Истанбул на К.о.т.к.и.т.е. - 13

• 68 973
  • 743
  •   1
Отговори
# 675
  • Велико Търново
Мадлен, веднага отговарям за кафенето в Гюлхане - намира се в самия край на парка, като следвате централната алея ще го намерите лесно, пада се малко вдясно, гледката е наистина невероятна.

Шебече Hug, аз да пиша, да пиша, колко да пиша, ще досадя вече. Wink Ама тъй като все още се нося на крилете на еуфорията,може и да попиша още малко. Laughing

# 676
Благодаря, fiore. Hug  Мисля него евентуално в неделя, защото в неделя ще е волна програма край Хиподрума до към обяд. Не искам да се отдалечаваме много от хотела.

# 677
Оооо, мацки, какво правите?

Фиоре, снимките ти са невероятни, пак, а тези от Кула Галата и на кулата са жестоки! Абе, много си я обичам тази кула и това си е!
Шебече, и ти не се спря, ей  Hug

# 678
  • България, София
fiore, много хубави снимки и разказ   bouquet  
На нас дългите разкази за Истанбул никога не ни омръзват  Mr. Green
Я докато си още във еуфория, да ни зарадваш още малко  Wink

# 679
medlab, този изпробван ли е? На снимките доста добре изглежда Peace
[/quote]

Да ,изпробван е ,бяхме там за Нова година-чисто,приятно с много добра кухня и на  5 мин. разстояние от Св .София , има и паркинг.Страхотен изглед от ресторанта към Златния рог.Но като му гледам цената в Booking-ми то цялата ни екскурзия  струваше колкото 3 нощувки.Може би ако резервирате директно в хотела ще е по-добре,или все пак да помислите за организирано пътуване. newsm78

# 680
medlab, разкажи за новата година, която се посрещнали в Истанбул. Как беше времето? Пусни малко снимки от зимен Истанбул,  Praynig

# 681
Като подканяте за още разкази и пътеписи, да направя и аз една подкана -   Техническите подробности, които давате изчерпателно, момичета, са много полезни! Но сякаш между тях пропускате да споделите емоциите си. Твърде рядко се дават оценки на видяното. Най- вече четем кой как е стигнал до обекта, а после липсва описание на личното преживяване. Не е нужно да е само възторг. Както може да надмине очакванията ви, така може и да ви разочарова. Може да има изненади, а може да е точно така, както сте си го представяли. Изобщо повече душевни вълнения ми се четат.  Simple Smile

# 682
  • Казанлък of all places
+1  Simple Smile

# 683
medlab, разкажи за новата година, която се посрещнали в Истанбул. Как беше времето? Пусни малко снимки от зимен Истанбул,  Praynig
[/quo

Hellenn,
 Зимният Истанбул беше изключително слънчев,без сняг и дъжд,и с температури около 17-20 гр. през деня.За съжаление  не мога да кача снимки сега,/на друг комп. са / пък и след 2 дни заминаваме на почивка във Фетие.
Но -накратко за посрещането на Нова година.
Стандартно-с агенция  и група и цена към 350 лв/човек. Сега гледам са по-евтини.Бяхме настанени в Golden horn и там ,в ресторанта посрещнахме и Нова година. / аз държах точно на това-да не се разкарваме /.По-голяма част от групата бяха в друг хотел ,но празнуваха с нас.Към 3 ч. сутринта ги чакаше автобусът ни и ги закара до хотела им.От  организацията на празника от турска страна  нямам забележки.Страхотна храна, и напитки сравними с 5 звезд. хотел по курортите, отлично обслужване ,обстановка ,музика и програма. Но нашата българска тур. фирма се изложи-бяха внесли алкохол и бира от България  и като свърши бирата,сервитьорчетата тичаха по нощите да купуват отнякъде. EmbarassedКъм края не мина и без малко чалга ,но се понасяше.От терасата на хотела на покрива  наблюдавахме страхотна заря в нощния Истанбул-целия град пламтеше в различни светлини и звуци .Имаше един дежурен от персонала,който цяла нощ стоя по ризка горе ,да пази някой пиян български юнак да не падне  Mr. Green
Срещнахме се с приятели,които бяха празнували на яхта и не бяха толкова доволни.Нощем в Босфора е било студено и са стояли затворени вътре,било тесничко,имало вълнение и ако ти стане лошо ,или попрекалиш с алкохола  Mr. Green-не можеш да слезеш на брега чак до сутрина/до 3 -4 ч./ Така ,че ние бяхме доволни от избора си . Иначе -за 3 дни разгледахме основното,защото бяхме за първи път,а и нещо повече,но вие ги знаете тези места.През останалите две вечери от престоя ни  посетихме два ресторанта ,наблизо до хотела/имената им не помня за съжаление/,където се насладихме на рибки,агнешко,октоподи и калмари,страхотни салати и т.н.Особено единият беше много приятен-автентичен турски р-т  със галерия снимки по стените,не много луксозен ,но с изключителна кухня, посетен основно от турци.
И в духа на по-горната забележка,да споделя най-приятното си преживяване-на 01 януари към 10-11 сутринта пихме кафе на площада пред Св.София -бяхме почти сами,нямаше тълпи туристи,движение ,леко сънени чираци почистваха пред магазини и кафета,слънцето  грееше и като че ли сърцето на Истанбул биеше само за нас.
Пожелавам ви да го изпитате  Heart Eyes

# 684
О,защо постът ми излезе като цитат,нещо  сбърках ,сори, Embarassed

# 685
medlab, благодаря ти, но да знаеш, че ще очаквам снимки. Да го имаш предвид като се върнеш от почивката  Mr. Green

# 686
  • Варна
Снимки явно ще показвам друг път, защото щерката беше главен фотограф, а утре заминава за Словакия и няма грам време да ги погледне дори.
Както споделих първият ден беше посветен на историческия полуостров. Компанията държеше на Света София и водохранилището. Докато слезем от автобуса и попаднахме в безкрайното много езично гъмжило на площада до новия фонтан. И мен ме подразни смешните въженца, с които са го оградили комшиите. Пък и ми изглежда малко постен на фона на Синята джамия и Айя София.
Предният път, когато ходих в Света София все още беше в период на реставрация. Страхотно е станало! Влагата е нанесла отново поражения, но това е дреболия на фона на силно импресивното преживяване. Света София отвън изглежда по-малко, отколкото от вътре.

Вторият ден беше посветен на два малко познати музея и Сапфир. Сутринта с влакчето стигнахме до гара Сиркеджи. Билетът струва колкото трамвайните билети и влакчетата се движат на около 20 минути. От гарата по булевард Кенеди се върнахме до входа/изхода на парк Гюлхане. Не беше уместно решение, защото имаше толкова много автобуси, предимно български, паркирани на булеварда, че се губеше прекрасната гледка към тройната точка на Истанбул - Босфора, Златния рог и Мраморно море. Прословутата чайна, така похвалена се намира точно до този вход на парка. От нея се разкрива прекрасна гледка, но ние имахме съвсем малко време, защото музеите ни чакат. До външните стени на Топ капъ, предполагам в ремонтирани помощни постройки е Музеят на ислямските открития. Входна такса 5 Тл. Работно време 9-18,30. Почивен ден вторник. Там откритията са разделени на видове в отделни зали - зала на часовниците, на астрономическите инструменти, на математиката, на медицината, на оръжията и т.н. Направени са макети на инструменти, уреди, сгради и машини по описания от ръкописи. Отделно има екрани с мулти медия, по които текат демонстрационни филми за начина на използване на различните джаджи. Описанията бяха на турски, немски и английски. Слава богу, защато иначе щеше да е доста скучничко. Добре, че са били арабите, защото по времето на откритията европейците, пък и селджуците са живели в колиби и са палели огън на средата на пода. Нашият преподавател по история казваше, че през 11 век в Лондон е имало по-малко грамотни хора, отколкото в Багдат книжарници!
Много ме впечатлиха биологичните гранати и първият уред за мерене на кръвно налягане. Биологичните гранати са глинени съдове с плътно прилепващ капак, които са пълнели с отровни змии или скорпиони и с помощта на прашка са хвърляли сред вражеските войници. А апарата за кръвно налягане беше като произведение на изкуството - украсен с две склуптурки на хора, които пият чай. С една дума - хареса ми! Пак ще отида Simple Smile
След обед се бяхме включили в организирана екскурзия, само заради екскурзоводската беседа. Ходихме организирано във Военно историческия музей. Трябваше да присъстваме на изпълнение на оркестър Мехтер, но уви те бяха в отпуска. Музеят се намира в Нишанташъ, срещу френския лицей Нотър дам. Музеят е бил Военна академия, в която е учил Ататюрк. Сградата и паркът около нея са много красиви. До музеят може да се стигне пеш по Джумхуриет джадеси от Таксим за около 15 минути бавен ход. Минава се по оживена улица, но наоколо са красиви къщи с приземни етажи магазини и заведения. Жените са с европейски вид, видях две - три забрадени, а изцяло покрити не видях. Ако се вземе метрото за една спирка трябва да върнете назад и отново толкова време ще се върви. Но тогава ще се мине по една от най-луксозните улици на Нишанташъ - Абди Ипекчи джадеси, по която имаше много, много маркови магазини.
Музеят е доста манипулативен. Ако отида там с мъжа ми, чиито род са изселници от Одринска Тракия сигурно щеше да побеснее. Според тях за жалост не са превзели Виена, а Константинопол толкова късно е паднал. Пък и ако сте арменци, или в компания с арменци, същото не ходете. Има зала посветена на арменския тероризъм. Такова нещо като арменски геноцид изобщо е нямало... Но не искам повече да говоря, че се ядосвам...
Така очакваната беседа беше пълна мъка, защото турската екскурзоводка, която беше с нашата група не говореше добре български. В един момент тя се позагуби и гида на музея мина на английски, че понаучих това-онова.
Вход 4 тл, влиза се свободно без гид. За фото заснимане се плащат 9 тл, за видео 17 тл. Не разбрах колко струва лекцията на гида.
От там групата трябваше да се разходи по Истиклял с екскурзоводска беседа и Френската уличка. Нашата водачка каза - вижте какво, каквито магазини има по Истиклял, същите ги има в МОЛ Джавахир. Така, че хайде да не си губим времето с Истиклял и направо да ходим към МОЛ-а, пък там и ма и МакДоналдс и Бургер Кинг! Как да не се зарадваш на такова предложение! Mr. Green
Ей в този момент вече ми стана твърде много и се отделихме от групата завинаги. И повече никога няма да вярвам на обещания на туристическа агенция за лекция и беседа. Не стига, че по целия път до България ни разказваше сюжета на "Великолепния век" и наричаше най-известния турски архитект Синай, а накрая каза, че Истиклял и МОЛ-а са едно и също  Crossing Arms
Та ние отидохме до Сапфир. Не може да се разкаже преживяването. Имам страх от високо, но гледката, която се открива е спираща дъха. Отидохме преди залез, изчакахме слънцето да се скрие и се насладихме на прекрасна нощна панорама.
Само да споделя, че имаше много българи, както и организирани български групи. Влиза в листите на агенциите, явно! Не пропускайте турското кафе и 4д симулацията. Много, много ефектна. Бях гледала филмчето, но там преживяването е невероятно!
За сега толкова, че трябва и да поработя!

# 687
Разбира се  Simple Smile

# 688
Кали 08, много интересно разказваш и ни запознаваш с места, на които май до сега никой от форума не е споменавал. Simple Smile Ще чакам с нетърпение останала част от разказа ти.  Wink

Скоро и аз ще публикувам програмата си, че ако можете да ми я корегирате. Всички сте качили страхотни снимки.  Heart Eyes

# 689
  • България, София
medlab, Кали 08, прекрасни разкази с много емоции   bouquet  bouquet  bouquet
Кали 08, интересни места и музеи сте посетили. А Нишанташъ мисля да го включа при следващо посещение в програмата  Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт