Изисква ли се първолаците да могат да четат или са наши амбиции?

• 8 650
  • 115
  •   1
Отговори
# 75
  • София
Точно, че 4-5 не са "повечето", защото за да са "повечето", трябва да са минимум половината деца от един клас, а досега такива чудеса не са съобщавали ни учителите, ни родителите на първокласници. Затова смятам, че това е някаква психоза у родителите на първолаци - "давай, давай, другите деца четат още от 5-годишни, изоставаме, изоставаме, какво ще прави в първи клас!" Нищо ново под слънцето, същото беше и преди 7-8 години, когато моите бяха малки, добре че не вярвах на такива приказки как "масово" и "повечето" деца четат още преди първи клас.

# 76
  • Пловдив
И моята братовчедка се научи на 5 години покрай брат си, но пак баба ми беше натиснала - от чисти амбиции

# 77
Къде са тези "повечето деца" дето четат на по 5-6 години?

От учителките от ДГ разбрах,  че всички деца четат,моето се научи почти последно в средата на ПГ

# 78
  • София
говоря за учителките на първокласниците. Те посрещат на "входа" и са безпристрастни относно това кое дете дали и колко чете, най-малкото защото все още не ги познават. Една група от една ДГ не е представителна извадка.

# 79
  • Пловдив
Има и нещо друго - дори да има такава група, някак си не вярвам, че тя ще продължи заедно и в първи клас

# 80
Не че продължават, но аз почти не познавам други деца на възрастта на моето, освен тези от ДГ.

Освен децата от градината, има две-три приятелчета от ранна възраст, те още на 6-я му рожден ден бяха надписали сами картичките и също знаеха да четат преди него.

Аз самата, макар и майка ми да е учителка , само сричах в началото на първи клас, после четях най-добре от всички деца.

# 81
  • София
Ох, как да го кажа, затова ще го кажа направо - и моите на 6 надписваха картички, дори още им пазя произведенията, но това не означава, че можеха да четат или да пишат. Разбирам да четат свободно, да пишат свободно, а то знаенето как да напише няколко думи, не е никакво знаене да пише. Все едно аз да науча няколко йероглифа и да кажа, че мога да пиша на китайски. Много често родителите нямат/ме безпристрастна преценка за уменията на децата си, което е нормално.

# 82
Е, аз няма как да ги подложа на тест тези деца все пак, за да съм наясно какво точно знаят, но нямам причини да не вярвам на родителите им и на учителките в ДГ/ за децата от ДГ/

Но дори и някои родители да преувеличават, като ти кажат 5-6 ,10 около тебе "Иванчо, Драганчо, Пенка" знаят да четат/ пишат/ събират изваждат от миналата година....просто всеки родител би тръгнал да си "сверява часовника" по връстници на детето си.

# 83
  • Пловдив
Ако едно дете играе с 10 деца и 5 от тях четат, това означава половината му приятели. Така че пак не може да се каже, че са всички. Братовчедка ми е начална учителка в София и второто й дете е на 6 години - учеше се да пише числата преди месец, когато се видяхме. Мисля, че се пробваше да пише и буквичките, но за това не твърдя със сигурност - значи тя не бърза да го научи сега на всяка цена, а лека-полека във времето

# 84
ако има начални учители в темата, да напишат на база опита си средно по колко четящи деца имат на първия учебен ден

Веднага ще ти отговоря - едно. Но четящо както трябва. Около 7 - 8  сричкуваха прилично, но всички познаваха буквите.
В края на 1 клас всички четяха и бяха подкрили образователния минимум.

# 85
  • Пловдив
И моята племенничка на 6 познава буквите и може да сричкува, въпросът май беше за четенето конкретно

# 86
И двамата ми сина започнаха да четат рано. При големият, първа го забеляза учителката му в детската градина , малкият, просто взе една от елементарните книги и започна да свързва звуците. Мислех че я е запаметил, но и със следващата се получи по същия начин.  Simple Smile
Така че, аз съм от родителите, които са видяли, как става от едно нищо и които изобщо не смятат да убеждават останалите, които сигурно въртят съжалително очи за моите деца, колко са нещастни и натискани.

Четенето, само по себе си, може и да не дава предимство в клас пред останалите, но дава самочувствие на детето и естествено, възможност да чете това, което му е интересно и то по-рано от "когато му дойде времето".

# 87
Големият четеше добре преди да започне първи клас. Завърши го много добре четящ. Имаше елемент на скука, но не беше забележим.  Laughing
Малкият сега ще е първокласник - научи се да чете по някаква негова си система. Сега успява да прочете 1-2 странички от илюстрована детска книжка(т.е. с не много текс) и да разбере какво е прочел.

ПП В класа на големият почти всички деца можеха да четат преди първи клас. Някои от тези, които не можеха, все още не четат добре.(4 клас)

# 88
  • Sofia
запис  Sunglasses

# 89
  • Варна.
Дъщеря ми се научи да чете сама. Първата книга, която прочете беше "Чук и Пук", но беше необходимо да обяснявам какво точно се случва в историята, защото не разбираше когато има пряка реч кой говори.
После започна да чете "Франклин", сега прочита ми прочита по една книжка преди да заспи следобед. Преди няколко дни купихме книжка на "Фют", шрифта е малко по-особен и тя бърка буквите.
Не може да пише, не разбира ръкописен текст. Това ще го научи в училище. Така също още много нови неща.
Не смятам, че четенето ще я улесни в първи клас, вероятно ще й бъде спестено време, което да се използва за друг вид упражнения, като краснопис напр. В този смисъл мисля, че е полезно, че може да чете.

Общи условия

Активация на акаунт