Кисело мляко-сурогат

  • 2 836
  • 34
  •   1
Отговори
# 15
  • Мнения: 50 664
Аз не мога да ти кажа, но пък съм от тези, които не харесват твърде киселото мляко (по БДС), ям обикновено кисело мляко, въпреки че кой знае какво му слагат. Ако някой сподели за хубаво мляко без добавки, което не е много кисело, с удоволствие ще го пробвам.
Като малка много пъти съм яла домашно, заквасено с прясно мляко от кравата, а не от магазина (по-домашно от това, няма на къде), но не помня да е било чак толкова кисело.

Вкусът ти се е променил. Както и на повечето потребители. А истинското си е кисело. Даже встандарта БДС бяха направили малко отклонение от класиката, за да е по-малко кисело.

# 16
  • Бургас
  • Мнения: 382
киселото мисля, че зависи от вида на закваската. и от това колко пъти е използвана. колкото повече се използва, толкова по-кисело става млякото. не се разваля, няма мухъл за 2 дни, но си променя вкуса още с подквасването.

# 17
  • Мнения: 30
Черна станция, сигурно си права, а и аз от малка предпочитах купеното пред домашното. Какво да се прави - вкус.
Но виж за сиренето не се е променил много, сегашното по магазините почти ме е отказало да ям сирене. С носталгия си спомням за последното ми посещение при роднини на село, които ме черпиха с домашно сирене.

# 18
  • Мнения: 6
Ако закваската си една и съща, с едни и същи бактерии, то после зависи от млякото какво е( да е чисто, без примеси(разни външни фактори Laughing), което зависи и от храната на животните) и с каква температура е. За да стане хубаво кис. мляко, на бактериите им трябва подходяща хранителна среда с определена температура. Тогава и те се развиват нормално, според външната температура, дали е студено, топло.

# 19
  • Варна
  • Мнения: 18 960
Термофилус бактериите правят киселото мляко по-сладко, докато булгарикус дават киселия вкус. Предполагам се слага повече термофилус за да не бъде много кисело.
Аз си правя киселото мляко сама, купувам домашно сирене и отскоро домашен кашкавал. ooooh!

# 20
  • Мнения: 0
Ако ви разбрах правилно, съветвате да си възвърнем натуралното стопанство. Да си заквасваме мляко, да си шием обувки от кожата на свинята, дето сме заклали за велик ден и пр.

# 21
  • Варна
  • Мнения: 18 960
Ако ви разбрах правилно, съветвате да си възвърнем натуралното стопанство. Да си заквасваме мляко, да си шием обувки от кожата на свинята, дето сме заклали за велик ден и пр.

Не, не си ме разбрал правилно. Laughing Аз казвам какъв избор съм направила, не съветвам никого нищо.  Peace

# 22
  • Мнения: 4 560
Опитай с Медея. Дали е вярно не знам.

# 23
  • Мнения: 0
Никой не можа да посочи марка кисело мляко, което си увеличава кисленността, при съхранение на топло. Следователно истинско кисело мляко вече няма. Българската бактерия е емигрирала.  Tired

# 24
  • Варна
  • Мнения: 1 744
Домлян, киселото мляко на Добревски, био млякото на Хармоника - доволен ли си?

# 25
  • Мнения: 0
Домлян, киселото мляко на Добревски, био млякото на Хармоника - доволен ли си?

Опитвал съм ги. Даже и след една седмица при сегашните температури, не се подуват. А ако са отворени не вкисват, а само мухлясват.

# 26
  • Варна
  • Мнения: 1 744
Глупости. На топло направо могат да се пръснат при запечатана капачка, а в хладилник вкисват.

# 27
  • София
  • Мнения: 12 215
Купувам кисело мляко "Земенея" - овче. След като съм отсипала няколко лъжици от него, след това се получава водичка т. е. цвик /мисля, че така се казва, може и да ме поправите ако съм в грешка/. Това говори, че наистина има нещо сигурно в това мляко, вкл. и съответните полезни бактерии. Нали все за Лактобацили говорим, дано да ги има. А когато ходя на 300-350 км извън граница, винаги си купувам.... кисело мляко в едни калени съдове. Реже се с нож, а каймак - 2 пръста и винаги с един и същи вкус, същото е и със сиренето, хем като българското, ама не съвсем. Що така, и там овце и тук...В интерес на истината е по-скъпичко, но си заслужава.

# 28
  • Мнения: X
Ако ви разбрах правилно, съветвате да си възвърнем натуралното стопанство. Да си заквасваме мляко.................
"......да си правим сирене, кашкавал, домашен хляб..... и т.н."   Simple Smile

При всичката боклучава "храна", продавана по магазините, засега за себе си не виждам друг вариант.
Сирене, кашкавал, мляко, масло, купувам от малки биостопанства.
Останалите продукти от биомагазини, плодове и зеленчуци-сезонни, от пазара.

Днес например посетихме "Карфур" (не бях ходила отдавна), и си излязохме с 1 литър био овесена напитка, био ябълков оцет, 2 "Хармоника", 1 пъпеш, 1/2 диня, и по около 100-на гр Ементал и Грюер за фондю.Нищо друго не ставаше за к упуване и ядене.
Е, какво да ядем при този "избор" в огромния хипермаркет?

# 29
  • Мнения: 0
купувам от малки биостопанства.
Останалите продукти от биомагазини,
Мислиш, че щом пише на опаковката БИО, значи не е от канцерогенни химикали.

Общи условия

Активация на акаунт