ВМ-НВХ рецепти

• 494 605
  • 590
  •   2
Отговори
# 105
 Домашен дюнер

Пилешко филе и бекон се нарязват на малки кубчета
Запичат се в масло в горещ тиган или тенджера, добавят се подправки на вкус - моите са червен пипер и риган
Сервират се с чеснов сос - квасена сметана, смесена със смес от счукан чесън и зехтин (аюли)

# 106
Това меню ми се видя интересно с малки адаптации:

http://www.canada.com/onlinetv/food/in-the-kitchen-with-stefano- … 7/video.html?o=10

Пилето си е супер по нашия режим, соса го изключвам защото е много сладък, ама може да се махне захарта и да се пробва. Сладките картофи могат да се заместят с гулия, целина или ряпа например. Салатката е супер Simple Smile
Аз лично мисля да опитам това пиле, но на барбекю, интересно ми е дали ще стане. може би в фолио.

# 107
  • Пловдив
http://www.edna.bg/vkusno/deserti/surovo-brauni-4630492-това е рецепта за сурово брауни,дано ви хареса!

# 108
Едно уточнение, когато в рецептата има дадено количество кокосови стърготини: Ако имате и използвате мерки с определена вместимост, те не съответстват на същото количество грамове. Например мярка за 100 мл всъщност отговаря на 40 грама, когато става въпрос за кокосови стърготини. Полезно е да се знае, защото не се получават рецептите понякога, ако количеството е много различно. Ако например правите кокоски по рецептата със стърготини, масло и яйце, количеството е 40 грама кокос, а не 100 грама.

Ето сайт за конвертиране на мерки кокосови стърготини: http://convert-to.com/623/shredded-desiccated-coconut-conversion … tional-facts.html

# 109
  • SA
ВМ-НВ дюнер

2 яйца
2 препьлнени супени льжици кокосови стьрготини
1 щипка сол

Разбьркваме тази смес и я оставяме да постои около 10 минути, за да набьбнат стьрготините.
Изливаме я в намазнен с масло тиган с диаметьр 25 см и я изпьржваме от двете страни за по 2-3 мин.
Пьлнеж за дюнера :
половин ( или цяло авокадо, в зависимост от големината му) - нарязано на малки парчета
5-6 маслини без костилки
парчета месо ( обикновено използвам останало от вечерята, но може изпьржен бекон, дроб и др.)

# 110
  • София
Салата от тиквички

Продукти:

500гр. млади, тънки тиквички
    100мл. зехтин
    3 с.л. винен оцет
    2 с.л. мед
    2-3 скилитки чесън (счукан)
    сол
    магданоз, копър
    1 ч.л. черен пипер

Приготвяне:

Тиквичките се измиват хубаво и се нарязват на тънки лентички с белачката за картофи.
    Осоляват се и се оставят да престоят 30 мин.
    В това време се приготвя марината от останалите продукти.
    Тиквичките се изцеждат от течноста, която са пуснали и се прибавят към марината. Разбъркват се хубаво и се оставят в хладилника за 3ч., като от време на време се разбъркват.

Салатата е невероятно вкусна, хрупкава и освежаваща!

И без мед е много вкусна. Преди малко правих и не чаках да стои 3 часа в хладилника, но тиквичките ми бяха студени. Препоръчвам!

# 111
  • Пловдив
ВМ НВХ кекс (моя измислица)
- смлени на прах бадеми (по-малко от шепа, на око)
- 2 яйца
- кокосово масло (малка бучка)
- кокосови стърготини
- лъжица кисело мляко
- ванилия
- малко бакпулвер

За заливката: разтопено масло+какао+ (съвсем малко мед) или черен шоколад+кокос. масло

Разбърка се всичко до гъстотата на кексова смес (аз действах с блендера). Ако стане гъсто, може да се добави и повече кисело мляко. Аз лично ползвах овче мляко на Бор Чвор. Пекох в алуминиева формичка с хартия за печене.
Залях със смес от какао, масло и малко мед, разтопени на котлона.
Който желае, може да пробва с какао в самата смес (и с канела, а се чудех дали и с настъргана ябълка няма да стане приятно) или да добави малко мед към нея, за да е по-сладко (за гости). На консистенция стана чудно кексче. И на вкус е много приятно!
Снимчица на кексчето: http://www.prikachi.com/images.php?images/463/6297463g.jpg
1 малко парченце към следобедното кафе ми дойде супер.

Уточнения:
Скрит текст:
Този кекс си е изцяло моя измислица, нищо не съм мерила. Да речем, кокосовото масло е около 1 супена лъжица, стърготините ръснах на око (предполагам не повече от 1-2 супени лъжици). Правих в малка алуминиева форма с дължина от 15 см. Дебелината на кексчето е около 3,5 см. (измерих специално за теб!   ). Стана гъсто първоначално, затова разредих с кисело мляко (което се оказа добро решение   ).
Отдавна си мисля да направя кекс без брашно и да е ВМ НВХ и все не намирах рецепта, а такъв силен импулс имах днес да импровизирам, че реших да го използвам. Досега сме изяли общо 5 малки парчета, с нормална дебелина и сякаш има още толкова, т.е. за кафе с кекс за около 10 души стига.
Отгоре е със смес от шоколад Амидор 75% и кокосово масло (1 лъжичка някъде). На мен лично 1 парче ми достави достатъчно сладост, от повече нямам нужда. Майка също смята, че е достатъчно сладко.
Да доложа също, че не се рони и се режи добре (сложих и в хладилника, да се стегне шоколада, но и преди това си беше добре).

# 112
Пана Кота

600мл течна сметана
ванилия
желатин
3 с.л. мед (по желание)

За соса (по желание):
масло
малини
вишни
2 с.л. мед

Пригответе желатина според указанията на пакетчето.
Загрейте сметаната и ванилията до състоянитето преди да заврят, т.е. да се образуват балончета. Прибавете желатина, разсипете в купички и оставете в хладилника.
Кагото се стегне пана котата е готова. Ако желаете може да сервирате полята със соса и листенце мента.
За соса разтопете маслото и прибавете плодовете (аз използвах замразени, вероятно общо са били около 500гр). Оставете да ври докато се редуцира и залейте пана котата. Сосът може и да е топъл.

# 113
  • София
Ароматни пилешки шишчета

За направата са нужни: 500 г пилешко филе, 300 г кисело мляко, 2-3 смачкани скилидки чесън, сокът на 1/2 лимон, 1 с.л. зехтин, настърган пресен джинджифил (парченце с големина 1 см.), 1/2 ч.л. черен пипер, 2 с.л. доматено пюре, 1/2 ч.л. червен пипер, 1 ч.л. сух риган, 1 ч.л. сол

Пилешкото филе се нарязва на по-едри парченца и се нанизва на дъвени или метални шишчета.

За маринатата: всички останали продукти се смесват в купа и се разбъркват добре. Можете да увеличите или намалите някоя подправка според вкуса си. Пилешките шишчета се заливат с маринатата и се оставят да престоят няколко часа в хладилника, а най-добре цяла нощ. Колкото по-дълго чакат, толкова по-сочни и ароматни ще бъдат.

Скара или оребрен тиган се намазва с малко зехтин и отлежалите шишчета се изпичат до готовност – по 2-3 мин. от всяка страна.

Рецептата е от в. Дневник.

Сложих месото в маринатата преди малко. Утре ще пиша как са на вкус.

# 114
Смес за НВ-ВМХ паста или палачинки

2 яйца
Ок. 60 грама сирене "Филаделфия"
3 с.л. ленено семе или към 35 грама фибри или трици
(малко сол)

Разбиват се яйцата по-дълго, за да поемат повече въздух. Добавя се лененото семе и сиренето и се разбива още малко. След това може да се остави да престои известно време или може направо да се разстеле сместа върху тава, покрита с хартия за печене. Разпределя се на тънък слой - целта е да стане с дебелината на платки за лазаня. (Ако се изчака повече време след смесването на всички съставки, например 10-15 минути, е възможно сместа да се сгъсти много и да трябва да се разточи върху тавата - за целта се покрива с втори лист намазнена откъм сместа хартия за печене и отгоре се разточва.) Пече се на 150 градуса за 10 минути. Оставя се няколко минути да изстине, после се отделя внимателно с шпатула от хартията и се нарязва в желаната форма.

От това количество излиза като за една пълна порция паста (на консистенция е горе-долу като пълнозърнестата) или могат да излязат 2 доста големи или 3 по-малки палачинки.

# 115
                                  салата  нисоаз

- домати
- твърдо сварени яйца
- риба тон от кнсерва
- черни маслини
- чесън
- зехтин
това е задължителната база
може да добавите:чушка,лук,краставица

# 116
Катък

Квасена сметана, сирене, червени печени чушки, копър и чесън
(при мен всички количества бяха на око и вкус)

# 117
Вариация на тема кексчета

1 яйце
2 с.л. (кокосово) масло
3 с.л. кокосови стърготини
1 ч.л. сусам
0,5 ч.л. маково семе
10 лешника (смлени)
10 бадема (смлени)
ванилия или канела
1/3 ч.л. бакпулвер

От тези съставки се получава доста гъста смес, почти като тесто, а кексчетата (излизат 2 във форма за мъфини) са доста плътни, по-сухи от стандартните кокоски и могат да заместят хляба.

Ако се сложи още едно яйце и може би още мазнина, ще се получи по-типична кексова консистенция.

# 118
  • София
http://www.zvezdev.com/bg/recepta-id-740/%D0%B4%D0%B6%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D0%BD/

Това е една от най-любимите ми рецепти за гювеч, който правя със свински джолан. Малко е зимна, но ако я направите няма да съжалявате. Изключително вкусно е.

# 119
  • Бургас
За да не е само досаден запис:

Нещо като много лесна "пица" от кайма, която правя понякога  Grinning

2-3 яйца
800-1000гр кайма + подправки + сол на вкус
нарязан на ситно лук
сирене
кашкавал
домати
зелени чушки
маслини
масло

Каймата се замесва с яйцата, солта и подправките.
Намазва се тава с масло и каймата се разстила отгоре /става като блат за пица/. Нарязват се доматите на шайби /или по друг начин ако предпочитате/, зелените чушки и се нареждат върху "блата". Настръгва се сиренето, прибавят се маслините. След като "пицата" е готова, се прибавя настърган /или на парченца/ кашкавал и се оставя да се разтопи/препече.

Общи условия

Активация на акаунт