подарък за сватба пари - колко?

• 33 967
  • 330
  •   1
Отговори
# 105
Е, това с празните пликове  #Crazy, просто думи нямам, като нямат възможност, по-добре нищо да не дават, отколкото да лъжат, че подаряват нещо. Whistling

Било им е неудобно сигурно и са разчитали,че в навалицата няма да се разбере чий е плика.

# 106
Не ме вълнува стойността на куверта и не се опитвам да си го "покрия". На по-близки хора подарявам нещо, което знам, че ще им хареса, на по-далечни - пари, колкото мога да си позволя в момента. Сватбата не е благотворително събитие за подпомагане на социално слаби все пак. Поне аз категорично отказвам да гледам на едно толкова романтично събитие по този унизителен преди всичко за младоженците начин.

# 107
  • Пловдив
Имам познати, които на сватбата си получиха няколко празни плика...имало и празни кутии от подаръци. При големите сватби се случва, защото канят сульо и пульо, даже не си познават всичките гости. После на камерата не се е видяло... Но това беше преди 6-7 години.
За мен това не се прави от нямане, а от неуважение.

Ако сега ходя на сватба бих дала 100 лв. за мен и мъжа ми.

# 108
И к'во....гледате после кадри и дебнете кой каква кутия/плик е подал? Thinking

# 109
Хахахах, стига бе, егати кримката.
А те от къде знаят сервитьорите за празните пликове, да не броят пари с младоженците.
 Mr. Green

# 110
Една съседка беше върло възмутена, че дъщерята и зетя дали на сватбата на приятелите си Иванови (примерно) 200 лв, при условие, че "Те на нашата сватба 100 лв дадоха, и едно пършиво букетче, нашите 200 лв ще им дават - откъде накъде?"  Twisted Evil
Оказа се, че жената чинно е запомнила кой, какво, колко дал...

# 111
...
А те от къде знаят сервитьорите за празните пликове, да не броят пари с младоженците.
 Mr. Green

Редовни клиенти...Споделили разочарование.И аз бих се почувствала тъпо,заради отношението,не заради липсата на подарък/пари.

# 112
Това с празните пликове, че и кутии добавихте стана като градска легенда. Направо не се виждате какво пишете. Никой вече не кани "сульо и пульо" по сватбите си. За голяма сватба минава такава с 100 гости, даже вече е мн рядко да са над 100. Отдавна времето на патриархалния строй мина, че някой да ви натрапва да поканите родни, които не сте виждали. Най-отговорно мога да заявя, че младоженците определят кой да се кани и това са предимно приятели, колеги и даже по-малко роднини, само най-близките.
Сега очаквам някой да напише, че и сватбата е кьор- фишек, само за да се вземат подаръците и парите.  Joy

От дребни душици не може да се очакват значими подаръци.

# 113
о, не знам...аз филмчета с подаване на подаръци и пликове нито съм правила, нито гледала. ThinkingТака пишат, затова-питам.
Инак за едно не си права-учудващо голям е Все още броят на поканените от родителите гости, които младоженците дори не познават, или съвсем бегло.Това, че при вашите сватби не е било така, нищо не значи. Peace

# 114
о, не знам...аз филмчета с подаване на подаръци и пликове нито съм правила, нито гледала. ThinkingТака пишат, затова-питам.
Инак за едно не си права-учудващо голям е Все още броят на поканените от родителите гости, които младоженците дори не познават, или съвсем бегло.Това, че при вашите сватби не е било така, нищо не значи. Peace

изказала си се така все едно всяка седмица си на сватба и водиш статистика
оставете хората да си правят сватбите кой как иска, а пък вие гледайте като ходите на сватба да не стане като в оная песничка на "НЛО"- "`чай, чай, сервиз за чай, гостите си черпят с уиски, а мен с ароматен билков чай"  Joy

# 115
Ами, не ходя, пиша, че не съм гледала, не съм и правила.Чета тук, че се правят и се виждало по тях кой какво дал.Чета.Нали хващаш разликата.И понеже аз НЕ съм ходила на такива и не съм правила такива-та Питам-седи се после и се гледа филмчето и така се хваща кой какво дал ли?

# 116
 Laughing Jizzlobber и аз като теб, седя си, чета си (интересно ми станА) ..
Мен ми се върти в главата, че навремето, като излезе модата да се дават пари в плик, а не на ръка, така че да те видят всички или онова с гердана от пари, помните ли го или някои сте твърде малки, може и да не сте обърнали внимание, ама имаше гердани, направени разни красоти от парите във форма на...звезда или нещо такова (казвам като човек, чиято майка навремето се е занимавала с украси на сватби и какви ли не безумия са искали хората).  #Crazy
Отклоних се съвсем, мисълта ми беше, че преди мисля в плика нямаше картичка, слагаха обикновено на подаръка (може и аз да се бъркам), а парите не се знаеше кой какво дава или картичка се слага не само заради милото пожелание, а да се знае кой какво е дал ... уфф мн пошло почва да ми изглежда така цялата работа...накрая дори и младите да нямат въобще такива глупости в главата при планиране на сватбата все някой може да си го мисли...не, че тр да им пука кой какво си мисли  Mr. Green

# 117
Помня ги аз герданите с пари  Crazy Особено от 2 селски сватби съвсем съзнателно си ги спомням  Mr. Green И намятането с хавлии и престилки  Crazy
После минаха на кърпички.. Сега само някви щуротии  Crossing Arms
Друго си е хавлиена кърпа - да ти влезе в работа  Mr. Green

# 118
  • Разград
На нашата сватба поканените бяха 80 души и нямаше ни един сульо. Може би, защото ние сами си я организирахме, а гостите ни бяха много близки и не ни дадоха пликче само с пари, а и красива картичка с пожелания и надпис на имената! Явно някои сватби все още се правят от възрастните, но когато те плащат е нормално да нареждат. Затова се радвам, че нашата сватба си беше наше дело и нито е била лукс, нито претупана ей така, а както ние я чувствахме и както си я искахме. Даже никой съвет не ни е дал, ама и ние не сме искали. Та така. Имаше си оркестър, диджей, Църковен брак и всичко в хубав ресторант. Веселба до зори, а това с пари не се купува.  Heart Eyes

# 119
  • София
Забелязвам една, според мен, тревожна тенденция тук: ако е голяма сватбата, то тя задължително е селяния, задължително е с цел набиране на средства и т.н.
Нашата сватба беше 130 човека. Нямаше нито един Сульо - просто сме голям и задружен род, помагаме си, поддържаме се и често се събираме заедно. Последната ми грижа беше да набирам средства, така или иначе аз исках да споделя празника си с хора, които уважавам и ме познават от бебе.  Макар и да я платиха родителите ни, нямаше натрапено присъствие на стринки и лелинки.
По отношение на сумите - може да има неписано правило човек да покрие собствения си куверт, ноподаръка е това, което човек е преценил и може да си позволи. В крайна сметка за мен е било важно самото присъствие на човека, а не подаръка, който ще бъде донесен на младото семейство. Да, напоследък в тези времена и при това многообразие от вещи по магазините, предпочитам да оставя избора на подарък на самите млади, тъй като те най-добре си знаят интериора и нуждите. Макар и да изглежда при подарък пари - вземи там, не ми се занимаваше да ти избирам подарък, на последните сватби се спирах на този вариант.
По отношение на въпроса - всичките си приятели съм питала какво предпочитат и след любезния отговор - не го мисли, важно е да се повеселим и т.н, винаги съм настоявала все пак да ми помогнат малко. Защото ако предпочитат да отидат на екзотично пътешествие или да си купят кола, да речем, моят подарък би ги разочаровал. Букетът и картичката са ясни - персонално пожелание винаги измислям, а не свалям от нета.
Обаче тука някои суми наистина ме изумяват... в крайна сметка, ако наистина човек е поканен за гост и да съпреживее празненството, суми от 200 - 250 лв ми се струват прекалени освен ако не се касае за наистина много близки хора...

Общи условия

Активация на акаунт