Истанбул на К.о.т.к.и.т.е. - 13

• 68 973
  • 743
  •   1
Отговори
# 690
Привет момичета   bouquet
И аз се прибрах....за съжаление  Tired
В момента пиша по дни как организирахме нещата. Като съм готова, ще го постна и тук, приложено със снимки....  bouquet

Ааааа, май сме били с някой от темата в Буюк Шахинлер?

# 691
  • Велико Търново
Кали, много интересни места сте посетили. Ще чакаме да разказваш още.  Hug
А за екскурзоводите - явно всички са така, нашата водачка я интересуваха само разпродажбите в Мол Форум и да повтори по няколко пъти колко евро струва Нощен Истанбул, посещение на Миниатюрк и т.н., а, и също така, че в Одрин може да си закупим прах за пране, леща и ориз. ooooh! Мен лично ме възмути факта, че тя не си беше направила труда да прочете елементарни неща и да даде основни сведения за Турция, да не говорим, че за джамията в Одрин никой не каза нищо, а все пак тя е на Синан и доколкото знам е най-голямата на Балканите (тук ме поправете ако бъркам, но такива спомени имам от предишни ходения). Между другото аз си купих все пак кори за баница от Одрин Mr. Green и днес спретнах чудна баничка с тях, така че ги препоръчвам.  Laughing

Казвате да споделяме емоции, аз веднага ще кажа какво не ми хареса, не ми допадна особено новия фонтан, старият беше по-хубав, този ми стои някак стерилен, въпреки мозайките, освен това вече сте казали за колчетата, които загрозяват пейзажа. Да не говорим за пространството между Св.София и Синята джамия, което е отъпкано от ордите туристи и тревата, която според мен е била засадена, изобщо не е успяла да се прихване и да расте, сега там си е една гола пръст, която си представям на какво ще заприлича при първия дъжд. Когато бях за първи път преди три години си спомням, че точно този площад много ми беше харесал – всичко беше в зеленина и цветя. Ето за какво говоря – снимките са от септември 2009 г.

Предполагам, че отново ще озеленят, само че трябва да има някой да пази тълпите да не газят през ливадата, което си е трудна работа. Mr. Green

# 692
  • София
Kолкото и да озеленяват, няма да е същото. И целия Хиподрум развалиха с тези плочки. Преди беше толкова приятно със зеленината на площада.  Sad

Не е трудно тревата да се запази от тълпите. Както се вижда и на твоите снимки, едно време имаше ниски огради. Пак имаше хора, които ги прескачаха, но все пак беше някаква преграда.

# 693
  • Част от тайното общество на К.О.Т.К.И.-те
То всичката трева е на чимове, така че трябва да я постелят скоро  Peace Аз преди бях снимала разликата в използвания материал пред Долмабахче:

А на места от парка, още не бяха постлали тревата:

И сега не е ли хубав новия площад? Аз не го помня честно казано, че винаги има тълпи и е такава блъсканица, че не съм обърнала внимание въобще...

Ще пишем на Сопфир да ни превеждат процент, че такъв оборот сме им напарвили с нашите писания за тях...  Mr. Green

Благодаря ви за страхотните пътеписи, искам ощеееееее  Hug

Какво не ми харесва ли, Пине - това че не разбират друго произношение на турските наименования, освен тяхното супер меко и превзето истанбулско произношение  Mr. Green Толкова па да не схване човек, Че става дума за БАъдат джадесЪ и ЧАмлъджа (при това с правилно ударение)  ooooh!

# 694
Шебече, не ги обвинявай хората!  Laughing Мен редовно ме питат за упътване разни чужденци и вярвай ми, ужасно е трудно да разбереш какво търсят. Едни румънци над 10 пъти повториха Обзо (ударение на първото О), а аз се пулих, докато не знам как схванах, че то било Обзор  ooooh!  Laughing

# 695
  • София
И сега не е ли хубав новия площад? Аз не го помня честно казано, че винаги има тълпи и е такава блъсканица, че не съм обърнала внимание въобще...

Ето как изглеждаше - прекрасна градина с много маси и пейки. Първият ми досег беше на свечеряване по време на Рамазана и навсякъде в тревата имаше насядали хора, които чакаха да вечерят.

# 696
Пине, аз за това казах че използвахме правилните ударения.  Mr. Green Тя едната девойка така го изрече тоя Баъдат, че като лай на куче ми прозвуча  Laughing

п.с. Аз продължавам да наричам ТАксим - ТаксИм  и Беоълу - Бейоглу  Blush Mr. Green И

Танче, благодаря за снимките - страхотна градина е било, ей  Crazy То и на Истиклял е имало дървета, ама... Tired

# 697
сега по TV7 дават Великолепния век и там Топ капъ е много красив! Та ще си гледам и него всеки ден  Simple Smile, да видя какво е било едно време  Grinning

# 698
И аз го гледах, ама тея 2 часа ми дойдоха мнооого  Tired А и си изпуснах Времето лети (оказа се много увлекателен и различен филм)  Mr. Green

Валиде ханъм много прилича на куклата си от Топ капъ. А някои сцени си бяха снимани директно в двора на двореца, което е супер. Дразнят само нереалните компютърни графики на тогавашен Константинопол  ooooh!

# 699
И аз го гледах, ама тея 2 часа ми дойдоха мнооого  Tired А и си изпуснах Времето лети (оказа се много увлекателен и различен филм)  Mr. Green

Валиде ханъм много прилича на куклата си от Топ капъ. А някои сцени си бяха снимани директно в двора на двореца, което е супер. КДразнят само нереалните компютърни графики на тогавашен Константинопол  ooooh!

И мен.Има какво да се желае мнооооого от аниматорите.

# 700
Момичета, моля помагайте Praynig, гледайки на сайта на Ido, доколкото се ориентирах, разходката с корабче по Босфора тръгва от Кабаташ в 0815 и след това чак в 1700 Crazy Дали правилно съм се ориентирала, че е само два пъти дневно(гледам зимното разписание)

Пак от сайта на Ido, от Кабаташ за Принцовите острови, като цъкна върху островите, излиза оранжевата линия и от нея гледам на разписанието, че има корабче доста на често. Но отдолу, в самото зимно разписание(ето тук, че няма как да го опиша http://www.ido.com.tr/en/yolculuk-oncesi/tarifeler/346-adalar ) има едно редче - Кабаташ - Принцови острови - Бостанджи и там пише нещо съвсем друго newsm78, т.е. че има две корабчета дневно. Та кое от двете разписания да гледам, това от оранжевата линия или това отдолу което обясних newsm78

Ще съм много благодарна, ако някой успее да ме ориентира из тези разписания Whistling

# 701
  • България, София
amarinova, малко не ти разбрах въпроса  newsm78 Това, което е под оранжевата линия е разписание за уикенда и празнични дни, а това, което е под синята линия се отнася за дните през седмицата. И в лятното разписание, доколкото си спомням корабчетата през сидмицата бяха по - на често. Дано не съм те объркала повече  Embarassed

# 702
  • Mediterraneo
Като подканяте за още разкази и пътеписи, да направя и аз една подкана -   Техническите подробности, които давате изчерпателно, момичета, са много полезни! Но сякаш между тях пропускате да споделите емоциите си. Твърде рядко се дават оценки на видяното. Най- вече четем кой как е стигнал до обекта, а после липсва описание на личното преживяване. Не е нужно да е само възторг. Както може да надмине очакванията ви, така може и да ви разочарова. Може да има изненади, а може да е точно така, както сте си го представяли. Изобщо повече душевни вълнения ми се четат.  Simple Smile

Ами аз ще спестя техническите подробности  Grinning Изобщо не се включих в програмата на агенцията, не обикалях забележителности, освен Синята джамия и Йеребатан. Изкарах три дни в обикаляне на улички, попиване на миризми, цветове, звуци и усещания от града. Не съжалявам за решението си, не бих издържала на толкова джамии и история накуп, не си падам по тези неща. С един колега, турчин, живял 5 години в града, си изкарахме чудесно. Попаднахме на живописни пазарчета, където пазаруваха предимно местни хора; в чудни паркчета и градинки; на различни кафенета и ресторантчета. Не съм се затормозявала със запомнянето на наименования, просто се бях оставила на впечатленията си. И съм доволна, че опознах мъничка част от Истанбул точно по този начин.

# 703
Тарталета, чудно звучи!  Simple Smile И аз за това си мечтая! Понеже Истанбул има и разбиващи исторически и културни забележителности, не искам да пропусна и тях. За това първо гледах с тях да наваксам, а всяко следващо ходене е все по- свободно, все по- атмосферно. Още не съм я докарала до пълно шляене, а и това ми се иска. Ако може да поживея в града, макар и за няколко дни. Само няколко, но да ги прекарам сякаш там съм родена, а не като настървен турист. Защото при третото си ходене и четвъртото също, усетих как на второто нищо не съм видяла. От музей в музей, от джамия в джамия, от дворец в дворец, да си вдигнеш главата не остава време. Тогава изобщо не успях да го преценя, после го усетих.

# 704
Тарталета, чудесно си направила, аз също се натоварвам от много информация и тези имена на забележителности, които трудно прочитам дори. Нашите пътувания много често са точно от този тип и никак не съжалявам.

Общи условия

Активация на акаунт