Изисква ли се първолаците да могат да четат или са наши амбиции?

• 8 660
  • 115
  •   1
Отговори
# 60
  • София
Четенето се спряга най-често от родителите като признак на напредналост. детето като може да чете, и айде, за какво изобщо ходи в първи клас, направо да му дадат Нобелова награда за физика! Родителското самозаслепяване е невероятно интересен феномен.

# 61
Четенето се спряга най-често от родителите като признак на напредналост. детето като може да чете, и айде, за какво изобщо ходи в първи клас, направо да му дадат Нобелова награда за физика! Родителското самозаслепяване е невероятно интересен феномен.

Не прочетох освен Вас, някой друг да твърди подобно нещо. Вие приравнявате четенето със знанията- и  не е нормално и да обиждате децата, които могат да четат! Всеки може и има право да знае толкова, колкото си иска и никой не е длъжен да се съобразява с незнанието на другите!

# 62
  • София
В този смисъл аз също не съм длъжда да се съобразявам с твоето незнание и ще бъде най-добре да те оставя да се самозаблуждаваш относно четенето, напредналостта и др., а аз да оставя знанието за себе си! И така смятам да направя.

# 63
Позволявам си да се самоцитирам - а ти се научи да четеш:

М.Д.
Да могат да четат децата в първи клас е нещо съвсем обичайно вече и не е нещото, което ще ги направи отличници в училище, защото по-рано или по-късно всички се научават де четат и дори децата, които могат, участват в часовете по-малко от останалите. Дъщеря ми постоянно се оплакваше, че госпожата рядко я изпитвала да чете.

Не знам дали се научават от родителски амбиции или водени от собственото си любопитство, но е факт и е от значение толкова, колкото и на каква възраст децата проговарят- т.е. няма никакво значение. До края на година вече всички могат да четат, поне аз не познавам човек, който да не може.

Последна редакция: вт, 07 авг 2012, 23:00 от М.Д.

# 64
  • София
На мен ми не требе да чета, направо си искам Нобеловата награда! Може да пробваш да направиш буквите още по-големи, също и шаренки буква по буква!

# 65
Именно!  Невъзпитаните пречат, а не тези които могат да четат.

Това много ми хареса!!!!

# 66
Винаги съм била ЗА разпределянето по групи на децата според напредъка си още в първи клас.

Напредък и разделяне по кое време на годината на първи клас - вторият срок? Напредък в коя област?

# 67
Напредък в коя област?
По рождение.

# 68
Simple Smile Дори в гимназии и университети учащите не са на едно ниво:)

# 69
Четенето се спряга най-често от родителите като признак на напредналост.

В темата въпросът е за четенето дали и защо децата четат преди първи клас ,а  иначе не е напредналост.Както аз не намирам, че е напредналост смятането до 20 например или умножението преди втори клас.

Напредналост е богатият речник, извеждане на логическите връзки, правилна употреба на времена и широка употреба на времена, както и ред други възможности.

Но в темата въпросът е за причините децата да четат преди първи клас, факт е, че повечето деца четат вече от 3, 4 група.Мода ли е, амбиция ли е, но така или иначе едно като чете и на другото му се иска и така се получава.

# 70
Не вярвам амбицията на родителите децата им да могат да четат отрано да е мода.Ако е така,тази мода датира от моя първи клас който пък беше преди няколко десетилетия Mr. Green Аз обаче съм за ранната подготовка защото помня как в първи клас когато учителката попита коя буква как се произнася,всички вдигаха ръце,а аз се чувствах унижена и ми беше гадно че не зная.Оправданието на майка да не ме научи беше че"Не иска да ми отнема от детството"...В случая за мен беше много гадно изживяване всички да знаят буквите,аз аз не Confused Затова не искам моето дете да преживее същите неприятни моменти и ще се постарая да е подготвено отрано Peace

# 71
Именно!  Невъзпитаните пречат, а не тези които могат да четат.

Това много ми хареса!!!!

Какво точно ти хареса? Децата, които не могат да четат са по-послушни в тия часове, защото им е интересно да слушат. Няма връзка между възпитание и четене! Как го измислихте?!

Винаги съм била ЗА разпределянето по групи на децата според напредъка си още в първи клас.

Напредък и разделяне по кое време на годината на първи клас - вторият срок? Напредък в коя област?

Не го приемам за нормално. Хората са различни. Ако едно дете е математик, вероятно няма да му върви толкова писмената реч. Приемливи са допълнителни часове по предмета, който му спори. Какво ще правим - клас на нечетящите? На незнаещите? На по-бавните?

# 72
  • Варна
Не знам колко от вас са имали точно първокласници, но като ви чета, по-скоро не. Разбира се, че децата ги разделят още от 1 клас - точно, за да не им е скучно. И това разделяне не е дискриминационно, а развиващо. И по математика, и по БЕЛ, децата бяха разделени на 3 групи - тези, които можеха да четат, трябваше да си носят книжка и да си четат допълнителния текст, който после разказваха, тези - които вече смятаха, решаваха текстови задачи, именно защото можеха да четат.

Проблема според мен е не дали знаят или не знаят да четат децата преди 1 клас, а до колко родителите въобще им обръщат внимание и когато започнат училище. Защото ми се струва, че много често прикрити под извинението "аз не съм амбициозен кукумицин" или "нека да си имат детството", всъщност запазват територията на собствения си мързел и липса на отношение към децата, което започнало от (и дооооста преди) 1 клас си продължава до края на 7 клас, щото нали аз не съм учител, то учителката да го ограмотява ...., а после и друг да го възпитава ...

# 73
  • София
Къде са тези "повечето деца" дето четат на по 5-6 години? Аз вече помолих, ако има начални учители в темата, да напишат на база опита си средно по колко четящи деца имат на първия учебен ден от клас, а имат поглед и от випуска покрай колегите си. Моето предположение е, че просто родителите, чиито деца правят нещо като четене или се учат да четат, са по-словоохотливи и повече говорят за това, или човек субективно остава с впечатление, че "масово" или "повечето деца" четат, защото се фокусират върху това и така им се струва. Нека всеки да каже какво е било в класа на неговото дете, поне в класовете на моите деца имаше едно четящо дете на двайсет и отгоре деца. По едно! Дали са се променили нещата за 7 години и изведнъж "масово" тръгват четящи в първи клас?

# 74
  • Пловдив
Анди, и да има повече - броят се на пръстите на ръката. Аз бях в първи клас преди 25 години - четящи на прилично за възрастта ниво сме били точно 4-5 човека от 20 и няколко. При мен лично беше амбициозна баба. Имах две съученички с майки учителки, макар и не начални, а на едно момче бабата беше учителка и това сме били

Общи условия

Активация на акаунт