Истанбул на К.о.т.к.и.т.е. - 13

• 69 096
  • 743
  •   1
Отговори
# 525
Благодаря за многото отговори, абе с една дума да имаме едно на ум като ходим по ресторантите. Първият път като бях открихме едно прекрасно ресторантче в един търговски комплекс Ташхан мисля се казваше в Лалели. Тогава с моите приятелки бяхме очаровани от турският филм"1001 нощи". Когато влязохме в търговсия център пред нас се откри очарователното кафене където бащата често сядаше и магазина му за кожи, навсякъде имаше снимки на героите. По навътре беше ресторанчето , не беше скъпо, порциите бяха големи и вкусни.Вие може да сте го обсъждали в по предни теми все пак беше преди 3години,а и нещата може да са се променили от тогава, но определеноми е останал хубав спомен от там Grinning

# 526
  • Истанбул
Миниатюрк с кои завележителности е добре да се съчетае?

С Пиер Лоти и джамията Ейюп=все са в долу=горе един и същ регион.

# 527
Една от линиите - да, сега ще ти потърся брошурата да я сканирам.

О, те си имат сайт, на мързеливото гардже Господ гнездо му свива Simple Smile

http://www.citywindows.com.tr/Map.aspx
Благодаря много, но сайта им е в ремонт! Дай ми инфо като цена колко е нощната обиколка, защото се двоумя дали да се запиша на организираната от агенцията или на тези предлагани от въпросните автобуси!

# 528
  • Казанлък of all places
20 евро - срещу един билет имаш 3 тура - по Босфора, по Златния рог и нощния тур .
"Our bus departs from Hagi Sofia and goes down to the seaside and over Galata Bridge that offers a splendid view of Bosphoros and Golden Horn. Then it will go through Karakoy Port, Kabatas and Dolmabahce palace, one of the 19th century monuments.

The tour will then take you toward Taksim Square, the most multi-cultural centre of the city that uniquely combines history and modern city life, through Gumussuyu Street. Following a round at the square, the tour continues toward Besiktas shore, which allows you to see Inonu Stadium on the way. Leaving Besiktas behind, the bus heads to Bosphorus Bridge through Barbaros Boulevard where you can see Yıldız Palace, the power centre of Hamidian period of Ottoman period and some other modern sites. Then you will tour to Asia, crossing Bosphours bridge through the fantastic view of Bosphorus, streaming between Europe and Asia. While you are enjoying the sondown and breeze blowing from the sea, you will get an unprecented experience of observing the unique silhoutte of Istanbul with the imperial peninsula, mosques, palaces, hills and skyscapers at the background. Then you will reach Beylerbeyi Palace, a summer royal palace off the stream, which gives an oppurtunity to observe Istanbul from Anatolian side. Having a little break there, the tour will take to Camlica Woods, one of the famous seven hills that has an extraordinary panaromic view of Bosphorus, and European and Asian sides of the city.

On the way back, the bus follows the route of Akaretler, Tarlabasi Boulevard and Ataturk Bridge to reach Hagi Sophia Museum."

# 529
Тази нощна обиколка е невероятна! Мерси, Анджи, полезно инфо!

# 530
  • Част от тайното общество на К.О.Т.К.И.-те
Някой завърнал се? Четат ми се пътеписи... Blush

# 531
  • Варна
     Анжи, това не са ли същите автобуси, на които бях снимала брошурата преди време?

И наистина трите тура са в общ билет. В рамките на 24 часа можеш да се възползваш от трите обиколки. Имаше и 48-часов билет, който беше по-скъп.
     Съжалявам, че никоя от съфорумките не е ползвала услугата и не е споделила впечатления, за да знаем дали си струва. И като на невежа да ми кажете как точно се процедира на hop on и hop off точките, защото подобни атракции досега не сме ползвали. Искам да преценим дали си заслужава да го залагаме в програмата за следващо отиване и как точно да се възползваме от туровете.
     Много е приятно, че снимката, илюстрираща тура около Златния рог, е на фасадата на Св. Стефан. И в тази връзка - някаква идея кога ще приключи реставрацията и дали изобщо се работи. Моя колежка иска да пътува, но най, най-важната точка в посещението им трябва да бъде именно църквата...
     Шебече, тази седмица май никой не е пътувал newsm78

# 532
Моя близка се върна нощес от Истанбул и каза, че са вдигнали от 1-ви септември цената на градския транспорт. С Истанбулкарт вече е 1.95, а жетоните са станали 3 лири.

# 533
  • Казанлък of all places
Беличке, ако има синьо автобусче на брошурката - те са.Simple Smile
Оперира се по следния начин : купуваш си билет и се качваш на първата спирка, да речем Ая София . Пътуваш пътуваш, стпира автобусчето на Таксим, да речем, ти решаваш,че искаш да го разгледаш и слизаш от автобусчето. Ходиш- бродиш, виждаш , маркираш си за следващия път нещо интересно Simple Smile и се връщап на същата спирка , на която си слязла. Следиш на колко време има автобус, за да не го отървеш, обикновено са на разстояния от 15 минути до половин час. Качваш се със същия билет на автобус на същата фирма, който спира на въпросната нарочна спирка и продължаваш обиколката. И така- ако има нещо интересно, слизаш, разглеждаш си го , качваш се пак  или просто си се возиш по целия маршрут, гледаш си , слушаш си лекцията в слушалките и си фледаш, а ако си на втория етаж и е открита - снимаш много, ракурсът отгоре е прекрасен  и ние след това ахкаме и охкаме.Simple Smile

# 534
  • Велико Търново

Ивелина, благодаря за инфото за билетите. Hug Значи задължително ще се купува Истанбулкарт.

В нашата панорамна обиколка има включен Св.Стефан, като се върна, ще ви кажа в какво точно се състои ходенето дотам. Simple Smile
Направо ме карате да се замисля за тези обиколки с автобус, но ще видя как ще сме с времето.

# 535
  • София
Нашата екскурзоводка каза, че на панорамната обиколка ще спрат до Свети Стефан, ще им бъде разказано предвиденото, но ще видят само отвън метоха, който е от другата страна на улицата и скелето на църквата. Ремонтът няма да свърши скоро, защото е починала архитектката, която е отговаряла за него.

# 536
Нашият "Нощен Истанбул" беше с посещение на Чамладжъ - невероятна гледка особено вечер. Освен това се нагледахме и на турска сватба в един ресторант точно на хълма.   

# 537
  • Варна
Дойде време да споделя планове за нашето пътуване тази седмица. Това е ,пътуването за което говоря от зимата с Инди травъл. Все пак ще го бъде. Споделям с вас плановете си, защото очаквам корекции и нови предложения. Това е седмото ми ходене до любимия град.
Първият ден е от 12 до когато издържим. Планирали сме разходка по Султан Ахмед, водохранилището 14-15 часа, Музеят на ислямските открития в парка Гюл хане до към 16.30 часа и след това до затварянето на Света София смятаме да се насладим и на нея. Вечеря в любимия на всички тук Ортаклар.
Вторият ден започваме с кулата Галата, Истиклял, френската улица, Таксим и военно историческия музей. Всеки ден от 15 часа в него има концерт на оркестър Мехтер - онези с красивите униформи свирещи оригинални турски маршове. След това тур по моловете - Джавахир и Каньон до залез слънце. Около 18 часа е предвидено посещението на Сапфир. Искаме да хванем и залеза около 19.20 часа. От сега ми съхне устата и овлажняват дланите - имам страх от високо... Прибиране отново през Таксим, Истиклял, френската уличка, за да ги видим и нощем - съвсем различно преживяване. От Топ хане трамвайчето до хотела.
Третият ден започва с Азия - фери до Юскудар. Там и двете джамии на Синан са в ремонт, но искам да посетим закрития пазар на Синан и да хвърлим едно око на пазара за антики. С автобус до женската джамия и от там на Кадъкьой. Баъдат джадеси или Мода, а може би и двете...
С ферибот до Бакъркьой около 15.30 и от там шатъл до новия аквариум. След това с влак до Зейтин бурну, за да се отбием и в Оливиум аутлет. С две млади дами ще пътуваме и магазините са на почит, май повече и от джамиите на Синан  Grinning
Четвъртият ден ми е още неясен, но задължително ще стигнем до Египетския пазар. Всъщност заложила съм разходка до Сюлеймание, но на място ще решаваме, защото на обяд трябва да освободим хотела и ще се ходи до Форум Истанбул.
Това е планът. Чакам вашите коментари. Нямам търпение да тръгнем вече!

# 538
  • Варна
     Кали, на мен много ми харесва... искам и аз, пък! Laughing Wink

Анжи, да, сините са, ние брошурките си ги взехме от момчетата, които агитират за туровете. Това става пред Св. София, миналия октомври (или юни newsm78). Наистина още тогава ми зазвучаха много добре, особено като алтернатива на нощните турове на фирмите. Нямахме време, и тогава, и сега, но си мисля, че следващия път ще се възползваме, особено при поясненията, които даваш (аз не бях наясно дали можеш да се качиш на следващ автобус, или има определено време за почивка, след което поемаш пак със същия рейс). Така е добре, защото хем не си ограничен особено във времето, хем си спестяваш транспорта, който е немалко перо, както знаем (а вече и по-голямо #Crazy), хем минаваш доста места, част от които непознати, други - обичани и неомръзващи. Много ти благодаря! Ще следим и сайта, който явно още се доразработва - преди като търсех, беше много по-слаб.
     Някои фирми водят в нощната си обиколка до Чамлъджа, други - до Пиер Лоти. Все пак 20 евро за трите тура е повече от изгодно, макар че скоро и тая цена няма да е актуална, вероятно.
     За Св. Стефан - знам за архитектката - жалко за жената. И все пак си мисля, че общината няма да остави така нещата. Нали оттам се плаща ремонта? Мисля, че ще си свършат работата, дори това забавяне ми се струва прекалено вече. Моля, ако някой има актуална информация, да я споделя, наистина е важно - за всички, не само за колежката, разбира се.
     В момента посещението на Св. Стефан при обзорните обиколки се изчерпва с гледане през оградата, май. Вътре със сигурност не се влиза, вече около година (миналия юни бяхме от последните уикенд-туристи, които я посетиха). Така или иначе църквата е в по-голямата си част скрита от скеле и мрежи, дворът е пълен с материали (това видяхме на път за Пиер Лоти). Дано не остане така още дълго!

# 539
Не е лоша идеята за Хоп он- Хоп оф, но евтино, та дори изгодно сякаш не ми се вижда. За един ден да се направят и трите тура май не е възможно, по- скоро е теоретично. Вероятно човек избира два от трите. Всъщност и трите ще станат, ако само се возиш  Thinking Без слизания. И все пак това за 40лв на човек. Подобно може да се направи с градски транспорт и определено цената ще е на половина. Не е същото, разбира се. Да не излезе, че искам да отказвам някой - не, даже за себе си се замислих, особено ако качват с автобуса до горе на Чамлъджа вечер  Thinking  Но не е кой знае каква оферта. Струва ми се по- подходящо за хора, които не познават града и транспорта, а тук са все по- малко такива  Laughing Сякаш е по- романтично и авантюристично човек да се прехвърля от трамвай, на ферибот, после на автобус, след което на метро, накрая на лифт, а после и на фуникуляр и т.н. и т.н. Може и с балон да полети, това е Истанбул, все пак  Laughing

Конкретно - с трамвая до Кабаташ и от там с автобус 25Е до края и обратно - ето ви го босфорния тур за 4 лири, ако сте с истанбулкарт.

Даже греша, така би бил много по- дълъг и по- пълен тур от хоп он- хоп оф. Техния е доста кратък. А обиколките по Бейоглу може пеша да се направят и по- добре би било.

Общи условия

Активация на акаунт