подарък за сватба пари - колко?

• 33 883
  • 330
  •   1
Отговори
# 180
За кумовете е различно. На сватбата на сестра ми мин. година те не ангажираха с нищо кумовете си. От тях се искаше само да станат свидели без никакви материални и фин. ангажименти, включително и без вземане от тях и торти и пилета. Бяха с изнесен ритуал и всички гости бяха поканени направо на мястото на събитието от където започна всичко.

# 181
EliMery, колкото и да се твърди как кумовете не се ангажират с нищо, няма такъв филм. ) От опит го казвам. )
И да не е финансов ангажимента, то по друг начин си ангажиран. Особено в деня на събитието. Не е като да си просто гост и да седнеш да се наядеш и пиеш. )

# 182
EliMery, колкото и да се твърди как кумовете не се ангажират с нищо, няма такъв филм. ) От опит го казвам. )
И да не е финансов ангажимента, то по друг начин си ангажиран. Особено в деня на събитието. Не е като да си просто гост и да седнеш да се наядеш и пиеш. )

Мирама, и аз от опит го казвам как може една сватба да бъде във формат, в който това да се случи. Нека всеки си изкаже опита, варианти всякакви. При вас е било така, при тях беше по друг начин. Сватбата започна с коктейл, а не с тъпани и гайди и затискане на врати. Но това не е по темата.
и други приятели се жениха скоро и те се разбраха с кумовете си даже да не си разменят подаръци, за да не ги ангажират финансово, както и те нямаха пиле, на което да вадят пари.

# 183
Вчера бяхме на сватба. Понеже сме близко семейство - нашето семейство са кръстници на семейството на булката - дадохме 200лв от нас като на мен ми се вижда страшно много, но някои може да кажат, че не са нищо. Отделно и пари за цветя и официални дрехи... Абе голям разход си е да си гост на сватба...

# 184
EliMery, най-малкото човек се ангажира да е облечен и обут подходящо. И дори да не се разменят никакви подаръци, от уважение един букет и картичка се дава.
Да не говорим за други дребни пари, които си хвърчат ей така.
Но може да има и такива идеални сватби, в които кумовете стоят със скръстени ръце. ))))

# 185
  • Другата България
Вчера бяхме на сватба. Понеже сме близко семейство - нашето семейство са кръстници на семейството на булката - дадохме 200лв от нас като на мен ми се вижда страшно много, но някои може да кажат, че не са нищо. Отделно и пари за цветя и официални дрехи... Абе голям разход си е да си гост на сватба...
Абе кой какво ще каже, на теб какво ти пука? 200 лв.колко човека?Аз казах вече, че на близки хора по 100 на човек е съвсем в реда на нещата, на последната сватба бях сама /с приятели/ и толкова дадох.
EliMery, най-малкото човек се ангажира да е облечен и обут подходящо. И дори да не се разменят никакви подаръци, от уважение един букет и картичка се дава.
Да не говорим за други дребни пари, които си хвърчат ей така.

Това не важи ли за всички, не само за кумовете? Или аз нещо не съм в час? Thinking newsm78

# 186
Как какво и пука?Да не си е намерила парите на улицата-това е крайно неуважение.Хем си гост...хем.... ooooh!
Ако е дала за рокля, букет и прическа около 100, плюс дребен разход друг, плюс 200 подарък, плюс някое дтуго такси, наистина, както казва Мирама-да си гост на сватба си е Разход сериозен.И като ти се нацупят и на подаръка....

# 187
Merri_An, е, да ти кажа на една средностатистическа сватба (говоря за нормални хора, със средни възможности и подобни гости) хората не си купуват специално тоалети, а отиват с нещо прилично и официално, каквото имат.
Но кумовете не могат да се появят с какво да е, и в повечето случаи се налага купуването поне на рокля за кумата, обувки и т.н.

# 188
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
pantera666 ...ние направихме нетрадиционна сватба- 15 човека, резервирахме ресторант, но не бяхме избрали меню- всеки поръчваше каквото намери за добре. Така си спестихме доста простотии и направихме най-важното-почерпихме за наше здраве. Но аз не държах на рокли, тоалети, големи организации, по които повечето жени се увличат и които са част от удоволствието да се омъжиш.

Ние даваме пари, но ако е много близък човек бих попитала от какво има нужда конкретно и бих го купила, не рискувам с нещо по мой вкус...примерно бих се зарадвала на билети за готин концерт...

Аз понеже си видях името и да пиша...  Mr. Green
Little Evil, чудесно решение за вашата сватба... идеално би ме устроило, но отсрещната страна - не ...Мен ако пита някой бих се разписала със свидетели и родители и дотам.С приятели и роднини винаги мога да се събера на една маса, да почерпя, но това с тъпани, гайди и кой колко да даде ми идва с повече...И ето в темите разни хора - разни идеали , кой давал толкова; ама защо минавали с кошница; защо има кутия - подаяния било; пликове без имена пак не харесват; в поканата защо пишело така и така.... Ами винаги някой намира кусур на хубавото събитие...Това за мен не е нормално...
И да изкажа мнение за поканите в които пишело че предпочитат плик...Ами за бала ми преди достаааа време (понеже сватба не съм минавала пак да кажа) постоянен въпрос беше "какво искаш" и може би от тази гледна точка младоженците са го написали на покана... още повече че никой не е задължил никого...

//Още повече разходите се увеличават , когато сватбата е в друг град...да не забравяме  Flutter

# 189
  • в моя гьол
...те гледат в ръцете какво даваш, или в пликчето, или на камерката  ooooh! и после те обсъждат по форумите  Mr. Green

# 190
Мен за бала не са ме питали какво искам..Какво трябваше да искам? Thinking

# 191

И мен не са. )
Но сега е популярно да го превръщат в сватба, все едно идва края на света и това ще е най-голямото постижение на отрочето в живота му. Че е изкласило....

# 192
Аз също не мисля,че трябва да се дават над 300лв.То и да имаш възможност...пак ми се вижда като изхвърляне.
Аз написах даже,че като дадохме 300лв пак много ми се видяха,а водехме големи преговори с моя,даже се скарахме.Някакви суми за по 800лв ми споменаваше в началото...което е не абсурд ами не знам какво.
Склонен е доста пари да хвърля,аз съм малко по-стисната.
На сестра си/сестра му бих дала повечко пари и то пак няма да са 800...а пък за някакъв негов приятел,макар и близък...друг път.
Не сме с огромни финансови възможности...300лв отделяме и не търпим никакви лишения после.Но това не значи,че трябва да ги даваме  Crossing Arms  
Всеки дава според възможностите си,ако ще 20лв да са...но понякога си е живо показване и изхвърляне да дадеш 800лв на хора,които не са ти от семейството или поне най-добри приятели.

# 193
  • Другата България
Как какво и пука?Да не си е намерила парите на улицата-това е крайно неуважение.Хем си гост...хем.... ooooh!
Ако е дала за рокля, букет и прическа около 100, плюс дребен разход друг, плюс 200 подарък, плюс някое дтуго такси, наистина, както казва Мирама-да си гост на сватба си е Разход сериозен.И като ти се нацупят и на подаръка....
Ами нали вече обсъдихме, че кой колкото има , толкова дава, това имах предвид, така преценили-така дали. И говорим за кеш, не за подарък.

Merri_An, е, да ти кажа на една средностатистическа сватба (говоря за нормални хора, със средни възможности и подобни гости) хората не си купуват специално тоалети, а отиват с нещо прилично и официално, каквото имат.
Но кумовете не могат да се появят с какво да е, и в повечето случаи се налага купуването поне на рокля за кумата, обувки и т.н.
Съгласна.Ама аз имам рокля, с която бях и кума, и после се барнах с нея на една друга сватба. За обувките важи същото. Та ако беше обратното нямаше да има нужда от нещо чисто ново, ако да речем имаш нещо, обличано веднъж, което се и отвсякъде ново и подходящо за случая.
Извинявам се за спама и отклонението от темата  Peace

но понякога си е живо показване и изхвърляне да дадеш 800лв на хора,които не са ти от семейството или поне най-добри приятели.

Shocked #Crazy може би изхвърляне не е най-точната дума.....

# 194
  • Край морето... при пясъка и сините вълни

как какво...автомобил, силикон , джуки... шегувам се  Mr. Green
Идеята ми беше , че обикновено се питат младоженците какво желаят за подарък..

Общи условия

Активация на акаунт