За консервирането...или как да си приготвим зимнина!

• 106 764
  • 739
  •   1
Отговори
# 315
Вчера правих сладко от нектарини с фикса 2:1 на доктора, много съм доволна от резултата. Спазих указанията на опаковката, варих може би 6-7 минути, защото ми се струваше рядко. Насипах горещо в буркани, днес вече се е сгъстило, отворих едно бурканче за проба, хареса ни. От мен сложих една есенция ванилия.  Peace

# 316
Вчера правих сладко от нектарини с фикса 2:1 на доктора, много съм доволна от резултата. Спазих указанията на опаковката, варих може би 6-7 минути, защото ми се струваше рядко. Насипах горещо в буркани, днес вече се е сгъстило, отворих едно бурканче за проба, хареса ни. От мен сложих една есенция ванилия.  Peace

В тава ли вари или като мен в дълбока тенджера?

# 317
В тенджера, като го разсипах в бурканите си беше доста рядко, но днес е стегнало и е супер, не е много сладко, нарязах нектарините на малки парченца, ако правя друг път сигурно ще ги настържа, не че така е лошо, но ще пробвам и с настъргани! Вече сме -1 бурканче  Joy

# 318
  • София
Гледам, че доста се ползва този гел фикс ли е що ли е химия знам ли и аз, малко съм скептична, но бихте ли ми обяснили каква му е основната цел? Да желира ли? Защото аз желирани консистенции по принцип не обичам хич, да не го мисля вече или да се прежаля да го пробвам?

# 319
Гледам, че доста се ползва този гел фикс ли е що ли е химия знам ли и аз, малко съм скептична, но бихте ли ми обяснили каква му е основната цел? Да желира ли? Защото аз желирани консистенции по принцип не обичам хич, да не го мисля вече или да се прежаля да го пробвам?

И аз мислех, че е химия, но прочетох, че било пектин. Той сгъстявал и можеш да си купиш просто пектин стига да знаеш дозировката плод/пектин. Снощи попаднах на дозировката му даже, ама нали счетох, че няма да ми трябва и не си записах.

# 320
  • София
Здравейте дами Simple Smile
От три дни ви чета и преглъщам Simple Smile Тази година съм луднала всичко що има в градината да се консервира... Живеем на село и има доста продукция за прибиране... Така, че сте ми много полезни... И друга година съм слагала зимнина, но стандартните неща - домати за готвене, пукани чушлета, някой и друг компот... Сега обаче е друго - решила съм всичко да отиде по бурканите по някакъв начин. Фризера го оставям за чушки за пълнене, краставички за таратор и месо, другото по бурканите.
За сега съм направила компот от сливи, компот от грозде с ябълка, пукани пикантни чорбаджийски чушлета с домати и чесън /мъжа ми ги обожава/, доматки за готвене и паприкаш с печени чушки, пак за готвене.

Много ме впечатли соса от сини сливи на Пепчо и снощи след работа спретнах една доза - еййй, няма такава фантазия. Поздравления! Позволих си две промени, поради липса на оригиналните продукти - балсамов оцет, вместно ябълков и бяла захар, вместо кафява.
Само да узрее другата слива, че тази отиде на компот, и ще направя тройна доза, уникален е!
Пак след работа снощи направих и универсалната подправка, много добре изглежда - една свежа, цветна... Мариновах и чесънчета с балсамов оцет - изглеждат добре... абе до 1 часа шетах из кухнята. Simple Smile

Сега съм се наточила на кетчупа, защото имам много домати, а и домочадието обожава кетчуп... Та питането ми е - искам да направя една голяма доза, примерно от 2-3 кофи домати... да мина с една хамалогия, но гадовете зреят на ден по 2-3... как да съхранявам узрелите вече домати, докато събера 2 кофи? То ще е в рамките на седмица примерно, но в хладилника няма толкова място, а ако ги оставя на корените, демек неоткъснати, се скапват и падат Sad

# 321
прави го на сок и съхранявай в PVC бутилки или кутии. Ако не намериш място в хладилника - във фризера,  а като решиш за кетчуп - ще го извадиш. Докато стане време за месото, все ще направиш кетчуп.
Обаче  Wink ако е в хладилник и бутилките са прави, като престои там 24-36 часа отгоре ще се утаи водата, която можеш да изсипеш - без друго не ти е нужна. Така ще намалиш количеството на съхранявания сок-
На корена обаче - ако са добре узрели, могат да стоят  седмица, преди да презреят наистина и да се скапват. Освен това сега се захлади, едва ли ще се скапят за седмица.
А соса от сливи беше на Джемма откритие  Peace не мое.  И аз приготвих утре още една доза да направя от него, докато има материал.

# 322
  • София
Извинявам се за грешката, толкова постове изчетох, че се омотах тотално Simple Smile Както и да е, важното е, че соса е прекрасен!

Благодаря за идеята за доматите - не се бях сетила. Така вечер ще си смилам по малко , и хем после по-малко вода, хем по-малко хамалогия.
А доматите не се скапват от презряване, ами тази година нещо им става и като узреят, ако не се откъснат венага отдолу загниват някак... и на баба ми, и на татко са така... кой знае какво е валяло пак...

# 323
  • в сърцата на децата <3
Здравейте майсторки Simple Smile
Толкова вкусни рецепти си харесах от тук, че кой знае кога ще успея да приготвя всичко  Hug
Търсих из форума, но не успях да открия отделна тема, за това да попитам тук - от къде купувате зеленчуците за зимнина и най-вече на какви цени (за тези, които си нямат селска продукция - като мен)? От зеленчукова борса? От пазара? За първа година ще права зимнина и не съм много наясно кога какво се прави, не искам да направя туршия примерно с карфиол от 5-6 лева килограма, а след 2-3 седмици да стане 1-2 лева... И обратното - да не чакам прекалено много и да поскъпне зеленчука, който ми трябва. Чудя се тази седмица ли да правя лютеница или е рано още? За кетчупа май вече е време, доматите са доста евтини... Извинявайте, ако има специална тема, само ми пратете линк и ще си махна поста  Hug
Усмихнат и ползотворен ден на всички!   bouquet

# 324
  • София
Снежен Ангел, и аз съм така - искам всичко да направя, а отпуската свърши. Сега съм подела офанзива - по едно на вечер след работа... Да видим до кога ще издържа Simple Smile

Колкото до продуктите - аз лично преди ги купувах от борсата, но там много брак излиза и като те метнат и в грамажа, файда от по-евтиното няма, та започнах от магазините и пазарите - поне да си го избереш... Докато в един момент реших, че при положение, че имам терен и мога да си произведа, няма смисъл да купувам - мъжа ми се лиши от няколко кв. м.  от свещенния си райграс и сега си имам градинка. Simple Smile

Колкото до цените, заленчуците и плодовете са най-евтини, когато им е сезона, по-рано е безмислено да се купува...
За лютеничката май е раничко още, чушките ще поевтинеят още до средата, та и до края на септември...
И в тази връзка, понеже съм набелязала патлажданите с чушки и чесънче /извинявам се, не помня на кой бяха/, а патладжан рядко купувам, до кога им е сезона? Вчера ги гледах в Кауфланд по 79 ст/кг... дали да си купя или да изчакам още малко?

# 325
купувай патладжан, време му е  Peace още месец ще има.

ако  ще правиш малко - купувай от близкия пазар, където имаш избор. Но ако ще ти трябва чувал чушки за лютеница, касетка домати... отивай на борсата  на Първенец.  Но наистина на чувалите има и брак. Не винаги, но има.
 Време е вече. За печени чушки може и малко по-късно - те сега зачервиха както трябва и да им падне цената - ще е малко, но пък доматите прегарят и ще им се вдигне цената. Но можеш да си купиш сега домати, да ги извариш и прибереш във фризер, или буркани  Peace
Карфиол по 5-6 лева  Laughing няма. Т.е. може да има за цяла глава, но с нея ще напълниш няколко буркана.  Него от пазара - за 1-2 глави не ти трябва борса, освен ако не ходиш за друго. Пада (поне при нас) до  ~ 80 ст./кг. - има и по-евтин, но е пожълтял, не с хубав бял цвят. Корнишоните също им е време, скоро ще започне да им расте цената пак.

# 326
  • в сърцата на децата <3
Благодаря момичета   bouquet
И аз пробвах варианта с личното производство, но до скоро мъжа беше на много тежка работа и рядко можем да си идем на село да поддържаме, а никой не остана там, за съжаление. Иначе аз съм си непрекъснато вкъщи - в болнични съм заради бебка, и това беше още една причина да се откажа от домашното производство - мъжа е преуморен и не му се занимава, на мен докторите не ми дават... Всичко насадено на село замина...
Ще минем в събота през борсата в Плодовитово (на път за село ни е) и ако нищо не ми хареса ще си купя от пазара на село - в Първомай в събота има зеленчуков пазар и цените са  Crazy Като отида там и все едно съм в друга България  Mr. Green Ако тук доматките са по 70-80 ст. дребните, там по 1 лев са най-най-хубавите, а дребните са по 30-35 ст. Домашно производство на хората от околните села. Ще се прави кетчуп, лютеница и краставички тази събота и неделя, пък патладжана може и в града да го направя, и без това ще е за проба 4-5 буркана.
А вие как си етикирате бурканите? Хич не обичам да гадая какво има вътре като започна да търся зимата в мазето... Ако си надпиша хартиено тиксо и ги налепя като ги извадя готови? Аз май само въпроси задавам  Mr. Green В понеделник се надявам да пусна и снимчици на първите ми самостоятелни опити  Grinning

# 327
Вчера за първи път правих кисели краставички, дано станат както трябва.  Praynig

# 328
  • София
...
А вие как си етикирате бурканите? Хич не обичам да гадая какво има вътре като започна да търся зимата в мазето... Ако си надпиша хартиено тиксо и ги налепя като ги извадя готови? Аз май само въпроси задавам  Mr. Green
Точно това и аз умувах одеве... Че станаха доста неща, подобни на визия и бая умуване ще падне зимата Simple Smile
Има едни готови бели етикети, аз от тях си купувам и ги надписвам, но за следващия сезон няма отлепване... Тази година съм решила да възложа на дъщеря ми да нарисува разни - тя милата така е ентусиазирана да ми помага, а в малко дейности мога да я включа по консервирането... 8 годишна е, но много се върти кокло мен Simple Smile Другия вариант е да се направи на фотошоп или някаква програмка шаблонче и само да се принтира върху лепящ лист... даже мисля, че и на обикновенна хартия залепени с двойно тиксо ще стане. Ще взема да направя няколко довечера за проба Simple Smile

Другия вариант е да си направиш от картончета и с връвчица около гърлото на бурканчето. Аз първата година от мерак така правих, даже отзад на картончето си бях написала и рецептата - на 2-3 бурканчета, за да не се ровя после Simple Smile И шащчици от плат им слагах - на сладкото шаренки, на компотите жълти, на доматите червени, на краставичките и чушките - зелени Simple Smile

Последна редакция: вт, 28 авг 2012, 12:18 от mimmss

# 329

Ще минем в събота през борсата в Плодовитово (на път за село ни е) и ако нищо не ми хареса ще си купя от пазара на село - в Първомай в събота има зеленчуков пазар и цените са  Crazy Като отида там и все едно съм в друга България  Mr. Green Ако тук доматките са по 70-80 ст. дребните, там по 1 лев са най-най-хубавите, а дребните са по 30-35 ст.

абе, ангелче, Първомай е град  Wink Купувай от там, щом са такива цените. Освен това в Плодовитово  голямото разнообразие от стока е сутрин от 4 до 9ч. най-късно, когато хората си носят продукцията, а другите - с камионите, които стоят там по цял ден са основно прекупвачи. Но и малко остават де, аз за едните  корнишони преди месец  в 10ч. само на две места намерих  Peace
Отвън на масите също има пазар - там продават и на дребно, но там цените са като в града, можеш да видиш. А щом в Първомай цените са такива, най-добре не си губи времето да търсиш другаде. Съботния пазар  и аз го харесвам там  Peace не само зеленчуковия.

за етикетите - ползвам такива лепящи от книжарниците, за стоки. Малките са 1/2 см.  големите 2/4см. Аз за сладката най-вече, да знам годината на производство  Laughing но и на младежа слагам на бурканите, като изпращам. Не си играйте да отлепвате, когато следващия път се "варят" тези буркани, те сами падат. Ако случайно някой не е паднал - залепвам новия етикет отгоре.
Ако ги правите етикетите на компютър - купувайте от залепващите листи А 4 и разпечатвайте на тях направо  Peace

Общи условия

Активация на акаунт