подарък за сватба пари - колко?

• 33 925
  • 330
  •   1
Отговори
# 120
В Кипър се правят много големи сватби, тук се кани всичко наред, от роднини до приятели и бегли познати, до пощаджията.
След церемонията в църквата, младоженците заедно с родителите застават в двора и се нарежда опашка да ги поздрави (даде пликчето с парите), след което има скромна почерпка по една чаша вино и една сладка и кой от къде е. По близките на младото семейство(стотина, двеста човека) след това отиват на ресторант, там обикновено е с бюфет.
После като свърши всичко, роднините на младоженците взимат пликчетата и  описват в специална книга кой колко е дал, когато ги поканят и те дадат толкова.

# 121
В Кипър се правят много големи сватби, тук се кани всичко наред, от роднини до приятели и бегли познати, до пощаджията.
След церемонията в църквата, младоженците заедно с родителите застават в двора и се нарежда опашка да ги поздрави (даде пликчето с парите), след което има скромна почерпка по една чаша вино и една сладка и кой от къде е. По близките на младото семейство(стотина, двеста човека) след това отиват на ресторант, там обикновено е с бюфет.
После като свърши всичко, роднините на младоженците взимат пликчетата и  описват в специална книга кой колко е дал, когато ги поканят и те дадат толкова.

Нещо подобно е и по турските сватби. С тази разлика, че след курбана на поляната, където всеки е поканен се отива на центъра на селото, всички се нареждат на опашка и на микрофона се обявява кой колко пари дава (на турски език обаче). Подаръци не се дават, както и цветя. Няма ресторанти, няма DJ, най-много видео камера да има. И след като се изредят всички започват едни танци под открито небе и до сутринта. Освен булката и младоженеца други пременени хора не се виждат. С изключения на нас  Joy, дето се бяхме издокарали с роклите и с токчетата, само капелите с перата ни липсваха в цялата картинка.

# 122

Нещо подобно е и по турските сватби. С тази разлика, че след курбана на поляната, където всеки е поканен се отива на центъра на селото, всички се нареждат на опашка и на микрофона се обявява кой колко пари дава (на турски език обаче). Подаръци не се дават, както и цветя. Няма ресторанти, няма DJ, най-много видео камера да има. И след като се изредят всички започват едни танци под открито небе и до сутринта. Освен булката и младоженеца други пременени хора не се виждат. С изключения на нас  Joy, дето се бяхме издокарали с роклите и с токчетата, само капелите с перата ни липсваха в цялата картинка.

Може би става дума за такива сватби тук.В Турция ,имам в предвид градовете,е не е целия град ,но доста хора,може и роднини на роднини,без да са родственици на младоженците.Златни парички или бижута почти задължително.И конкретно по темата-не знам дали обявяват по микрофон кой колко е дал ,но колкото сте дали вие-пари,злато ,толкова се очаква и да получите за вашата сватба.

# 123
Не съм била на сватба там, но от позната китайка знам, че и там на сватбата се дават еди си колко пари, като се очаква на тяхната сватба да 'върнеш' тъкмо толкова.

# 124
Това колкото си дал да върнеш не важи много, много в БГ. Няма да забравя едно време как някой наши приятели обсъждаха кой колко е дал и какво е подарил на тяхната сватба, а те на чуждите съвсем не са от дащните. Такива хора обикновено само смятат колко ще съберат младоженците и имам чуството, че от завист, а не от липсва на възможности ще пъхнат 50 лв.

Ние имаме 2 приятелски семейства, на които от години винаги за техни поводи им правим хубави подаръци, никога не сме се стискали. Кристални сервизи от 200 лв за ново жилище, златни кръсчета за кръщенета на децата, марково бельо на нея съм подарявала за рожден ден и т.н И колкото повече им се стараем, те толкова повече го приемат за някаква даденост и по нашите празници идват с боклуци от рода на потник и дездорант или готово комплектован от супермаркета- душ- гел и автър шейф. Просто има хора, които са свидливи за другите хора. За себе си харчат бе мярка, но за чужд човек и стотинката се цепи.

# 125
EliMery, те тия са решили, че харчат скъпо за себе си и затова очакват същото, а вие скромни хора, като събирате за да дадете за вас остава да ви дадат нещо ей така символично (супер идиотско де, на майтап по-скоро го казвам, да не се обидиш  Hug ).
Донякъде съм съгласна, че у добре да върнеш това, което са ти дали на теб, ама..ама яко някой няма толкова  Tired какво прави? Да, да, остава да измисли нещо оригинално за по-малка сума като подарък и някакви пари да даде  Rolling Eyes Чак се радвам, че приятелите са ми женени и не ми се очертава скорошно посещение на такива събития  Laughing Ша чакаме децата, `ма не бързаме  Joy

Тази лудост с микрофона  Shocked Shocked баш като на благотворително събиране мяза, уффф мн грозно  Confused ама обичай какво да се прави, всеки си решава...
---

duhi_puhi
 Joy Хааа Духи, тази част с хавлиените кърпи съм я пропуснала, не знаех, че и такова има, но от носните да, тях ги помня, ама...покрай еднократните кърпички умря таз` работа  Laughing
Обаче си права къде-къде по-добра идея и влизаща в работа си хавлиена кърпа, ама не от онези тънките  Naughty , които има в китайските магазини, а меки и пухкави  Joy във формата на розичка с панделка, така де, за какво ми е гипсов лебед или друга патица, които ще събират прах някъде.

# 126
anny_, малдоженците винаги са наясно кой от гостите им с какви възможности е. На сватбата на сестра ми за голямо учудване точно възрастни хора с пенсии или пък такива, от които не са очаквали кой знае какво, защото са финансово нестабилни, а по-скоро нещо символично от уважение получиха щедри подаръци. И тия с възможностите  smile3516, разбира се на всички не иска да обиждам никой. И това им беше голямото учудване, че даже и неудобно им стана как може еди си кой гост, за който знаят, че няма финансови възможности е сложил 100 лв и то за сам човек, а приятелите им с възможности и 4- ри членното семейство 70 лв.

# 127
Леле, ама ти винаги ли си толкова пресметлива? Идиотска работа.  ooooh!

# 128
Аз пък съм била на турска сватба /нормална, в ресторант беше/, където по микрофона свекървата обяви, че дава някакви мебели, които после изобщо не е дала, по думите на снахата.

# 129
  • Sofia
В Германия са решили проблема лесно - младоженците дават банкова сметка преди сватбата и всеки си превежда колкото реши. На сватбата само се забавляват.

Пари в плик е най-доброто решение за България, добре е обаче да сложите красива картичка с пожелание. Ако все пак държите може да им подарите и нещо символично - по ваш избор. Скоро ще съм на сватба и се чудя за сумата - мястото определено ще е от по-скъпите.

# 130
  • Другата България
И к'во....гледате после кадри и дебнете кой каква кутия/плик е подал? Thinking
И поле..... #2gunfire Joy   и това малко несериозно ми звучи smile3503 едно време само със "Студио Х" си беше добре, сега много крими, много нешо.....

# 131
Изчетох всичко написано до тук и не мога да се въздържа да не напиша нещичко и аз.Тук при нас много рядко някой ще поднесе някаква вещ като подарък на сватба или друго празненство правено в   заведение.Плик който се пуска в  "пощенска"кутия,разбира се надписан , в болшинството случаи с хубава картчка и хубаво пжелание.Това е общо прието и се приема за нещо напълно естествено.И добре че е така.
Още ми настръхват косите от спомена за 7 ракиени сервизчета, две от които бяха и с липсващи чашки Grinning, 11 скари,5 плетени нощни лампи , и тем подобни нещица които някога получих на моята сватба Joy Joy Със скарите мама някакси успя чрез позната магазинерка да ги смени и срещу прилично доплащане да ни снабди с  ел.готварска печка.Останалите просто  ги забутахме някъде в абсолютно забвение.
А парите в плик заместват разните излишни "избивания на номера" и дават възможност на младоженците сами да си изберат нещата, Laughing които са им необходими по техен вкус и приоритет.Когато се съберат "пликчетата" на 6  до 10 души, ето ти пералня или хладилник или нещо друго скъпо и необходимо за дома.Така подпомагаш младото домакинство в първите им крачки. А и както някои са писали вече това е един вид заем Simple Smile
Винаги предпочитам по разни поводи да дам пари, не защото ме мързи  да  търся  подарък , а защото искам празнуващия да си купи точно това което, му се ще,а не нещо  което може  на мен да ми харесва ,а да не отговаря на неговите нужди и вкусове.Случи ми се така че това лято получих като подарък 2 доста скъпи блузи, които нито ми стават,нито някога бих облякла дори да бяха моя размер, както и бутилка френски парфюм,но точно марката която ненавиждам.А бяха от хора с не големи възможности и  зная че са вложили наистина най добри чувства при закупуването им  Е благодарих сърдечно, но още да следващия ден ги преподарих.

# 132

Хайде не слагай всички турски сватби под общ знаменател, ако искаш, а? Това, че си присъствала на една! такава на поляна и с курбан, не значи, че всички турци си правят по този начин сватбите.  ooooh!

Аз пък предпочитам подаръци. И нека се повтарят. Не ми преди. Flutter Ще си запазя това, което ми е харесало. А това, което не ми е харесало или се повтаря или е излишно, с удоволствие ще го подаря на някого, който има нужда.

# 133

Хайде не слагай всички турски сватби под общ знаменател, ако искаш, а? Това, че си присъствала на една! такава на поляна и с курбан, не значи, че всички турци си правят по този начин сватбите.  ooooh!

Аз пък предпочитам подаръци. И нека се повтарят. Не ми преди. Flutter Ще си запазя това, което ми е харесало. А това, което не ми е харесало или се повтаря или е излишно, с удоволствие ще го подаря на някого, който има нужда.

# 134
  • Sofia
Ако толкова ви притеснява даването на пари директно - има и друг начин - Гифткард https://www.giftcard.bg/bg/ . В офиса често ги ползваме като подаръци за рожденни дни, най-малкото защото може да се ползват във всеки магазин. Могат и да се персонализират - т.е да се сложи снимка на младоженците или да се напишат имената им.

Общи условия

Активация на акаунт