За консервирането...или как да си приготвим зимнина!

  • 106 189
  • 739
  •   1
Отговори
# 195
  • Мнения: 169
Не мога да си затварям бурканите тип Омния  Embarassed, трябва все половинката да е до мен. Като си правя солови акции наблягам на буркани с винт. 
Аз пък точно обратното.
На тези хич им нямам вяра,с винта.
Все мисля,че не са както  или колкото трябва стегнати.

# 196
  • Мнения: 76
В много рецепти съм чела, че краставиците се киснат по няколко часа в студена вода, но причината за мен е мистерия. Познавам една баба, която преди да нареже краставица за салата задължително я кисне поне половин час във вода, но не солена. Тя твърди, че така се премахва горчивината  Thinking но при нея краставиците са домашни (без нитрати, разбира се). За домашните краставички свеки твърди, че трябва да се берат само рано сутрин, друга причина да нагарчат е нередовното или недостатъчно поливане (има още поне милион доказани и недоказани легенди за горчивината на краставичките). За солена вода обаче за първи път чувам. bilqna_69, ако направиш от двата вида сподели дали има разлика.
За капачките и аз карам мъжо да помага, хич си нямам доверие Wink

# 197
  • Мнения: 9 485
Познавам една баба, която преди да нареже краставица за салата задължително я кисне поне половин час във вода, но не солена. Тя твърди, че така се премахва горчивината  Thinking но при нея краставиците са домашни (без нитрати, разбира се).

аз сега се сещам, че миналата пролет видях една (не съвсем) баба,  преди да сложи да се изкисне във вода - премина с вилица и набразди цялата краставица - като попитах, каза че хем излизат нитратите, хем така си пуска повече ароматите.
Домашните краставици също имат нитрати  Peace Вярно, че не са в количества като купените, но имат. Първо на пръстта вали един и същ дъжд, който е доста богат на разни работи. После  ако искат да подхранят почвата,  всички дребни производители и за домашни цели торят - било с амониева селитра, други модерни химии или оборски тор. Този последния трябва добре да се разгради, преди да се натори градината, но това е друга тема.
Само ще ви кажа, че преди години свеки  отглеждаха праз за пазар. Трябваше бележка с изследване на нитратите и носихме тук в лаборатория. А съседа, близък роднина, за да не се разкарва до града, прати няколко глави по нас за пробва.  Нашите бяха торили с амониева селитра; той с оборски тор и сигурен, че пробата ще е добра. Ама не би - нашата беше на горната граница, а неговата - тройно и се позаинтересувахме в лабораторията. Тогава жената ни просветли, че оборския тор е по-силен от някои препарати. 

За капаците - все си мисля, че не мога да  затворя винтовите както трябва (у нас аз си ги, нямам доверие на мъжо) и гледам да ги оставям само за  мед. Другите поне ги усещам, дали се въртят или не на момента  Peace

# 198
  • Мнения: 76
Познавам една баба, която преди да нареже краставица за салата задължително я кисне поне половин час във вода, но не солена. Тя твърди, че така се премахва горчивината  Thinking но при нея краставиците са домашни (без нитрати, разбира се).

Домашните краставици също имат нитрати  Peace Вярно, че не са в количества като купените, но имат.
То и аз това съм искала да напиша, че не са в количества като купените, ама като ме напече жегата си пиша каквото ми падне  Peace
Ние тази година садихме няколко декара (от всичко по малко) и не сме торили с абсолютно нищо, но нитрати пак ще има (както каза пеп-4o от дъждове, замърсена почва и т.н.), но не ми е идвало на ум да кисна краставиците във вода. Купените ги мия, беля и режа, а домашните дори не ги беля. Даже си спомням, че първата краставица я изядохме на нивата, само я позабърсах от прахта. Пусти мерак за градинарство  Mr. Green, но деца, не правете това у дома Ако кисненето намалява нитратите мога поне за децата да ги кисна, не ми пречи. Във вода оставям само спанака за около час, но заради пръстта, по-лесно се мие после.

# 199
  • Мнения: 9 485
може, не се изисква кой знае какви усилия, ама това е - свикнали сме да кажем - домашно е. Аз ги беля, но по друга причина - не обичам краставици на салата с кората. Но това само за салата. А листните и аз накисвам, но и аз заради пръстта по тях.

# 200
  • Талант на 2012,2013 г.
  • Мнения: 3 001
Ей, Пепи... така ти се радвам.Ми...  и аз не знаех, че винтовите са излезли подир това.

Тя моята майка хич им няма доверие, ама аз си ги обичам. Laughing

# 201
  • Мнения: 9 485
Ей, Пепи... така ти се радвам.Ми...  и аз не знаех, че винтовите са излезли подир това.

Тя моята майка хич им няма доверие, ама аз си ги обичам. Laughing

ми щото сигурно майка ти е на моите години, затова  Wink

но винтовите преди години наистина бяха голяяяяяма рядкост. Масово работеха комбинатите с Омния

# 202
  • Мнения: 5 001
TheNMaster, аз обратно на теб, надявам се да ми допаднат маринованите. Веднъж съм яла, туршия и никак не ми хареса. Ще им дам малко време да се мариноват и ще отворя единия буркан да пробвам.

Джема,не,че няма да ми харесат и тези Laughing....Ама си спомням,че съм яла зелени домати на нещо като кьопоолу Thinking....Много беше вкусно....Та това търся.....

# 203
  • Мнения: 9 485
четох за такова при пържените зелени домати на Зори http://zoraeos.blogspot.com/2011/09/blog-post_20.html но май не е питала баба си  newsm78

# 204
  • Мнения: 5 001
 Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing

Мдааамммм явно не е питала..

...Ще видим.....Може тая година да експериментирам...Може и да уцеля рецептата....

Ще пробвам да запържа зелени домати,да добавя печени чушки,чесън,магданоз евентуално..... Rolling Eyes Такива неща ми се въртят из главата,мА да видим.... Whistling

# 205
  • Мнения: 6 611
...Ама си спомням,че съм яла зелени домати на нещо като кьопоолу Thinking....Много беше вкусно....Та това търся.....
Мастър, да не става дума за северняшка лютика в случая  newsm78 Имам баба във Врачанско, и там приготвят едно божествено нещо от печени чушки, печени зелени домати, лук и чесън - намачкват се всички тези истории, добавя се сирене и магданоз. Ммм, размечтах се  Heart Eyes

# 206
  • Мнения: 5 001
...Ама си спомням,че съм яла зелени домати на нещо като кьопоолу Thinking....Много беше вкусно....Та това търся.....
Мастър, да не става дума за северняшка лютика в случая  newsm78 Имам баба във Врачанско, и там приготвят едно божествено нещо от печени чушки, печени зелени домати, лук и чесън - намачкват се всички тези истории, добавя се сирене и магданоз. Ммм, размечтах се  Heart Eyes

Нямаше сирене в това дето си спомням от детството....Друго ще да е било....

Миналата година пробвах да опека във фурната зелени домати,мА нещо не се получи като хората и отидоха в коша....

# 207
  • Мнения: 6 611
Ами (поне според мен) те сами по себе си са безвкусни, така, че може би просто допълват като вкус разни работи  Rolling Eyes Та най-вероятно си имала големи очаквания към тях, и си се разочаровала. Успех, дано да намериш това, което търсиш   bouquet

# 208
  • Мнения: 539
Вече втора година правя лютеница по тази рецепта. Peace http://www.receptite.com/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0 … D1%80%D0%BD%D0%B0

# 209
  • София
  • Мнения: 547
..Отново правих шведското сладко на Лабрекс с плодове, на които никой не обръща внимание - ябълки, круши и няколко сливи, комбинирани с пръчка карамфил и малко канела.  chef Още 2 бурканчета дружинка на другите. newsm47 newsm51 за Лабрекс!
рових в авторската тема на Лабрекс, но не открих кое е това шведско сладко; може ли линк?

Общи условия

Активация на акаунт