За консервирането...или как да си приготвим зимнина!

• 106 298
  • 739
  •   1
Отговори
# 465
  • до най-прекрасния мъж
Мина фон В., буркани на винт тук продават на пазара и в малки магазинчета тип 1001 стоки.
Хапя, най-близкия пазар ми е този в Красно село, досега там не съм видяла, както и по околните магазинчета;
Мина фон В., за буркани звънни тук http://www.drujba.bg/contact/address_phone_fax/?lang=bg. В Пловдив имат фирмен магазин точно пред завода. Виждам, че и в София имат завод, предполагам ще продават и на дребно. Успех Simple Smile
Ивка, благодаря ти,  bouquet ще ида тези дни до там
Когато купуваш после капачета, защото те се продават отделно, си вземи едно бурканче за проба или си запиши размера на отвора. Те са два различни модела с много малка разлика в големината на капачката и може да не ти паснат.

# 466
  • София
Когато купуваш после капачета, защото те се продават отделно, си вземи едно бурканче за проба или си запиши размера на отвора. Те са два различни модела с много малка разлика в големината на капачката и може да не ти паснат.
полезно уточнение Simple Smile така ще направя, благодаря ти   bouquet

# 467
  • Балчик
Днес беше ред на печения пипер:

След малко продължавам с патладжанените консерви. Simple Smile

# 468
  • до най-прекрасния мъж
полезно уточнение Simple Smile така ще направя, благодаря ти   bouquet
Колко ядове съм брала с тия капачки не е истина. Точно когато бурканчетата ми бяха пълни, се оказа, че капачетата не стават. Та от опит се присетих да те предупредя Simple Smile

# 469
Много благодаря за отговорите! За да няма люспи все пак ще ги нарежа и сложа сурови.
Пак ме засипаха с моркови  Shocked До сега се борих с тях. Сега направих мармалад от тях. Стана много по-добре от конфитюра... и много по-бързо.

# 470
Момичета, какво доматено пюре ще ми препоръчате? Ще правя лютеница и няма да имам много време , та рецептата  е с готово пюре.

# 471
  • до най-прекрасния мъж
Много благодаря за отговорите! За да няма люспи все пак ще ги нарежа и сложа сурови.
Пак ме засипаха с моркови  Shocked До сега се борих с тях. Сега направих мармалад от тях. Стана много по-добре от конфитюра... и много по-бързо.
Прати малко насам  smile3503

# 472
Ердинч , ако позволиш един въпрос към теб.  Заинтригива ме със снимката на смлени капии за сушене. Би ли обяснил как точно се прави и най-вече за какво се използват. И така като стои смляно не вкисва ли?

# 473
Момичета и момчета, много моля ако някой знае рецептата от баба си за маринована капия, да ми я напише! Praynig Половинът само за това ми говори - какви сладки чушки правила баба му в гърнето и как за нова година ги опитвали, от дете такива не бил хапвал Mr. Green Щото аз съм градско чедо. Embarassed Четох рецепта за мариновани пукани, парени и пържени, но за коя иде реч newsm78 - предполагам, че са пържените...

# 474
  • Germany
Баба ми в гърне слагаше парени чушки  Mr. Green, наистина бяха уникални, ама на баба всичко беше уникално  Heart Eyes
Потърси под това име, а аз ще питам довечера майка ми и ще пиша.
Ето нещо, което се доближава http://recepti.plamcom.com/recepta.php?rid=524

# 475
Баба ми в гърне слагаше парени чушки  Mr. Green, наистина бяха уникални, ама на баба всичко беше уникално  Heart Eyes
Потърси под това име, а аз ще питам довечера майка ми и ще пиша.
Ето нещо, което се доближава http://recepti.plamcom.com/recepta.php?rid=524
  bouquet  bouquet  bouquet
Подготовката на любимия за царска туршия

# 476
Ердинч , ако позволиш един въпрос към теб.  Заинтригива ме със снимката на смлени капии за сушене. Би ли обяснил как точно се прави и най-вече за какво се използват. И така като стои смляно не вкисва ли?

Слагат се капиите в блендъра, осоляват се на вкус(непременно).
Смилат се капиите с блендъра на не много ситно и нa нe много едро, разстилат се в тава с дебелина пръст два и се слагат на слънце, всеки ден се разбъркват много добре, постепенно течността се изпарява и сместа става много гъста, като каша, не се позволява да се изсуши напълно.
Цялата операция трае около седмица(според времето), например тез всичките на снимката днеска се събраха на едно-две места(тука денем е около 30Ц а нощем е около 15Ц).
Готовата смес се натъпква много добре във стъклен съд или буркан, като се внимава да не остава мехурчета въздух, сипва се най отгоре малко зехтин колкото да покрие  повърхността за да не поеме въздух и със захлупен капак направо във хладилника.
Ползва се като добавка към гозбите, супите и т.н.
Половинката миналата година я прави в малки количества само за опит, бяхме останали много доволни и тази година с малко по голямо количество се повтаря опита.

Ако е в хладилника  не би трябвало да вкисва понеже има и сол, например в момента още си имаме капии от миналата година и нищо им нема.

Препоръчвам ви го

Hug

Последна редакция: пн, 03 сеп 2012, 19:08 от Ердинч

# 477
  • Балчик
Последната за тези дни зимнина- Салата от патладжани

Вижда му се края- остават ми царската туршия, ловджийската салата, настъргано червено цвекло за борщ,  маринована риба, риба консерва (мъжът ми я лови, не я купувам) и киселото зеле. Crazy

# 478
  • в сърцата на децата <3
Момичета и момчета, много моля ако някой знае рецептата от баба си за маринована капия, да ми я напише! Praynig Половинът само за това ми говори - какви сладки чушки правила баба му в гърнето и как за нова година ги опитвали, от дете такива не бил хапвал Mr. Green Щото аз съм градско чедо. Embarassed Четох рецепта за мариновани пукани, парени и пържени, но за коя иде реч newsm78 - предполагам, че са пържените...
Моята баба прави едни много вкусни, но ги нарича "парени". Правят се с дебела чушка - камби или капии, с много месо по тях.
Няма да ти пиша точни пропорции, защото при баба всичко е на "око" и на вкус. Почистените чушки се посоляват с щипка сол и щипка захар. Във всяка една се слага, като се поръсват хубаво по стените. Не прекалявай с количеството, защото после това остава в чушката! Престояват така една нощ, да си пуснат от сока. На другия ден се прави марината - оцет, олио, сока от чушките, може да добавиш черен пипер на зърна, дафинов лист. Опитваш на вкус - трябва да е по-скоро кисело, отколкото сладко, защото после киселото се убива от сладостта на чушките. Слагаш на котлона и когато е много гореща сместа (може и да не е завряла) пускаш по малко чушки. Не се варят дълго, само съвсем леко да омекнат и да могат да се сгънат и натъпчат в буркан. Вадиш с решетъчна лъжица и продължаваш. Опитвай от време на време сместа, ако правиш малко чушки няма да се промени, но ние винаги правим по сто буркана и нагоре. Ако нещо се промени - добавяш. Не се лъжи да пробваш маринованата чушка, това съвсем не е окончателния вкус. Като приключиш с "попарването" на чушките ги редиш в буркани, като притискаш плътно - и за да се съберат повече, и защото при заваряването за капачка ще омекнат още и буркана ще остане на половина. Може между тях да сложиш много неща - морков, магданоз, целина, чесън. Каквото ти душа иска. Напълнените буркани заливаш с маринатата, хубаво е да покрие всички чушки. Запечатваш и стерилизираш. Вариш няколко минути, само за капачка. След около седмица са готови за проба.

Много, много любими чушки! Има вариант ако са камби след мариноването както са меки да се напълнят с рендосани моркови и целина и така да се наредят в буркана. Много красива зимна салатка се получава  Grinning

Надявам се да съм била полезна! Рецептата е от Плевенско, ако мъжа ти е от друг, по-далечен край, е напълно възможно да са коренно различни чушките от спомените му!  Hug

# 479
snow_angel , много, много ти благодаря! newsm51Така добре си описала рецептата, че чак слюноотделям... Това заваряване обаче в бурканите няма ли начин да го избегна - примерно ако залея с вряща марината и запечатам smile3516 /Нямам възможност за такова./  Съпружието ми е от Чирпанския край - в сърцето на Средна гора.

Общи условия

Активация на акаунт