ВМ-НВХ рецепти

  • 490 884
  • 589
  •   1
Отговори
# 540
  • Мнения: 1 188
Блат за пица или хлебче за бургер
1 опаковка cottage cheese при мен е от 220 грама + 2 яйца и малко подправки по вкус аз сложих чубрица и шарена сол. Блиндират се. В тава се разнася тънък слой с хартия за печене на дъното. Пече се до златист загар. Аз малко го изтървах тоя момент и се поприпече 😃
Снимка на готовия брат

# 541
  • Мнения: 31 744
Кето шоколадова торта с крем брюле и маскарпоне

Скрит текст:




 

За блатовете:

-8 яйца Л
-200 грама кокосово масло или масло
-200 грама тъмен шоколад с цели бадеми (от Лидъл- ок. 34,4 грама вгх/100 грама)
-26 грама кокосови стърготини
-20 грама кокосово брашно
-27 грама желатин (при мен 3 пакетчета по 9 грама)
-щипка сол
-ванилия
-10 грама бакпулвер

За крема брюле с маскарпоне:

-600 грама животинска сметана 30%
-4 цели яйца Л
-80 грама масло
-250 грама маскарпоне
-100 грама еритритол или на вкус
-щипка сол
-ванилия
-около 1 грам ксантанова гума (или евентуално малко хуск или желатин)

За шоколадовата заливка:

-33 грама тъмен шоколад 85% (1/3 шоколад от 100 грама)
-33 грама сметана 30%
-около 2 с.л. от крема брюле с маскарпоне

За сиропиране- вода или малко прясно/бадемово мляко+ вода или малко сметана, разредена с вода

Декорация по желание- малини, натрошен шоколад и др.

Приготвяне:

Започва се с крема. Сметаната се сипва в съд на котлона, добавят се яйцата, маслото, ванилията, щипка сол и се разбърква много добре. Пуска се котлона и сместа трябва да ври около 5-6 минути до сгъстяване на слаб огън и при постоянно разбъркване. Сваля се от котлона и се пресипва в купа, за да се охлади, после се добавя ксантановата гума (според мен не е задължителна), а после се прибира в хладилника (най-добре за поне два часа). Когато е много добре охладен, кремът се разбива с миксер. Накрая се добавя и маскарпонето. Кремът е готов.
Приготвяне на блатовете. В чопър или с нож се накълцват шоколадите с цели бадеми. В тиган се разтопяват кокосовото масло и шоколадът. Сваля се от огъня и се оставя да се охлади леко (аз лично не чакам много). Междувременно в купа се смесват сухите съставки- кокосовото брашно и стърготини, желатинът, ванилията, бакпулвер, щипка сол и подсладител (ако ще се слага допълнително в блата, на нас ни е ок така на сладост). Към шоколадовата смес се добавят яйцата (аз добавям наведнъж, не едно по едно) и се разбърква добре. После се добавя и сухата смес и пак се разбърква добре. Пече се до готовност на 180 градуса във форма за торта с откопчаващ се ринг или в 3-4 отделни тавички. Моите тавички са с диаметър около 24 см.
Сглобяване на тортата. Добре е да се използва ринг за торта, но и форма с откопчаващ се ринг (ако в нея са печени блатовете) става. Първият блат се сиропира (аз с малко сметана и повече вода), ако е нужно, блатът може да се надупчи с вилица преди това. Отгоре се слага част от крема, изравнява се и се поставя следващия блат. По същият начин се сглобяват и останалите блатове, като на най-горният не се слага от крема. За четири блата аз оставих около 1/4 от крема за декорация.
За шоколадовата заливка се разтопяват в малък съд около две с.л. от крема, 33 грама тъмен шоколад и 33 грама сметана. Със сместа се залива тортата. Тортата се прибира в хладилника за цяла нощ или поне за 3-4 часа (или до пълно стягане). После се вади от ринга и се декорира с останалия крем. Останалата декорация е по желание. Аз сложих малини и ядивно злато.

Макроси за едно парче (от 16):

Последна редакция: вт, 25 юни 2024, 15:24 от dolce miele

# 542
  • Los Angeles CA
  • Мнения: 645
Пица с блат от тиквички

1 тиквичка- настъргана
1 яйце

плънка
моцарела-  твърда
моцарела-  свежа
пармазан- настърган


Лесна и бърза, и много приятна.



Последна редакция: ср, 03 юли 2024, 08:57 от lindor

# 543
  • Мнения: 31 744
Кето торта Рафаело

Скрит текст:



 
Продукти за блатовете:
-4 яйца М
-400 грама кисело мляко 4,5%
-100 грама вода
-100 грама бадемово брашно
-160 грама кокосови стърготини
-50 грама еритритол (може и повече, но на нас така ни е добре)
-14 грама хуск
-20 грама бакпулвер
-3 грама ванилия
-щипка сол

Продукти за крема:
-600 грама сметана 30%
-5 яйца М
-100 грама масло
-100 грама еритритол
-200 грама заквасена сметана
-3 грама ванилия
-10 грама желатин+ 50 мл вода за накисване на желатина
-щипка сол

Допълнително:
-65 грама печени бадеми- 16 цели, останалите накълцани
-2 с.л. кокосови стърготини за украса

Приготвяне:

Първо се започва с крема, защото отнема повече време за охлаждане. Желатинът се накисва в около 50 грама вода. Отделно в съд, подходящ за котлон, се смесват всички продукти за крема без желатина, водата, маслото и заквасената сметана. Разбърква се добре и се вари при непрекъснато разбъркване на слаб огън за няколко минути до сгъстяване. Внимава се да не се готви прекалено дълго, за да не стане кремът със зърнестна консистенция, при охлаждането стяга още. Към все още топлия крем се добавя накиснатият желатин и се разбърква. Кремът се сипва в купа, покрива се и се прибира в хладилника (може и във фризера, но там ще трябва да се наглежда и разбърква от време на време). Когато кремът е охладен до стайна температура, към него се добавя маслото (меко, но не разтопено) и се разбива с миксер. После се добавя и заквасената сметана и се разбива за кратко до хомогенност. Кремът се прибира отново в хладилника.
Междувременно се приготвят блатовете. Аз пека в 4 отделни малки тавички, но може да се изпече и един блат (но после ще трябва да се разреже на 3-4 диска). Започва се с разбиване с миксер на яйцата и еритритола до удвояване на обема и пухкав вид. Добавят се киселото мляко и водата. В отделна купа се смесват сухите съставки- бадемовото брашно, кокосовите стърготини, хуска, ванилията, щипка сол, бакпулвера и се добавят в купата с разбитите с еритритол яйца. Аз пекох моите блатове за около 17-18 минути в загрята фурна на 180 градуса с вентилатор. Получават се меки и много приятни блатове, които аз лично дори не сиропирах.

Сглобяване:
За предпочитане е да се използва регулируем ринг или форма за печене с откопчаващи се стени с диаметъра на блатовете. Поставя се блат, върху него около 1/4  от крема, заглажда се и се поръсва с малко накълцани бадеми. Така се процедира с всичките блатове. Когато тортата стегне, се маха рингът и отгоре и отвън се измазва с останалата 1/4 част от крема. Поръсва се с кокосови стърготини, украсява се с останалите накълцани и с целите бадеми.
Макроси за едно парче (от 16) с използваните от мен продукти:

# 544
  • Мнения: 31 744
Искам да направя малко уточнение към рецептата за кето торта Рафаело.🙂 Върху най-горния блат не се поръсва с накълцани бадеми и не е нужно да се слага крем, когато се слага в хладилника да стегне. Накрая, когато тортата се измаже отгоре и отвън с крем, се поставят бадемите за декорация.
Така изглеждат опечените блатове (хапка😋), светли отвътре:
Скрит текст:
 
A коричката отвън е по-тъмна:


# 545
  • Мнения: 31 744
Бъркани яйца с желатин и сметана


-3-4 яйца
-20 грама масло
-1 пакетче желатин (9-10 грама)
-10 грама сметана 30% или на вкус
-сол, други подправки по желание (аз слагам само сол)

Разтопяват се 20 грама масло в тиган. Междувременно в купа или дълбока чиния се смесват яйцата с желатина и солта. Изсипва се сместа в тигана и се разбърква от време на време. Когато яйцата са готови, се добавя и сметаната. Разбърква се няколко пъти, докато яйцата придобият сочен вид. Бързо, лесно, вкусно и готово за под 5 минути.🙂

# 546
  • На брега на реката
  • Мнения: 8 568
Долче, може ли рецепта за кето хляба?

# 547
  • Мнения: 31 744
Буболина, разбира се, давам рецептата.🙂
Плосък кето хляб

Скрит текст:
 
-3 яйца
-100 грама пълномаслено кисело мляко или заквасена сметана
-40 грама зехтин (около 3 с.л.) или друга предпочитана мазнина (например разтопено масло или кокосово масло)
-14-15 грама смляно ленено семе (около 2 с.л.)
-20 грама микс от смлени семена на Балчо* или ленено брашно Балчо*
-10 грама сусамово семе**
-35 грама сурови слънчогледови семена (около 4 с.л.)
-15 грама чия
-10 грама кокосово брашно
-5 грама бакпулвер
-сол на вкус

Смесват се мокрите съставки, после се добавят и сухите съставки (може да се задели малко сусамово семе за поръсване отгоре). Сместа се изсипва в голямата тава на фурната, при необходимост се изравнява с шпатула и се пече до готовност на 170-180 градуса с вентилатор. Времето на печене зависи от фурната, от това дали е загрята предварително и от това доколко мек/хрупкав  резултат се предпочита.
*Отдолу прикачвам снимки на микса от семена на Балчо, който използвам, както и на лененото им брашно. И двата продукта ги има в Кауфланд, от там ги купувам. Брашното от ленено семе по спомен е с по-малго вгх за 100 грама- 4 грама.
**Сусамовото семе в печивото от снимките съм го заменила с ленено семе, защото сусамът ми беше свършил.
***Печивото от снимките го пеких малко по-дълго, затова успях да го докарам на вкус почти като суха, хрупкаво.😃 Носи и на допълнително пресичане преди консумация.

Скрит текст:

 
Аз лично добавям желатин и заради допълнителния протеин, и заради консистенцията.🙂 Ето така изглежда омлет с пакетче желатин и кашкавал:

# 548
  • Мнения: 31 744
Много шоколадов пудинг с яйца и лешници


Скрит текст:

-30 грама тъмен шоколад с цели лешници, накълцан на едро*
-20 грама тъмен шоколад (при мен 85% какао)
-2 яйца
-1 с.л. кокосово масло или масло
-30 грама сметана 30%
-40 гр вода (но търпи и повече)
-1 ч.л. какао, неподсладено
-подсладител по желание (аз не съм използвала)

В тиган се разтопяват шоколадът и кокосовото масло/маслото. Добавя се водата, тиганът се маха за момент от котлона. Добавят се разбитите яйца при непрекъснато разбъркване (аз лично директно си ги чукнах при шоколада и тогава разбърках, но действам много бързо, за да не стегне и побелее белтъкът). Тиганът се връща на котлона и пудингът се готви за кратко при непрекъснато разбъркване. Аламинут е, става страшно бързо.

*Може и шоколад без ядки

Последна редакция: вт, 01 окт 2024, 05:35 от dolce miele

# 549
  • Мнения: 1 144
Рецептата пристига при вас благодарение на Долче Миеле. Simple Smile
https://angellovescooking.blogspot.com/2020/05/homemade-cured-pork-loin.html?m=1
В еърфрайър Нинджа, функция дехидратация.



# 550
  • Мнения: 31 744
Кюфтета с червено цвекло


преди/след печене

За кюфтетата:

-500 грама кайма
-1 яйце
-100-130 грама печено червено цвекло
-15 грама микс от лен, сусам и слънчоглед на Балчо (ок. 1 с.л. с връх)
-малка глава лук
-чесън на прах, сол, подправки по избор

В чопър наситних лука и печеното цвекло. Смесих добре всички продукти и оформих кюфтетата. Капнах отгоре мазнина и изпекох на фурна.
Салатата от гарнитурата е от печено цвекло на кубчета, заквасена сметана, парче лук, чесън на прах, сол, черен пипер, зехтин и оцет.🙂

Последна редакция: ср, 20 ное 2024, 23:40 от dolce miele

# 551
  • Мнения: 1 778
Как печете Цвекло? Дайте подробност моля

# 552
  • Мнения: 31 744
maslinata, измивам много добре главите цвекло. Увивам ги в алуминиево фолио и пека 40-60 минути (според размера им, много малки главички вероятно и за по-малко време ще са ок). Обикновено слагам тавата с цвеклото под другата тава, докато пека нещо във фурната. Ако са само 1-2 глави цвекло, то може и директно в тавата с другите неща (примерно пържоли) да се пече. На мен лично ми е най-удобно да си опека цяла тава с цвекло, слагам по 5-6 глави минимум.😀 В този случай слагам алуминиево фолио направо отгоре на тавата и не увивам всяка глава цвекло поотделно. А също може да се сложи и първо лист хартия за печене и тогава алуминиевото фолио. И в двата случая на дъното на тавата слагам поне един пръст вода. След печене махам откъм дръжката и корените, ако има някоя част за махане. Понякога беля цвеклото /като е опечено, обелката се маха много лесно/, друг път не. Когато е сочно и прясно цвеклото, тогава се реже много лесно с нож, ножът минава като през масло. Много е вкусно.❤
П. П. Съхранявам без проблем в хладилника за няколко дни (за толкова го изяждаме), но може и да се вакуумира или да се направи на парчета или пюре и да се замрази в плик или на дози.

# 553
  • Мнения: 24 499
Става и в еърфраера това с печенето на цвеклото, за който има пък такъв и му се вижда разхищение фурната само за цвекло. Пак така увито, абе всичко е същото. Само ако ще стои с дни, не го държа във фолиото, иначе като теб процедирам и аз.

# 554
  • Мнения: 31 744
Да, разбира се, че става и в еърфраер. Той си е като малка фурна.🙂 Просто аз досега само във фурната съм пекла цвекло, защото го слагам, докато се пекат разни други неща. И аз не бих включила цяла фурна само за 1-2 глави цвекло, абсурд, цвеклото си се прави покрай другите неща.😀
Добре че спомена за алуминиевото фолио.🙂 Не държа главите цвекло увити във фолиото в хладилника, слагам в подходящи кутии или буркани, понякога в найлонов плик или в стреч фолио. А съм слагала и директно тавата в хладилника (с фолиото отгоре- то не се докосва до цвеклото, или пък със стреч фолио).
Долче благодаря ти. Винаги имаш прекресни и практични идеи
Благодаря!😊

Общи условия

Активация на акаунт