За консервирането...или как да си приготвим зимнина!

  • 106 213
  • 739
  •   1
Отговори
# 225
  • Мнения: 76
Аз моите ги суша на слънце, много по-бавно става, но... тук така ги правят. Когато станат "готови" ги нижа като сушените чушки, тогава са все още малко меки. Нанизани продължават да се сушат и след време стават твърди. Слагала съм в зехтин и от меките, без да ги нанизвам да се доизсушат и се получава много добре, тъй, че това да не те притеснява. Според мен твоите са готови.

# 226
  • Мнения: 9 485
момичета, има разлика м/у домати конфи и сушени домати. Сушените са съвсем твърди, като сушените чушки, могат да се нанизват. При употреба  те се накисват с топла вода или зехтин и режат, или поставят така за готвене.  Издържат над година
Конфито са по-меки, принципно са зеленчуци, готвени на ниска Т* Цитирам направо съвета на  проф готвач за тях След като обелиш домата и го почистиш от течната и семенна чест го овкуси леко с сол и захар и след половин час го постави в тава с хартия за печене като го полееш с малко зехтин.Готви ги във фурната за около 6-8 часа при температура 60-75градуса. Можеш да ги съхраняваш в олио и в хладилник около 2-3 месеца.Можеш да сложиш и 2-3 скилидки чесън и пресни билки по твои вкус и желание в олиото с доматите конфи.Готви ги и следи, защото ако ги преготвиш ще станат като сушени.
Та тези, по-мекичките, в зехтин са много подходящи за предястия и салати.

# 227
  • Мнения: 76
пеп-4o, както винаги много точно и полезно инфо. Признавам си, аз ги бъркам, понеже никога не съм правила така наречените "конфи"  Embarassed
Да добавя само, че тук и сушените след накисване със топла или гореща вода ги приготвяме по същия начин (в зехтин, с чесън и подправки по желание). Според хората живеещи тук е страотно мезе за узо или ракия, салата и т.н. За готвене предимно в боб се слагат, иначе е излишно разхищение  Mr. Green

# 228
  • Germany
  • Мнения: 1 598
И аз благодаря за напомнянето, пеп-40   bouquet, макар да знам разликите Embarassed

# 229
  • София
  • Мнения: 547
а аз кои правя newsm78 Grinning
водех се по рецептата в блога на Йоана, както и някой по-напред в темата беше написал накратко как се сушат домати..
идеята ми е да ги сложа в буркан и да долея зехтин, но свеки настоява, че има още вода и ще мухлясат; не съм им слагала нито зехтин, нито подправки при печенето;

и сега, ако ги сложа в буркан+зехтин, трябва ли да ги държа в хладилник?
Благодаря ви за разясненията, момичета, Пепчо  bouquet

# 230
  • Мнения: 9 485
пеп-4o, както винаги много точно и полезно инфо. Признавам си, аз ги бъркам, понеже никога не съм правила така наречените "конфи"  Embarassed


и аз не съм, само сушени съм ползвала, при това купени  Laughing . Накисвам ги, държа в зехтин, обаче тия конфи ми хареса повече и ще правя такива.
конфи-то е бавно готвене на ниска температура в собствен сос или мазнина, а другите може и на слънце.

Мина,  не знам до къде ти са изсушени, но щом сте в спор дали са или не са, най-вероятно са готови за  буркан, зехтин. Но ги посоли  малко, ако преди това не си.
iLUSIon, за боб не съм се сещала за сушените, слагам на яхнии  и най-вече на дивеч, където не трябва много киселина на доматите, а по-скоро аромат. а сушените го имат  Peace

# 231
  • Мнения: 76

идеята ми е да ги сложа в буркан и да долея зехтин, но свеки настоява, че има още вода и ще мухлясат.
и сега, ако ги сложа в буркан+зехтин, трябва ли да ги държа в хладилник?


Нека се включат и по-опитни, но според мен водата не им пречи, няма да мухлясат. Аз моите изсушени ги накисвам за около час във гореща вода и те поемат доста от водата. После в зехтин с подправки и никога не са ми мухлясвали.
Цитат
и сега, ако ги сложа в буркан+зехтин, трябва ли да ги държа в хладилник?
Да, през лятото задължително! През зимата може и в някое неотопляемо помещение, с температура близка до тази на хладилника

# 232
  • Мнения: 76
Цитат

и аз не съм, само сушени съм ползвала, при това купени  Laughing . Накисвам ги, държа в зехтин, обаче тия конфи ми хареса повече и ще правя такива.
конфи-то е бавно готвене на ниска температура в собствен сос или мазнина, а другите може и на слънце.

Честно ви казвам, много ме впечатлихте с тези конфи. Единствения ми проблем е, че през лятото предпочитам да готвя в лятната кухня, на открито... а там фурна нямам Sad При нас вътре в къщата е около 36-38 градуса следобяд, ако пусна и фурната  ooooh! Може и да се прежаля, но поне децата ще изпратя на екскурзия този ден  Mr. Green Да не страдат и те заради моето женско любопитство

# 233
  • Мнения: 9 485
Цитат

и аз не съм, само сушени съм ползвала, при това купени  Laughing . Накисвам ги, държа в зехтин, обаче тия конфи ми хареса повече и ще правя такива.
конфи-то е бавно готвене на ниска температура в собствен сос или мазнина, а другите може и на слънце.

Честно ви казвам, много ме впечатлихте с тези конфи. Единствения ми проблем е, че през лятото предпочитам да готвя в лятната кухня, на открито... а там фурна нямам Sad При нас вътре в къщата е около 36-38 градуса следобяд, ако пусна и фурната  ooooh! Може и да се прежаля, но поне децата ще изпратя на екскурзия този ден  Mr. Green Да не страдат и те заради моето женско любопитство

предполагам, че от фурна, включена на 75-80* няма да се усети излъчващата топлина  Peace

# 234
  • Мнения: 54
Здравейте,
нахлувам в темата ви, защото за първа година ще правя сама зимнина. Както се разбира, имам много въпроси, и се надявам да намеря отговорите тук. Дано не досадя, но ще приема забележки.

От край време се чудя каква е разликата м/у това да се обръщат буркани със зимнина, и да се изваряват. Всяка една рецепта ли може и по двата начина?   bouquet

# 235
  • Талант на 2012,2013 г.
  • Мнения: 3 001
Не. По принцип сладката може да се обръщат докато са топли и те се запечатват от самата топлина.

А примерно компоти и някои видове туршии се заваряват за да излезе въздуха и да се запечатат. За да не се развалят. Peace


И питай, питай... щото "На масата срам нема", както беше писала една съфорумка... Laughing

# 236
  • Мнения: 54
Добре! Ще правя сладко от смокини по рецептата на пеп-4о, но ми се ще и да спретна мармалад от праскови, докато не ги изпусна. Има ли изпитана форумна рецепта?

Благодар, Мари!   bouquet  bouquet  bouquet

# 237
  • Мнения: 9 485
обели ги, нарежи на кубчета, поръси обилно със захар - да се покрият. Да постоят 3-4 часа и тогава сложи в широка тава да изваряваш, или в тава във фурната, пак да им излезе водата. Ако са на котлон или огън - искат бъркане. Когато са готови - лимонтозу, запечатваш и обръщаш бурканчетата.

# 238
  • Мнения: 54
Благодаря пеп-4о!!!   bouquet Като взема прасковите, ще питам за съотношението кг-лимонтозу.   bouquet

# 239
  • Мнения: 685
 Peace В тенджерката е най-лесно и най-бързо, аз все така правя в последно време, лошото е, че и прекалявам с яденето, та май е време да спра и с правенето  Laughing

Одеве хапнахме ябълки и се сетих Сладко от ябълки прави ли се  Rolling Eyes гледам, че има разни в нета, но никога не съм опитвала такова...

Общи условия

Активация на акаунт