подарък за сватба пари - колко?

• 33 570
  • 330
  •   1
Отговори
# 300
Ама и "гостите" не си поплюват.  Laughing
Мрънкат на поразия. Пък защо масите са с цветя, защо има подаръци бла бла.

Наистина, хора, поканени сте на сватба, за да се забавлявате с младоженците все пак.
Мен на сватба последните години са ме канили само най-най-близките ми.
Сега като се омъжи сестра ми, мисля че скоро няма да посетя такава.  Tired

При сестра ми, който беше решил да подарява пари, си ги сложи наистина в кутия,
още преди да започне тържеството и след това им я подарихме набързо и готово.
Въобще не чух някой да мърмори или да се чуди или да недоволства.
Никой не е очаквал от гостите каквото и да е било, кой как е решил - това е подарил, толкова е дал и пр. С кумовете подаръци не си разменяха - ще ходят заедно на почивка.
"Зурли", тъпани, събирания по домовете, пилета и пр. не сме имали въобще.  Mr. Green

Ако трябва да бъда честна, на мен пък ми се ходи на такава супер българска и традиционна сватба. С много фолклор и в такава обстановка. Наскоро гледах снимки от подобна сватба и много ми хареса.  Grinning

# 301
Чета, чета, и си знам, че на сватба не трябва да ходя, преди по малко от месец присъствах на една в, която имаше ритуал ли, не знам какво ли, но се плащаше за танц с булката, в смисъл тя стои на дансинга, и ако някой иска да танцува с нея и дава пари ooooh! отвратително се почувствах, защото ставаха и жени. Добре, че беше служебно, това ако ми бяха роднини или приятели не знам какво щях да ги направя.

# 302
Хаха, верно, ей такава екзотика никога не съм виждала...

Ама и с жени ли танцува булката? Laughing

# 303
  • Някъде на път....
....имаше ритуал ли, не знам какво ли, но се плащаше за танц с булката, в смисъл тя стои на дансинга, и ако някой иска да танцува с нея и дава пари ooooh! отвратително се почувствах, .....
Ай стига бе!  Shocked
Това в България ли?  Rolling Eyes

# 304
С жени, баби, братовчедки и т.н. ,откачена работа.

# 305
  • Варна
Maria_I,
  Красива булка и хубаво тържество, може да имаш без да изпадаш в крайности (като някакви безумни огормни панделки по масите). Според мен, някои хора много се изхърлят по лъскавото (почва се от сватбата и след това другата малка сватба: кръщенето и абитюренския бал, което също е безумие). Ако в страната имаше друг стандарт на живот, бих разбрала всичко това.

Е хайде всеки сам да прецени кое е крайност и кое не Rolling Eyes. То излиза май, че е трябвало преди да се омъжа да се допитам до форума кое е излишно, кое е прекалено лъскаво и т.н. ooooh!. Украсата в крайна сметка се слага, за да бъде празнична атмосферата, за да им бъде и на гостите хубаво, за да създава настроение, за мен тя си беше много важен елемент и не защото така правели хората, а защото си имах ясна представа как искам да изглежда сватбата ми. Все пак веднъж се омъжвам - или този ден ще бъде такъв, какъвто искам и си го представям, или въобще няма да се омъжвам. Част от украсата си я направих сама, друга част агенцията, не беше много пищна, тъй като бяхме с ограничен бюджет, но не съжалявам за нито една стотинка дадена за украса. Така че, моля, драги съфорумки, оставете всеки сам да прецени как да си харчи парите, някои дават 10 хиляди само за рокля, други за украса, трети за екскурзия, не мисля, че който и да е от нас има право да съди едните или другите.

А това с шампанското и ние го бяхме направили с този замисъл, обаче гостите тогава ни поднесоха само цветята и се снимахме, а пликчетата и подаръците ни дадоха накрая, когато се минава за наздравица по масите. Така че понякога, дори и при добро желание, не може да се избегне приеманото от мнозина от вас за "грозно".

Исках още нещо да споделя, понеже някой беше писал, че се е подразнил от желанието на младоженците подаръците да са в кеш, пък бил харесал идеалния подарък - ако наистина сте харесали подарък, който смятате, че ще им хареса, специално за тях е и т.н., то тогава го вземете - едва ли ще ви се разсърдят, че не сте спазили желанието им, щом подаръкът е толкова подходящ и специален. Ние например получихме една триместна палатка от един приятел /с намека да станем тричленно семейство скоро Laughing/, по принцип не сме от типа да ходим често на палатки, но се е случвало да отидем за ден-два някъде сред природата /когато сме вземали назаем палатка от приятели/, та ще ни е полезен подаръкът.

# 306
На сватбата на собствения ми брат имах чувството,че съм на война.Имаше толкова непознати и странни за мен традиции,на моменти се чувствах съвсем не на място.
Първо рано сутринта майката на булката ни каза,че по техния край роднините на момчето не могат да влизат в къщата на булката,преди младоженеца да дойде да я вземе.Изгониха ни на двора,добре,че поне пейки имаше.Брат ми отиде да се облича в Бургас и да дойде с няколко приятели и кумовете да вземе булката.Като пристигнаха булката беше скрита,къщата голяма, трябваше да я търси.Очакваше се и роднините на момчето да участват в  "издирването".Връчиха ни по един нож да режем мезета и да правим салати,за да заслужим благоволението на родата ./аз не обичам да готвя,още повече,ако съм се облякла за празник, без престилка.На мен ми беше супер неудобно да ходя по стаите на хора,които не познавам.След като не я намери веднага,роднините от страна на булката взеха да му се смеят как не бил достатъчно "як", та веднага да я открие.Почнаха да го наставляват,докато стигна до нещо като килер и там трябваше да разбива вратата, пред която всички хлапета от родя седяха и "вардеха".Пуснаха го ,след като има даде пари,но няколко пъти,понеже все не бяха достатъчно много.
На излизане от къщата, след няколко часово разиграване,булката излезе ,водена от баща си хванала бяла кърпичка,символ на чистота и невинност /снаха ми беше видимо бременна в 6 месец/.

След церемонията в ритуалната зала пуснаха гълъби да летят,на излизане имаше цигани с тъпани и свирки,наобиколиха ни да им даваме пари за здраве.
Църквата я прескачам,попа пееше фалшиво.

На самото тържество в ресторанта диджеят дойде да ме пита какво ще подаряват свекърите,за да го обяви на микрофона.Така правели,като свекървата захранвала с питка.Майка ми беше потресена,а диджеят / бил най-скъпия в града това няколко пъти ми се подчерта без да питам/не разбра как може да не иска да каже...И защо не си е написала реч.

Малко по-късно дойдоха някакви хора със знамена,почнаха разни хора и аз се хванах да играя,за да не изкукуригам.После брат ми,кума,кумата и снаха ми трябваше да танцуват ръченица.После дойдоха танцьори с една тава с две пилета,украсени като булка и младоженец,пак се слагаха пари,но вече не помня кой на кого и защо-традиция било.
Имаше стрийптийз за кума,снаха ми трябваше да танцува на маса,разни игри като мазане с торти,поливане с шампанско,облизване и подобни.

Всеки път,когато седнех на масата бабата на булката идваше да ме осведоми какъв подарък са получили младоженците и от кого.Не съм я питала,нито пък брат ми съм питала.

Моите родители не разполагат с големи "възможности".Нямаха възможност да теглят кредит,за да плащат сватби.Родителите на булката настояваха за голяма сватба, с много показност.
Майка ми седмица преди сватбата беше оперирана и изобщо не беше в настройка за тържества.Брат ми ме помоли да отида на сватбата,за да заведа родителите ни,за да не остават гостите с впечатление,че не харесват снахата и затова ги няма.През цялото време танцувах и се правих на маймуна,защото двамата бяха толкова изморени и стресирани,че гледаха все едно са на погребение.На мен обаче,въпреки изпития алкохол и неспирното танцуване,ми беше много мъчно за сина ми и мъжа ми,които нямаше как да взема с мен.Ако не пиех и не танцувах сигурно щях да ревна.
На мен финансово тази сватба,дето не беше моя, ми излезе през носа,но го преглътнах,понеже ставаше дума за брат ми и се надявам да е "веднъж в живота".

Много се радвам,че брат ми се ожени и наистина искам да е щастлив с жена си, той си я избра по негов вкус.
Но се надявам да не ми се налага да ходя на такива "мероприятия" по роднински повече.

# 307
  • bad@ss
Хубавичко се посмях на твой гръб  Hug

Ако не го бях преживяла мотамо, щях да се обазложа, че историята ти е сценарий на сръбски филм. От онези, на които целият свят се смее  Joy

# 308
Тези работи с настояването на родителите за каквото и да било на сватбата не са ми ясни ,нашите родители бяха гости ,задачата им беше да си изберат техните гости и толкова.
Никой никакво изискване не е отправил .
Ако родителите настояват да плащат сватбата хубаво ,но дотам .
И мен ме "продаде" брат ми ама трая има няма 2 мин.  сделката за крупната сума от 1лв. Laughing
Тази традиция може да е забавна ,но не и с дълга криеница затискане и искане на още и още и още пари .
Същото важи и за надиграването .
Парите се дават на булчинското хоро, така булката да танцува самостоятелно с някой не съм виждала .
Игри имаше и на нашата сватба и бяха много забавни ,но не включваха мазане и облизване, а въпроси .

# 309
Аз затова не искам сватба,а не обичам и да ходя по такива.Радостен ден си е за младоженците,радвам се,че са се намерили и взели,но самите празнензства ми идват в повече.Някои традиции са хубави,обичам и хорца,танци.Но това със стриптийза на масата не бих го преживяла.И бременната булка да се пъне там  Crossing Arms  Всеки има право да си празнува,както иска..аз казвам само мнението си като страничен наблюдател.И да слушам как ги обсъждат,роклята и била грозна,бременна ли била,кой какво ще подарява.
Да не говорим за музиката.
Затова не искам собствена сватба,всичко ми изглежда като излишни нерви и разправии.Аз надали бих се веселила на сватбата си,а по мои впечатления това се случва на доста младоженци.
Аз май споменах най-ужасната сватба,на която съм била-циганска.Не обичам много показност,притеснителен човек съм...приемам оркестър да вземе булката,но да си свирят народна музика.Ми,че ромската фамилия като опъна едни знамена,като почнаха едни кючеци и цялото рода друса кълки насред улицата.Аз щях да почина...
Една кукла отпред на колата,булката бременна и тя,но с пристягаща рокля цялата на маргаритки(целия плат беше плътно покрит с платнени маргаритки).Както казах-мразя обсъждането на всяко нещо,подигравките...на хората им беше весело,аз казвам аз как се почувствах.
В ресторанта водещия беше нещо като млад Сашо Роман(прическата) и пееше Хепи Бърдей някаква песен...само нея я пееше и имаше отвратителен глас.Едва изтраях да си тръгна.Хем се радвам,че мъжа ми не изтърпя това,хем ме беше яд,че го няма,за да се измъкнем по-рано.Иначе нладоженката я обичам,много ми е близка...искрено се радвах за нея,че си намери добър мъж(макар от ромско семейство) и ми беше удоволствие да избирам и подаръка.Но се чувствах зле на сватбата.

# 310
  • Пловдив
Има всякакви родители. И моите баба и дядо по бащина линия са такива - те са решили да поемат сватбата на нашите, но знам, че примерно баща ми е взел решението да са на ресторант, а не в стола на някой завод. И понеже той е най-големият и в двата рода - аз бях вече на възраст да помня горе-долу, та единствената сватба, на която бяхме в ресторант, беше на леля ми - неговата сестра. Всичките му братовчеди обаче черпиха в столове

# 311
Снощи гледах едно предаване на такава тематика.
Майката на булката казала,че ще плати.Гледаха поканите и майката вижда,че нейното име го няма на поканата.Нали пише:Младоженците Мария Георгиева и Иван Христов ви канят на техния специален ден..."  Та младоженците бяха решили да не изреждат имена на родители,а да напишат просто " и техните семейства",за да спестят място...майкооо,като писна тази тъща,как така нейното име не фигурира.Не трябвало " и техните семейства",а да им изреждат имената.Нямало да плати нищо ако името и не е на поканата,да сменят поканите.
Аз лично останах потресена...

# 312
  • София
Снощи гледах едно предаване на такава тематика.
Майката на булката казала,че ще плати.Гледаха поканите и майката вижда,че нейното име го няма на поканата.Нали пише:Младоженците Мария Георгиева и Иван Христов ви канят на техния специален ден..."  Та младоженците бяха решили да не изреждат имена на родители,а да напишат просто " и техните семейства",за да спестят място...майкооо,като писна тази тъща,как така нейното име не фигурира.Не трябвало " и техните семейства",а да им изреждат имената.Нямало да плати нищо ако името и не е на поканата,да сменят поканите.
Аз лично останах потресена...

Ako бях на тяхно място щях да отида да подпиша тихомълком, а тъщата да плаща сватбата на комшиите.

# 313
  • Разград
Е, някои обичаи са наистина ... #Crazy
Ние затова си платихме сватбата и нито едната, нито другата страна имаха думата. Те просто трябваше да дойдат на сватбата ни както и другите гости. За родата пак ние си решихме всеки от своята си страна, който когото уважава и с когото има взаимоотношения. При нас също ме продаваха уж, ама приятелки и мъжагите от страната на мъжо бързо влязоха. Имахме оркестър и хорца и диджей. Но никой нищо не е обявявал на микрофон, а свекървата е скромна жена и нито тя нито моята майка си имали речи. Единствено кръстника и това е. Аз даже жартиер нямах, защото и бях бременна, а и свекъра щеше удар да получи. Само това така преценихме с половинката. Нищо друго не е съобразено с никого. Нямахме и типичните капански обичаи там с карането на младоженеца уж да простира, както и спирането на колите и угаждането на кръстника, но все пак на сватба си има и хората и влизането в ресторанта. От това не сме бягали. На всички сватби на които съм била са били много различни, но досега не съм била на такава описана от kartinka.  #Crazy #Crazy #Crazy #Crazy #Crazy
Дано младите да са щастливи.   bouquet

# 314
Таз тема няма ли модератори?

Отдавна премина предалите на зададения въпрос. Ако искате направете си нова на сватбарска тема и обсъждайте на воля.

Общи условия

Активация на акаунт