подарък за сватба пари - колко?

• 33 511
  • 330
  •   1
Отговори
# 285
Семпло и ненатрапчиво, за теб. Но назад в темата имаше дами, които споделиха, че и това било много грозно , защото цяла вечер им напомняло, че трябва да се разплатят.

Е, на такива дами просто не им е мястото на сватба. )
Като не искаш да дадеш и 5лв. дето се вика, просто не ходиш.

# 286
Ех, някъде по средата на темата бе предложението ми-не се ходи, при липса на желание и възможности-ама ме отсякоха-абсурд, как така няма да отидеш, не можело, щом са те поканили-не се отказва. Grinning

# 287
Имало е пликове по масите за да слагате пари ли ?
Това с минаването по масите за поздравления си е нормално ,традиция така да се каже .
Аз не виждам какво има де се цупите и чудите като навсякъде по света като отидеш някъде по повод правиш подарък ,разбирам че за някой е гадно да оставят пари ,защото смятат че така няма да бъдат запомнени и няма да са оригинални ,ама ...
Сега пък и украсата на ресторанта пречи на някой все едно е български патент .

# 288
  • София
Aз явно говоря и съществувам на друг български, защото ако видя плик с надпис 'за поздравления' бих си помислила, че вътре има лист, на който трябва да напиша поздравление  Laughing Откога поздравлението е пари?

Нямаше лист хихихихихи, за писмени поздравления имаше книга...а и когато водещият натърти, че ей сега ще минат младите да ги поздравим отзад се мъкнеше шаферка в кошница да събира поздравленията  Tired. Не става дума само за едно сватба.
Именно, де, не става въпрос за една сватба.
Какво грозно има, че шаферчето ходило с кошница?
Това е масова практика.
Другият вариант е с някаква кутия или нещо подобно.
Ама явно на какъвто и вариант да се спрат младоженците , на гостите все им се вижда грозно/или поне на съфорумките/.
Вие какво предлагате?

Не знам, на мен ми се видя грубо да има пликове за поздравления на масата в ресторанта, все едно ще извадя парите и ще ги слагам там пред всички гости. И накрая да ми кажат- подгответе се, идват младите да ги поздравите и те идват, ама с кошницата.

Предпочитам по-дискретен вариант- пликовете да се събират по някакъв начин от кумата в началото на тържеството, има една камара социални мрежи, в които тези подробности могат да се уточнят преди събитието, или пък в крайна сметка, след като изрично е упоменато подаръците да са пари, младите да посочат една сметка, където да преведем сумата, която сме преценили, и на сватбата наистина да даваме само букети, дребни подаръци и картички с истински поздравления.

Пак казвам, нямам нищо против даването на пари, особено в днешно време, когато младите вече си имат обзаведени домове, но да не е толкова грубо. Впрочем, често тези  идеи идват от възрастните.

Цитат
--------------------------------------------------------------------------------

Имало е пликове по масите за да слагате пари ли ?

Да, имаше.

# 289
Е ,наистина това с пликовете по масите е гадничко .

# 290
Това с банковата сметка на мен най-много ми допада  Laughing
А после може да искат да сложим платежното нареждане с картичката, че да могат да проверят кой колко е превел  Mr. Green

# 291
Ама то няма лошо - ако човек го кефи и може да си го позволи, ....То смешното идва когато картинката е малко на гол тумбак чифте пищови и очаквания гостите да платят за цялата тази работа...

Най-накрая един разбрал какво имам предвид. Hug
Ами женете се бе,хора, то не е лошо.Щом ви харесва може и мечка на синджир да си вземете,щом ви кефи.Все пак сватбата /предполага се,де/ е на този,дето се жени.
Грозното и смешното е,когато очакванията са гостите да заплатят за сеира,независимо дали имат "възможности",дали им харесва и какво му е веселото да каниш гости с оглед на това колко "поздравления" ще мушнат в плика.

Има неща,които не се измерват в цифри.

# 292
  • Там,където се събуждам щастлива.
На никого не пречи. За мен е неудачно, че едно младо семейство, което финансово не е в цветущо състояние и тепърва ще му трябват пари, харчи Х лева за украса, защото на всяка сватба е така и на сватба се очаква да е украсено (визирам моят братовчед, който е интелигентно момче и семейството му също). Не го разбирам или да се надяваш да си избиеш разходите, или цяла година след това да изплащаш заеми. Но аз не разбирам и родителите да плащат.  Peace

Ili__ ,
Разбира се, че е традиция да има подаръци. За съжаление, аз чувствам нещата така, че се отдава прекалено много голямо значение на финансовата стойност на подаръците ( и не само за сватби). И това, поне на мен, не ми харесва.

# 293
Да,гадничко е това с пликовете.Би ме изнервило,особено,ако не са ми много близки младоженците.Без значение дали аз съм решила да дам пари (вместо вещ)-не е същото.Едно е да го направиш както и защото ти искаш (потготвил си плик,надписал си го,...),съвсем друго да видиш,че го Изискват от теб.В такъв момент първата мисъл,която ще ми дойде е да попитам "А къде да си напиша пожеланието?",но на сватба със сигурност ще го премълча,макар,че плик на масата за уж поздравления,за мен е обида към госта!

# 294
  • София
А после може да искат да сложим платежното нареждане с картичката, че да могат да проверят кой колко е превел  Mr. Green

Не виждам нищо лошо, живеем в 21 век...не помня коя известа двойка беше направила така, но парите отиваха за някаква благотворителна кауза.

# 295
  • Sofia
Аз нямам познати, които да подаряват подаръци на сватба вместо пари. Всички дават пари и то не защото са им поискани, а защото в момента е най-практично. Ако ще смятате парите на младоженците и какви са им разходите и приходите, няма смисъл да ходите на сватбата. Всеки си преценява какво да прави, младоженците също може да имат нужда от кола, но да дадат парите за сватба, но както изглежда не е важно какво им трябва, независимо че се женят те  Confused

# 296
То си пише бре, не е нужно платежното:) Титулярът на сметката ще види кой, кога и колко.
Макар че то си зависи от хората, отново. Аз например нямам голяма рода, с която да поддържам близки отношения, но има и такива родове, и ако има възрастни хора за тях това вероятно би било проблем. Пък не е хубаво да си притесняваме гостите и да ги затрудняваме.

Ако някой украсява само защото и другите украсявали, проблемът е в него, а не в другите, ако ме разбирате правилно. Не отричам влиянието на обществото върху индивида, но все пак да бъдем сериозни.

# 297
  • Пловдив
Последните няколко сватби, на които бях, на входа на заведението или отвън на тревата бяха направили маса, на която имаше много чаши с шампанско. Минаваш, взимаш си чашка и отиваш при младоженците да им кажеш "Наздраве" и им даваш каквото си решил, изказваш устни пожелания, снимаш се и т.н.

# 298
  • Някъде на път....
Последните няколко сватби, на които бях, на входа на заведението или отвън на тревата бяха направили маса, на която имаше много чаши с шампанско. Минаваш, взимаш си чашка и отиваш при младоженците да им кажеш "Наздраве" и им даваш каквото си решил, изказваш устни пожелания, снимаш се и т.н.
Ей това за мен е най-добре!  Peace

# 299
  • Разград
Украсата по сватбите си е индивидуална. Аз пък не разбирам кое и от къде на къде дразни някого. Абе хора вие отивате, защото уважавате младоженците или само да търсите кусури?
Извинявам се, ама то в тая тема само това не било като хората, онова било помпозно, това пък нахално. Ми напишете си вашите как са били да видим и вашите кусури.
На нашата сватба си украсихме сами с балони, тоест изпратих хора в ресторанта 2 часа преди да отидем. В наше село преди 6 години не знаех има ли агенция и всичко сами си направихме и приготвихме. Шаферката беше моята малка братовчедка и беше с бяла рокличка. Имахме една арка с цветя в ресторанта и балоните, а букетите бяхме поставили около нашата маса и това беше. Сега ще има- много постно. Ми да, сигурно.  ooooh!
След това съм била на страхотни сватби - преди 1-2 години. Където агенции са се постарали и цветово и тематично. На всичко съм се радвала от сърце, защото това е денят на мои близки и им се радвам на щастието. Никъде, обаче не са ни оставяли празни пликове. Ние сами си ги приготвяме и даваме. На всички сватби някой е с младоженците и приема даровете, така беше и на нашата. Само че девер ми и пак с нещо, в което слагаше пликовете, а подаръците се слагаха зад нашата маса.
Кое му е толкова странното не знам?!? Всички така правят, а и то в България така е от дълги години като обичай.  Peace

Общи условия

Активация на акаунт