Отговори
# 690

По колко време я оставяш Ками навън,през деня?

Ако не вали си е по цял ден навън  Simple Smile

Сутрин слизазме около 8 и вечер с ББК откарва до 22-23ч все навън  Blush

Охо, много добре звучи. Много ме радваш, май на мен ми липсва организация.  Cry

# 691
Въпрос към ЛЛЛ:
Тъй като с моят малък принц бяхме разделение след раждането почти 2 седмици(роди се с инфекция и го лекуваха), аз цедях и носих кърма да го хранят. Но като си дойде вкъщи се оказа, че сукателния рефлекс май не му е много добре развит( или по-скоро позабравен заради храненето с шише) и сученето е тежка задача за него. Да не кажа,че направо си го мързи и се отказва на мига. А аз съм се вманиачила на тема кърмене, защото смятам,че с това ,което преживя има нужда от кърма повече отвсякога.Честото слагане не помага, защото той ме ползва за залъгалка, а не да яде и кърмата започна да намалява Sad Искам да попитам за Банката за кърма дали имате някаква информация и какви са условията да вземам оттам..препоръчвате ли ми такъв вариант? Благодаря предварително за отговора Hug
slun4o, неприятно е, че сте били разделени. Поздравления, че въпреки трудния старт си носила и хранила бебето си с кърма. Чудесно е и, че в момента суче от гърда, това е една добра основа за връщане към кърмене   Hug

Удобно ли е да споделиш колко често се храните за денонощие, имате ли нощно хранене, освен кърма (АМ, вода, глюкоза, чай, залъгалка) приема ли бебето?

Възможно е бебето да е получило объркване в начина на засукване - при гърдата засукването е по-дълбоко и зърното достига до мекото небце, така че езичето се подлага под гърдата и нежно я масажира, изцеждайки нужното мляко. При сукането на биберони, езичето обгръща самия биберон и го притърква в твърдото небце непосредствено зад венците.

Надявам се няма да имаш против да маркирам някои варианти за връщане бебето на гърда, сработили при доста майки, а при нужда от още информация - пиши отново  Hug
Основния фактор за стимулиране на гърдите да произвеждат повече кърма е честото и ефективно  изпразване, за предпочитане от добре сучещо бебе или когато се налага, чрез изцеждане. Дори  в момента да суче малко, близостта с теб, която дава кърменето, е много важна. Стимулирането на лактацията вероятно няма да стане отведнъж, може да изисква повече време, но с търпение и добра мотивация много майки са успели да увеличат лактацията, така че да бъде достатъчно за бебето.
Би могла да опиташ следното : когато бебето ти покаже първи признаци на глад (въртене на главичката, търсене да засуче, мърдане с ръчички и опити да си ги лапа, неспокойство), можеш да предложиш едната гърда. Ако суче активно и гълта, чудесно. Когато активното сукане намалее и ако бебето се унася, можеш да опиташ с компресия да го стимулираш да суче още ( ето и клипче. Може да прилагаш техниката докато работи на тази гърда, докато кара бебето да суче ритмично, дълбоко и да гълта. След това може да се предложи втората гърда, а ако бебето е сънливо, може да е добра идея да се смени пелената в този момент, това може да действа разбуждащо. Същата техника с компресията може да е удачна и на втората гърда, след което да върнеш отново на първата.

Би ли могла да предлагаш на бебето ти да суче от гърда поне 8 пъти на денонощие?  Ако бебето  суче често, дори и да не успява да изсуче много в началото, това може да помогне кърмата плавно да се увеличи. Нощното кърмене също е от значение - тогава нивата на пролактина са най-високи и стимулацията е най-ефективна.
Вероятно на първо време, за да е максимално ефективна стимулацията на гърдите, може да се наложи да помагаш и с доизцеждане. Опита на много майки, които минават по този път показва, че по-ефективно се стимулира производството на кърмата когато се цеди на по-кратки сесии, но на често, отколкото продължителни сесии на големи интервали от време.

Чудесно е, че желаеш да даваш кърма на бебето си, дори да не е непременно твоята! За бебето на първо място  е хранене му с майчиното мляко. Ако има някакъв проблем/ пречка за самото кърмене, е добре бебето да се храни с изцедена кърма от майката. На трето място е мляко от друга майка, т. нар. донорска кърма, която също като майчината съдържа полезни вещества.

Ако се приема донорска кърма, би било добре това да стане по безопасен начин. Би могла да се консултираш  с Банка за майчина кърма - какви изследвания се правят на донорките и други подробности  Peace

Ако искаш да коментираме нещо, което те вълнува - пиши! Поздрави   bouquet

# 692
  • До морето
Ще пробвам да ви разкажа набързо, преди човечето ми да се е събудило   baby_neutral

Както ви бях казала, понеже си имах 3см. разкритие и не родих до 7ми вечерта, на 8ми се бяхме разбрали с доктора да ходя сутринта на преглед. Дали заради внушение или нещо друго, но предната вечер постоянно имах контракции, но не болезнени. Сутринта станах, оправих се, взехме багажа за всеки случай (отивах на преглед, ама все пак). Док ме прегледа в 9 и половина и каза : "Стой си на магарето, аз отивам да кажа на мъжа ти, да носи багажа от колата, щото си с 5 см. разкритие  Laughing". Настана малка паника сред акушерките, докато ме приемат, а пък мен въобщеееее не ме болеше.  Настаниха ме в стаята, мъжът ми остана с мен и ми казаха да се разхождам из стаята и "да работя върху себе си  hahaha" Докато си правех обиколките, а мъжа ми решаваше кръстословица  Grinning, към 11 някъде ми изтекоха водите. Имам чувството, че бяха поне 5 литра, голям теч беше, да знаете тези превръзки за родилки вършат много полезна работа в този момент.  Навъртях сигурно 10 км. в стаята. Първата ми болезнена контракция беше в 12:30 и оттам нататък вече почнах да усещам какво е раждането. Започна да си ме боли, но така и не успях да постигна някакъв ритъм с тези контракции - на 8, на 5, на 4, на 7 мин. ей така през цялото време. Гледах колкото може повече да се движа, но в един момент взеха много да ме болят и си легнах. Няколко пъти питах акушерката кога ще ми слагат система с окситоцин, понеже на етажа имаше още 2 родилки и те се моткаха по 2-3 часа със системи, и аз реших, че мене нещо ме дискриминират  Simple Smile В крайна сметка към 14:00 ми сложиха системата, а в 14:15 казах на акушерката и на лекаря, че много ми се ходи до тоалетна-,погледнаха ме - 9 см. разкритие. Вкараха ме в предродилна зала и ми казаха като усетя, че започва контракция да напъвам. Тука вече наистина ми беше малко по- трудно, защото се оказа, че контракциите ми са дългички, а на мен не ми стига въздъха да напъвам толкова време. Между контракциите постоянно следяха тоновете на бебето. В един момент обаче, казах на лекаря, че е спряло да ме боли и само много ми се ходи до тоалетна, той като погледна  Shocked само извика "Бебето излиза" и ме 5 човека ме вдигнаха и ме качиха на магарето в родилна зала. Погледнах часовника - 14:55, два напъна по- късно, точно в 15:00 си видях момченцето. Най- прекрасното момченце на света, напълно оформено човече с някак позната физиономийка, все едно цял живот съм знаела, че детето ми ще изглежда така  Simple Smile Момичета, няма такава смесица от емоции - щастие, безпокойство, очакването да изплаче, облекчението след това. Новата вълна от щастие когато неонатоложката каза, че всичко му е наред, мъжът ми разплакан на вратата на родилна зала ( докато пиша, пак се разплаках). Невероятно е - не знам дали тази емоция може да се сравни с нещо на този свят!  Дадоха ми го само да си го цункам и го дръпнаха да го теглят и мерят, а през това време докторът ми започна да ми вади плацентата. Тук имах малко усложнения, затова ще го скрия, който иска да не чете
Скрит текст:
Докато чакахме плацентата да излезе, докторът се шегуваше, че всички манекенки от Варна раждали при него и все големи бебета излизали и както всички се смееха изведнъж нещо каза пльок и видях докторът целия опръскан в кръв. За секунди всички се разбягаха, чух само "Веднага и сложете упойка, дайте й двойна доза от нещо си, бързо, бързо, извикайте спешния екип...... и оттам нататък вече нищо не помня. Събудих се 1 час по- късно в реанимация и със замотана глава. Оказа се, че тъй като бебчо е бил големичък, матката ми се е била разтегнала до краен предел и след като е излязла плацентата не се е свила веднага, а е започнала да кърви много сериозно и съм направила сериозен кръвоизлив. В резултат на което ми бяха направили тампонада и ми бяха сложили катетър.
. Първата нощ не ми оставиха бебо заради катетъра, но още на другата сутрин като ми махнаха "аксесоарите" ми го донесоха и се гледахме двамата през цялото време в болницата. Много ми е послушен, точно както си го бях поръчала  hahaha, чак ме е страх да се похваля. Ядем, спим, изцяло на кърма сме - в болницата беше малко по- сънлив, зашото имаме лека жълтеница, но тя вече отминава.
В заключение да кажа, че това, което изпитах е най- голямата емоция в живота ми, а в същото време ми се струва толкова нереално, все едно не съм била аз. На всички бъдещи мамчета, успех, кураж, всяка болка и мъка през тези 9 месеца си заслужава, обещавам ви  Hug

П.П. И според мен арниката помага - родих за 45 мин. голямо бебе, без нито един шев и без каквато и да била упойка. Аз пиех потенция 9 от началото на 9я месец, в деня на раждането пиех по1-2 на всеки час и сега след раждането си ч пия пак по 2 пъти на ден.

Последна редакция: пн, 13 авг 2012, 15:46 от idealno_loshata

# 693
kote dani честит ти син да е жив и здрав и много да те радва, на теб бързо възстановяване   bouquet

Аз вчера и днес се подготвям активно за бебо  Laughing правя сокчета, че както излиза бебчо ще се захранва зимата, а нещо не ми вдъхват доверие сокчетата от магазините. Е разбира се ако нямахме плодове щях да купувам от тях Simple Smile

idealno_loshata леле, чак се разплаках Simple Smile Радвам се че толкова бързо и лесно е минало всичко Simple Smile Арника и аз пия от известно време да видим дали и при мен ще има резултат.

# 694
  • Варна
Коте Дани,
честито ти синче!  bouquet
Лошичка,
радвам се, че и при теб е минало леко, с изключение на финалната част, но ето тя ме убеждава, че изборът и доверието в лекаря ти не е маловажен, хубаво е, че си била в добри ръце Hug
А аз отивам за арника, убедихте ме, купувам и почвам още от днес.

п.п. от днес ама по колко и колко често? За часовете на раждането разбрах.

# 695
Към ЛЛЛ - имам проблем, като суче малкия и се дави, явно или е много лаком или кърмата тече силно и не смогва, вчера направо посиня.... и аз също, мъжа ми го взе и го обърна надолу. Дайте съвет какво да правя?

mishi17, сигурно доста си се изплашила, вече си се поуспокоила и да не се случва повече.  HugМъжът ти е реагирал съвсем адекватно и навременно – обичайно това, което, е направил той, помага. Ако прецените, може да се консултирате и с педиатъра какво би могло да се направи при задавяне на бебето.Момичетата вече са ти споделили опит и са ти дали ценни съвети, ще опитам само да допълня още някои неща, които биха могли да са ви полезни.

Както сама си забелязала, Марто може би се дави от твърде силна струя мляко или от лакомо сукане. Обичайно, това е период и отминава, като може да е необходима лека реорганизация, да за бъде преодолян. Действия и в двете посоки – да се опитат някои идеи, които да „отслабят” постепенно силния рефлекс на потичане (като се запази адекватното производство на кърма) и да се помогне на бебето да се справя по-успешно и лесно със силната струя, могат да дадат добри резултати. Възможно е да отнеме известно време, докато има подобрение и се нагодят взаимно мама и бебе, но с малко повече търпение и упорство, обикновено се постига желаният ефект.

За справяне със силната струя може да се използва за съюзник ... гравитацията. Удачна за тази цел би могла да е поза, в която твоето тяло е по-облегнато назад (може и полулегнала, с комфорно подложени на кръста, гърба и врата възглавници, а бебето да е удобно полегнало върху гърдите ти с тяло към твоето. Тази поза е позната като "биологична”, „полегнала”, „безгрижна”. При нея тялото на бебето има плътен контакт с тялото на майката, не е необходимо майката да е приведена, тялото и да се напряга, за да го държи на ръце, а само при необходимост да го придържа с едната ръка (като другата ръка може да остане свободна за приятно занимание – четене на книга, сърфиране в Интернет, дори безопасна дрямка), докато бебето си похапва или спи. Освен изброените „удобства” на тази поза, при нея и гравитацията работи в посока, която спомага млякото да не потича така силно и да дави бебето. Ако при вас тази поза не е удобна, може да опитате и други - такива, в които главата и гърлото на детето да се падат над нивото на зърното на гръдата - например, ако се кърмите в поза „люлка”, просто да повдигнеш Мартин, да е по-изправен и да се облегнете леко назад, докато намерите удобната за вас позиция. Аналогично може да се повдигне бебето и в поза „футболна топка”. Може да е улеснение, ако го поставиш на гърдата, докато си седнала и после да се отпуснеш в по-полегнала поза, като го придържаш нежно, но плътно, за да остане на гърдата. Някои майки откриват, че кърменето легнали (майка и бебе легнали на леглото, странично, с тяло един към друг), също е удобно – би могло да е удачно и при силна струя, и в летните горещини, и при приспиване, и при съвместен сън. За по-добро позициониране и удобство, може да се подложи зад гръбчето на бебето сгъната пеленка/одеалце/хавлия, за да го поддържа по-добре.

Би могло да облекчи, ако се помогне на бебето да се оригне след кърмене и се подържи известно време изправено. По-честото кърмене, още при първи признаци на глад, също може да е удачно (бебето да не е твърде прегладняло и изнервено, за да се нахвърля лакомо на гърдата). Ако се предложи гърда на детето, докато е все още сънено, то обикновено суче по-спокойно и по-ефективно.

Някои майки усещат кога потича силната струя - като боцкане и гъделичкане в гърдите им или улавят промяната в поведението на бебето и изваждат бързо, но нежно гърдата от устичката му (с пръст в ъгълчето на устните, за да се наруши вакуума). Когато гърдата се извади от устата на бебето, ако има спонтанно потичане, може да се изчака, докато струйката спре (с подложена кърпа или в съд), или гърдата да се притисне отпред (откъм зърното) с длан за няколко секунди и след това кърменето отново да продължи.

В случай, че никоя от споменатите идеи не помага, може преди кърмене да се изцеждаш леко (но съвсем малко – колкото да отслабне силната струя) и тогава да даваш на Мaртин да суче (прекомерно изцеждане би могло да стимулира допълнително производсвото на кърма, а това от своя страна да действа в посока усилване на струята, затова е уместно, ако се избере да се изцежда, да е наистина само до облекчаване).

Друг вариант е, докато се нормализират нещата, да му даваш да суче от една и съща гърда при няколко последователни кърмения (като се внимава другата - „неизсуканата” гърда да не се препълни твърде; при дискомфорт – да се изцеди леко, до облекчаване на напрежението и при нужда да се сложи студен компрес). По този начин, от една страна, Мартин вероятно ще успява да „изпразва” по-добре едната гърда и да изсуква повече от по-наситеното с мазнини „задно” мляко, а от друга – би спомогнало за плавно урегулиране на образуването на кърма, ако има свръхпроизводство.

При всеки тандем майка-бебе различни техники се оказват ефективни, надявам се, че вие ще успеете да откриете коя идея сработва при вас и постепенно ще се напаснете и ще можете да се наслаждавате на приятно и безпроблемно кърмене. Flutter

# 696
Elsun, спокойно, и аз съм в Токуда, така че може и с теб да се засечем, а вие насрочихте ли дата за секцио вече?
Белверде, аз също не можах да намеря хомеопатичните препарати и си ги поръчах в аптеката до офиса, така че ако искаш мога да ти поръчам. Пристигат на следващия ден след като ги поръчаш или на същия вечерта, ако са поръчани рано сутринта. После може да се видим някъде да ти го дам (на Околовръстното например  hahaha )

Последна редакция: пн, 13 авг 2012, 16:30 от Vivien_

# 697
Честито на новите мами   bouquet  Много да ви радват малките бебоци  Hug

Софи, Месечинке, от известно време и аз усещам едни бутания и прерязвания много ниско долу, някъде по-навътре (ако е същото усещане ще ме разберете  Crazy), усещането е, че все едно бебето ще излезе  Rolling Eyes Коремът ми се  е посмъкнал още, но той и никога не е започвал от високо, дано наистина да означава, че ще има някакво разкритие вече, че миналата седмица нямаше нищо  Praynig
Месечинке, арниката пише по 1-2 пъти на ден по 5 зрънца. Аз пия по веднъж за сега.
Белверде, четох в един английски форум за алтернативна медицина, че Колофилумът се започва 1 седмица преди раждане и се пие по 1 зрънце на всеки половин, един час. Четох и за 2 по 5 зрънца на ден.
Блонди, и аз оня ден си мечтаех за пикник с барбекю, тъкмо септември като разхлади леко ще се пробваме с дребното  Simple Smile

# 698
Лошичка - много вълнуващ разказ Hug Hug Благодаря, че го сподели с нас Hug Hug Hug

Момичета направо си е приятно навън тези дни. Гледам, че от както Бютка и Пейпърчето родиха се е поразхладило....хм newsm78 newsm78 newsm78 newsm78 те са били каръците за жегата - да знаете hahaha hahaha hahaha

Ох аз днес пак пообиколих малко магазини и сега едни контракции....едно чудо. Не са болезнени, но доста зачестиха....сега пих но-шпа и легнах, пък да видим.

Елси, Гунди....какво става ? Ще ядем ли сладолед тази седмица или само ще лежим заради болки и контракции hahaha hahahaHug Hug

За пъпчето - ето една кратка и полезна статия:)
http://www.purvite7.bg/articles/view/870/papcheto.html?rc=34&mode=preview

Последна редакция: пн, 13 авг 2012, 17:16 от bg_trinity

# 699
  • София
Лошичке, блазе ти, много готино раждане и аз се просълзих, все едно на мен ми се случваше като четях  Laughing Но това с плацентата много кофти наистина Confused И моя бузан е голям и дано нещо подобно да не ми се случи  Praynig Добре че лекарят ти е реагирал така светкавично Wink Е нали уж Арниката е точно за предотвратяване на кръвозагуби по време на раждането и за по-бързо възстановяване Thinking За Самуил - много се радвам, дано ти е все така послушен и добричък  Praynig
Месечинке, аз я пия по веднъж на ден по 5 зрънца, смучат се под езика, като половин час преди и след нея не трябва да консумираш нищо - и храна и напитки Hug
Вивиен, ами ако не те затруднявам и ако евентуално има Caulophyllum 15 CH, мога да се възползвам от предложението ти  Simple Smile Наистина на доста места проверих и не я открих, така че може и там да я няма. Иначе ще дойда до черквата на Бъкстон, няма проблем, да не висим по Околовръстното, тъкмо и на теб да ти е по-удобно.....и най-накрая да се запознаем  Simple Smile
Тринити, пращай ги и твоите (контракции) насам Wink на теб не са ти нужни  Hug

# 700
Здравейте на всички.

Толкова много бебчета, че започвам благородно да завиждам на майките. На мен от 3 дена ми я няма тапата вече, а от 4-5 дена си правя доста дълги разходки с дъщерята. Няма никакви признаци за скорошно раждане, пък все си мисля може ли чак толкова да съм забравила всичко. Утре съм на преглед при доктора и ако пак каже, че няма никакво разкритие няма да е много хубаво. Останаха ми само 2 седмици до термина, тези деца май искат да си чакат до термина, а на мен не ми се чака толкова. Искам вече да раждам, откакто си спрях профилактичния магнезий(веднъж седмично) ме мъчат крампите, търпя си ги засега, но определено си имам недостиг на магнезий и положението не се подобрява.

А онези болки и неразположения са си били начало на болест, тогава вечерта температурата ми беше около 37,5. След няколко парацетамола през 4-5 часа се закрепи положението. Дори още 1 час след хапчето си беше почти нормална температурата.

Леко раждане на следващите поред. И лека вечер!

# 701
Аз спях 3 часа и половина и все ме боли корема и кръста? Wink Бг тринити, Hug по тоя повод- не знам може да се разберем нещо, ама знае ли се. Да видим на Елси дали ще й минат болките?
Лошичката, радвам се ,че всичко е минало- аз като една видна клюкарка- как така ще изпусна скрития текст. Laughing  Hug

# 702
  • София
Привет момичета.
Честито на всички родили. Да са ви живи и здрави малките.
Аз покрай малката нямам никакво време. Днес за първи път не е на фотолампа. Одеве й взеха пак кръв да видят билирубина. Цялата петичка й е на решетка. Още имаме проблеми с кърменето.  Много преяжда и са я сложили на пробно кърмене. Оказа се голяма лаконица. Изяжда между 70-90мл на ядене и после връща и иска още.  Иначе ни спряха ам та и жълтеницата да отшуми по-скро. Ако са добри резултатите има вероятност утре да ни изпишат.

# 703
Тринити, пращай ги и твоите (контракции) насам Wink на теб не са ти нужни  Hug

Пращам ти ги с удоволствие....ма нещо нещат да се махат ooooh! Ма то и на теб тези не ти трябват...според мен са подготвителни, защото не болят ooooh! ooooh! ooooh!А ти мацка, какво направи с пердетата. Щеше да качваш снимки на бебешката стая, като я направиш....аз ли съм изпуснала или не си качила Naughty Hug Hug Hug

5- герой си и ти!!!то наистина 2 седмици преди термин си е чисто преносване с близнаци!!! Дай боже на всички мами с близнаци!!! Hug Hug HugКофти, че си се разболяла...аз като се поизгуби мислех, че си родила вече Joy ...ама нали се съмняваме във всеки, който изчезне за 1-2 дни и не се яви на вечерна проверка:)Simple Smile Joy Joy Joy

Елси - отчет бързо!!!! Crossing Arms Ще правим ли нещо за утре или сряда newsm78 newsm78

# 704
Здравейте момичета,

Честито на всички обебили се майки!

Блонди, Иве, бебенцата ви са прекрасни, пу-пу!

Искам да попитам момичетата с подготвителни  контракции, колко на ден имате?
На мен много често взе да ми се втъврдява корема, когато лягам, когато ставам, когато ми се пишка, даже и като се изпишкам и не знам дали  е нормално толкова често. мисля че и тапата ми падна, два-три дни имах нещо като сопол - жълто на цвят, после същото но кафеникаво на цвят.
толкова се вълнувам, сигурно при всички първескини е така, постоянно се питам кога ле ще е голямото събитие?
Като чета разказите на родилите мами много се радвам, понякога ми се назълзяват очите!

Общи условия

Активация на акаунт