За консервирането...или как да си приготвим зимнина!

  • 106 193
  • 739
  •   1
Отговори
# 210
  • Мнения: 2 382
Искам да приготвя за детето ми подходяща храна за една седмица за морето, за да съм спокойна поне за нея.
Мисля да използвам бурканчета от детската кухня и винтови капачки и да приготвя 3-4 ястия и супи .
Колко минути трябва да стерилизирам бурканчетата, като ястията ще са с месо?
Ще ги транспортирам в хладилна чанта, трябва да изтраят една седмица.
До миналата година беше лесно с пюретата, но сега се видях в чудо.

# 211
  • Балчик
  • Мнения: 9 290
Щом ще ги съхраняваш само седмица и то в хладилна чанта (а предполагам после в хладилник) мисля 30-40 минути е достатъчно за стерилизация.

# 212
  • Мнения: 496
..Отново правих шведското сладко на Лабрекс с плодове, на които никой не обръща внимание - ябълки, круши и няколко сливи, комбинирани с пръчка карамфил и малко канела.  chef Още 2 бурканчета дружинка на другите. newsm47 newsm51 за Лабрекс!
рових в авторската тема на Лабрекс, но не открих кое е това шведско сладко; може ли линк?

Заповядай - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=297129.msg22665828#msg22665828

Шайн , през лятото в жегите доста често готвя по-голямо количество от едно ядене и след това затварям половината в буркани и прибирам в хладилника, за да извадя след няколко дена. Използвам буркани с винтови капачки, сипвам яденето вряло веднага след като изключа котлона , затягам и обръщам да се образува вакуум. Прибирам след 30-40 минути в хладилника. Използвала съм след седмица и след 10 дена без всякакъв проблем. Бурканите са добре запечатани и на яденето му няма нищо. Понякога така готвя 3-4 различни ястия и редувам бурканите през ден-два, за да не втръсва от едно и също  Blush и изкарвам седмицата с еднодневно готвене  Party. Но това е само при условие, че там ще съхраняваш в хладилник. Иначе не знам как биха издържали.

Последна редакция: ср, 22 авг 2012, 08:05 от dani1712

# 213
  • София
  • Мнения: 547
..Отново правих шведското сладко на Лабрекс с плодове, на които никой не обръща внимание - ябълки, круши и няколко сливи, комбинирани с пръчка карамфил и малко канела.  chef Още 2 бурканчета дружинка на другите. newsm47 newsm51 за Лабрекс!
рових в авторската тема на Лабрекс, но не открих кое е това шведско сладко; може ли линк?
Заповядай - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=297129.msg22665828#msg22665828
благодаря  bouquet

# 214
  • Мнения: 2 382
Много ви благодаря  bouquet! Има хладилник в стаята, но все пак мисля поне 30 мин да ги стерилизирам.
А как се стерилизира? С капачката надолу или бурканите се поставят изправени?

# 215
  • Балчик
  • Мнения: 9 290
Изправени, покрити с вода целите. Peace Макар и да може и във фурна,непокрити, т.н суха стерилизация, но аз ѝ нямам вяра нещо.

# 216
  • Мнения: 2 382
Много ви благодаря  bouquet  bouquet!

# 217
  • Мнения: 2 876
На шведското сладко не виждам да се слага лимонена киселина. Така ли е наистина?

# 218
  • Мнения: 505
Дайте идея за сладко от замразени боровинки. Имм във фризера, а не ми се хвърлят.

# 219
  • Cambridge, UK
  • Мнения: 429
един бърз въпрос и от мен
съотношението захар-плод в повечето рецепти е 1:1
знам че захарта служи като консервант, а аз ще правя малко бурканчета, няма да изкарат повече от 6 месеца затова съм склонна да сложа по-малко захар ....
на мен това 1:1 ми се струва много, ако сложа на кило плод, половин килограм захар ще объркам ли рецептата?

# 220
  • Мнения: 2 876
Зависи от плодовете, от които искаш да правиш сладкото. На по-кисели плодове спазвам съотношение 1:1, но при по-сладките слагам 700-800 грама захар на килограм плод. При конфитюри и мармалади никога не слагам 1:1 плод и захар, а значително по-малко захар.

# 221
  • Мнения: 6 611
За захарта - снощи правих сладко от сливи - на 3 кг сливи (може и малко повече да бяха) сложих 1 кг захар - и на мен много ми се вижда това съотношение 1:1, за каквито и плодове да става въпрос. Но всеки според вкуса си  Peace

# 222
  • Мнения: 2 876
Дайте идея за сладко от замразени боровинки. Имм във фризера, а не ми се хвърлят.

Точно прочетох рецептата за шведското сладко на Лабрекс и там пише, че става и от замразени плодове. Само че чакам някой, който го е правил да сподели дали слага и лимонена киселина.

# 223
  • София
  • Мнения: 547
От вчера суша домати и не очаквах, че добивът е толкова малък Rolling Eyes от цяла тава, остана 1/5  

(съжалявам за лошото качество)
Според вас, изсушени ли са, или трябва още? Не са твърди като низани чушки, по-меки са newsm78

# 224
  • Germany
  • Мнения: 1 598
Според мен са пресушени, но не знам по коя рецепта си ги правила. Аз моите ги суша до състояние, при натиск да не пускат вода, горе-долу като сушена кайсия да изглеждат. Рецептата съм я взела от немски готварски форум и според мен е много сполучлива. Вземат се 2 кг. домати Рома. Правя кръст в острата част, бланширам в гореща вода за минута, после потапям в студена и обелвам. Звучи сложно, но не е Wink, много бързо става. После разрязвам и почиствам от семките. В тавата от печката, върху хартия за печене поставям изчистените домати. Поръсвам с 1/2 с.л. сол, 1 с.л. кафява захар, слагам 3-4 счукани с обвивката скилидки чесън, 1 клонка розмарин и няколко листа пресен босилек. Суша 2 или 3 тави едновременно на вентилатор, на 100 градуса, като от време на време обръщам доматите и отцеждам водата. След това ги редя още горещи в буркан и доливам със зехтин. Издържат два-три месеца в хладилник. Два килограма са за една тава на фурната. Вчера правих, от 4 кг. домати изкарах 2 средни бурканчета (400 гр). Идеални са върху препечена филия, филийка със сиренце или със спагети или зелена салата. А с бяло вино, ледено са мммм Wink

Общи условия

Активация на акаунт