За консервирането...или как да си приготвим зимнина!

• 106 300
  • 739
  •   1
Отговори
# 450
  • София
Някой може ли да ми каже ориентировъчно по тази рецепта колко бурканчета излизат  Embarassed
Скрит текст:

Лютеница по студен начин

Рецептата е много сполучлива. Преди 2-3 год. един колега донесе в службата едно бурканче лютеница по тази рецепта. На всички много ни хареса. Оттогава лютеница приготвям само по този начин. Отървах се от досадното бъркане и висене до огъня.
Продукти:
5 кг червени капии – печени, обелени
2, 5 кг патладжан – печен-обелен (трябва да престои една нощ)
2, 5 кг моркови – сварени
1 пакетче смлян черен пипер
1 – 1, 5 компотен буркан готово доматено пюре
1/2 ч. ч счукан чесън (може и по-малко)
1/2 л сгорещено олио
сол около 50 г
Приготвяне:
Така подготвените зеленчуци се смилат с машинка за месо. Смесват се, посоляват се . Прибавя се чер. пипер, пюрето, чесънът и олиото. Напълват се бурканчетата и се стерилизират 30 мин.

Така, като гледам, ще се получат около 15 бурканчета от 400-500 мл.

# 451
Много благодаря  Hug
Само веднъж сме правили до сега лютеница и не ги разбирам  Blush

# 452
  • до най-прекрасния мъж
Привет и от мен! Сега се връщам от вилата. За тази седмица равносметката беше
1. Мариновани краставички по следната рецепта - на всеки компотен буркан с краставички се добавят следните продукти:
1 ч.л. захар - с лек връх
1 с.л. сол - равна
оцет до шарката - добавя се при пълен буркан
1 с.л. синапено семе
нарязан лук на вкус
копър на вкус
черен пипер на зърна - на вкус - около чаена лъжичка примерно
долива се със студена вода
Варят се не повече от 5 минути след завиране - само за капачката
2. Печени червени чушки - капия, долма, каквото беше набрала мама от градината
Тях ги правим по два начина - само със сол или добавяме чесън и магданоз в бурканите.
За друго не остана време, ще продължа през почивните дни с маринованите чорбаджийски чушки
на Джемма. Лютеницата ще е към края на месеца, като назреят пак чушките. Имам заготовка от домашно доматено пюре и печен патладжан.
3. Сладко от печени сливи - не знам по каква рецепта, но знам, че майка му ръси препечено брашно докато го пече. Става уникално. Ако някой прояви интерес, ще питам за рецептата.
На въпросът за плата газ - да, този, който се продава в магазините за платове. Най-обикновен газ. Използва се, защото е изкуствен и фин и става перфектно с него. Другият вариант е да се остави в дълбок съд доматения сок, например леген, да преседи една нощ на хладно и на сутринта с маркуч да се изтегли водата. Това се прави при сурово състояние на сока.

# 453
  • в сърцата на децата <3
Аз да попитам - нали кетчупа може да се затвори в бутилки от стария тип с капачки за бира? Че открих съкровище в мазето - цели 2 касетки стари бутилки от кока-кола 250 мл и от старите лимонадени шишенца  newsm44 Ако ще станат за тази цел ще съм мнооооого щастлива!

# 454
не, снежен ангел, той е сравнително гъст и си му трябва буркан.
Освен ако не го оставиш  по-рядък, но тогава ще стане като сос.
Виж, в буркана се стяга, става като желе.  И остава съвсеееем малко течност около него. Преди употреба обаче се разбърква всичко това много добре с вилицата и прехвърлям в бутилка от кетчуп, от която, за да излезе, трябва да я стиснеш.
аз ти писах за трайността на отворен буркан в хладилник , не знам дали прочете - като отворя за 6-7 дни не мине ли, слагам на пица, в ядене, но в общи линии не остава до там.

# 455
  • в сърцата на децата <3
Благодаря, Пеп-чо!
Може би ще го оставя по-рядък за да става за бутилка, защото варианта за бурканчета са ми само големи по 700-800 мл. Малките ще са за лютеница всичките... Ще го пробвам с 1/4 доза и малко нишесте, ако стане с консистенцията на купения ме устройва напълно - най-много ядем кетчупа на Hainz, а той е в стъклени бутилки и е перфектен като гъстота. Ще снимам и ще докладвам какво се е получило! Още веднъж МНОГО БЛАГОДАРЯ за безценната помощ и съвети!   bouquet

# 456
 Peace да, остави по-рядък, но трябва да прецениш, че след изстиване от нишестето ще се сгъсти ..още толкова примерно, колкото е.

# 457
  • София
Здравейте Simple Smile
отчитам се след уикенда с 2х22 буркана кисели краставици, един 3-литров буркан втасали краставици, 1+2 дози сладкокиселия сос от сини сливи, 8 буркана компот от сини сливи и 18 шишета доматен сок.. Не съм стигнала още до патладжана Mr. Green
Тая година ще варя двойна доза от кетчупа на Пепчо - това е най-успешната рецепта (за зимнина), която съм правила досега, правя я вече 3та година; Пепчо smile3525

Дайте нетрадиционна идея за сини сливи - 3 дървета тази година се скъсаха от плод, направих каквото се сетих, но сладка и конфитюри хич не вървят у нас - миналогодишните седят още; утре ще направя 1 кг от сините сливи с шоколад на Лабрекс за проба и остават още 7 килограма, а ако не реша скоро, те сами ще изберат пътя на ракията Mr. Green

P.S. Да ви питам, откъде мога да си купя бурканчета като от лютеница?
ей този модел:

Трябва ли да изям един кашон купешка лютеница, за да си имам бурканчета? newsm78

Последна редакция: пн, 03 сеп 2012, 02:48 от Мина фон В.

# 458
Здравейте! И от мен пак въпрос: останаха ми 4 кг. наранени чушки, които съм почистила, но не стават за печене. Решила съм да ги изпържа и да ги замразя, но имам съмнение, че като ги размразя после, ще има люспи. Някой има ли опит със замразени пържени чушки? Ще съм много благодарна, ако дадете някоя идейка. Благодаря ви, момичета!

# 459
Аз съм замразявала пържени чушки и да - има люспи, но аз съм ги белила и на вкус пак са ок.

Мина фон В., буркани на винт тук продават на пазара и в малки магазинчета тип 1001 стоки.

# 460
  • до най-прекрасния мъж
Здравейте! И от мен пак въпрос: останаха ми 4 кг. наранени чушки, които съм почистила, но не стават за печене. Решила съм да ги изпържа и да ги замразя, но имам съмнение, че като ги размразя после, ще има люспи. Някой има ли опит със замразени пържени чушки? Ще съм много благодарна, ако дадете някоя идейка. Благодаря ви, момичета!
Опитай да ги мариноваш в буркан или ги сложи в доматен сос /сготвен на вкус, не суров/. Става чудна гарнитура към месо.
Мина фон В., за буркани звънни тук http://www.drujba.bg/contact/address_phone_fax/?lang=bg. В Пловдив имат фирмен магазин точно пред завода. Виждам, че и в София имат завод, предполагам ще продават и на дребно. Успех Simple Smile

# 461
  • Талант на 2012,2013 г.
Или просто ги нарежи и нарязани го прибери в пликчета във фризера. Зимата стават за пържене с яйца. Ако обичаш разбира се...

# 462
Хайде и аз с отчета от почивните дни  Grinning
Направих една доза сос от сливи - използвах балсамов оцет, обаче имам усещането, че ако си бях сложила обикновен, резулттът по-щеше да бива  Rolling Eyes Сега е много по-сладък, отколкото кисел, но пак е приятен, определено ще влезне в употреба  Peace
Другото, с което се занимавах, беше дозичка от кетучпа на Пепи - прекрасен е, Пепи, много благодаря за рецептата  Hug За информация - имах около 6 л. доматен сок, сложих само две пакетчета нишесте (пшенично) - стана ми супер консистенцията, даже леееко гъстичко за моя вкус, но е много вкусен  Heart Eyes

# 463
  • Балчик
Мариновани са ти предложили вече. Ето ти и нетрадиционна лютеница със сини сливи:

Лютеница от сини сливи
mimipeka от Гответе с мен

Състав
3 кг сини сливи без костилките се смилат.
4 кг червени чушки се опичат без семките, обелват се и се смилат.
100 г люти сурови чушлета се смилат.
2-3 глави чесън се обелват и се смилат.
Приготовление
Всичко се смесва и се слага на огъня (котлона), веднага се започва бъркане, защото сместа е гъста и бързо загаря.
Когато е готова като всяка друга лютеница се слага 250 г загрято олио, разбърква се хубаво и се насипва в бурканчета, вари се 5-10 мин.

Рецептата участваше в някакъв конкурс и не го спечели.
Та аз от 2 години правя тази лютеница и повечето ми познати и техни познати - също. Разбира се слага се и сол, аз слагам и магданоз и малко повече люти чушки.
Сега има сливи и можете да пробвате. Гарантитирам, че няма да съжалявате.

Копирах авторката. Аз си я бях набелязала, но няма да стигна до нея тази година.

# 464
  • София
Мина фон В., буркани на винт тук продават на пазара и в малки магазинчета тип 1001 стоки.
Хапя, най-близкия пазар ми е този в Красно село, досега там не съм видяла, както и по околните магазинчета;
Мина фон В., за буркани звънни тук http://www.drujba.bg/contact/address_phone_fax/?lang=bg. В Пловдив имат фирмен магазин точно пред завода. Виждам, че и в София имат завод, предполагам ще продават и на дребно. Успех Simple Smile
Ивка, благодаря ти,  bouquet ще ида тези дни до там

Джемма, и аз благодаря за рецептата, точно нещо такова търсех за останалите ми сливи Simple Smile

Последна редакция: пн, 03 сеп 2012, 12:57 от Мина фон В.

Общи условия

Активация на акаунт