Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Изисква ли се първолаците да могат да четат или са наши амбиции?

 • 7 556
 • 115
 •   1
Отговори

Анкета

Трябва ли децата ни да могат да четат, започвайки първи клас?

Опции:

 • Мнения: 403
Къде свършват слуховете и къде започва истината?

# 1
 • Мнения: 2 899
Не е необходимо. Наистина ще скучаят. Но трябва да имат нужната подготовка за 1 клас, която ще им осигури безпроблемно обучение.

# 2
 • София
 • Мнения: 52 157
Чисти родителски амбиции и страхове, сакън, да не би случайно само неговото дете да отиде в първи клас ненаучено дачете!

# 3
 • На село
 • Мнения: 865
Две поредни години имах първокласник - единият не можеше да чете, другият можеше. В края на първи клас първият четеше много по-добре от втория. В момента ученикът ми с по-слабата подготовка по четене преди първи клас, чете с пъти по-голяма мотивация и желание, отколкото "подготвения", има и по-добра четивна техника. И да, имах притеснения, че пратих големия на училище нечетящ, които се оказаха неоснователни.

# 4
 • Мнения: 349
Очаква се децата да познават буквите и цифрите до 10 (което е програмата за предучилищна група), но чак пък да четат.....

# 5
 • София
 • Мнения: 10 467
Голямото ми дете тръгна на училище можейки да чете.Сам се научи покрай една поредица за динозаври.Това не му е навредило,нито пък е изостанал от другите впоследствие,защото не му е било интересно,напротив.
Малкото ми дете тази година тръгва на училище.До скоро си мислих,че трябва да може да чете.Напоследък май започнах да се отказвам от тази мисъл.

Последна редакция: пн, 06 авг 2012, 08:25 от Just...a woman

# 6
 • Мнения: 5 149

Цитат
Изисква ли се първолаците да могат да четат или са наши амбиции?

Ако се изискваше - щяха Всички да могат да четат в края на предучилищната подготовка (както това се изисква за края на първи клас). Значи остава второто.

Цитат
Чисти родителски амбиции и страхове
    неговото дете да е по-така от другите.
НО (винаги има НО-то) - винаги има изключения - деца, които са си сричали сами, питали са, искали са. Но въпросът е Масов, нали:) И - ако родителят Иска - да го прави само, когато и детето Иска. Иначе да спре. Няма да остане ненаучило се навреме.

# 7
 • Мнения: 7
Масово децата преди първи клас могат да четат и никой не може да ме убеди, че всички са проявили  интерес и желание сами да се научат. Основна част от случаите са родителски амбиции и натискане.
Има и едно противоречие - уж няма изискване децата да умеят да четат преди да станат ученици, но учителките са много доволни и толерират тези, когато могат да го правят.

# 8
 • София
 • Мнения: 52 157
не зная къде го видя това "масово могат да четат", явно децата покрай мен са изостанали. Най-добре е да кажат началните учителки, защото те имат пряк контакт с децата и могат да сметнат какъв процент са научените.
По мои субективни наблюдения най-много 2-3 деца от клас.

# 9
 • Пловдив
 • Мнения: 2 610
Учителките са доволни, защото им се спестява част от работата по този начин. Аз също съм против да се натиска детето да се учи да чете, ако то не проявява желание и интерес към това. И мен баба ми ме научи още на 6 години да чета, но за моето време бях една от малкото в класа, които за нивото първи клас можеха да четат прилично.

# 10
 • София
 • Мнения: 3 052
Въпреки, че моето дете се научи сам да чете преди около 1 година, не смятам че е необходимо децата да отиват в 1 - ви клас научени.

# 11
 • София
 • Мнения: 5 894
Не се изисква. В класа на дъщеря ми имаше 2 деца, които можеха да четат преди първи клас. Накрая на годината повечето деца четяха толкова гладко, колкото и знаещите преди това.   Wink

# 12
 • Мнения: 7 831
Не съм гласувала, не намерих подходящ отговор.

Не е нужно, но моите и двамата четяха. Не сме ги учили, научиха се сами в предучилищната докато правят звуковия анализ. Всички деца, които аз познавам, и знаят да четат преди училище са се научили по този начин.
Моите започнаха да сричкуват в първи клас.
Има го момента със скучаенето, ако детето може да пише, смята и/или чете. Но разрешаването му зависи от учителя, винаги може да се даде на знаещия да прави нещо различно/допълнително.

В класовете на децата ми имаше по 3-4 четящи деца преди училище, но в класа на големия има 2 деца, които не могат да четат гладко и в края на 4-ти клас, в класа на малкия също има още сричащи.

# 13
 • София
 • Мнения: 987
Отговорих с "не е необходимо", но за втората част за скуката се надявам да ни се размине Wink
Калоян още миналото лято с баба му се занимаваше да срича буквара и читанката за първи клас, а днес вече сам си чете книжки и списания бих казала гладко. Цялото семейство четем постоянно книги и мисля, че това го е заинтригувало и него към четенето.

# 14
 • Китна Тракия
 • Мнения: 180
оф, тук съм си "на място" значи... Започнах преди около месец да се занимаваме с "четене" с моя кандидат първокласник по собствена инициатива и не толкова от родтелски амбиции, колкото от страх, че ще му е трудно в първи клас /на мен също, признавам/ Embarassed

Дребусът определено има афинитет към числата и смятането - къде от градината, къде буквално с игри се справя добре с числата до 20 - говоря за събиране и изваждане. НЕ съм го натискала категорично, интересно му е, пита ме разни неща, кара ме да пишем задачки някой път, купувала съм му книжки за цифрите, но той сам си се занимава с тях.

За буквите обаче не ще и да чуе  Sad Едната г-жа в градината - големи амбиции, голямо чудо, претенции до небето... "програмата, плана, заниманията"... децата чудо едва ли не, още в 3-та група ... Забелязах обаче в средата на 4-та, че детето НЕ познава и половината букви Shocked, беше си у дома няколко седмици по Коледа и с книжки за буквите - от тези, в които има буква, картинка, нещо за оцветяване и едно редче за писане, та с това научихме азбуката. Оставих го на мира до края на уч. година, уж ги занимават - е, напредък никакъв не видях, въпреки амбициите на г-жата. Реших, че "проблемът"  е в моето дете, но скоро коментирахме с майка на друго дете от групата - и п ри тях положението е същото Sad Пак не мислех да го занимавам през ваканцията, но по едно време се шашнах, че се затруднява да направи срички... Аз такова чудо със себе си не помня - ходила съм само на предучелищна, без градина, гледаха ме на село - никой с мен не се занимава. Но да сричкувам проблеми нямах.. И така, вече 1 м. през ден или всеки ден по едно букварче четем срички и кратки думи, в началото още повече се уплаших, но сега се поуспокоих - има напредък със сричкуването. До тук мисля да приключим, от там да поеме щафетата г-жата Wink

Последна редакция: пн, 06 авг 2012, 17:33 от nevva

Общи условия

Активация на акаунт