ВМ-НВХ рецепти

• 494 481
  • 590
  •   1
Отговори
# 585
Eто ориентировъчни вгх според chatgpt (даже някои ги завишава):

Аз въвеждам с Cronometer и лъжица-две от лютеницата не ми изглеждат с чудовищни вгх.

# 586
  • Berlin
Не е много точно като цяло такова замерване, защото не е ясно след печенето колко вода е останала в зеленчука ( плод, манджа и т.н.).

# 587
Съгласна съм с теб, тъй е. Обаче някой мили-грам/литър или каквото там се мери, спрямо останалите плюсове, за мен са несъизмерими. Да си знаеш, че можеш да изядеш един морков, или домат, или чушка - независимо какъв цвят е, тиквичка, лук даже. Без да имаш угризения и да се чувствал добре от усилията, които влагаш. Искам да кажа, че пак има ефект, и той е поразителен (в смисъл на хубав)

# 588
Не е много точно като цяло такова замерване, защото не е ясно след печенето колко вода е останала в зеленчука ( плод, манджа и т.н.).
Това са средни стойности на 100 грама печен зеленчук от всеки вид,. Зададох на chatgpt тегло преди и след печенето и ми сметна макросите на лютеницата, така че сметките не са толкова неточни. Дори едросмляната лютеница Freshona от Лидъл е с вгх по спомен 12,3 гр/100 гр - а в нея има захар и май и двойноконцентрирано доматено пюре; моята лютеница по изчисленията е под 10 гр вгх/100 гр, а като процент мазнините са 60%.
Така изглежда чинията ми от вчера:

Приключих деня с 23 грама вгх общо. За мен не са чудовищно много.

# 589
  • Berlin
Никъде не споменавам малко или много, просто казвам за замерването по принцип. Няма как да знам какъв prompt е бил даден на ChatGPT.

# 590
Кето торта Тирамису

За блатовете:

-10 яйца
-180 грама еритритол (или на вкус, или друг подсладител в подходящо количество)
-20 грама бакпулвер
-160 грама кокосово брашно
-30 грама подходящо олио или разтопено кокосово/краве масло
-180 грама сметана 30%
-260 грама много гореща вода
-ванилия

За крема:

-400-500 грама маскарпоне
-600 грама сметана 30% - охладена за разбиване
-ванилия
-щипка сол
-подсладител по желание (аз в такъв тип кремове не слагам, защото ни е достатъчно сладко)
-по избор - 1-2 ч.л. разтворимо кафе

За завършване и украса:

-неподсладено тъмно какао
-друга декорация по избор - дори и само поръсване с какао е съвсем ок (моята торта е украсена с нережимни кейк попсове и ядивно златно фолио🙂, но могат да се направят и режимни кейк попсове от изрезки от блата, малко разтопено масло и сметана, може да им се добавят и натрошени ядки, ганаш - да се направи глазура от тъмен шоколад или просто да са оваляни в какао или ядки и т.н.)

За напояване:

-разтворимо кафе и минимум 200 мл вода или друго силно кафе (моята торта е с разтворимо безкофеиново кафе и 250 мл вода)
-малко ликьор Амарето (може и тип Бейлис или друг, или ром)
-есенция ром - моята е от Метро, тяхна марка, и е в шишенце

Приготвяне на блатовете:

-В купа се разбиват с миксер яйцата и еритритола, докато се получи пухкава смес и увеличат обема си поне двойно. Прибавя се олиото, после и сметаната. В друга купа се смесват кокосовото брашно с бакпулвера и ванилията. После се добавят на порции към яйчената смес. Накрая се добавя на порции и горещата вида, като се преценява според консистенцията на сместа дали ще е необходимо цялото количество вода - това зависи много от използваното кокосово брашно и колко вода ще поеме. Ако все пак се получи твърде рядка смес, винаги може да се коригира с добавяне на още малко кокосово брашно.
Блатът се пече във форма 26 см на 180 градуса за 40-45 минути или до готовност (зависи от фурната, аз пекох на 180 градуса с вентилатор и блатът беше готов за 40 минути в моята фурна). После се оставя да се охлади и се нарязва на 3-4 блата (аз нарязах на три блата с метален конец - блатовете са доста крехки и трябва да се внимава при пренасянето им, но могат да се режат на идеални дискове).

Приготвяне на крема:

Междувременно (или пък предварително) се приготвя крем за тортата. Сметаната се разбива много добре (внимава се да не се разбие твърде много и да не стане на масло) в чиста и суха купа и със сухи бъркалки на миксера! Идеално е, ако и купата, и бъркалките са охладени, но не е задължително. В друга купа или съд се разбива и маскарпонето (може и с вилица), добавя се и кафето - ако ще се използва, щипката сол, ванилията. Внимателно се смесва разбитата сметана с маскарпонето. Кремът е готов!

Сглобяване на тортата:

Във формата от печенето с откопчаващи се стени (или в ринг 25-26 см) се поставя съвсем малко количество от крема на дъното. Поставя се първия блат, сиропира се с ароматизираното кафе. После се поставя втория блат, сиропира се. Накрая и третия блат, сиропира се. Завършва се с крем и повърхността се заравнява. Тортата се поставя в хладилника, за да се охлади. След това се поръсва с какао и може да се декорира още по желание.

*И блатовете, и кремът могат да се направят предварително, не е проблем да се сглоби тортата по-късно).
*Блатовете могат да се изпекат и поотделно, така няма да се налага да се режат.
*По желание може да се изреже по-тъмната коричка от блата.
*Блатовете "търпят" напояване и с по-голямо количество кафе. Аз сложих около 250 мл от страх да не разводня блатовете.
*Тортата на снимките е приготвена с крем от сметана и карамелизирано кондензирано мляко, защото нямах маскарпоне! Т.е. карамелизираното кондензирано мляко не е режимно и вдига вгх до около 20 грама на парче (1 от 16 парчета, без да са включени кейк попсовете - аз не съм яла от тях), но нямах време да реагирам с друг по-подходящ продукт. С маскарпоне макросите са супер.🙂

Последна редакция: пн, 01 дек 2025, 01:33 от dolce miele

Общи условия

Активация на акаунт