Отговори
# 45
nikkita77 , и аз не съм очарована от прегледа за разкритие ама човека си гледа - като нямам никакви оплаквания,контракции и прочее ... а за кг на беба - мен ми е важно да е здрава и да се развива добре ,а пък ако е решила и 5 кг да става - добре дошла Simple Smile Бабини вълнения Simple Smile Mr. Green Mr. Green Mr. Green

Права си, Дай Боже здрави бебчета на всички Heart Eyes

# 46
Аз съм поредното щъркелче newsm44 На -20.08.2012 purpule в 1:30ч през нощта е родила малката сладурка Моника.Родила се е 3 500гр и 49см   bouquet Извинявам се ,че вчера не ви информирах,но вчера ни подкараха коликите и просто неуспях да се докопам до компа .

# 47
  • София
Месечинка виторога
Цитат
Въпрос към ЛЛЛ, а и всички знаещи:
Борето трудно захапва дясната ми гърда и реших днес да пробвам да се цедя с помпа. Получи се, но кърмата е леко кървава  Явно са ми разранени зърната, защото адски ме болят, макар че не виждам външни рани. Кръвта нали не е опасна за бебето? Да продължавам ли да се изцеждам, защото ме боли и усещам гърдата напрегната? А предполагам между другото, че и при лявата положението е същото.

Привет, Месечинка виторога!
 Можеш ли да ми опишеш какво се случва, като поставиш Борето на дясната гърда, какво е различното от лявата? Успява ли да отвори добре устичка; може ли да засуче дълбоко гърдата(така, че и част от ареолата да влезе в устата); ако успее да засуче, държи ли добре гърдата или я изпуска? Изобщо каквото можеш да ми опишеш, че се случва.

Кръвта в кърмата обичайно не пречи на бебетата. Често може да се случи някое капилярче в гърдата да се спука и да се смеси малко кръв с млякото. Разбира се, има и изключения, когато стомахчето може да се подразни и бебето да реагира със симптоми за болка в коремчето или да върне млякото(повече от обичайното връщане, което се среща при бебетата). В такива случаи може кърмата да се остави да се утаи, кръвта да падне на дъното и внимателно кърмата да се пресипе в друга съдинка.

Като пишеш какво се случва с кърменето, можем да обсъдим по-подробно как да се помогне на бебето да суче добре от гърдите. Най-честата причина за болезнени зърна е лошо засукване на бебето, като изцеждането с помпа допълнително може да ги травмира понякога.
 За това можеш да обърнеш внимание, като поставяш бебето на гърда, то да е съвсем плътно гушнато в теб, обърнато с цялото си тяло към теб и неговото коремче да е долепено до твоето тяло. Бебето да е на нивото на гърдите, за да не се налага да се привеждаш над него(ако има нужда, можеш да мушнеш възглавница под него, за да е повдигнато към гърдите.
При подаване зърното на бебето, опитай да го одаваш към нослето(така за да го достигне, то трябва да отметне леко назад глава и би отворило по-широко устата си) и когато то отвори широко уста, тогава да го поставиш на гърда(НЕ се бута главата към гърдата, а плещите. Главата трябва да се подкрепя, но да е свободна да се отметне леко назад, за да успее да отвори широко уста). Ако бебето прави движения сякаш търси гърдата, но не я намира, не го гони със зърно, а само поддържай гърдата и остави бебето само да открие къде точно е зърното. Ако главата се натиска към гърдата, бебето може да започне да се съпротивлява и да отказва да засуче.

Докато бебето се научи да суче добре, за да се облекчава гърдата, също и за да се поддържат добри количества мляко, все пак изцеждането е добра идея. За по-лесно изцеждане можеш да слагаш топъл влажен компрес на гърдата(напоена хавлия или памперс напоен в топла вода. Памперса според много майки е по-ефикасен, защото задържа топлината за дълго); нежен масаж с кръгови движения и така да се обиколи цялата гърда. След това цедене - ако е с помпа, то да е съвсем нежно, без да се задържа вакуума за дълго, а само за секунда-две. Ако е електрическа, да е на по-слаба степен на изцеждане. Ако умееш да цедиш на ръка, това е чудесен вариант, защото често това се оказва по-безболезнен начин на изцеждане, а също и по-ефикасен. Ако искаш можем да обясним как се прави. След изцеждане за облекчение на гърдите можеш да ползваш студен компрес.

За облекчение на болезнените зърна често ефикасни са въздушните и слънчевите бани - да ходиш по възможност без бельо и по няколко пъти на ден, когато е слабо слънцето за по няколко минути да позволяваш да ги нагрее слънцето. Ако ползваш подплънки, да ги сменяш често, за да не задържат влага и по възможност да са от естествени материи, незапарващи. След кърмене или цедене зърната може да се намажат с капки кърма и да се оставят така да засъхнат, а след това да се сложи бельото. Ако ползваш крем за зърна, той се слага след като изсъхне кърмата и подходящи са кремовете, които не налагат отмиване преди кърмене(тези, които съдържат чист ланолин). Миенето на гърдите преди кърмене също е предпоставка за травми, защото така се отмива естествения им защитен слой, който ги прави меки, еластични и предпазва от травми.

Когато кърменето не се е получило и се налага бебето да се дохрани, би било добре да не е с шише, защото сученето от биберон допълнително може да влоши умението на бебето да засуква правилно гърдата. Алтернативни начини на дохранване могат да бъдат чашка(да, дори новородените бебета могат да пият от чашка, като "лочат" от нея. Разбира се това става по специален начин, който ще обясним, ако проявиш интерес); лъжичка, пипета, спринцовка, система за дохранване с пръст(малка мека тръбичка, която се поставя на пръста на родителя и бебето суче пръст, а през тръбичката пие мляко. Тази система е полезна, тъй като тренира умението на бебето да суче добре, а в същото време то се и храни, като се избягват рисковете на шишето. Самата тръбичка може да се купи от санитарни аптеки или да помолите да ви дадат от болницата. Нарича се сонда за хранене на бебе, номер 6 или 8 обичайно.
 За всеки един от методите на дохранване можем да дадем по-подробна информация как да се случва, ако имаш желание да опиташ.

Желая успех!

# 48
Въпроси към ЛЛЛ:

1. Нормално ли е, ако бебчо е преял, да върне цялата храна, около час след храненето? Случи ми се да повърне, и то на две порции. Здравословен проблем не беше открит и докторите ни казаха, че вероятно е от лакомия Crazy Мен ме притесни количеството, защото върна доста, със силна струя. Също така оригването ни е голям проблем, почти не ни се случва, не знам как да го засиля, а и без много клатене и потупване, за да не връща пък от това.

2. Кога преминава т.нар. кърмаческа жълтеница и как да я "изгоним" по-скоро? Чета навсякъде, че се чисти с кърмата, а при нас, въпреки че хапваме и дрискаме добре, не само не отминава, ами се е позасилила.

MaryJane, разбирам притеснението ти  Hug
Би ли споделила това връщане на мляко еднократно ли се е случило? Освен кърма, друга течност поема ли бебето (АМ, вода, чай, глюкоза)?  От едната или двете гърди кърмиш?
Ето цитат от една статия:

Цитат
Малко  статистика (за всички бебета, не само за кърмените):
Количеството повърнато обикновено изглежда много повече, отколкото всъщност е .
•   Повръщането обикновено се появява веднага след храненето на бебето, но е възможно също така да се появи и 1-2часа  след хранене.
•   Половината от бебетата на възраст между 0 и 3 месеца повръщат поне по веднъж на ден.

Ако вашето бебе е “Щастливо повръщащо” - качва тегло добре, повръща без дискомфорт и е доволно през повечето време - то повръщането е главно  социален проблем  и ви създава проблеми с прането, а не толкова медицински въпрос.

Изключително кърмените бебета рядко имат нужда от оригване. Ако има случаи, когато млякото е по-обилно, би могла да опиташ да оригваш бебето, както по време на кърменето  го вдигаш за малко и пак го връщаш на същата гърда, ако мислиш, че не е приключил  с нея  или пък ако сменяш гърдите, така и след края на храненето. Можеш да пробваш да го подържиш вертикално, опряно изцяло на теб. Някои майки  споделят, че по-лесно успяват да оригнат бебето, ако то е с гръб към тях.

Действително кърмата е най-добрия вариант за изчистване на билирубина (той се изхвърля с изпражненията) и колкото по-често суче бебето, толкова вероятността да се изчисти организма е по-голяма. Удобно ли  е да попитам колко често кърмиш бебето си? Дали си се консултирала с педиатъра за това?
Възможно е продължителната жълтеница да е  причинена от фактор в кърмата при някои майки, който явно забавя или удължава изхвърлянето на излишния билирубин. Обичайно тя не вреди на бебето - в случай, че то наддава нормално и е жизнено. При този вид жълтеница бебето е жълто първите седмици или месеци, без отражения на здравето му. Това е при положение, че нивата на билирубин не превишават нормалните стойности и се разбира с изследване на кръвта, а не с поглед.
Кърмаческата жълтеница достига пик между 10 и 21 ден, но може да продължи до два – три месеца. Тя представлява нормално състояние. Инцидентно се налага прилагането на специално лечение, например фототерапия (Билирубинови лампи). Дали си попадала на тази статия - Жълтеницата, в нея има обстойна информация  Peace

При нужда от още информация - пиши, поздрави   bouquet

# 49
КЪМ ЛЛЛ: (този път няма да се оплаквам  hahaha Blush)

Скрит текст:
Питането ми е по повод захапването и травмирането на зърното. В смисъл, че вече се кърмим 24 дни и нямам проблеми, болки, рагади и т.н. Понеже я слагам на гърда при всяко нейно желание, това включва и кърмене навън - в магазини, заведения, по улиците. Понеже тук всички кърмят под път и над път, не правя впечатление на никого и не се покривам с нищо. Но навън слагам сутиен, други дрехи и често ваденето на гърдата не е така удобно, както вкъщи. Суче във всевъзможни уж неудобни и неправилни пози, но нямаме проблем. Надявам се, че може да продължаваме така, когато се налага, нали?  Blush

П.С. Днес бяхме на педиатър и всичко е идеално  Blush 3700 е, казаха да я слагам на гърда при всяко нейно желание. Акането било притеснително, ако не се осъществи за три дни и ако коремчето е подуто и болезнено, иначе не.  Heart Eyes

# 50
ЛЛЛ(Ivy)
Благодаря ти мила, ще експериментирам. Сега намалих глюкозата от 2 дни, но повръщането си продължава, едновременно и с яко давене докато суче. Пробвах и няколко пози по надигната, легнала няма оправия, но аз без бой няма да се предам Simple Smile Сега и със засукването мисля, че има някакво подобрение, по-кратко си играе със зърното и засуква, дано да е било временно.
Искрено ти благодаря пак за всеотдайността към проблема ми  bouquet
valentina1027,Иви няма възможност да отговори, затова пиша аз  Heart Eyes
Чудесно е, че има подобрение със засукването  Hug
Предлагам ти тази статия, вероятно си я срещала, но има много полезна информация в нея, която би могла да ти е от полза  Peace

Успех   bouquet

# 51
КЪМ ЛЛЛ: (този път няма да се оплаквам  hahaha Blush)

Скрит текст:
Питането ми е по повод захапването и травмирането на зърното. В смисъл, че вече се кърмим 24 дни и нямам проблеми, болки, рагади и т.н. Понеже я слагам на гърда при всяко нейно желание, това включва и кърмене навън - в магазини, заведения, по улиците. Понеже тук всички кърмят под път и над път, не правя впечатление на никого и не се покривам с нищо. Но навън слагам сутиен, други дрехи и често ваденето на гърдата не е така удобно, както вкъщи. Суче във всевъзможни уж неудобни и неправилни пози, но нямаме проблем. Надявам се, че може да продължаваме така, когато се налага, нали?  Blush

П.С. Днес бяхме на педиатър и всичко е идеално  Blush 3700 е, казаха да я слагам на гърда при всяко нейно желание. Акането било притеснително, ако не се осъществи за три дни и ако коремчето е подуто и болезнено, иначе не.  Heart Eyes
Блонди, супер сте, справяте се страхотно  Hug

За позите, стига да няма болка при засукване, което е сигналът, че бебето не засуква добре, няма проблем. Не всички майки кърмят в стандартните пози. Много от тях са модифицирали тяхна си, удобна за мама и бебе  Peace
Поздрави   bouquet

# 52
Честито бебче на Пърпъл!
Ей ,много сладки бебоците на Елсън и Софи Hug!
Бюти,благодаря за темичката! HugНадявам се и аз като Гунди до края на тази тема да съм родила Joy
Днес бях на запис на тонове-всичко било ОК.Прегледа беше гаден и болезнен ,ама пък док отчете 2-3 см разкритие. Чакам с вас ,момичета ! Hug

# 53
Бюти, мерси за новата тема, да минават вече последствията от раждането при теб  Hug

Честити бебчета, да са живи и здрави и много щастливи   bouquet

Софи, Елсън, много са сладки бебките  Hug

Днес бях на тонове и преглед за разкритие. Бебето пак спеше, както винаги  Crazy, обаче в сравнение с предните пъти днес тоновете се въртяха около 130, на два пъти към 120, нищо не казаха, малко ме притеснява обаче... Разкритието си е 2 пръста, същото като в четвъртъка.
Хайде 27-ми да раждаме до края на темата, ама сериозно  Praynig Hug Praynig

# 54
  • София - град
Блонди, всички са облечени еднакво тук .

purpule миличка честито бебче  Hug Hug Hug

# 55
Въпрос към ЛЛЛ
От снощи имам болка под лявата мишница,особено при натиск и напипвам нещо като мн малко топче(топчето го усещам на дълбоко,а не повърхностно) ,гърдите ми са меки...това на нещо свързано с кърменето ли е или не?На какво може да се дължи?

Последна редакция: вт, 21 авг 2012, 15:15 от feisi

# 56
  • Варна
Запис в новата тема Hug
Бюти,
ако може да добавиш името на моето момче - Борислав.
Леле,
Кристина и Ема какви са сладури Heart Eyes
Албена82, честито, мила, да ви е жив и здрав Даниел Hug
Честито и на мама Purpule  bouquet
skrech,
благодаря, че ми писа. Мисля, че Борко захапва добре, в болницата докато го кърмех случайно мина една консултантка и одобри позата ни и начина му на засукване. Когато успее да засуче го прави добре, с част от ареолата, с отворена широко уста, не изпуска, докато не се умори и нахрани, понякога това отнема над половин час.
За изцеждането си права - ужасно ме боли и докато мога да изтърпя болката, която бебето ми причинява, ми е абсолютно невъзможно сама да си я причиня Sad Ако може обясни ми начина за хранене с чаша, може да се наложи...
Днес имам друг проблем:
моят Борко ме подлуди. Уж вече засукваме без проблем, като изключим, че още си ме боли, но търпя. Но от 10 и нещо до преди малко почти не беше мигнал, насука се уж в началото, сложих го да спи, след няма и 5 минути започва да се върти и да си смуче бясно ръцете. Слагам го пак да суче и картинката се повтаря. В началото съм сигурна, че имах кърма, защото се стичаше от устата му, но последните два пъти нито отляво, нито отдясно пусна нещо, накрая той сам се пусна и започна да се криви и да плаче Sad Това нормално ли е? Все пак минава някакво време между опитите, хич ли не е постъпила нова порция, или просто не е била достатъчно и я е изсуквал бързо? Нали не може да ми спре кърмата така изведнъж?

# 57
Пърпъл, честито бебче, миличка  Hug Heart Eyes

А, Софи, не знаех, ясно  Simple Smile Ама са хубави и нови дрешки  Blush

Въпрос към ЛЛЛ
От снощи имам болка под лявата мишница,особено при натиск и напипвам нещо като мн малко топче ,гърдите ми са меки...това на нещо свързано с кърменето ли е или не?На какво може да се дължи?

Фейси, аз имах същото  newsm78 В началото на кърменето имах под лявата. Преди 3 дни под дясната. Ама си мислех, че са някакви пъпко-циреи  Embarassed Изчезват до два дни, но доста болят. И често ми се случва да усещам, когато бебето суче, сякаш дърпа някакви конци чак под мишницата и под врата ми  Crazy

# 58
  • До морето
Блонди,   Hug

благодаря ти много за отговора, от ЛЛЛ подминават вече втори мой пост и не ми отговарят. Извинявам се, ако задавам глупави или вече дискутирани въпроси, опитвам се да чета всичко, особено въпросите към тях, но не винаги успявам.

# 59
Блонди мен бебето като ме суче не ме боли,боли по скоро като си притисна ръката към тялото или като го натисна с пръст,а моето топче е доста малко според мен и не е повърхностно а някак на дълбоко го усещам.При теб така ли беше?

Общи условия

Активация на акаунт