ВМ-НВХ рецепти

  • 490 876
  • 589
  •   1
Отговори
# 555
  • Плевен
  • Мнения: 1 094
За да не пускам само цвеклото, когато пека ядене за вечеря, просто отстрани слагам главите цвекло, увити добре във фолио.

# 556
  • Мнения: 43 304
A за какво ползвате така печеното цвекло?
Моята рецепта е по- различна, но ще я напиша.
Цвекло, морков, тиквичка режа на кубчета, карфиол на розички. Слагам на хартия за печене, ръсвам със соев сос и зехтин и запичам. Вадя и консумирам във вид на топла салата със студен дресинг от магданоз, копър, горчица, тахан, сол, пипер, зехтин и магданоз.

# 557
  • Мнения: 842
Звучи вкусно. И аз пека на хартия, защото алуминият, вкл. фолиото,  имат проблематична слава за здравето.

# 558
  • Sofia
  • Мнения: 29 016
Аз също го правя във фолио 😏
Може и в плик да се изпече.
Ще пробвам под фолиото да има хартия за печене 👍
Днес мм ми донесе 3кг и утре ще го пека и още топло го затварям в буркани.Слагам нарязан чесън,пресен розмарин/ако имам/,сол,оцет и олио.

# 559
  • Мнения: 2 721
Във фраер пак ли трябва да е увито цвеклото? Понеже не ми се ще да го завивам с фолио, ще помисля с какво друго, или пък направо дибидюс?

# 560
  • Мнения: 24 497
Увивам си го пак, пробвай пък с хартия за печене като не искаш фолио. "На голо" става различна външната му част, не че не е пак вкусно а просто не е същото.
На въпроса какво го правим - аз и за салата го предпочитам сготвено а не сурово. Та или го пека, или варя на пара.
После - на кубчета или каквито парчета ви харесва + сол, оцет, зехтин, чесън... Носи и на орехи, магданоз и кой каквото обича още. И ако има кога и да постои да поеме всичко - още по-добре.

# 561
  • Sofia
  • Мнения: 29 016
Изпекох го в плик за 1,5ч.
Този път не го белих.
Бяха големи главите и е малко по-твърдо вътре,но не е проблем.
Ние го ядем с нещо млечно-сирене,тиро салата или малко майонеза.
Вчера и днес сме изяли с мм един голям буркан/700гр/цвекло като добавка към кисело зеле 😀

# 562
  • Мнения: 1 451
Вйв фраер, на коя програма и колко време го печете цвеклото?

# 563
  • Мнения: 24 497
Аз програмите готовите рядко ги ползвам... няма те да ми казват какво да правя аз я Grinning
Слагам го на 180 там за поне половин час, то зависи и колко са големи главите все пак. Ако са по-едри, трябва по-дълго или пък на половини или дори четвъртини ако не ми се чака толкова или ми трябва фраерът за по-съществената част от менюто Grinning
Като прецениш че може би са готови, проверяваш с вилица, то няма какво друго да направиш. За следващия път ще знаеш.

# 564
  • Мнения: 1 144
Ако на някой му се занимава, лодки със сос болонезе. Дъщеря ми ги прави и ми се видя голяма врътня, но са много вкусни:





# 565
  • Мнения: 1 144
Един литовски "таратор" с кефир и цвекло:

https://gourmetfriday.com/cold-beetroot-soup/

В истинския живот изглежда така:



Мисля, че носи още краставица и зелен лук. Яйцата са нарязани вътре, цвеклото- печено, а захарта я няма.

Последна редакция: пн, 02 дек 2024, 18:44 от Гущера

# 566
  • Враца
  • Мнения: 3 839
Мнооого обичам цвекло, но за пръв път чувам, че се пече.
Винаги го варя.

# 567
  • Los Angeles CA
  • Мнения: 645
Не съм яла нито печено, нито варено цвекло. Режа го на дребни купчета и го слагам в зелена салата, заедно с авокадо се получава добра комбинация.

# 568
  • Мнения: 31 744
Лимонов шаран:

Скрит текст:
 
-около 2 кг шаран (моят беше изчистен)
-2 лимона
-сол
-разтопено масло в количество по желание

Измива се рибата, подсушава се леко. Правят се разрези по повърхността и в тях се слагат тънки резени лимон, както и в корема на шарана. После се добавя и сокът от останалото количество лимон в корема и в разрезите. Овкусява се с маслото и със сол. Пече се на 180 градуса до готовност (при мен беше 30-35 минути на загрята фурна на 180 градуса с вентилатор).
*Картофите бяха за членовете на семейството, които не са на режим. Могат да се заменят с целина.🙂

Розови бъркани яйца:

-3-4 яйца
-бучка масло
-малка глава печено цвекло на кубчета
-пакетче желатин
-сол
-за гарниране извара/сирене, върви си много и с чесън😃

Печеното цвекло се нарязва на кубчета и се задушава в маслото. Добавят се яйцата с желатин и сол (аз смесвам всичко директно в тигана и разбърквам бързо), може да се добавят и още подправки по избор. Към края се натрошава сирене и/или извара и се добавя към яйцата в тигана или просто до тях в чинията.
Мариат, почти навсякъде мога да добавя печено червено цвекло.😁 Оцветявам извара, правя мариновано сирене на кубчета или пък мариновани варени яйца с цвекло (или маринован лук със сол, оцет и малко цвекло), в омлети, сьомгата се оцветява много приятно с цвекло, правя таратор с цвекло, също крем супи, сосове, песто😁, мъфини, брауни и др. На всичко придава страхотен цвят. В тортата за рд на детето оцветих крема от сметана и маскарпоне с няколко парченца цвекло (после ги извадих):

Хареса ми идеята за топла салата с цвекло, ще пробвам някой път.🙂

Последна редакция: пн, 09 дек 2024, 18:35 от dolce miele

# 569
  • София
  • Мнения: 20 712
Много вкусно е печеното цвекло, разбира се, ако човек изобщо го яде. Колкото и да е полезно, суровото не ме кефи, а и на червата не ми понася, имам колит.
Понякога задушавам в МВ с ясното съзнание, че полезните му качества сигурно изчезват.

Общи условия

Активация на акаунт