулинекс.Само дето аз слагам малко по-малко захар и сухо мляко.Но винаги преди е ставал хляба.
Припомням ,че сегашната ми машинка е друга марка,но дали това има отношение...По неизвестни причини тя е без книжка.Изтеглих рецептите за нея под формата на pdf файл.Има разлики,ще взема да пробвам с тези рецепти все пак.

# 523
  • Мнения: 1 934
Петя, на мен на първо четене ми се струва доста брашното в тази рецепта.

Пак казвам, че аз отдавна не тегля и меря, а досипвам брашно, за да оформя хубава топка.

В постовете на Ердинч има показано каква трябва да е топката в контейнера. Улесни си живота и зарежи меренето на брашното, а просто добавяй, докато получиш желаното тесто като консистенция  Peace

# 524
  • Мнения: 8 555
                Петя,при мен на 350 мл вода брашното е 500 гр.При това ти освен много брашно слагаш и сухо мляко ,което също поема вода и за това тестото ти става твърдо.
                Ха,сега да видите мързел  Embarassed правя тутманика на Ердинч,ама ме домързя да го извадя и ще пека в машинката  Embarassed Та да видя дали ще го съсипя! Thinking

Общи условия

Активация на акаунт