Някой ползвал ли е услуга на интериорен дизайнер?

• 8 496
  • 58
  •   1
Отговори
В една от "интериорните " теми попитах и получих интересни отговори, но ми се иска да добия по-широка представа.

За първи път ми предстоят решения по  цялостен изглед и обзавеждане на жилище/ обзавеждането- вероятно доста по-късно/ .Чета почти всичко по въпроса, вкл. и в подобни форуми, разглеждам списания, сайтове, блогове.

В един момент в съзнанието ми настава невероятна каша.

До момента съм вземала решения за отделни и по-малки помещения ,както и малко "на парче".

Мъжът ми е роден художник и с инженерно образование, има виждания, мисъл, вкус, но когато ми зададе въпрос относно мои виждания ми се иска нещо, дето и аз не зная какво.Имам по-скоро усет и чувство, но не и категорична визия за помещения, цветове и др.

От др. страна- виждала съм точно три работи "на живо" на интериорни дизайнери-
Едната работа беше лична- т.е. решение за свой дом- изискано, красиво, но неподходящо за мен.
Другото беше твърде тон-в тон и скучно.
Третото беше невъобразима шарения.

От трета страна- самодейните решения също водят до резултат- "Не си го представях точно така"

Моля, за съвет- необходимост ли са тези услуги, спестяват ли време, струват ли си парите.
Доволни ли сте, успява ли специалистът да вникне във фантазиите ви, настроенията ви и чувството за уют или просто предлага професионално издържани решения, които не винаги са точните.

# 1
Здравей,
като човек въвлечен активно в интериорния дизайн мога да ти дам един съвет !
Когато си търсиш студио за дизайн, търси такова, където главният дизайнер не е на заплата!
Малко повече информация на ЛС, за да не се претрупа темата.

Успех.

# 2
Здравейте, професията ми е много далеч от интериорния дизайн, въобще не умея да рисувам, но вече имам трети обзаведен по мой проект дом /правила съм го само за семейството си/. За последния ни апартамент известен и доказал се в професията си архитект ми каза :” Много мислене има в това жилище”. Беше голям комплимент от неговите уста.Ще се опитам да опиша своя начин. Най-напред е функционалното разпределение – например за кухнята – представяте си как готвите, от къде ви е удобно да вземете  ножа и зеленчуците за салата, от коя страна на мивката ви е по-удобно да работите,  от коя страна да е  съдомиялната за да можете с по-малко движения да я заредите. Или когато влезете в дадена стая кой е най-прекия път до балконската врата  и много други такива действия, които се отнасят до вашия ежедневен живот. Смятам че най-важното за един интериор е неговата функционалност, цветовете идват после. По отношение на интериорния дизайн имам усещането, че както и във всяка друга професия у нас, има известна доза унификация. Истински добрите дизайнери струват прекалено много пари и дори тогава няма гаранция че това ще бъде вашия дом, а не нечия представа за идеалния такъв. Добрият дизайнер трябва да бъде и  много добър психолог, защото изработва индивидуален проект за конкретния случай. Личното ми мнение е че сме  далеч от приемливото средно ниво в тази област, но това е само моето мнение и не е задължително да е вярно. Дори не коментирам договорките на дизайнерите за допълнителни  комисионни  с  магазини,  майстори  и  фирми са ремонти. Като контрапункт за собственото си виждане бих предложила сайта dibla.com, имам няколко  любими  дизайнери там . Накрая бих искала да споделя удоволствието да живееш в дом, който е изцяло твое творение, тогава и допуснатите грешки  ти стават приятни, защото са си твои, а не резултат от нечия чужда недомислица.

# 3
  • София
Светкавица - все си мисля, че ако наемеш дизайнер, то той не следва да ти обзаведе както намери за добре дома, а първо да ти показва скици и проекти, така да визуализира нещата, че да ти е по-лесно да казваш - това ми харесва, това не, тук ми е скучно, това ми е шарения, това е в мой стил, но това не... и да преработи и т.н. докато не го видиш на картинка и не кажеш - това е....
Ако идеята е просто да наемеш някой и той да те изненада с резултат- готовият ти дом, за мен това не е никакъв вариант...
Щом мъжът ти има възможност, може и с него да  търсите пътя, не виждам защо да наемате човек, стига разбира се той да има желанието, времето и нервите Heart Eyes

# 4
  • София
Не сън дизайнер, не съм художник и за цялостната визия на апартамента , използвах дизайнер.
Много съм доволна. Имах виждане само за кухнята, по съображения че си представям как готвя и кое къде искам да ми бъде. но за цветове - нямах особено виждане.
За банята беше най -голям зор, тъй като не знаех какво искам, само да не е стандартното изпълнение с вертикални или хоризонтални фризове. Случайно попаднах на един проект, който ми допадна, дадох го на дизайнерите и смея да кажа, че  банята ни стана супер Simple Smile (поне за мен и за това , което очаквах)
Но за останалите стаи и за това къде и как да бъде разположено - изцяло им се доверих - Да си призная по техния проект почти нямахме забележки.
Но ако човек има виждания и може сам да направи дизайна, не е необходимо да се съобразява с друго мнение.   bouquet
И в крайна сметка, независимо от това , какво смята дизайнера , ти ще живееш в това жилище и ти ще решиш кое и как да бъде ...

# 5
  • София
Съпругът ми се занимава с това професионално и прави няколко проекта за наши приятели, та мога да ти кажа плюсовете - като визуализира идеята в 3Д, с цветове и реални размери и човек придобива страхотно добра представа. Те си имаха идеи в главите (две кухни прави напоследък), изисквания за функционалост, ограничение на площта и бегли идеи за цветове и осветление - и когато видяха проекта вдигнат на 3Д, някакси се получава просветване и оттам се наслагват още идеи, експериментира се с варианти ... Изобщо, беше много полезно упражнение.
Но това за приятели и за без пари Simple Smile
Ако трябва да се плаща, не знам дали има смисъл. Не знам колко пари се взимат за такъв проект, във фирмата, в която мъжа ми работи, взимат доста скъпичко.

# 6
Благодаря за отговорите, всички мнения са полезни.

Ако искрено трябва да отговоря какво искам, то е точно това:

Ако идеята е просто да наемеш някой и той да те изненада с резултат- готовият ти дом, за мен това не е никакъв вариант...

Да има готов резултат, разбира се, първо в проект.Но съзнавам, че наистина не е вариант, защото няма как дизайнерът да вникне в моите вкусове.
От друга страна ако заедно с дизайнер разглеждаме, обсъждаме, обмисляме,  то вероятно пак ще хвърля същия труд, както ако си го "изговорим" с мъжа ми и решим.

Някой, който е ползвал такива услуги, били ми изпратил на лични координати, ще съм много благодарна.По възможност да работят близо до Варна и да приемат поръчки във Варна?Поне да проуча пазара, като не съм ползвала такива услуги.

И още- тези, които не са ползвали услуги, как стигнахте до своята идея, къде преимуществено търсехте решения?

# 7
Светкавица , според мен съветите на специалист ще са ти от полза.
Има ис някои тънкости, които ако си ги прави човек сам или трябва да ги знае, или се научава след като сгреши 1-2 пъти. Simple Smile
Например има си стандарти за разстоянията между столовете и масата, необходимото разстояние между столовете и стените (защото се оказва, че понякога се блъскаме в стените, ако не е предвидено правилно), стандарти за големината на осветителните тела спрямо големината на стаята и т. н.

Нямам предства дали като услуга в България съществува изготвянето само на примерен проект и консултация. Защото от там може да започнеш и да дооправяш и променяш нещата спрямо този първоначален проект и да си го изпълните сами или с твои изпълнители. Тогава цената няма да е разорителна, а все пак ще имаш професионално мнение.

За съжаление не съм в България и не мога да помогна с конкретни имена, но защо не попиташ Нивиана?

# 8
Благодаря за отговорите, всички мнения са полезни.

Ако искрено трябва да отговоря какво искам, то е точно това:

Да има готов резултат, разбира се, първо в проект.Но съзнавам, че наистина не е вариант, защото няма как дизайнерът да вникне в моите вкусове.
От друга страна ако заедно с дизайнер разглеждаме, обсъждаме, обмисляме,  то вероятно пак ще хвърля същия труд, както ако си го "изговорим" с мъжа ми и решим.

Някой, който е ползвал такива услуги, били ми изпратил на лични координати, ще съм много благодарна.По възможност да работят близо до Варна и да приемат поръчки във Варна?Поне да проуча пазара, като не съм ползвала такива услуги.

И още- тези, които не са ползвали услуги, как стигнахте до своята идея, къде преимуществено търсехте решения?

Защо си мислиш, че ако трябва да изговаряте всичко с дизайнер, ще ти отнеме същото време, в което ще го изговорите с твоя съпруг? Има един проблем в нашата държава, част от клиентите си мислят, че знаят какво искат, а всъщност нищо не знаят. От другата страна стои надутият дизайнер, който си казва - АЗ СЪМ ВЕЛИК, и ще казвам какво ще става тук. Затова никога работата не спори.
В тази държава има качествени дизайнери, но за съжаление, не са заинтересовани да правят реклама към масовия пазар в тази нисша.
Мога доста да пиша още, но времето ми е доста оскъдно, така че ако има някакви по- конкретни въпроси.
На разположение съм.
Успех

# 9
Пуснах ти отговор на ЛС.

# 10
@
Светкавица има ли някакво развитие?

# 11
  • София
Здравейте,
ние в момента обзавеждаме апартамент и го правим с дизайнер. Услугите, които ползваме са не само изработване на идеен проект, дизайнерът прави и техническите чертежи с авторския контрол. Това означава,че почти всеки ден е на обекта и пряко надзирава работата на майсторите. На пример с нас коментира за осветлението кое къде да се намира и тя изработва чертежите и надзирава майсторите кое къде се прави.Също така - избира и ни препоръчва кое от къде да купим. Казва и колко т. е прави сметките, като разбира се има зададен бюджет. За сега сме доволни. Един дизайнер трябва да разбира не само от съчетания на цветове, разположение, а и чисто количествени сметки и техническа работа. За мен има смисъл използването на дизайнер, това са разумно похарчени пари и си струват.

# 12
Здравейте,
ние в момента обзавеждаме апартамент и го правим с дизайнер. Услугите, които ползваме са не само изработване на идеен проект, дизайнерът прави и техническите чертежи с авторския контрол. Това означава,че почти всеки ден е на обекта и пряко надзирава работата на майсторите. На пример с нас коментира за осветлението кое къде да се намира и тя изработва чертежите и надзирава майсторите кое къде се прави.Също така - избира и ни препоръчва кое от къде да купим. Казва и колко т. е прави сметките, като разбира се има зададен бюджет. За сега сме доволни. Един дизайнер трябва да разбира не само от съчетания на цветове, разположение, а и чисто количествени сметки и техническа работа. За мен има смисъл използването на дизайнер, това са разумно похарчени пари и си струват.
Браво, един добър коментар.

# 13
Когато правихме апартамента и при нас беше така с дизайнерите, които ние ползвахме. Останах много доволна, наистина смятам, че са разумно похарчени пари..  Сега правим къща с тях и ако отново  ми се наложи,  пак бих  ползвала услугите на интериорен дизайнер.

# 14
Здравейте, и аз имам нужда от услугите на интериорен дизайнер или студио
Може ли да ми препоръчате такъв за София? Предстои ми надстрояване и обзавеждане на къща и ми се иска някой да мисли вместо мен. Като под интериорен дизайн има предвид всичко, не само мебелите, а и пердета, бои, тапети, плочки всичко да пипне с една дума

Преди няколко години си правих апартамента сама, всичко ми е супер функционално, но с интериора не се справих хич и в апартамента настана голяма скука, а ми се иска в къщата да има излъчване

Предварително ви благодаря

Общи условия

Активация на акаунт