Машина за хляб - 47 тема

  • 77 377
  • 740
  •   1
Отговори
# 495
  • Мнения: 4 366
Нямам прясно мляко, дали ще стане постно,ако го заменя с вода или айран(с кое е по-добре)?

мисля че няма да е проблем, но били обяснила каква е разликата между постното и прясното  newsm78

също така мисля че може и със вода и айрян


Благодаря за отговора-забравям за отложения старт,макар да мисля, че няма какво да се развали.
За "постното" имах предвид, че млякото все пак има някаква масленост за разлика от водата с която мисля да го заменя, а не че има постно и непостно мляко(а, има де, с повече и по-малко масленост,но друго исках да кажа)

# 496
  • Мнения: 4 366
Ердинч   bouquet
Тутманика стана страхотен-бухнал,пухкав,с хрупкава коричка! Определено ще се прави пак. Добавих още сирене непосредствено преди печенето. Не знам как е сиренето в Турция,но от тукашното като сложа в началото,то се омесва, разтваря и не се усеща,затова добавих.

# 497
  • Мнения: 7 779
Ердинч   bouquet
Тутманика стана страхотен-бухнал,пухкав,с хрупкава коричка! Определено ще се прави пак. Добавих още сирене непосредствено преди печенето. Не знам как е сиренето в Турция,но от тукашното като сложа в началото,то се омесва, разтваря и не се усеща,затова добавих.
ами не го слагай в началото  де:35:

# 498
  • Мнения: 51
Не знам как е сиренето в Турция,но от тукашното като сложа в началото,то се омесва, разтваря и не се усеща,затова добавих.

смисъла на сиренето добавено в началото на месенето е  да се омеси напълно със тестото, да не се усеща, ако искаш да се усеща сиренето слагаш част от него или всичкото към края на месенето(в последните 5мин или 3мин на месенето)

да ви е сладко

 Hug

# 499
  • Мнения: 128
Здравейте!Реших се да ви споделя проблема си,за да изкажете някакви предположения къде греша.Имам машина Медеа,не много отдавна.Преди това имах Мулинекс,но още първата седмица след купуването и започнаха проблеми...които вече са минало.Та, първоначално с Медеата направих няколко хляба,които си станаха чудесни.Не бях пекла поне месец хляб(не вярвам това да има отношение),но някак си последните 4-5 пъти хляба просто не го бива.Става един такъв сбит,не че неможе да се яде,но не това което трябва.Четох,сменях брашно,мая...е не става.Днес дори,след като преключи програмата с последното втасване ,спрях програмата и оставаих да си втасва още 10 минути ,едва тогава пуснах да пека.Резултата беше същия!!!
Моля,дайте някакъв съвет,къде да търся проблема?

# 500
  • Мнения: 51
...но някак си последните 4-5 пъти хляба просто не го бива.Става един такъв сбит,не че неможе да се яде,но не това което трябва.Четох,сменях брашно,мая...е не става.Днес дори,след като преключи програмата с последното втасване ,спрях програмата и оставаих да си втасва още 10 минути ,едва тогава пуснах да пека.Резултата беше същия!!!
Моля,дайте някакъв съвет,къде да търся проблема?

така ли се получава хляба

не сте дали подробности(снимка на самия хляб плюс снимка на разреза, рецепта, продукти,  ... и пр.) но накъсо да споделя вероятностите при такива проблеми

1. Стайната температура или температурата на самите продукти: в Кухнята ви може вече да е студено или продуктите ви студени. Затова предимно при застудяло или при горещо време трудно е да се контролира хляба. Продуктите трябва да са на стайна(около 20-25Ц). Писал съм и от преди, аз ползвам всичко направо от хладилника но при застудяло вече време ползвам топла(до гореща, като внимавам за маята да няма съприкосновение със нея), а през лятото студена направо от хладилника вода.

2.Сменени продукти:  Брашно, вода, мая... освен смяна на марката може да сте ползвали и остарели вече продукти(може да е минал срока на годност, може и да са останали на слънце дълго време)

3. Смяна на рецептата. неправилни съотношения на продуктите

4. Неочаквано прекъсване на тока.

5. Причини засягащи направо хлебопечката: незатваряш се добре капак или някой мераклия скимва тестото като отваря капака по време на втасването, неправилно зададена програма, развалена е самата програма(може би незатопля вече или затопля много по време на втасването, не пече на съответната температура, развален датчик за температура  и пр.)

моля да се включат всички

 Hug

# 501
  • Sofia
  • Мнения: 1 488
,но някак си последните 4-5 пъти хляба просто не го бива.Става един такъв сбит,не че неможе да се яде,но не това което трябва.Четох,сменях брашно,мая...е не става.Днес дори,след като преключи програмата с последното втасване ,спрях програмата и оставаих да си втасва още 10 минути ,едва тогава пуснах да пека.Резултата беше същия!!!
Моля,дайте някакъв съвет,къде да търся проблема?
Ердинч е описал основните причини. Освен това не си писала прясна мая ли ползваш или суха. Сбит се получава хляба, когато маята му е малко или не се е развила. Аз съм имала такъв проблем с остаряла суха мая (на пакетчето пише срока на годност) и с неправилно съхранявана прясна (в магазина) и в къщи не издържа много време самата мая не се чупеше, а се мажеше и точеше, като каша. Не знам, дали го описах точно, но с такава мая, не става да се прави хляб. Тя е мъртва и не се развиват дрождите в нея.

# 502
  • Мнения: 7 779
аз работя предимно с инстант мая (суха) и проблема с неправилното съхранение го изключвам. мисля че съм го казвал преди - имал съм подобни случай когато използвам чешмяна вода в която наскоро е сипвано хлорна вар.  тази профилактика я правят когато има често спиране на водата или когато валят проливни дъждове и се прави с цел дезинфекция. предполагам ,че хлор-а не влияе добре на маята. тогава тестото след няколко часа едва се е понадигнало. правя веднага нова партида хляб , но с друга течност и хляба си се получава.
винаги съм казвал "пощипвайте тестото". още докато се меси или когато го оформям се усеща читаво или не е тестото. особено при оформянето му не е ли започнало да втасва значи нещо не е наред и трудно ще се получи качествен хляб за времето което е по програма. тогава е по-добре да се прекъсне програмата и да се остави тестото да втаса хубаво , независимо от времето.

пп. изброените от другите съфорумци проблеми също не са за пренебрегване.

# 503
  • Мнения: 128
Не знам снимката дали ще помогне,но ето опитвам се да приложа.Споменах вече ,че съм сменяла и брашното и маята,няма ефект.Маята е суха.Освен това,това е основна рецепта,която вече съм правила сполочливо.Продукти от хладилника в нея няма!Просто хляба седи тежък и недостатъчно бухнал.

# 504
  • Мнения: 319
petya_z, точно такъв хляб ми се получаваше от лошо брашно - да, сменила си няколко вида, но може би не си уцелила точното. Защото за съжаление на пазара ни аз все по-рядко попадам на добро брашно. В момента освен на София мел на друго не мога да се доверя #Cussing out
Та по този повод - вие от кои марки брашно сте доволни?

# 505
  • Мнения: 128
Предните не ги помня,но това последното е точно София мел.

# 506
  • Мнения: 1 884
Точно щях да пиша  и аз имам същия проблем като petya_z . Последните няколко хляба които правя не стават така пухкави, и не изпълват цялата форма. Явно е от брашното. Утре ще пробвам с друго брашно.
 Всъщност, като се замисля , с това брашно ми е ставал страхотен хляб. Thinking
От къде мога да си купя от френската мая? В Метро няма.

Последна редакция: нд, 14 окт 2012, 19:02 от Тя

# 507
  • Мнения: 2
Здравейте,
относно брашното ми хрумна да ви кажа че вчера в "ХИТ Хипермаркет" в младост видях брашно по "Стандарт България"  Simple Smile То би трябвало да е доста добро. Защо не пробвате с него. Аз лично, по препоръка на един колега си купувам от "Метро" някакво италианско 00 пише под името и съм много доволен. От най-вътрешната част на зърното било направено. Имам 10 кг. от него иначе щях да взема от Стандарта да го пробвам. Някой ако има опит нека сподели.

# 508
  • Мнения: 128
Слушайте сега,какви мисли ме спохождат:
Преди час  пуснах отново машината,но този път реших да сложа програма за пълнозърнест хляб,защото тя е най-дълга.
Започнах да следя стриктно какво,кога се случва.Тестото стана на топка,но тази топка много трудно се придвижва от единия до другия край на контейнера.Бих казала ,че почти седи на едно място.На два пъти отворих за да побутна топката тесто.Направи ми впечатление,че самите перки не се въртят с равномерно темпо.На моменти спират да се въртят и това ми се струва ,че се случва поради затруднение с преместването на топката тесто.
Не знам дали тези неща са нормални,но започнах да си мисля да не би на не втасва добре тестото,поради невъзможност да се замесят добре продуктите?

# 509
  • София
  • Мнения: 15 827
Слушайте сега,какви мисли ме спохождат:
Преди час  пуснах отново машината,но този път реших да сложа програма за пълнозърнест хляб,защото тя е най-дълга.
Започнах да следя стриктно какво,кога се случва.Тестото стана на топка,но тази топка много трудно се придвижва от единия до другия край на контейнера.Бих казала ,че почти седи на едно място.На два пъти отворих за да побутна топката тесто.Направи ми впечатление,че самите перки не се въртят с равномерно темпо.На моменти спират да се въртят и това ми се струва ,че се случва поради затруднение с преместването на топката тесто.
Не знам дали тези неща са нормални,но започнах да си мисля да не би на не втасва добре тестото,поради невъзможност да се замесят добре продуктите?
Ако се движи трудно, капни няколко капки олио.Твърдо ли е много тестото,като го пипнеш?

Общи условия

Активация на акаунт