Татковците в домакинството :)

• 22 794
  • 436
  •   1
Отговори
# 135
viliko, това си е начин на мислене, независимо дали жена му е била на работа или е гледала детето, дали им дори 1 час сън, ако е било болно или нещо др., няма значение. За него това е работа на жената. Като тръгне детето на градина, всичко си продължава по старому, прибират се след работа, той си чака на дивана салатката с ракийката, а тя (нали е силния пол), скача с нови сили и овършава всичко Simple Smile

Like_Smoke, аз това винаги съм се чудила, при толкова удобства, защо мъжете се страхуват да натиснат едно копче, на пералнята, например? Нали е лесно, бързо и удобно? Нито ще се уморят, нито нищо.

... а не да чака мъжа да се връне от работа, за да пусне прахосмукачка. Колкото и време да отнема грижата за едно дете, ако дома се почиства редовно, то поддръжката не отнема часове.
За мен всичко друго е оправдание и мързел, защото нека да бъдем честни - съвременната домакиня има адски много удобства - пералня, прахосмукачка, отлични препарати

От една друга тема копирам нашия опит, може и да изглежда, че съм го чакала да дойде да ми сготви и изчисти, но всеки има право да си го тълкува, както си иска  Wink

Скрит текст:
Когато беше бебе чистенето беше в почивен ден, като всичко ни отнемаше максимум час, разпределяхме си под, баня, тераси, за да не се пречкаме един на друг. Или ако бебето не седеше мирно, единият отиваше на разходка, а другият чистеше.
През делничните дни нещата се изчерпваха с подреждане, пералня/простиране, готвене, вдигане маса, миене на съдове. И разбира се гледането на дете, което при нас конкретно беше доста изстискващо.

Това бяха моите неща:
- пералня/простиране
- подреждане къща
- гледане през деня
- готвене обяд
- готвене следобедна закуска
- готвене вечеря (рядко)
- поемане на "смяната" за хранене бебе от 22 ч. до 4 ч.

Това неговите:
- ходене на работа
- гледане на дете вечер и почивните дни (е, не че аз не съм я пипвала, но обикновено той наваксваше липсата си през деня)
- готвене вечеря (готвим бързи неща, от типа на пиле на фурна, риба на фурна, нещо с картофи, ориз и т.н. през седмицата, времето за приготвяне е максимум 10 мин.)
- готвене през почивните дни (тогава правеше по-бавните манджи)
- поемане на "смяната" за хранене бебе от 6 до 9 ч. сутрин (лягаше си в 22 ч.)

Вдигането на масата се правеше от този, който не приспива детето, т.е. всеки ден различно.

Като тръгнах на работа, след прибирането вечер, просто всеки хващаше, каквото има, не сме се разпределяли твърдо, както дойде.

Сега работя от вкъщи, защото не се получиха нещата със занималнята и прибирам детето на обяд. Сутрин поподреждам, правя супа или нещо подобно за обяд, пускам пералнята, прибирам детето, учене (по принцип сама, но проверявам, правим диктовки, т.е. иска си време). В зависимост от това колко служебни задачи имам - поемам и вечерята. Ето този месец нямам много, и от понеделник до четвъртък готвя само аз. Той след работа има само да вдигне самата след вечеря и да оправи чиниите. Занимава се и с детето, някакви си си техни неща - теглене на музика, филми. В петък, събота и неделя готви само той, аз правя основното почистване.
На училище я води той, аз не ставам сутрин, те са на крак в 7 ч., оправят се тихо, за да не ме събудят, прави ѝ закуска, и я завежда.

Не знам 50:50 ли или нещо на нещо си, не ни и интересува, и двамата сме гъвкави и действаме според ситуацията.

# 136
Много съм далеч от наблюдениет оти, че млади мъже сядат вечер да си чакат шопската. Но от друга страна – защо да не седнат след тежък работен ден да се навечерят наготово? След като жената е сготвила през деня? Много се е спорило из форума на тая тема, всеки може както иска да си живее.

П.П За кого си готвила за обяд и защо не си готвила веднъж дневно? Аз така правех – никога не съм правила по две манджи дневно. Ако пък слагаш готвенето за дете на годинка в графа и стинско готвене – друг въпрос...Плюс 10 минути готвене на вечеря няма, но и това друга тема.

И все пак - вечер мъжът ти се е прибирал в подреден дом с усмихната жена и дете. Като гледам освен вечерята и то не всеки ден - друго не е правел седмично...

# 137
Вечерята беше всеки ден, по-скоро изключение беше аз да я направя, 1 път месечно и то не винаги.
Почистването на масата и кухнята вечер също.
Половината чистене на апартамента.
Да гледа детето вечер и почивните дни - памерси, къпане, хванене с шише, игра, не мисля, че е може да се каже, че нищо не е правел  Laughing

П.П. За обяда - за мен и нея готвех, дъщеря ми още преди да навърши 1 г. мина на обща храна, т.е. готвенето на обяда си беше стандартна храна - пилешка супа, леща, картофи, ориз, грах или др. с месо и т.н., не бебешко пюре от магазин или детска кухня.
Следобедната закуска не беше набързо намазана филия с нещо си, различни неща с грис, кус кус, ядки, мляко, сирене, плодове, домашен хляб, които се месят, варят и т.н.
Не съм готвила вечерята на обяд, защото обичаме храната да е приготвена преди ядене, а не да притопляме. Е, налага се като остане, но когато можем си задоволяваме каприза за прясно направена храна  Simple Smile

# 138
Ееее, много трудно да почистиш трохите вечер, да, щеше да ти натежи, ако беше твое задължение  Joy
Интересно ми е, мъжът ти се е връщал вечер след цял ден работа, захваща да готви, да мие чиниите, да сервира, после да прибира, да гледа детето, да го храни - а ти през това време какво правеше?

# 139
Ееее, много трудно да почистиш трохите вечер, да, щеше да ти натежи, ако беше твое задължение  Joy

Да, и чиниите сами се мият, нали  Joy

... а ти през това време какво правеше?

Сгъвах готовото пране, простирах новото и си вземах душ, без да съм на тръни, че бебето ще ревне и трябва да излизам с шампоана  Mr. Green - това докато готви, след вечеря приспивах бебето, докато той вдига масата.

# 140
Аз се къпех, когато детето спи, без да имам нужда от помощник. Бебе не съм приспивала, то само заспиваше, дори не помня в колко часа. Иначе - сег апогледнато - той просто се е включвал, за да улесни теб. Това правят почти всички мъже. Замислям се обаче - ако трябваше ти да прибереш масата и измиеш двете чинии - дали щеше да се преумориш? Или всичко идва от насаденото ти чу вство да не си мината - аджеба той да си помисли да поседне след 10 часа на работа... newsm78

# 141
Грижата за дома и децата трябва да е поделена. Но когато единият е вкъщи през цялото време, не може да очаква, че работещият ще отделя същото време за поддръжка. Не мога да си представя мъжът ми да стои вкъщи, за да се грижи за детето и да ме чака да се прибера, за да пусна пералнята. Никак няма да съм доволна и определено ще го направя на въпрос. Вероятно съм зла  Mr. Green

# 142
Грижата за дома и децата трябва да е поделена. Но когато единият е вкъщи през цялото време, не може да очаква, че работещият ще отделя същото време за поддръжка. Не мога да си представя мъжът ми да стои вкъщи, за да се грижи за детето и да ме чака да се прибера, за да пусна пералнята. Никак няма да съм доволна и определено ще го направя на въпрос. Вероятно съм зла  Mr. Green

Ако е вкъщи сам/а, и аз така смятам, но ако е по майчинство, последното нещо, което ще си помисля е да вися вкъщи, задачите ми бяха съвсем други и несвързани с дома Simple Smile

Аз се къпех, когато детето спи, без да имам нужда от помощник...

И аз, докато веднъж не я намерих задавила се от повърнато мляко, добре че чух, защото вече беше посиняла. Под душа абсурд да чуя подобно нещо, преди това обаче си се къпех спокойно, докато спи. Повече обаче не посмях, всичко се случва...

... Замислям се обаче - ако трябваше ти да прибереш масата и измиеш двете чинии - дали щеше да се преумориш? ...

Не, разбира се. Просто така сме свикнали, да вършим нещата едновременно, за да имаме повече време след това за нас. Иначе той трябваше да седи и да чака на дивана, докато аз ида да оправя леглото на детето, да му сменя памперса преди сън, да поразритам играчките и да го сложа да спи. Горе долу толкова му отнемаше като време почистването на кухнята. Не че не можеше да ме изчака, после да дойда да поема И почистването кухнята, и чак след това да гледаме филм или да правим др. работи...

...Или всичко идва от насаденото ти чу вство да не си мината - аджеба той да си помисли да поседне след 10 часа на работа... newsm78

Той си намира време на работа да отдъхне, аз не успявах, когато гледах детето, и понеже и той го гледаше, съвсем беше наясно какво е да гледаш дете и какво е да ходиш на работа.
Като гледам и нашия форум - мноооого работи българина, и все скапан се прибира  Laughing

# 143
Тюх, да му се не види, аз 2 деца отгледах без памперси, пък не знаех, че толкова тежка работа върша.

# 144
Тюх, да му се не види, аз 2 деца отгледах без памперси, пък не знаех, че толкова тежка работа върша.

Всичко си зависи от детето. Моят мъж като я гледаше в почивните дни, казваше в понеделник, че отива да си почине на работа Simple Smile
А иначе - човек може да понесе много, наистина много, когато се мобилизира. Въпросът е защо, освен ако не е самотен родител.

# 145
Да, вярвам - че докато спи си бдяла над нея, за да усетиш, ако повърне.
Аз не съм го правила, признавам.
С това се изчерпват моите опити да обясня, че не ми е било трудно да имам спокойно дете, подреден дом и манджа на печката.

# 146
Естествено, и нощно време. Интересно, до кога?

# 147
Не съм стояла до нея, а в друга стая. Но се чуваше, ако започне да се дави и без да съм до нея. Под душа няма да я чуя заради шума на водата.

Докато спря да повръща. После пък започна да става и да обикаля по къщата, правейки бели. Затова пак не смеех да влизам спокойно в банята, а тя да спи.

Всеки си познава детето и знае кое може и кое не може да прави, а и децата са различни, така че не можем да сравняваме.

# 148
Е, чакай сега - ти по колко пъти на ден се къпеш? Ако това е бил основен проблем - вечер преди лягане или сутрин преди мъжа ти да излезне - взимаш душ. Някой път така като задълбаеш в определени посоки и направо...ми се губи смисъла от всичко  Wink

За сравнение - може и още как. Щом 10 жени могат да си гледат детето сами през деня и да посрещат мъжа с топла храна и усмивка - значи не е невъзможно, че дори напротив - за 10 часа все ти остава време за да пооправиш и да туриш един боб. И в тая връзка мога да кажа - по-скоро мързеланите се оправдават с какво ли не   Joy

# 149
И не можеш да забъркаш една манджичка в това време?

Общи условия

Активация на акаунт