Кои са градините с алтернативна педагогика?

• 1 621
  • 8
  •   1
Отговори
Съжалявам, ако има подобно тема. Трябва ми нещо като обобщен списък с алтернативи на традиционните градини - сещам се за Монтесори-тата, Валфдорфската, Регио Емилио. Има ли други лицензирани (дори не и по Мон) градини, подобни на кооперативите?

Благодаря предварително.

# 1
Алтернативи на традиционните градини са родителските кооперативи. Те не само, че не са линцезирани, но вече са и незаконни.
Иначе лиценцирана от МОН мисля, че е само Валдорфската градина. Две от Монтесори градините са получили лиценз, представяйки се за обикновени, т.е. методът им не е лицензиран.
Друг лиценз, освен този на МОН не знам да има, така, че не разбирам какво имаш предвид под "лицензирани, дори да не е по МОН".
Какво е Регио Емилио? Никога не съм го чувала, а и Гугъл нищо не знае за него.

Друга алтернативна, поне донякъде, е християнската детска градина "Ново поколение".

Всъщност какъв тип градина точно ти трябва?

# 2
Всъщност ми трябва алтернативна на масовата машина за месо, места с идивидуално отношение към децата като личности, където да ги учат да осъзнават себе си света около тях и където да ги учат да обичат да учат. Нещо като кооперативите, но с изискуемите там директорка, помещения, мивки, перални и бля бля. Хаха ясно ми е точно в нашата държава няма такова, но все пак да питам...

За лиценизирането имах предвид дори и да не работят по програмата на МОН.

Reggio Emilia е подход, много близък до този, който се прилага в повечето кооперативи...http://en.wikipedia.org/wiki/Reggio_Emilia_approach
http://www.progresivno.org/pages/viewpage.action?pageId=2163038

Можеш ли да ми дадеш линк с информация за това, че кооперативните са незаконни?

Последна редакция: ср, 08 авг 2012, 13:12 от mirence

# 3
http://tv7.bg/dobro-utro/news/6703632.html

http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2012-05-08&article=408986

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2012/05/14/1826908_roditels … lternativa_izvun/

Най-добри отзиви съм чела тук за Монтесори Хай. Имат и лиценз по МОН, което е голямо предимство.
Въобще, Монтесори методът покрива изискванията ти, но въпросът вече е как се прилага в конкретната градина (понеже има и други Монтесори градини).
За Валдорфската педагогика съм чувала, че насърчава креативността, имат лично отношение и се грижат много добре за децата, но не вярвам да заобичват ученето особено, понеже не се набляга много точно на тази страна от развитието. Дори в училищата по тази система се учи по-малко материал и на по-късна възраст, но пък сигурно всичко научено им остава в главите, заради начина, по който им е преподадено, за разлика от обикновените училища, в които 90% от наученото се изпарява скорострелно.
За мен Валдорф е голям риск, който аз лично не бих поела. Ако се окаже, че детето ми на 10г още не може да чете, защото това не го влече, а предпочита да прави парцалени кукли, с които да разиграва интересни диалози, може би ще е късно да се преориентирам към друг тип училище.
Но не познавам добре системата, за да правя генерални заключения.

# 4
  • софия
adi_27 е права за Монтесори градините-тези,които имат лиценз,са го получили като обикновени детски градини,защото поне засега друг начин в БГ няма, но иначе се стремят да следват Монтесори принципите-всеки си преценява индивидуално разбира се доколко успяват.Монтесори Хай имат лиценз и за предучилищна подготовка-тя също ще се води по една от програмите на МОН

Аз лично към Валдорф имам големи резерви,но това си е мое мнение
Децата ми посещават Монтесори Хай от 3 седмици-ако те интересува нещо по-конкретно, ще ти разкажа с удоволствие
Иначе имам впечатления,но малко(само на една среща бях) и от Детска къща Монтесори
Във форума можеш да намериш мнения и за Casa dei bambini, и за Камелини Монтесори-последните две не съм посещавала лично,защото не приемат деца на възрастта на моите и отпаднаха автоматично от списъка ми Grinning

Последна редакция: ср, 08 авг 2012, 21:50 от mozzi

# 5
adi_27 е права за Монтесори градините-тези,които имат лиценз,са го получили като обикновени детски градини,защото поне засега друг начин в БГ няма, но иначе се стремят да следват Монтесори принципите-всеки си преценява индивидуално разбира се доколко успяват.Монтесори Хай имат лиценз и за предучилищна подготовка-тя също ще се води по една от програмите на МОН

Аз лично към Валдорф имам големи резерви,но това си е мое мнение
Децата ми посещават Монтесори Хай от 3 седмици-ако те интересува нещо по-конкретно, ще ти разкажа с удоволствие
Иначе имам впечатления,но малко(само на една среща бях) и от Детска къща Монтесори
Във форума можеш да намериш мнения и за Casa dei bambini, и за Камелини Монтесори-последните две не съм посещавала лично,защото не приемат деца на възрастта на моите и отпаднаха автоматично от списъка ми Grinning
Аз си записах детето в Камелини Монтесори. Чудех се дали в Камелини или Монтесори Хай. Моля те за няколко думи за Монтесори. Praynig

# 6
  • софия
Аз си записах детето в Камелини Монтесори. Чудех се дали в Камелини или Монтесори Хай. Моля те за няколко думи за Монтесори. Praynig

За Монтесори Хай ли?Ще ти пиша на лични Peace

# 7

За Монтесори Хай ли?Ще ти пиша на лични Peace
Да, Монтесори Хай в Горна баня. Знам че базата им е много хубава и нищо друго. А за Камелини разбрах, че персонала е изключително добър, а директорката е живяла и специализирала метода в чужбина. В Горна баня искаха да имаме 3г. навършени, а в Камелини приемат и по-малки по тяхна преценка и там ни приеха. Благодаря ако имаш време да напишеш мнението си.  bouquet

# 8
А за Камелини разбрах, че персонала е изключително добър
Това кой го твърди  Rolling Eyes
Повечето им учителки са нови, много неопитни и макар да са в процес на обучение, ги пускат да работят с децата, което според мен е...
От една страна, човек най-добре се научава в процеса на работа защото вижда на практика това, което му се преподава на теория, но от друга, преди да те пуснат да работиш, трябва да си минал дълго обучение. Навсякъде в чужбина се учи около две години за Монтесори педагог и не знам тук как с един разговор на 4 очи ги пускат. Особено ако са учителки по професия, които имат опит с деца по българската методика, много по-трудно ще превключат на Монтесори педагогика.
Ще се радвам да споделиш някакви впечатления, ако са по-различни от моите.

Общи условия

Активация на акаунт