Отговори
# 705
Гунди - и моите зърна са хлътнали, педито като ги видя възкликна - 'Рядко срещани хлътнали зърна'.... и аз  Shocked, все си мислех, че са ми нормални... Бебата ми е много лакома и да ти кажа тя ги издърпа, висях си с нея на гърдата и не се отказвах, сега зърната ми са кажи речи 1см щръкнали напред.... ама тя ми ги издърпа миличката и  храним само на кърма... И аз цедях и давах от шише около 2 седм след раждането, после я оставях само на гърдата и се получиха нещата. Успех, нядвам се и при вас да се получат нещата  Hug

Искам да дам един коментар, моята дъщеря е с малка фонтанела- консултирах се със специалист- при малка фонтанела не се дава вит Д. Обръщам ви внимание, понеже нашия педиатър ни изписа вит Д и не обърна никакво внимание, че ако й го дам ще се затвори по-бързо фонтанелата. Та така...

Поздрави и хубава вечер!  Heart Eyes

# 706
  • София
Lino, Viv-miv, честити ви рожбички  bouquet Да са ви живи и здрави  Hug
Галка, да, те са пробиотик и влияят на микрофлората и е хубаво да се дават превантивно, но не лекуват самия симптом  Confused
Гунди, на мен Стерков ми асистираше на моя лекар при секциото. Аз ако знаех, че раждаш щях да дойда да те видя в предродилна, защото още от 10 часа до обяд се мотаех там в коридора, първо в първата стая в ляво - да ме прегледат на видеозона, после си бъбрих с други лекари и  акушерки Laughing. кафе си взимах от машината, после пък за резултати слизах  Crazy и към 13 часа ме изписаха, разминали сме се. иначе бях в 505 Simple Smile
Сашкова, и ти си имала премеждия, но добре че си се разминала от кюртажа Hug Григорова е супер - баш светилото те е преглеждала Peace
Сонче, миличка и на теб много ти се е събрало Hug Дано вече всичко е наред   Praynig
Елс, мила, и ти не се отчайвай и да си поплакваш  Hug, наистина сте герои мамите с по две деца, особено мънички Confused Чудя ви се как смогвате Tired
Момичета, а пръцкането винаги колики ли означава  newsm78

Последна редакция: чт, 30 авг 2012, 20:35 от belverde

# 707
Нашето щъркелче е синьо,не розовко Wink))
Хей, прекрасни как сте?
Момичета, благодаря ви за съветите. Аз Ния я научих все пак да суче ,ама не дърпа нищо тя и затова имаше рязък спад в теглото. И я слагам постоянно, купих си едни зърна от каучук, ама нещо ми се струват големички и с тях не става де. А зърна не ми издърпа, дори когато дърпаше със сигурност, ама как се моля да сте прави и при мен да се получи. Толкова ме тормози това, че чак съм почти постоянно изнервена. Иначе аз знам,че с цедене кърмата намалява и нещата са обречени на провал. А дали е възможно да няма достаъчно силички милата Нийчица?

Последна редакция: чт, 30 авг 2012, 21:34 от gundie

# 708
Малката как се осра, не е истина, все бях виждала до плешките, до врата дори, но сега и до лактите беше пробило през ръкавите на бодито  hahaha

# 709
  • София - град
А аз се впечатлявам като стигне до опашката  Crazy  Joy Joy Joy Joy Joy

# 710
  • Варна
Оле мале Joy

belverde,
не е задължително, Борето си пръцка още от родилния дом Grinning

# 711
Имаме едни пижамки,дето на единия крачол не се разкопчават там как ми е потъвала ръката, още се потрисам само при мисълта. Blush
Белверде и ти си в кюпа с общия лекар. А твоята съквартирантка Ифче Пифче пък е приятелка на моята Пин-ъп.Ама как завъртяхме роднинство почти. Joy

# 712
  • София
Хей, аз покрай притеснения, забравих хубавото. Днес Сашко има имен ден, хайде по едно коктейлче лятно Simple Smile
http://www.viewsofia.com/article/13757/Moiata-recepta-za-nai-got … tatelska-poredica

Последна редакция: чт, 30 авг 2012, 22:43 от bi_bi

# 713
  • Варна
Честит имен ден на Сашко, да расте здрав и щастлив, да си прослави името Heart Eyes А на мама повече спокойствие Hug

# 714
А как лекувате подсеченото дупе? Имаме неголяма раничка на една от гънките. Мажа с кремчета при всяка смяна на памперсите, но не минава. Редувам кремче Бочко , крема на Нуби, Бипантен и Судокрем, но вече няколко дни си седи все така и няма намерение да зараства.

# 715
Би бии, честит имен ден на Сашето! Много здраве, много късмет и много хубаво детство! Hug Heart Eyes  bouquet

# 716
  • София
Имам въпрос към ЛЛЛ: Кърмата ми вече се регулира, почти не се налага да цедя, но като знам колко много имах в началото сега ме е страх да не спре, изцеждам по много малко - най-много 40мл. от гърда. Бебка обикновено се храни само от едната гърда, втората не я иска и аз изцеждам, на следващото кърмене сменям. Храни се на около 3 часа, имаме 1 или 2 нощни хранения. Наакани памперси много, сменям на всяко хранене. Въпросът ми е мога ли да си докарам свръхлактация, ако си купя лактогонен чай за кърмачки? Пише, че освен за увеличаване на кърмата помага и за коликите и ми се иска да пробвам и това. Давам и капки Инфакол, но понякога не и помагат въобще.

Възможно е да предизвика хиперлактация, да. Но ако държиш да пробваш,  ще видиш какъв е резултатът при теб и ако започне да се произвежда повече мляко, да намалиш дозата или спреш чая.
 В момента също може да се каже, че си с хиперлактация, защото произвеждаш повече мляко, от колкото изсуква бебето  Simple Smile Наистина свръхпроизводството не е желателно да го има, но пък прави майките спокойни, че виждат с очите си наличието на мляко ("око да види, ръка да пипне"  Simple Smile )

# 717
Здравейте, имам въпрос към ЛЛЛ
На седмица и половина сме, бебето е само на кърма, не знам колко наддава, защото нямам кантарче, но ме притеснява че яде много на често - примерно на час се кърмим, има случаи когато се буди на два часа, но общо взето на час, час и половина се случва да е вече гладна, а се успокоява само ако я накърмя, иначе плаче, по това седя че е гладна, така ли е?
Иска ми се да разредя храненията, но се притеснявам да не стане така че да остава недохранена, бихте ли ме посъветвали какво е добре да направя, да продължа ли да я храня когато поиска, или да опитам да променя режима й?

Здравей Psmama,

Поведението на твоето бебче, което описваш, е съвсем нормално за възрастта му. Нещо повече - то добре се грижи и за количеството мляко, което мама произвежда за в момента и ще произвежда за в бъдеще. Нормално е, а и необходимо бебенцата в първите месеци да имат поне 10-12 кърмения на денонощие, а често и повече, но да не се пада под 8 кърмения на денонощие като поне 1-2 са в интервала от 3 до 8 сутринта, когато нивото на хормона пролактин, отговарящ за производството на мляко има своите най-високи стойности. Освен това честото сучене стимулира гърдите да произвеждат повече мляко. Това е от особено важно значение да се случва през първите 2-3 седмици от раждането на бебето, когато се дава заявка към организма на майката за бъдещото производство на кърма, който ще е от значение за целия период на кърмене. Добре е също докато се установи добра лактация да се кърми и от двете гърди, за да може поравно да се стимулират.

Съвсем правилно си подходила като поставяш бебка на гърда, когато тя поиска, независимо дали е сукала преди час, два или преди половин час. Така, в комбинация с неограничаване времето на хранене, може да си сигурна, че откликваш на нейните енергийни нужди. Стомахчето и е съвсем мънинко и има нужда честичко да бъде запълвано.

За ориентир дали бебенцето наддава добре може да се съди по следните показатели - поне 5-6 напишкани и поне 2-3 наакани пеленки за денонощие до 6-тата седмица (след 6-тата седмица е нормално акането да намалее), поне 113 грама наддаване на седмица през първите 0-3 месеца (мерено на един и същ кантар). От значение е и дали бебето изглежда доволно и бодро, да не е отпуснато и апатично, да има хубава, еластична кожа с добър цвят.

Справяте се добре до момента с кърменето и ще се радвам да споделиш как се случват нещата при вас и за в бъдеще.

# 718
Здравейте момичета!Първо да честитя на всички мами рожбите да са им живи здрави и много да ги радват!Аз се включвам за да ви задам въпрос знаете ли колко време е нормално да пренося.Днес ми беше термина да знам колко да изчакам преди да ида  в болницата. Thinking

# 719
  • София
Скреч, благодаря ти без особени проблеми ме обеди, че изцеждането на този етап не е нужно. От твоите постове всичко изглежда детска игра, но моят вчерашен ден беше ужасен. Малкият след сутришните кърмения като започвана едно въртене на главата, засуква пуска, дърпа, бори се, рита с крачета, аз му давам гърда той засуче два пъти и изплюе. Последните дни това се случваше само вечер и аз го отдавах на по-малко кърма и предлагах като пинг-понг двете гърди в продължение на 1 час докато се нахрани. Сега започна да се случва и през деня. След целодневна борба вечерта се опитах да дам изцедена кърма 30 мл., той и от нея цокна 2 пъти и това беше, почна да бута и рита. Просто не мога да направя това кърмене удоволствие и за двамата. В началото беше така, Ради беше тих и кротък сучеше по 30-40 мин. Сега суче 10 минути макс и то когато е в настроение и после се започва бутане и ритане. Не знам какво да променя. Може би е вариант да го храня докато е сънен? Трудно успявам да предложа вече и двете гърди, защото той или заспива или е недоволен. Досега имахме 5-6 наакани памперса и 7-8 обилно напишкани. Вчера нааканите са 3, а напишканите 7. Вероятно е сигнал.

О, повярвай,  разбирам те и имам представа как изглежда ден, като твоя вчерашния  #Silly Има как майката да си мисли какво ли не. М/у другото този проблем се появява точно както по учебник се появяват коликите - 2-3та седмица. Подозираш ли ги тях или предполагаш, че друго го тормози бебето?

Чудесна идея имаш, да го кърмиш, докато е сънен. Също кърмене в тиха затъмнена стая или с леко полюшване. Със смяна на позите или дори разхождайки се, ако си усвоила това умение  Simple Smile Смяна на обстановката(от едната стая в другата) също може да повлияе на бебето да се успокои.
 Ако мислиш, че повечко мляко може да помогне на Ради да суче по-спокойно, можеш да правиш компресия, след като той спре да гълта мляко, но продължава да суче.
 Понякога бебенцата нервничат на гърда, когато имат нужда да се оригнат и после могат спокойно да си продължат сученето. Друг път здравословен проблем предизвиква такова поведение - запушено носле например.
 А допускаш ли, че може бебето, ако изпитва какъв да е дискомфорт, да речем колики, да иска да си посуче, за да се успокоява, но не иска да тече мляко в устата му и за това да се нервира, засуква и пуска по много пъти?
 Макар намалели, от както забелязваш проблема с кърменето, пълните пелени все още са добра бройка (стига изхожданията да не са само зацапване, а по-обилни и кашести, и урината да продължава да бъде безцветна, без неприятна миризма).

Понеже за изцеждането ставаше въпрос, това едва ли може да е пълно решение в по-бурни скокове в растежа, защото тогава нервното им поведение или постоянното желание за сучене не се дължат непременно на нужда от повече мляко(макар това да е съществена причина). Те просто изживяват емоционално по-бурно този период и дори да има мляко, отново биха могли да искат да сучат начесто, за успокоение на емоциите си. Дори може да се появи нервничене заради лесно прииждащо мляко, което им пречи просто да си сучат.
 Но говоря съвсем предполагаеми вероятности. Във всяка една ситуация може да има десетки предполагаеми последствия от всяко действие. И често освен с усет, също с опит майката преценява дали това пасва точно на нейното бебе. Можеш да постъпиш както ти говори майчинското чувство, дори да не е в синхрон с "модерните" препоръки. Опитай да послушаш какво ти казват инстинктите и тогава може поне малко кърменето да се доближи до "като детска игра", защото спазването на правила, внесени от хора, които никак не познават бебето ти, както теб, няма как да съвсем приемливи.

Въпрос към ЛЛЛ
Скрит текст:
Здравейте. Имам спешен въпрос- не мога да кърмя, поне не лесно, понеже имам хлътнали зърна, особено едното е изцяло обърнато. По тоя повод в родилното се наложи да давам мляко с бутилка, понеже явно сучеше по не повече от 5 мл на хапване и имаше рязък спад в теглото и висока температура, та нямаше как да откажа даване на кърма с бутилка, но всеки път поне за малко я слагах на гърдите си. От вчера сме у дома и си купих зърна , но девойката не иска да суче захапва зърното, дори понякога виждам ,че в него има малко кърма, но дали е усетила тя не мога да разбера.Нервничи и докато не дам бутилка с кърма не мирясва. Как да я уча- когато е много гладна ли да я слагам или когато се е нахранила поне малко,че да не  е толкова нервна? Имам статии за хлътналите зърна- чела съм ги, но не може да засучи ,ако няма това изкуственото зърно, много й е малка устичката и затова не хапва почти нищо?

Добре дошли с малката принцеса у дома!

Подходящо време за опити за кърмене е преди да е огладняла много, за да има търпението да чака и да се учите. Примерно половин час преди хранене. Но няма нужда да се ограничаваш само в опитите тогава. Можеш да опиташ и да прекъснеш храненето, когато се позасити и отново да предложиш гърда. Като видиш как реагира, това ще те насочва как да продължиш.
 Също смяна на позата би могла да помогне за по-лесното засукване. Например "кръстосана люлка"(втората снимка от линка), където бебето се придържа плътно към теб от срещуположната на гърдата ръка, държиш с длан тила на бебето, а със свободната ръка придържаш гърдата удобно. Или "футболна топка"(третата снимка) - където бебето ти е отстрани, отново плътно гушнато в теб, крачетата сочат към гърба ти, а тялото му лежи на ръката ти, отново с длан държиш тила на бебето:  http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=106752.0

Ако гърдите са напрегнати, бебето би засукало по-трудно, за това преди кърмене може леко да изцедиш на ръка, за да омекне ареолата(тъмния кръг около зърното). А докато опитваш да я омекотиш, също можеш да подхващаш там, където се пада зад зърното, да притиснеш между пръстите си и леко да завъртиш в опит да оформиш зърно. Понякога няколко дръпвания с помпата също оформят по-лесна за захващане гърдата.
 Със свободната рака хващаш гърдата между палеца, показалеца и средния пръст, че да я приплеснеш като сандвич, да я направиш в удобна форма за засукване ( широко разпространения захват, като цигара може да не е удобен в случая, още повече, ако свободната ръка е тази, от която страна е гърдата).
 Зърното се подава към нослето на бебето, за да отметне то назад глава в стремеж да достигне зърното и така да отвори по-широко уста.

Силиконовите зърна могат да послужат за преход от шише към гърда, но ако може директно бебето да се научи да суче от гърда, е за предпочитане. Иначе се налага първо да се учи да се храни със силиконови зърна, а след това да се учи на гърда.

В случаите, когато опитите бебето да засуче са били неуспешни, силиконовото зърно се поставя по следния начин - хваща се за периферията и се извива към накрайника, като накрайника се притиска с пръсти, за да излезе въздуха; поставя се на зърното и се прилепва към гърдата така, че изрязаната част да се пада към нослето на бебето(ако е изрязана от две страни периферията, тези части се падат към брадичката и нослето - за да могат да докосват свободно гърдата). За по-добро прилепване можеш да намажеш периферията с кърма или преварена вода.

Когато поставяш бебето на гърда, засукването трябва максимално да се доближава до това без силиконов накрайник - подаваш към нослето, за да отвори широко уста и когато е отворила добре, тогава поставяш да засуче. Целта е да обхване максимално голяма част от ареолата, а зърното(силиконовия накрайник) да отиде дълбоко в устата. Ако суче само накрайника, това не е добро засукване.

За да подсетиш девойката, че от гърдата идва млякото, можеш да й изцедиш капчици в устата или да предизвикаш млякото предварително да тръгне, с леко изцеждане на ръка или с помпата.

Сученето от шише често може да е предпочитан вариант за хранене на бебето, защото то е разбрало, че от там идва храната, но възпрепятства връщането към гърдата, която отпуска млякото по различен начин. Също захапката на бебето на гърда е различна от тази, която е при сучене от желаните резултати). За да подпомогнеш бебето да се върне на гърда, като в същото време дохранваш, докато бебето се научи да суче добре, може дохранването да става по алтернативни начини. Например система за дохранване на гърда или с пръст(малка мека тръбичка, която се поставя на гърдата или на пръст, потопена в мляко в другия край. Когато бебето суче (гърдата или пръст), то получава мляко и тренира правилното си засукване. Като в същото време е отстранено шишето. Тази тръбичка се нарича сонда за хранене на бебе № 8 и може да се намери в санитарни аптеки или да поискате от болницата.
 Друг вариант за дохранване е чашка - бебетата могат да пият от чашка от новородени, като го правят по специален начин, разбира се.
 Ако имаш желание да опиташ, можем да дадем подробна информация, също да дойдем на място, ако има нужда.

Често опитите бебето да засуче гърда(със или без силиконови зърна) може да започнат с неуспех, но постепенно ти и бебето да разбирате какво точно да се промени и какво да се прави. С повечко гушкане, особено на голо, стимулираш инстинктите ѝ да търси правилния източник на млякото, а също помагаш и на себе си да разбираш по-ясно сигналите на бебето, за да му отговаряш по-адекватно на нуждите, защото с прегръдки и общуване се изгражда стабилна връзка, в която думи не са нужни, за да се разбирате една друга Simple Smile

Последна редакция: пт, 31 авг 2012, 02:36 от skrech

Общи условия

Активация на акаунт