Истанбул на К.о.т.к.и.т.е. - 13

• 70 204
  • 743
  •   1
Отговори
# 660
  • България, София
amarinova, аз бих ти препоръчала:
ден първи - Св. София, Водхранилището, Синята Джамия, Топ капъ и Капалъчарши, защото са много близо едно до друго. За Синята джамия си мисля, че половин час стига, за водохранилището - също. За Св. София и Топ Капъ си трябват поне по два часа за всеки обект. После Капалъчарши - там зависи колко ти се обикаля. Пазарът е огромен. Ако случайно остане време, може да включите и Пиер Лоти. Мисля, че от площад Баязид има автобус до там. Църквата Св. Стефан е по път за Пиер Лоти, но в момента е в ремонт и не може да се влиза в нея. Не знам до колко си струва да слизате специално за Св. Стефан.
Ден втори - разглеждане на Египетския пазар - преди или след разходката по Босфора, защото там е пристанището, от което тръгват корабчетата. След това от Еминьоню може с автобус да отидете до площад Таксим и оттам с метрото до Сапфир и Каньнон. И в двете има спирка на метрото - в Сапфир е спирка 4.Левент, а в Каньон е спирка Левент. След това пак с метрото до Таксим и после по Истиклял и Френската улица по указанията оттук.
Трети ден - Азиатската част, която може да съчетаете с приноцовите острови. Например първо отивате на острова, който сте си избрали, а след това от острова до Кадъкьой например.
За четвърти ден - Долмабахче и новия аквариум, които изобщо не са в една посока, но може например да разгледате Долмабахче и след това с трамвая до някоя от спирките на безплатното автобусче. Та си станаха 4 дни  и то с препускане  Laughing Дано съм ти помогнала с нещо  Hug

Докато съм писала поста и други вече са отговорили  Simple Smile

Последна редакция: вт, 11 сеп 2012, 15:38 от velina_v

# 661
Момичета, благодаря Ви  Hug Страхотни сте  Heart Eyes
Определено започвам да си правя сериозни планове. Надявам се да мога да изчета последните 5-6 теми и да съм по-подготвена. Като за първо ходене и то с дете, нямам големи очаквания, но се надявам още през април да успеем да посетим Истанбул само с половинката и тогава да е по-пълноценно.
Мислим да пътуваме през нощта(от Варна с кола), да спим 3 нощувки, така ще имаме 4 пълни дни за обиколки(евентуално може и 4 нощувки, зависи как се ораганизираме във времето там) и последния ден, късно привечер да отидем до Одрин, където да пренощуваме и на следващия ден да разгледаме и там.

Таня67, имаш ли идея за изпробван хотел в Султанахмет?

И още едно въпросче, дали да изберем дни през седмицата или така, че да хванем уикенда?

# 662
  • Казанлък of all places
Аз съм твърдо за през седмицата.
Какъв ви е бюджета за хотел?

# 663

Не съм Таня 67 но,предлагам-този  http://www.thegoldenhorn.com/ ,страхотно местоположение има и е приятен и чист хотел.

# 664
  • София

Не съм Таня 67 но,предлагам-този  http://www.thegoldenhorn.com/ ,страхотно местоположение има и е приятен и чист хотел.

И без това нямам  Wink. Ние спахме в сграда с апартаменти, които на следващата година се бяха превърнали в хотел. После започнахме да използваме екскурзиите от колективните сайтове и хотелите в Лалели. Laughing

# 665
  • Велико Търново
Аз да си довърша започнатия вчера разказ.  Тъй като това беше първо ходене в Истанбул на моята дружка, се придържахме към класическите маршрути. На втория ден (07.09) тръгнахме с групата на пешеходна обиколка, видяхме площад Беязът, Колоната Чемберлиташ, Хиподрума, Синята джамия, после, докато групата разглеждаше Св. София, ние си кривнахме по наши пътеки и влязохме в първи двор на Топкапъ, че нямаше време за повече, минахме по Соук Чешме, която беше необичайно пуста или поне не беше пренаселена както я видях през април, след това поседнахме за кратко да си поемем дъх на една пейка в Гюлхане. По план с автобуса трябваше да преминем в Азия и да се качим на Чамладжъ, е да, ама не! Заради трафика закъсняхме много и решиха да съкратят тази част. ooooh! Вместо това ни стовариха на брега, близо до Бейлербей за фотопауза и после обиколката свърши до Св.Стефан, който е в много лошо състояние, поне през пролетта беше прилично опакован, а сега платнищата са разкъсани от вятъра, с две думи няма смисъл да се ходи до там, поне докато не приключат с ремонта. За сметка на това оправят парка в съседство и мисля, че ще стане едно от приятните местенца на брега на Златния рог. Въобще много ме радваше пищната зеленина и цветята навсякъде. След това използвахме факта, че автобусът се отправи към моста Галата, защото част от групата имаше обяд в рибен ресторант, та ние слязохме там и отпрашихме към кулата Галата. Честно казано преди не ми беше направило впечатление колко е стръмен баира, но сега като трябваше да се изкачвам, го усетих. Simple Smile И така видяхме, че почти няма опашка пред кулата и се качихме, разкрива се хубава гледка към Босфора, Златния рог, Историческия полуостров и кварталите около Таксим и Истиклял (май там е Бейолу). След това тръгнахме яваш яваш по Истиклял, хапнахме по един бюрек, пийнахме фреш от портокал, стигнахме до Таксим, където имаше някакъв концерт и площадът се пълнеше с хора, а да не говорим за стълпотворението на Истиклял - все пак беше петък вечер, след Таксим поехме в обратна посока пак пеша, до моста Галата, където хванахме трамвая и се върнахме в Лалели, по-точно в нашия старичък хотел Шахинлер.  Wink Така завърши този ден.
Ден трети (08.09): Тук няма кой знае какво за разказване, тъй като го посветихме на Долмабахче и на разходката по Босфора, а те отнемат достатъчно много време, след като слязохме на Еминюню отидохме до Египетския пазар, купихме си кафе от Мехмет ефенди - опашката беше огромна, но се движеше светкавично, да не говорим за скоростта, с която момчетата в магазина мереха и насипваха кафето в пакети (после целият ми куфар ухаеше на кафе Simple Smile ) И понеже вече бяхме доста изморени, си хванахме трамвая  до Гюлхане и отидохме в кафенето в края на парка, за да пием по един чай и да се насладим на страхотната гледка.  След тази пауза поехме към Султанахме, пошляхме се по магазинчетата за сувенири, хвърлихме едно око на Капалъ Чарши, хапнахме в едно ресторантче и се прибрахме в хотела да стягаме багажите.
Последния ден не се размина без произшествия от страна на фирмата - първо забравихме едни хора, които бяха настанени в друг хотел и тръгнахме без тях, та ни гониха с куфарите из улиците на квартала, а след това шофьорът не уцели правилния завой след Аксарай, и вместо да поеме към изхода на Истанбул се повъртяхме още половин час около джамията Сюлеймание ooooh! Поне я видях как изглежда отвън, че сега отпадна от плана и остана за следващия път. За щастие този път не се мотахме много и скоро поехме към Одрин - там обичайното: локуми, баклави, прах за пране и разни боклуци Mr. Green. След това границата и пътят към дома.
През целия път на връщане си мислех как искам отново да отида, тези три-четири дни ми изглеждаха отлетели за един миг, а не се бяхме спрели изобщо. Невероятен е този Истанубл, не мога да си обясня с какво точно ме привлича, но знам, че бих ходила и пак, и пак, и пак...

Последна редакция: ср, 12 сеп 2012, 15:57 от fiore

# 666
Фиоре, коя каза ви беше агенцията? Бутик ли или се бъркам? Щото да събират непознати хора в една стая!  #Crazy Да те пращат да спиш извън града...  Shocked Даже Караджъ не се излагат толкова!  Thinking

# 667
  • България, София

Все пак си провери кои са почивните дни за музеите, защото те почиват през седмицата, а през уикендите работят.

# 668
  • Велико Търново

Пина, не беше Бутик агенцията, а местна, търновска, по принцип няколко човека от групата били с уговорка, че ще бъдат настанени в друг хотел, тъй като се записали в последния момент, но в хотела в Лалели нямало места първата вечер и затова ги бяха настанили във Флория, естествено настаняването е било по нощните часове.  А това с дублирането на стаите си го обяснявам с големия наплив точно за тези почивни дни и в хотелите се е получило объркване. Но и агенциите си имат вина, защото не са си проверили нещата преди тръгване, нашата водачка обясняваше, че са ги резервирали още май месец, ама от май до септември време мноооого.

# 669
А, не си била ти със спалите в Силиври, а? Направо ме шокирахте. Не допускам, че ще ме настанят с непознати хора в стая - 4 човека, че това да не е пионерски лагер?  Rolling Eyes  Или ще ме запрaтят да спя в съседен град на 60- 70км от центъра?!  Shocked

# 670
Анджелина, мисля си за нещо 3 *, може и без закуска, да има паркинг към хотела, че да имакъде да държим колата и най-важното, да е чисто. За бюджет, не съм мислила,  защото не знам как вървят цените Blush

medlab, този изпробван ли е? На снимките доста добре изглежда Peace

# 671
  • Част от тайното общество на К.О.Т.К.И.-те
Фиоре, пиши още - много увлекателно разказваш и ми е много приятно да те чета  Mr. Green

Моя пролетен Истанбул догодина стана летен заради Киев  Tired поне ще е хубаво времето за островитееее  Mr. Green

# 672
 момичета, а ноември дали е подходящ за Истанбул?

# 673
  • Казанлък of all places
Да. Не е толова студено,колкотот е в България,но не е толкова живописно,няма толкова много цветя и е добре човек да си носи дъждобран.Ей тъй,за всеки случай.Simple Smile

# 674
Здравейте, момичета!  Hug Благодаря Ви за всичките усилия, които полагате за темата. Заради тази тема се регистрирах в бг мама  Mr. Green. Ако не мине котка път, на 27.09 ще ходя за втори път в Истанбул. Направих примерна програма и ще съм Ви много благодарна ако ми кажете как ви се вижда и дали е изпълнима.
Първе ден - петък:
Долмабахче сарай
Разходка с корабче по Босфора (от Кабаташ евентуално)
от Таксим с метрото до Сапфир с Канъон (евентуално снимки на залез)
после по Истиклял с френската улица

Ден втори - събота
ферибота до Кадъкьой
гарата Хайдарпаша
Бика
Женската джамия
Чамлъджа
Пиер Лоти

Трети ден - неделя
Синята джамия
уличката с чешмичките
двора в Топкапъ
Четох някъде из темите преди за страхотно кафене в парка Гюлхане, някой може ли да ме упъти как да го намеря, защото не го намирам из темите?   bouquet

Благодаря предварително за помощта Ви. Hug

Общи условия

Активация на акаунт