За консервирането...или как да си приготвим зимнина!

• 106 345
  • 739
  •   1
Отговори
# 330
# 331
  • в сърцата на децата <3
пеп-4o, знам, че е град, ние сме в онази част, която до преди няколко години беше село - Дебър. Сега се води квартал на Първомай, но още не мога да свикна  Laughing

Някой да има на представа от къде мога да си намеря съотношенията на продуктите за лютеница по БДС стандарт?

# 332
БДС е   определя  начина на приготвяне по  предписание, качеството на продуктите,съхрени, вложени .....но не и  самата рецепта на изделие. Всеки производител си има рецепта за определената марка.

ето ти моята лютеница , може и други изпитани да ти дадат тук. И тъй като е домашно производство всичко, смятай го, че е по стандарт  Wink

# 333
  • Балчик
Вероятно имаш предвид едновремешните рецепти за оная лютеница от детството ни. Потърси си учебник по технология на консервната промишленост. там има рецепти, но са в огромни количества, трябва да се намалят пропорциите.

Последна редакция: вт, 28 авг 2012, 14:12 от Джемма

# 334
  • в сърцата на децата <3
Точно тази, от едно време, искам да открия... Благодаря за съвета Джемма, ще потърся!  Hug

# 335
  • София
Аз тази вечер съм се наточила да направя една доза от аджика-та на Джема, много ме грабна. Утре ще докладвам Simple Smile

# 336
Аджиката на нас много ни допадна тази вечер ще правим трета доза.

# 337
Пак не съм в час,какво е това?   newsm78

# 338
  • София

Ще ми кажеш ли моля те от дадената доза колко бурканчета излизат?  Hug

http://djemmasvetlana.blogspot.com/2012/08/2.html

# 339
http://djemmasvetlana.blogspot.com/2012/08/2.html
[/quote]
Благодаря!
Тази седмица ще се заема с това.
Продуктите ги има/добре,че е бабата на село,да е жива и здрава!/,а в къщи е на почит лютото!

# 340
За пръв път и ние започнахме с бурканите, но полека. Вечер след работа по мах 8 бурканчета от 400мл., защото толкова се събират в тенджерата на котлона. А и най-важното не се изморявам. За сега доматен сос, апетитка с чорбаджийки и сладко от замразени боровинки. Довечера мисля да направя малко сладко от праскови и ще пробвам гел фикса, защото няма да го правя със захар. 

Продуктите купуваме от пазара, но сутрин рано, когато излизат производителите. Страхотни розови домати по лев, патладжани по 60 ст., червени чушки по лев и пр.

Бурканите ги надписвам върху капачките с маркер. 

# 341
Вчера направихме две дози компот от круши, а днес ще правя сладко от сини сливи. Мерак ми е да изпробвам това шведско сладко или нещо от сорта /не се сещам точно за името му  Embarassed, но помня рецептата/. Та в тази връзка да попитам - има ли някъде изведени линкове към рецептите или ги търсите във форума?

Последна редакция: вт, 28 авг 2012, 16:18 от Sea lights

# 342
  • София
На мен ми казаха едно подобно, ставало разкошно. Събота-неделя мисля да го направя.

2 кг. праскови
2 кг. ябълки
2 кг. круши
2 кг пъпеш
2 кг. захар /може и по-малко, според вкуса/

Всичкото това се нарязва на кубчета, като плодовете предварително се обелват. Посипва се със захарта и престоява 12 часа.
После се вари около 1 час и се бурканизира Simple Smile Стерилизира се 10 мин.

Обезателно ще го пробвам, защото идеята за сладко с вкус на пъпеш много ме блазни...

Последна редакция: вт, 28 авг 2012, 16:22 от mimmss

# 343
  • Балчик
Радвам се,  че ви хареса аджиката.  Hug За лютото- кусвайте преди да затворите в буркани. Може според вкуса да регулирате. Аз не я правя много люта, а приятно лютивичка. Simple Smile
Аз утре ще съм на вълна патладжани-, ако успеем тази вечер да прескочим да ги купим де. Мисля за кьопоолу да затворя малко и да направя едни патладжани "гъби" и една салата "Десятка". Ще споделя после.

От една доза ми излязоха 22 бурканчета от по 400 грама (от лютеница)

Последна редакция: вт, 28 авг 2012, 16:34 от Джемма

# 344
  • София
Радвам се,  че ви хареса аджиката.  Hug За лютото- кусвайте преди да затворите в буркани. Може според вкуса да регулирате. Аз не я правя много люта, а приятно лютивичка. Simple Smile

От една доза ми излязоха 22 бурканчета от по 400 грама (от лютеница)

Нали става и без люто - аз грам не ям, а на мъжа ми вече направих една пикантна - стига му Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт