занималнята в 1-ви клас - необходимост или удоство за работещите родители !?

• 40 626
  • 347
  •   1
Отговори
# 285
Химикал...лошото е ча аз сама не мога да си свърша работата.Прост пример-за краснописа на детето-забелязвам аз, че го е развалила и намилам-да се старае повече.Да, обаче не знаех, че горния  ченгел на малкото ръкописно "в" си има дължина, наклон.Не знаех.Наистина.Може би съм забравила.Може да не са ми го казвали никога, а просто да съм следвала някога нарисуваната буква и по нея-чисто прерисуване.Нямам спомен така или иначе.Ако не беше ми казала учителката Какво Точно е сбърканото, неправилното, Как да го правим-аз нямаше да мога да си свърша работата.Щях да мисля, че съм си я свършила само.То така да вземем и да се лекуваме сами.Да, примерът ми е дребен, не е драма.Имах проблем и с няколко задачи.Не, че не мога да ги реша-самата задача, като уравнение мога.Не ми беше ясна смислово, не можех аз да разбера какво трябва точно да се направи.Ами-иска си учител това.Може да съм глупава, недоучила и пр.Но сама не мога да си свърша работата и съм се доверила на учителите.

# 286
Химикал...лошото е ча аз сама не мога да си свърша работата.Прост пример-за краснописа на детето-забелязвам аз, че го е развалила и намилам-да се старае повече.Да, обаче не знаех, че горния  ченгел на малкото ръкописно "в" си има дължина, наклон.Не знаех.Наистина.Може би съм забравила.Може да не са ми го казвали никога, а просто да съм следвала някога нарисуваната буква и по нея-чисто прерисуване.Нямам спомен така или иначе.Ако не беше ми казала учителката Какво Точно е сбърканото, неправилното, Как да го правим-аз нямаше да мога да си свърша работата.Щях да мисля, че съм си я свършила само.То така да вземем и да се лекуваме сами.Да, примерът ми е дребен, не е драма.Имах проблем и с няколко задачи.Не, че не мога да ги реша-самата задача, като уравнение мога.Не ми беше ясна смислово, не можех аз да разбера какво трябва точно да се направи.Ами-иска си учител това.Може да съм глупава, недоучила и пр.Но сама не мога да си свърша работата и съм се доверила на учителите.
Имах предвид човек да е запознат с това, какво трябва да знае детето му и къде са му пропуските, съответно да ги отстрани. То е ясно, че не можем всичко. В случая с "в"-то  Laughing вие сте се справили. Открит е пропуск - отстранен е. Задача ако е - пак същото. Лош е вариантът, в който родителят се затрудни със задачата, съответно не може да я обясни на детето, но остави въпроса да виси. Така се получава неусетно едно затлачване, от което няма излизане после. А учителят няма как да забележи това, защото примерно в класа има къде-къде по-тежки случаи и той гледа с тях да се оправи. Та така  Simple Smile

# 287
Пропускът е отстранен, благодарение на учителя, не на мен, обаче.Аз констатирах разваляне на почерка и казах да се старае повече.Не допуснах, че го изписва грешно, допуснах, че го изписва грозно.
Аз затова казах още в началото-Екип....е ключа от бараката...Учителят да каже Ясно какъв е пропуска, Родителят да поеме своята част - да отработи детето нужното след пояснения и насоки от учителя.

# 288
Пропускът е отстранен, благодарение на учителя, не на мен, обаче.Аз констатирах разваляне на почерка и казах да се старае повече.Не допуснах, че го изписва грешно, допуснах, че го изписва грозно.
Аз затова казах още в началото-Екип....е ключа от бараката...Учителят да каже Ясно какъв е пропуска, Родителят да поеме своята част - да отработи детето нужното след пояснения и насоки от учителя.

newsm10Екипната работа винаги е за предпочитане пред индивидуалната,за това трябва и екипа да е добре паснат.

# 289
Все пак, учителят е този, който трябва да даде "тон за песен".Той е "в час" с живота в училище, с промени, особености и т.н.-както с условия, така и със знанията си да улавя различието при децата и да може да насочва.Да даде знак.Родителите могат да откликнат на свой ред.И се получава.Иначе родителите гледат само собственото си дете, нямат поглед една случка как би се отразила цялостно на този колектив в училище.Учителят ако не  овладее ситуацията-както като учебен процес, така и като дисциплина-колкото и да работи самосиндикално всеки за себе си вкъщи-няма да стане.

# 290
Все пак, учителят е този, който трябва да даде "тон за песен".Той е "в час" с живота в училище, с промени, особености и т.н.-както с условия, така и със знанията си да улавя различието при децата и да може да насочва.Да даде знак.Родителите могат да откликнат на свой ред.И се получава.Иначе родителите гледат само собственото си дете, нямат поглед една случка как би се отразила цялостно на този колектив в училище.Учителят ако не  овладее ситуацията-както като учебен процес, така и като дисциплина-колкото и да работи самосиндикално всеки за себе си вкъщи-няма да стане.

Това и аз си го мислех в началото, ама не е така. Учителят гледа общото ниво на класа и ако детето е дори малко над общото ниво, приема се, че проблеми няма. Въпросът е обаче какво е общото ниво.

Това в синьото - направо си става  Sunglasses

# 291
Ами явно някъде не е така, някъде е.Защото при нас се приема, че не общото ниво е ръководно явно, и се обръща внимание и на децата, които са малко над, много над, малко под и много под. Peace

# 292
Много странно изказване е направила учителката на Естел,че в училеще децата са да учат,а не да играят. Да,различен е режимът,но учебната програма е една и съща и тя е задължителна. И в у-ще и в ДГ се учи едно и също според ДОИ. Какви са тези диктовки и глупости?  Просто не го вярвам. Учителят си има разпределение на материла,одобрено от директора и го следва стриктно,иначе ще отнесе наказание.  Домашни по три Shocked страници. Абсурд. Тук има нещо неизяснено и нещо не е наред.

# 293
Естел кое е това училище, извинявам се ако си го писала вече?

# 294
  • На небето
Jizzlobber и мен това ме притеснява, не можем да знаем всичко. А и аз забелязвам, че всеки учител си има стандарт и стил на работа, изисквания и т.н. Едно елементарно 4 при две госпожи се пише по различен начин. И сина ми се обърка, защо едната държи да се пише така, а другата иначе.
Забелязвам, че не държат толкова при писането на някои детайли, на които нас ни учеха като деца и настояваха да ги спазваме точно. И понеже аз го уча излиза, че съм по взискателна, понеже държа да го учи, така както мен са ме учили, а не както ги учат сега децата. Но и няма как да знам как ги учат и на какво държат. И може би са прави, че не държат толкова на детайлите, това улеснява децата, а и все пак всяко дете ще си промени почерка според това както му харесва. Но гледам до колкото знам да се съобразявам със сегашните им изисквания, и то на всеки един учител.
Дори една приятелка учителка, ми се оплаква какви елементарни грешки допускат другите учители. И едно дете ходи на уроци при едната, а в училище учи при другата и не знае коя е права и коя крива.  ooooh!

Все пак, учителят е този, който трябва да даде "тон за песен".Той е "в час" с живота в училище, с промени, особености и т.н.-както с условия, така и със знанията си да улавя различието при децата и да може да насочва.Да даде знак.Родителите могат да откликнат на свой ред.И се получава.Иначе родителите гледат само собственото си дете, нямат поглед една случка как би се отразила цялостно на този колектив в училище.Учителят ако не  овладее ситуацията-както като учебен процес, така и като дисциплина-колкото и да работи самосиндикално всеки за себе си вкъщи-няма да стане.

Това и аз си го мислех в началото, ама не е така. Учителят гледа общото ниво на класа и ако детето е дори малко над общото ниво, приема се, че проблеми няма. Въпросът е обаче какво е общото ниво.

Това в синьото - направо си става  Sunglasses

Дано наистина гледат общото ниво. И аз смятам, че така е правилно, няма как индивидуално да се работи с всяко дете, защото са много. А би било чудесно, но това е възможно само, ако учи с частен учител детето. Дано не вървят с темпото на най напредналите или да пренебрегват най изостаналите, защото и те трябва да се научат.

Много странно изказване е направила учителката на Естел,че в училеще децата са да учат,а не да играят. Да,различен е режимът,но учебната програма е една и съща и тя е задължителна. И в у-ще и в ДГ се учи едно и също според ДОИ. Какви са тези диктовки и глупости?  Просто не го вярвам. Учителят си има разпределение на материла,одобрено от директора и го следва стриктно,иначе ще отнесе наказание.  Домашни по три Shocked страници. Абсурд. Тук има нещо неизяснено и нещо не е наред.

Да домашното беше 1 страница буквата Г примерно. Или 3 думи, които детето трябваше да напише. Никой не биеше през ръцете, ако не е успял да ги напише 3 страници, но все пак ги даваше. Предполагам ако детето има желание да пише повече, да има думички.  newsm78
Диктовките бяха само за определени деца, с които работеше, понеже бяха по напреднали от другите. Явно и е било по интересно с тях, то иначе 40г. едно и също да преподава. Crazy  Но дори и след като и казах, че моя син също може да чете и да пише диктовки. Тя продължи да му дава да пише печатни букви и да се занимава с въпросните деца. Не знам дали защото моя е по притеснителен и не държи да демонстрира колко много знае, и тя го тълкува като незаинтересованост от страна на детето или е имало друга причина не знам.

Естел кое е това училище, извинявам се ако си го писала вече?

Най обикновено квартално училище. С много амбициозна директорка, която смята, че е едно от най-елитните училища в града.

# 295
   Всеизвестна истина е, че ако едно дете ходи на занималня, то директорката получава много повече пари за ученик, отколкото ако не посещава слеобедните часове. Затова и директор и учителки непрекъснато агитират колко било хубаво в занималнята. Какво му е хубавото? Цял ден в шумна обстановка. Цял ден с маратонки или ботушки на краката. Цял ден учебен труд под контрол и под строй игра. А следобедния учебен труд е меко казано ползотворен. Как 25 или 27 деца ще си научат стихотворението наизуст или ще си научат урока да го разказват и ще бъдат контролирани и подпомагани индивидуално от учителката, как толкова на брой деца ще си научат думичките по английски и ще бъдат препитани от учителката, или как тази учителка ще  хване ръчичките на първолаците и ще ги научи на краснопис и правопис? Занималнята е за тези социално слаби семейства, които не могат да си позволят обгрижване на детето след училище. Добре е също занималня да се посещава и от хиперактивните или деца с дислексия, защото такова дете не можеш да го накараш да седне да учи и изисква много нерви, а е по-добре друг да си ги къса, а не родителят.

# 296
  • на североизток от Рая
   Добре е също занималня да се посещава и от хиперактивните или деца с дислексия, защото такова дете не можеш да го накараш да седне да учи и изисква много нерви, а е по-добре друг да си ги къса, а не родителят.

ЩО? Thinking

Темата придоби толкова нормално звучене иначе.
 Чак ми стана приятно да чета как родители обменят опит и идеи.

# 297
И след като отрочето ти скъса нервите на учителя,същият този учител бива обвиняван във всички земни грехове.

# 298
  • на североизток от Рая

И след като отрочето ти скъса нервите на учителя,същият този учител бива обвиняван във всички земни грехове.

Именно!

А и невинните дечица, които стават свидетели на такива деца няма да са пожалени.

Точно такива деца родителите трябва да се постараят да си ги гледат след часовете у дома. Семейната среда, според мен, е по-добрият вариант за тях.
 Те са достатъчно изнервени по природа.
 Защо да прекарват цял ден в у-ще и в така лошата "занималня"?!

# 299
   Estell, оставам с впечатлението, че те притеснява не толкова фактът, че в подготвителния клас не са спазени ДОИ при работата с всички деца, а по-скоро че детето ти не е попаднало в групата на напредналите и това по някакъв начин те е засегнало.
  Не се притеснявай за различното изписване на цифрата 4 и за липсата на интерес към детайлите. В  първи клас децата ще започнат отначало с изписването на всеки отделен елемент, ще им бъде обяснено как точно става то, после по същия начин ще се научат да пишат ръкописно и т. н.
  А това да се дава за домашно писане на три страници думи в подготвителен клас, където писане  не се учи, изобщо няма да го коментирам.  ooooh!

Общи условия

Активация на акаунт