Набор ' 93 света ще покори! - 4 тема

• 47 795
  • 388
  •   1
Отговори
# 255
Ами то зависи и какъв тип е връзката между майка и порасналото дете. Ако е от типа шеф-подчинен, все някога ще се скъса или ще донесе вреди и на двете страни. Не е само заради компютъра и телевизора, според мен, просто между две поколения винаги има различия. Ама чак пък такива лични драми...
Замислих се, че някога аз също съм имала моменти, в които съм искала да остана насаме с пуберските си тревоги  Wink
За мен е важно децата ми да ме чувстват като приятел, с когото могат да се посъветват, защото има ма-алко повече опит от тях. Или да го избъзикат за "бабичките", които слушат /разбирай Тина Търнър и Шер, примерно/, като знаят, че няма да го обидят или засегнат.
Скоро например се почувствах много горда, когато синът ми /той е почти на 16/ ме попита: "Дай идея в кое кафене да поканя едно момиче, което ми е харесало за гадже" Значи човекът ми се доверява като на приятел. Знае, че няма да тръгна да ахкам и да охкам, да го разпитвам какво е момичето и ще бъда достатъчно дискретна Laughing

# 256
Да дам отчет за моя студент: първият изпит (по физика) е взет,ура!
Вторият изпит (по висша математика) мина, но не се знае дали е взет,резултатите ще излязат по-късно.
Сега учи за третия изпит (по химия),който ще е във вторник.
Дано има късмет да изкара без проблем тази първа сесия!

# 257
  • Стара Загора
какво учи с това съчетание -физика, химия, математика?

# 258
  • Пловдив
Според мен става въпрос или за инженерна специалност, или за Физика и химия

# 259
Предполагам че става въпрос за ТУ, защото и при моят син изпитите са същите даже и в същия ред. И при нас остава само химията, другите са успешно взети.

# 260
  • София
Голяма тишина в темата. Аз ще я наруша, но за жалост, с нервен изблик  Wink

Два дни от УНСС ни побъркват  ooooh! За стипендия декларацията вече се попълва онлайн. Прекрасно, ако не беше трагично - прецакана "система", която още оправят, а срокът е утре  Shocked  И  такъв набор от документи искат, все едно студентът ще кандидатства за депутат  Mr. Green
Сигурна съм, че всички сте се сблъсквали с "любезността и експедитивността" на родната ни администрация и ще ми разберете лудостта в момента  #2gunfire

# 261
какво учи с това съчетание -физика, химия, математика?

Учи  компютърни системи и технологии в ТУ София.

За сега резултата от сесията е 2 на 0 в полза на сина ми! Laughing Очаква само оценката по химия.Надява се на хеттрик!

# 262
Извинявам се, но нямам време да чета назад.
Нека, който има въпроси относно САЩ, да ми пише на ЛС, защото така ще е 100% сигурно, че ще отговоря, а и няма как мисля да споменавам имена на фирми и т.н. тук, за да не се отчете като реклама.
Извинявам се отново!  Hug

Да се похваля, че изпитът взех с 10 (нашенска 6-ца), и съм много доволна. Първият семестър мина прекрасно за мен!  Heart Eyes

# 263
  • София
ma cherie, irenapleven, Роксалана, радвам се че децата ви се справят чудесно в новата обстановка и че се адаптират лесно в новата среда. Сигурно съм че успешно се справят и с науките. От познати деца и приятели на сина ми учещи в Германия обаче получихме много негативна информация за отношението към тях, но тъй като имах други впечатления, реших да попитам и вас. Две от майките са много разстроени, заради начина по който се чувстват децата им в чуждата страна...Всички те обмислят връщане в Бг в скоро време. Дано това да са обаче изолирани случаи, склонна съм да приема че до голяма степен си зависи и от самото дете. Радва ме, че форумските деца навсякъде успяват!
В тази връзка и моят кандидат- юрист е 4:0 и вече набира скорост и самочувствие  Wink
Честито на всички преборили успешно първата сесия!

# 264
Меденка, браво на сина ти!
Замислих се след поста ти за отношението към нашите деца в Германия. От класа на дъщеря ми три деца са там /на различни места/ и при всички нещата са добре. Аз чух преди година само за едно дете /без да го познавам/, което се върнало от Щутгарт, даже не се е записало в уни-то, защото не му харесало мястото и било много скъпо. Мислех, че е изключение и просто не са проучили добре нещата. Внучката на една комшийка учи там и е много доволна, доколкото съседката ми е казвала.

# 265
  • София
irenapleven, децата, за които споменах са студенти в Аугсбург, Манхайм и Мюнхен. Оплакват се не от битовите условия и обучението, а от отношението на колегите си германци към тях. Тотално игнориране на на българската общност, тя от своя страна се е капсулирала. Българчетата контактуват само помежду си и страдат, че не ги приемат в немската среда.
Германците  вероятно съзират в тях  евентуална заплаха и конкуренция за престижните работни места, вероятно и нашите деца провокират с нещо това отношение, вероятно и е въпрос на характер. Не знам. За това ми беше интересно да науча вашето мнение.
Все пак и на моят Номер 2 тепърва ще му предстои такъв избор... 

# 266
  • София - Варна
irenapleven, децата, за които споменах са студенти в Аугсбург, Манхайм и Мюнхен. Оплакват се не от битовите условия и обучението, а от отношението на колегите си германци към тях. Тотално игнориране на на българската общност, тя от своя страна се е капсулирала. Българчетата контактуват само помежду си и страдат, че не ги приемат в немската среда.
Германците  вероятно съзират в тях  евентуална заплаха и конкуренция за престижните работни места, вероятно и нашите деца провокират с нещо това отношение, вероятно и е въпрос на характер. Не знам. За това ми беше интересно да науча вашето мнение.
Все пак и на моят Номер 2 тепърва ще му предстои такъв избор... 

Синът ми е в Кардиф, Уелс. Още първия месец каза, че отношението към българи и румънци е малко дръпнато. Събират се основно българи, а  те са доста. Като цяло съучениците му о гимназията не могат да свикнат - в Кардиф, Манчестер, Екзитър, Виена... Но те са там, за да учат, все пак. И не виждам нищо лошо като завършат да се върнат тук, ако искат.

# 267
  • Burgas, Bulgaria
Дъщеря ми е в Мюнхен и не се е оплакала от някакво негативно отношение на германци.Казва,че с колегите от университета си говорят предимно за уч.материал и че са малко дръпнати(отдавам го просто на манталитет) иначе се събират освен с българи -с испанци ,гърци...просто са по-близки до нас като начин на живот  и темперамент.На работата си е единствена чужденка сред германци и ми каза,че всички са много мили,наложи й се да оправя документи в данъчни служби-и там така любезни.Дано случаите за които пишете са единични,а не тенденциозни.В крайна сметка нашите деца учат в престижни университети,не са отишли да ровят по кофите и да им ползват соц.помощи.Учат,работят и се справят по-добре от много германци.

# 268
Дъщеря ми е в Мюнстер, а нейните съученици - в Кьолн и Майнц. Май някъде в друга тема писах, че дъщеря ми е единствената чужденка в групата й /около 25-30 човека/ и вероятно и сред първокурсниците с право, които са 500. От самото начало тя излиза с колегите си, явно се е заформила някаква компания и е с много хубави впечатления от тях. Като гледам приятелите й във ФБ, лавинообразно нараства броят на германците.
В началото повечето се прибирали по домовете всяка събота и неделя, но сега оставали в Мюнстер. Веднъж ми спомена, че били много учудени за нещо си, което тя е учила по философия в училище, сега им го преподавали, а те го чували за първи път. Може и да е имала късмет, не знам.
Само дето с българи почти не общува - познава само няколко, но те са в общежития и факултети на други места в града. Понякога си уговаряли излизане на кафе, най-често в нета си пишат. А преди да тръгне, информацията ни беше, че в Мюнстер е пълно с наши студенти.

# 269
  • Стара Загора
Дъщеря ми поддържа най-тесни връзки с българските си колеги, но има приятели и от всякакви други нации. Учи в Шотландия. Не е споменавала за специално отношение, дори казва, че много от колегите й искали през лятото да идват в БГ. Казва, че преподавателите им са с много добри впечатления от българските студенти.
Спомена за българи които не контактуват с българи, а само с чужденци. Явно са се взели на сериозно.

Общи условия

Активация на акаунт