За консервирането...или как да си приготвим зимнина!

• 106 193
  • 739
  •   1
Отговори
# 60
Аз днес приготвих чудесния маринован патладжан на Танчето (от блога на Пеп-4о). Миналата година го правих за проба и не ни стигна до никъде . Затова днес двойна доза  Laughing

# 61
Я един запис, да не ви гоня....   Grinning

# 62
Запис и от мен Simple Smile
Да споделя и моя опит с тези сушени доматчета. Тук при нас (северна Гърция) ги сушат на слънце. Избират големи домати, разрязват се наполовина и се поръсват обилно със морска сол (1 и 1/2-2 супени лъжици върху вяка половинка). Аз ги суших върху обърната наобратно пластмасова касетка, от онези в които продават зеленчуци. Може и върху дървени скарички, но аз нямах. Ако времето е много горещо са готови за около седмица до 10 дена. Не трябва  да има никаква влага, няколко пъти ги прибирах за през ноща, но ако е горещо и няма опасност от дъжд не е необходимо. Когато изсъхнат добре се обръщат за 2-3 дена и на обратно, с люспата нагоре. След това се нанизват на здрава връв, точно както сушените чушки. По този начин на проветриво и НЕвлажно място издържат до 2 години. За готвене е достатъчно да се потопят за минутка в гореща вода. За мезе обаче са много вкусни мариновани. Потапят се за минутка в гореща вода, колкото да омекнат и да се обезсолят. След това се подреждат в буркан с подправки по желание (риган, босилек, магданоз, чесън)... кой каквото обича и буркана се долива със зехтин. Буркана се държи в хладилника. Аз лично не правя повече от един буркан, когато свършат доматките в същия зехтин слагам нова доза. Така спестявам място в хладилника, а и на връзки като сушени чушки издържат повече. Всъщност у нас не издържат много, ама са виновни гостите ми, а не доматките  Mr. Green

# 63
След доваряването на сливовия сос - от 5 буркана останаха 2 и тази купичка:

Отново правих шведското сладко на Лабрекс с плодове, на които никой не обръща внимание - ябълки, круши и няколко сливи, комбинирани с пръчка карамфил и малко канела.  chef Още 2 бурканчета дружинка на другите. newsm47 newsm51 за Лабрекс!

# 64
  • София
Момичета, с какъв оцет правите киселите краставички? С винен или ябълков? Вчера правих с винен, ама днес майка ми е донесла ябълков, дали ще стане с него?

# 65
  • Балчик
Само ябълков ползвам. Защо да не стане?

# 66
  • София
Джема, питам, защото миналата година някой беше писал, че се консервира само с винен оцет. И нали на мен ми беше сефте тогава, само винен ползвах, ама днес майка ми купи ябълков, та реших все пак да попитам дали става и с ябълков. Знам как стават твоите неща  Grinning, ползвам някой от твоите рецепти, така че напълно се доверявам на мнението ти  Hug. Ще се прави с ябълков.

# 67
  • Балчик
Аз никога не купувам винен, не го обичам, съответно от години си правя зимнината само с ябълков, гаф не съм имала.особено пък стерилизирани буркани няма нищо да им стане. По принцип за туршии е хубаво 9 %, но къде в БГ има такъв, аз не съм виждала, знам  че  е 6, но не съм и търсила много -много.

# 68
Да се запиша и аз, че в кухнята се справям добре, ма в зимнините хич ме няма.
Скоро ще купуваме фризер, та много неща ще замразя. Иска ми се обаче и туршийка да направя, и сиропче...
Много интересна и полезна тема!

# 69
Последното нещо, което приготвих е един безкрайно лесен конфитюр от кайсии на фурна . Многоо вкусен се получи!

[/url

# 70
  • София
Не знам дали са достатъчно изсушени smile3506, но ги прибрах в буркан с босилек, риган и зехтин. Чудих се дали трябва сол. Blush Попитаха ме как се употребяват после hahaha Опитах едно парче - голяма вкуснотия!

Изглеждат страхотно. Какъв сорт ползва? И колко време долу горе ги суши и с вентилатор ли? Извинявай за многото въпроси  Embarassed

От миналата година им се чудя, но четох тогава рецептата на Йоана и ме възпря малката трайност. НО щом тук казват, че издържат в хладилника 2 г. ,може да пробвам тази година. Само се чудя дали Рома да си взема или да ползвам на баща ми производството.

# 71
Не знам дали са достатъчно изсушени smile3506, но ги прибрах в буркан с босилек, риган и зехтин. Чудих се дали трябва сол. Blush Попитаха ме как се употребяват после hahaha Опитах едно парче - голяма вкуснотия!

Изглеждат страхотно. Какъв сорт ползва? И колко време долу горе ги суши и с вентилатор ли? Извинявай за многото въпроси  Embarassed

От миналата година им се чудя, но четох тогава рецептата на Йоана и ме възпря малката трайност. НО щом тук казват, че издържат в хладилника 2 г. ,може да пробвам тази година. Само се чудя дали Рома да си взема или да ползвам на баща ми производството.

Ползват се домати сорт Рома, защото не са така сочни, а по-месести Simple Smile

# 72
Да, момичета, точно Рома са доматите. Честно казано не засякох колко точно, но поне 5-6 часа на 100 градуса ги държах. Гледах ги, пипах ги и накрая ми писна, пък и фурната ми трябваше Embarassed Опитах ги - великолепни, леко сладнящи. Hug

# 73
  • София
Да, момичета, точно Рома са доматите. Честно казано не засякох колко точно, но поне 5-6 часа на 100 градуса ги държах. Гледах ги, пипах ги и накрая ми писна, пък и фурната ми трябваше Embarassed Опитах ги - великолепни, леко сладнящи. Hug

Много ти благодаря. Още едно питане - слага ли подправки върху доматите при печене или само в зехтинчето после?

# 74

Много ти благодаря. Още едно питане - слага ли подправки върху доматите при печене или само в зехтинчето после?

Само в зехтина сложих босилек и риган. Дори сол не съм. Следващата порция може би ще бъде посолена преди печене/сушене. Hug

Общи условия

Активация на акаунт