За консервирането...или как да си приготвим зимнина!

  • 105 873
  • 739
  •   1
Отговори
# 300
  • Мнения: 54
А има ли проблем като пълна бурканите със сладко, да не са догоре? Защото един ми е дополовина.  Laughing Един по-пълен още като го обърнах се чу едно шлъоп ( да се отбележи, не плъок  Naughty Laughing ), ама този с по-малкото не се чу май. Ама и преди не ми се е чувало така ( в големия ми опит с 4 буркана  Joy ).  Thinking Абе каквото станало станало, само разбрах, че за да си задоволя жаждата за домати през зимата ще трябва да купя 50 кила поне.  Laughing Ми аз откъде да знам.  Crazy

# 301
  • Мнения: 4 469
пеп-4o, докато е празен съда доливах студена за да не ги слагам във врялата вода направо  Rolling Eyes
Сега ги прелях в буркани  ooooh!

# 302
  • Мнения: 9 464
за сладкото - да, ако плода е много а съда  е тесен - ще се изварява повече време. Затова на село изваряват в тавата за лютеницата. Но пробвай, да нестане много твърдо пък, защото от един момент нататък - много бързо се сгъстява. А като изстине - още повече

Али, нищо му няма на буркана, че не е до горе.

DZ, това пишеш И двата пъти доливах студена вода , а единия път беше по време на варенето  newsm78 - т.е. по време на варенето си доливала.  На огън ли ги вари, или на ток? Ако  ена огън и е бил по-силен, също гърмят  Wink  Или си извадила от врялата вода едни, а си сложила други? Може би не е била достатъчно разхладена водата?

# 303
  • Мнения: 54
Благодаря,  bouquet

# 304
  • Мнения: 1 070
пеп-4o  Hug

# 305
  • DE
  • Мнения: 971
Здравейте
Абе аз пак да помръмкам заради правенето на сладко Close
За мен е толкова нелогично...ръсите плодовете със  "тонове" захар оставяте с часове да пусне сок.
После варите пък с часове, за да се сгъсти и се изпари сока, докато му се завие на сладкото свят Whistling
Ей така вареше баба ми в една огромна тава на двора, върху огъня...цяяяял ден.

На 10кг  сладък плод като кайсиите, 4-5кг захар не е ли прекалено сладко.

Простете ако не съм права Hug

Аз днес напълних 42 бурканчета с гъст доматен сок.
Хем за пиене, хем за сосове и ястия.
Нямам шишета и затова ползвам мармаладени буркани.

Напълних и доста пукани чушлета и камбички по рецепта на Пеп-4о.
И да споделя за напълнените със сирене и мариновани мини камбички.
Бомбаж няма, но и вкуса не е добър.

Значи към марината добавих и оцет(исках да имат и леко киселеене) но като комбинация към сиренето не върви.
Не са ми вкусни, сирене-оцет не е добра комбинация Stop

Като "варя" буркани на дъното на тенджерата слагам кърпа или клонаци на венец.
Като почне да ври, така не се чукат стъклата по дъното

Алли, разбирам ти радоста!
И аз така се гордеех с първите ми "компоти". Сварих плода във вода, напълних в буркани и запечатах.
Цопнах ги в гърдероба на хладно, докато една нощ започнаха експлозиите и бомбардировките измежду дрехите. От къде да знам че бурканите се заваряват hahaha.

Последна редакция: пн, 27 авг 2012, 00:42 от matze

# 306
  • Мнения: 9 464

Като "варя" буркани на дъното на тенджерата слагам кърпа или клонаци на венец.
Като почне да ври, така не се чукат стъклата по дъното

Алли, разбирам ти радоста!
И аз така се гордеех с първите ми "компоти". Сварих плода във вода, напълних в буркани и запечатах.
Цопнах ги в гърдероба на хладно, докато една нощ започнаха експлозиите и бомбардировките измежду дрехите. От къде да знам че бурканите се заваряват hahaha.




Маце, ти сериозно ли така прави компота  Joy разби ме!

да, това с кърпа или някакви клонки е задължително. А ако варите буркани ве дна и съща тенджера, може да поискате някой да ви направи  дървена скаричка  Peace

А сладкото  newsm78 ами явно е въпрос на вкус захарта. Аз всички други с гел фикс правя, но смокините - по стария начин. Този плод ми е семчест, искам ги цели и не знам дали ще стане с гелфикса.
А сините сливи - с мелене и варене, или във фурната, но то върви на кифлички, а това с гелфикса на кифлички не ми харесва   Rolling Eyes как се държи.

# 307
  • Мнения: 1 070
matze, гледах рецепти преди да направя сладкото, дават го 700 г/1кг на кг плод,аз сложих по малко. Моето стана много сладко, ама като не можех да преценя предварително... за първи път правя такова чудо. Да си призная много ми доспа, 2 часа и половина го чаках да се сгъсти, а то се сгъсти малко и прецедих плодовете (не много), напълних 10 буркана сладко от 330 мл, а останалия сок напълних в 4 буркана от 515 мл, мисля си да стане сироп за разреждане.

Сигурно нищо не направих, ще видим  Thinking

# 308
  • Мнения: 9 464
е, все си направила сладко  Peace  Ако ти се играе, вземи още нектарини, нарежи и сложи в стози сос, който ти е останал и пак вари... така ще имаш още сладко, вместо сос  Peace

# 309
  • DE
  • Мнения: 971
Happily Ever After , ех, все нещо си направила. Пък и да е по- рядко, пак се хапва на филийка.
Моите сладка от вишни все редички ми стават, ама пак не остават.
Сока можеш да го сгъстиш с тези гелфиксове с които правите сладка, ще стане желе.

Моя мъж като си отвори компот, изяжда само плода и сока винаги остава.
Да не става зян, пълня в найлонова торбичка и го замръзявам.
Правя често ей такива благинки Mr. Green

Да, съгласна съм че за някои плодове е по- добре и по- вкусно бавното варене.

Навремето бабчето имаше добри съседи, турско семейство.
Даже и ограда нямаха в задния двор между къщите, та у нас дядо Хюсни палеше огъня на двора и двете бабки варяха(печаха) по цял ден разните му там сладка.
Бъркаха с едни дълги дървени лъжици и бърбореха.
Вечерта слагаха една голяма ламарина на огъня и мажеха с масло. Кадъната правеше най-вкусните катми на сач. Ех, с мазното овче сирене.
Отплеснах се...
Такива спомени не ми остават мира. Сега мъжо ми гради в градината малка пещ.
За хляб, пица, новогодищната гъска и още много други Mr. Green

Сега, обратно към консервирането с въпрос:
Имам индрише което стана един огромен храст.
Освен че гони комари, нямаше тази година друго предназначение.
Ползва се само в компоти и сладка, или има и други предназначения newsm78

# 310
  • Sofia
  • Мнения: 1 533
Индрише. Майка ми правеше и сироп. Много вкусен. Използваше го и за да сваля високо кръвно. Но почина, а аз не знам рецептата.

# 311
  • Мнения: 1 070
Happily Ever After , ех, все нещо си направила. Пък и да е по- рядко, пак се хапва на филийка.

Моя мъж като си отвори компот, изяжда само плода и сока винаги остава.
Да не става зян, пълня в найлонова торбичка и го замръзявам.
Правя често ей такива благинки Mr. Green



Ако не те затруднява може ли рецепта на благинката?


Искам отново да благодаря, че ми помогнахте с важни съвети, тази сутрин опитах сладкото, вече изстинало, стана хубаво и нормално на сладост, а снощи ми се стори много. Добре, че махнах сиропа, сгъстило се е перфектно. Надявам се сиропа да издържи някой друг месец. Днес в делничен ден с мъника нямам време да правя още.
Друг път като правя сладко ще знам вече да е в тава и ако трябва на няколко пъти ако е много плода.

# 312
  • DE
  • Мнения: 971
Индрише. Майка ми правеше и сироп. Много вкусен. Използваше го и за да сваля високо кръвно. Но почина, а аз не знам рецептата.

Мислех си дали не става за нещо със сухи листа или някакви чайчета...Така и така ще се наложи да го поокълцам.
Аз съм вече "стара пушка" но освен от бяс, от друго не страдам Mr. Green
Вдигам кръвното, но на тези около мен hahaha

Happily Ever After , ако си затворила бурканчетата добре(горещи) и капачката е вакумирана издържа дълго.
А благинката не е нищо особенно.
Отдолу има блат, покрит с пудинг...ще ти напиша на лични как се прави Hug

# 313
  • Мнения: 169
А благинката не е нищо особенно.
Отдолу има блат, покрит с пудинг...ще ти напиша на лични как се прави Hug

Защо на лични?
Сподели и с нас,толкова вкусно изглежда!

# 314
  • Мнения: 1 070
matze, благодаря предварително!

А бурканите със сиропа мисля добре ги затворих.

Общи условия

Активация на акаунт